Forum » Strojna oprema » vzdržljivost podatkovnih medijev
vzdržljivost podatkovnih medijev
mulc007 ::
Po nakupu zunanjega DVD-RW sem šel pogledat specifikacije in na sredini linka našel sliko, ki prikazuje življensko dobo posameznih medijev
https://www.asus.com/us/Optical-Drives-...
Hard drive: 5 let
DVD: 7 let
Flash drive : 8 let
M-Disc: 1000 let
Če začnemo s trdim diskom.
Koliko časa naj bi vzdržal podatek v klasičnem HDD, v primeru če:
- disk redno uporabljamo
- če disk prižgemo 1 krat letno
Obstaja par vrst SDD diskov ampak noben ni primeren za arhiviranje.
DVD
Koliko vzdrži DVD nimam izkušenj. Spomnim se samo tega da vzdržijo dlje če se pečejo pri najnižjih hitrostih. Občasno preberem da kdo pojamra da mu glasbe že po letu dveh ne predvaja.
Flash drive
Nedolgo nazaja je bilo na forumu govora da USB-ključi v primeru če ga ne priklopiš na napetost (PC) vzdržijo samo kakšno leto. Omenjenih 8 let pomeni mogoče za primer če ga občasno vklopiš v računalnik. Če flash pomeni tip nekega usb-ključa ali če obstaja več tipov usb-ključev pa ne vem.
M-Disc:
Za tega sploh prvič slišim.
Predvsem me zanima koliko vzdrži klasični HDD. Če 50 let potem bi za arhiviranje raje uporabljal HDD ker omogoča spreminjanje/dodajanje podatkov.
https://www.asus.com/us/Optical-Drives-...
Hard drive: 5 let
DVD: 7 let
Flash drive : 8 let
M-Disc: 1000 let
Če začnemo s trdim diskom.
Koliko časa naj bi vzdržal podatek v klasičnem HDD, v primeru če:
- disk redno uporabljamo
- če disk prižgemo 1 krat letno
Obstaja par vrst SDD diskov ampak noben ni primeren za arhiviranje.
DVD
Koliko vzdrži DVD nimam izkušenj. Spomnim se samo tega da vzdržijo dlje če se pečejo pri najnižjih hitrostih. Občasno preberem da kdo pojamra da mu glasbe že po letu dveh ne predvaja.
Flash drive
Nedolgo nazaja je bilo na forumu govora da USB-ključi v primeru če ga ne priklopiš na napetost (PC) vzdržijo samo kakšno leto. Omenjenih 8 let pomeni mogoče za primer če ga občasno vklopiš v računalnik. Če flash pomeni tip nekega usb-ključa ali če obstaja več tipov usb-ključev pa ne vem.
M-Disc:
Za tega sploh prvič slišim.
Predvsem me zanima koliko vzdrži klasični HDD. Če 50 let potem bi za arhiviranje raje uporabljal HDD ker omogoča spreminjanje/dodajanje podatkov.
Baja ::
tega ti nihce ne more povedati. mam 20+ let stare diske ki še delajo, crknilo pa mi je tudi nekaj par mesecev starih.
lahko pa vedno diske daš v RAID ali še bolje ZFS, kar pomeni da imas recimo 3 diske ki predstavjajo eno polje. eden od teh lahko crkne in še vedno imaš na voljo vse podatke. da je treba crknjene diske menjati mi verjetno ni treba razlagati :)
lahko pa vedno diske daš v RAID ali še bolje ZFS, kar pomeni da imas recimo 3 diske ki predstavjajo eno polje. eden od teh lahko crkne in še vedno imaš na voljo vse podatke. da je treba crknjene diske menjati mi verjetno ni treba razlagati :)
USB ključ se ne pokvari pa informacije praktično vzdržijo le kratek čas.
Ne mislim na okvare medijev ampak vzdržljivost informacij. Shranim lahko na dva diska za primer če se kateri pokvari. Vprašanje je bolj v smislu koliko časa v praksi vzdrži namagnetena informacija v HDD, da se file čez leta še vedno lahko brezhibno odpre.
Ne mislim na okvare medijev ampak vzdržljivost informacij. Shranim lahko na dva diska za primer če se kateri pokvari. Vprašanje je bolj v smislu koliko časa v praksi vzdrži namagnetena informacija v HDD, da se file čez leta še vedno lahko brezhibno odpre.
Baja ::
Data degradation @ Wikipedia
ni enoznačnega odgovora. zato imamo sisteme kot so zfs, ki skrbijo za zagotavljanje integritete podatkov.
recimo zfs ima orodje, ki prebere vse podatke iz polja in preveri če so ti podatki še vedno isti kot takrat ko si jih zapisal. to je edini način da si prepričan da so podatki še vedno berljivi.
pri zfs-ju daš v cron skripto, ki to enkrat na mesec preveri in pošlje poročilo.
podobno bi lahko delal z diski in enkrat na mesec skopiral vso vsebino.
ampak pri kopiranju podatkov še vedno ne veš, če se je kakšen bit flipnil. zfs pa to ugotovi.
ni enoznačnega odgovora. zato imamo sisteme kot so zfs, ki skrbijo za zagotavljanje integritete podatkov.
recimo zfs ima orodje, ki prebere vse podatke iz polja in preveri če so ti podatki še vedno isti kot takrat ko si jih zapisal. to je edini način da si prepričan da so podatki še vedno berljivi.
pri zfs-ju daš v cron skripto, ki to enkrat na mesec preveri in pošlje poročilo.
podobno bi lahko delal z diski in enkrat na mesec skopiral vso vsebino.
ampak pri kopiranju podatkov še vedno ne veš, če se je kakšen bit flipnil. zfs pa to ugotovi.
filip007 ::
M-Disc je za trajno shranjevanje, podpirajo LG pogoni, so kar dragi, 10 komadov 30€, pa samo 4x hitrost zapisa, berejo se pa povsod.
