» »

deljenje ADSL povezave in WIN 98

deljenje ADSL povezave in WIN 98

frulz ::

V bližnji soseščini (bloku) smo se dogovorili o skupni rabi ADSL povezave. SiOL je naredil svoje, potem pa smo ostalo naredili še sami, kar pomeni, da smo kupili in vgradili mrežne kartice, kupili in skonfigurirali še router in potegnili potrebne kable. Trije od nas imamo na PC-jih WIN XP, četrti pa WIN 98 SE. Pri nas treh ni bilo nobenega problema, priključili smo kable in je internet takoj speljal. Problem je pri PC-ju z WIN 98, ki do interneta nikakor ne pride. Pri tem pa po mojem mnenju ne gre za hardware-ski problem, saj se računalniki med seboj vidijo skozi omrežno soseščino. Uspešno je tudi pinganje routerja iz problematičnega PC-ja. Pri konfuguraciji PC-jev sem upošteval navodila, ki so prišla z routerjem. Router se v naši mini mrežici obnaša kot DHCP strežnik, zato nisem nastavljal IP naslovov, sem pa na PC-ju z WIN 98 nastavil prehod (routerjev IP) in SiOL-ove DNS-je. Na računalniku je instaliran IE 5.5. V enem od člankov sem prebral, da WIN 98 nimajo take podpore ADSL tehniki, kot novejši OSi in omenjen je tudi program RASPPPoE, ki pa ga še nisem instaliral. Je mogoče to problem, ali obstaja še kakšna zadeva, ki jo je potrebno nastaviti?
Prosim za sugestije!

Cokolesnik ::

Ker ima dostop do interneta router, noben računalnik ne potrebuje posebnih nastavitev za adsl, tudi tisti z win98 ne. Je pa res, če bi se želel z win98 povezati direktno na adsl (brez routerja), bi potreboval dodatno programsko opremo, ki je npr. že vljučena v winxp.

Na računalnik z win98, kjer praviš, da so težave poskusi vnesti podatke po naslednjem pravilu (Nadzorna plošča / Omrežje / TCP/IP lastnosti / potem pa so jezički kjer najdeš željene opcije):

1. Fiksno IP številko, če ima router 192.168.0.1, ima prvi računalnik v mreži potem 192.168.0.2, drugi 192.168.0.3, tretji 192.168.0.4 in tako naprej.

2. Subnet mask: 255.255.255.0

3. Gateway (prehod): IP OD ROUTERJA.

4. DNS strežnik (lahko vneseš samo prvi DNS strežnik): IP OD ROUTERJA.

Predlagam, da vse računalnike nastaviš tako.

Tako bi moralo delovati, ker imam tudi sam na tak način nastavljen računalnik, ki je priključen na router in uporablja Win98, pa potem še enega, ki ima winxp. In tudi ostali uporabniki imajo ponavadi tako nastavljeno, kot sem zapisal.

Kabel pa očitno deluje prav, če računalnik z Win98 dobi odgovor na ping routerja.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

frulz ::

Hvala za expresen odgovor, samo eno stvar bi rad preveril, namreč v točki 4 praviš, da naj kot DNS strežnik vpišem routerjev IP. Je to res tako? Pa še to, ali bo imel router kakšne težave zaradi fiksnih IP-jev, glede na to da je nastavljen kot DHCP strežnik? Je mogoče treba glede tega preveriti nastavitve na routerju?

Cokolesnik ::

ja, res je tako. za DNS vnesi routerjev IP. DHCP imam jaz sicer vklopljen po defaultu, vendar nima vpliva na (ne)delovanje mreže.

Še kratko pojasnilo za tiste, ki ne vejo:

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol),
omogoča avtomatično konfiguriranje odjemalcev na lokalnem računalniškem omrežju. Vsakemu računalniku tako dodeli: IP naslov, masko omrežja, IP naslov prehoda in IP številke DNS strežnikov.

No, nastavitve v routerju (ip, prehod in dnse od siola) pa si očitno pravilno že nastavil, ker net deluje ostalim računalnikom.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

frulz ::

Sem naredil po navodilih in je rezultat čista katastrofa, saj noben PC ne pride več do neta. Še več, ne pridem niti do web-based management-a za nastavitev routerja. Po nastavitvi na prejšnje stanje računalniki, ki imajo WIN XP spet funkcionirajo normalno, problem pa ostaja nerešen. Kaže, da bo treba le pogledati, kaj je z dodatnimi nastavitvami routerja...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wireles internet

Oddelek: Pomoč in nasveti
191791 (1457) Mitch
»

2x WRT54GL 2x ADSL, skupno omrežje?

Oddelek: Omrežja in internet
82419 (2179) b
»

Win2003 server ent + ICS (ADSL)

Oddelek: Omrežja in internet
61724 (1632) PaJo
»

ADSL sharing prek Linksys BEFW11S4 routerja

Oddelek: Pomoč in nasveti
5990 (936) Pithlit
»

KKS -Arnes- router ??? A je res nemogoče??

Oddelek: Omrežja in internet
211810 (1395) kajak33

Več podobnih tem