Forum » Pomoč in nasveti » prevelika napetost -5V
prevelika napetost -5V
DejaVu ::
imam maticno MS-KT4-VL in ko preverim napetosti, je napetost na -5V kar okoli -5.80V. ali je to normalno? zanima me katere komponente napaja 5V in ce se mi lahko kaj zaradi tega skuri?
hvala
hvala
jest10 ::
Malo visoko zgleda. Za -5V mislim da je toleranca +-10%.
Samo moraš tudi upoštevati da so ti merilci na matičnih bolj švoh in niso ravno natančni.
Skuriti se ti pa nič ne more, ne se bat
Samo moraš tudi upoštevati da so ti merilci na matičnih bolj švoh in niso ravno natančni.
Skuriti se ti pa nič ne more, ne se bat
ja kak te ne? vse se lahko skuri zaradi velike napetosti.
sumim, da je kriv napajalnik, ker je neki stari 250W. itaq si morm kupit novega. bomo vidli pol ce bo kaj boljse.
sumim, da je kriv napajalnik, ker je neki stari 250W. itaq si morm kupit novega. bomo vidli pol ce bo kaj boljse.
jest10 ::
Vse se pa ne more
Tega 0.3V nad toleranco te ne bo pokopalo. In -5V se ne uporablja za nobeno važno stvar. Sej sploh ne vem če se še kje uporablja.
Vse stvari v računalniku so narejene tako da zdržijo višjo napetost kot je deklarirana.
A misliš da daje napajalnik ven lepo konstantno napetost? Niti slučajno. Polno špic in podobnega sranja je vmes. Tako da se nimaš kaj bati zaradi malo višje napetosti, računalnik bo preživel
Mal za primerjavo. En star disk mi je normalno deloval na 7,3V in 14,6V napajanja, cdrom pa na 8,2V in 16,4V( ko sem še malo zvišal napetost sta odpovedala)
Tega 0.3V nad toleranco te ne bo pokopalo. In -5V se ne uporablja za nobeno važno stvar. Sej sploh ne vem če se še kje uporablja.
Vse stvari v računalniku so narejene tako da zdržijo višjo napetost kot je deklarirana.
A misliš da daje napajalnik ven lepo konstantno napetost? Niti slučajno. Polno špic in podobnega sranja je vmes. Tako da se nimaš kaj bati zaradi malo višje napetosti, računalnik bo preživel
Mal za primerjavo. En star disk mi je normalno deloval na 7,3V in 14,6V napajanja, cdrom pa na 8,2V in 16,4V( ko sem še malo zvišal napetost sta odpovedala)
ja samo zanimivo je to, da je blo vse ok se pred kratki. zdaj pa se napetost kr visa sama od sebe. se pred 4 dnevi je bla nekje 5,5 V, danes pa mi je slo na max. 5,95V.
saj zato me pa vsaj zamina katere komponente napaja? upam da ne kje diska! ker ce mi crkne bom popizdo!
saj zato me pa vsaj zamina katere komponente napaja? upam da ne kje diska! ker ce mi crkne bom popizdo!
ok
komponente ki jih imam v pcju: cpu (uporblja VCORE), volcano 11+ (12V), rami (2,5V), sound blaster live player 5.1 (koliko?) in disk (12V, je prav?), in graficna radeon 9500 (AGP voltaza + napajanje, kolko?)
torej, razen sbja nic kaj unicljivega. samo je pa res cudno, da mi voltaza samo raste, zaj je ze 5,9V. kam to vodi! itaq grem po novi napajalnik, ker mam nekega starega 250W.
komponente ki jih imam v pcju: cpu (uporblja VCORE), volcano 11+ (12V), rami (2,5V), sound blaster live player 5.1 (koliko?) in disk (12V, je prav?), in graficna radeon 9500 (AGP voltaza + napajanje, kolko?)
torej, razen sbja nic kaj unicljivega. samo je pa res cudno, da mi voltaza samo raste, zaj je ze 5,9V. kam to vodi! itaq grem po novi napajalnik, ker mam nekega starega 250W.
McHusch ::
Ne sekiraj se za negativne napetosti, ker se ti ne bo nič pokvarilo. Jest mam na sosednji mizi eno el cheapo plato, ki kaže, da je na -12 liniji -7 V in vse dela. Nekatere plate imajo tele senzorje za negativne napetosti mal čudne.
ne, maticna je cisto ok zmerla. mam novi napajalnik, pa kaze da je -5V nekje. torej vse ok spet.
star napajalnik pac :/
star napajalnik pac :/
Azrael ::
Sem šelle danes prebral. Odpoveduje ti regulator negativne napetosti 7905. Če znaš ali poznaš koga, zamenjaj ta regulator in boš napajalnik lahko še imel za neko rezervo. Ko bo ta regulator dokončno odpovedal boš namesto -5V na tej veji dobil približno -12V, kar ne bo dobro, če se na plošči kaj napaja iz te napetosti. Sicer verjetno ni nobene stvari, razen senzorja, ampakj nikoli se ne ve. -5V je bila nekdaj ena od napetosti za napajanje RAMa (pri XT) in uporabljale so ga nekatere ISA kartice, ampak tega danes ni več.
LP, Azrael
LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Samsung lcd - zamenjani kondenzatorji - problem (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 15712 (14233) | Pyr0Beast |
» | napajalnik (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 5797 (5196) | TribesMan |
» | moč napajalnikaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1802 (1600) | jest10 |
» | A je zanic CHIEFTEC HPV420 NAPAJALNIK ali NF7-S?Oddelek: Navijanje | 1394 (1027) | WhiteWolf |
» | Kako pogledati, kako obremenjen je napajalnik?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 3486 (2720) | Mr.B |