Trevor Philips Industries
M-Disc je za trajno shranjevanje, podpirajo LG pogoni, so kar dragi, 10 komadov 30€, pa samo 4x hitrost zapisa, berejo se pa povsod.
Če prav vidim ga podpirajo tudi Asus pogoni https://www.asus.com/us/Optical-Drives-...
Gr8t ::
Po mojih izkušnjah cca. 15 HDD-jev, delajo BP do 13 let (najstarejše 200-250GB imam iz 2005) oz. 50.000 ur (največ imam sicer mal čez 40k, ker sem vse hitro menjal). Edino na enem so 4 bad sektorji, na enem pa 6. Ne vem koliko ti to sicer pomaga, ker res pomembne podatke bo imel vsak na dveh diskih.
Dejansko informacija na HDD po hitrem googlanju zdrži 22 let, glej zadnji post:
https://superuser.com/questions/284427/...
Dejansko informacija na HDD po hitrem googlanju zdrži 22 let, glej zadnji post:
https://superuser.com/questions/284427/...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gr8t ()
gendale2018 ::
največ mi je crknilo doma posnetih cdjev/dvdjev
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene
čuvajte se žene, bit ćete jebene
Brane3 ::
M-DISC je novejša tehnologija, ki je mislimda samo za enkratni vpis in ki ob večji moči laserja v posebnem materialu povzroča večje spremembe, katerih pordukti so veliko obstojnejši, zato veliko daljša življenjska doba.
Ravno tako mislim da so si od BluRay-a "sposodili" trdo vrhnjo plast, ki jo je veliko težje spraskati.
Zahtevajo pa podporo v pekaču ( drugi parametri vpisa, nekaj nižje hitrosti, za valovno dolžino niisem ziher...)
Ravno tako mislim da so si od BluRay-a "sposodili" trdo vrhnjo plast, ki jo je veliko težje spraskati.
Zahtevajo pa podporo v pekaču ( drugi parametri vpisa, nekaj nižje hitrosti, za valovno dolžino niisem ziher...)
Gagatronix ::
Imam cel kup CD-jev iz zadnjih ~20 let. No-name srebrni iz leta 2000 mi prebere normalno. Traxdata izpred dveh let pa ze trpi za disc rot-om.
Z diski je nekaj podobnega. 1.8 giga disk izpred let mi dela normalno. 500 giga disk izpred par let mi je pa crknil.
Je pa cisto odvisno od posameznega medija. Enoznacnega odgovora pac ni.
Z diski je nekaj podobnega. 1.8 giga disk izpred let mi dela normalno. 500 giga disk izpred par let mi je pa crknil.
Je pa cisto odvisno od posameznega medija. Enoznacnega odgovora pac ni.
WhiteAngel ::
Dober backup je tisti, za katerega v vsakem trenutku veš, da deluje. V teoriji bi moral imeti backup na (vsaj) dveh vrstah medijev (npr. MDisc in tračna enota) in jih redno preverjati, ali je vsebina še berljiva. V trenutku, ko na enem več ni, na novo zapišeš. Staviti samo na enega konja je riziko. Četudi sveto verjameš v npr. MDisc.
CD-ji/DVD-ji - če jih zapišeš z nizko hitrostjo in držiš v temi, je največ, kar lahko narediš. Ostalo glede kakovosti znamke medija je potem gambling, ker je vzdržljivost tudi od modela do modela različna. Še danes normalno prebiram nekatere CD-je iz let 2001, 2002. Drugih ne, so z zunanje strani zbledeni. Ne vem, zakaj. Zapečeni in hranjeni so bili isto.
Drugače imam pa za podatke mrežni disk v RAIDu in LG-jev MDisc BD snemalnik za backupe. Ampak sem se odločil za navadne Verbatimove BD medije, ker so toliko cenejši, da se mi jih bolj splača prepisovati vsake toliko časa kot kupiti MDisc.
CD-ji/DVD-ji - če jih zapišeš z nizko hitrostjo in držiš v temi, je največ, kar lahko narediš. Ostalo glede kakovosti znamke medija je potem gambling, ker je vzdržljivost tudi od modela do modela različna. Še danes normalno prebiram nekatere CD-je iz let 2001, 2002. Drugih ne, so z zunanje strani zbledeni. Ne vem, zakaj. Zapečeni in hranjeni so bili isto.
Drugače imam pa za podatke mrežni disk v RAIDu in LG-jev MDisc BD snemalnik za backupe. Ampak sem se odločil za navadne Verbatimove BD medije, ker so toliko cenejši, da se mi jih bolj splača prepisovati vsake toliko časa kot kupiti MDisc.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Varen arhivOddelek: Pomoč in nasveti | 1676 (1364) | hojnikb |
» | Zunanji Blu ray pekačOddelek: Kaj kupiti | 2871 (1662) | cebelar123 |
» | WD Elements disk - računalnik ga ne prebere!? (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 11432 (10285) | LeXani |
» | M -DiscOddelek: Strojna oprema | 3378 (2449) | _Sajmon_ |
» | Kvaliteta CD-R medijevOddelek: Pomoč in nasveti | 2784 (2245) | hojnikb |