» »

NASA podaljšala aktivno zbujanje Opportunityja

NASA podaljšala aktivno zbujanje Opportunityja

NASA - Nasin rover, ki ga je v začetku poletja zajela peščena marsovska nevihta in se ni oglasil že vse od desetega junija, so z zemlje od začetka septembra poskušali obuditi s 45 dni trajajočim aktivnim prisluškovanjem. Gre za način komunikacije, v kateri pazljivo spremljajo ali bi se robot morda oglasil s kakim signalom, obenem pa mu redno pošiljajo tudi ukaze. Frekvenco teh so s treh na teden pred kratkim povečali na nekaj ukazov dnevno. 45-dnevni rok se je iztekel minuli teden, a so iz agencije sporočili, da bodo aktivno prisluškovanje podaljšali še do nedoločene prihodnosti, neuradno do konca januarja, kot so pred časom zahtevali zaposleni, neposredno povezani z misijo. A tudi po tem roku bodo prek mreže vesoljskih anten, imenovane Deep space network, še nekaj časa prisluškovali, če se ni rover morda sam povrnil iz hibernacije.

Na območju kjer se Opportunutiy nahaja, se namreč novembra in v mesecih ki sledijo, začne obdobje močnih vetrov, ki bi morda lahko očistili njegove solarne panele in ga znova prebudili v življenje. Tudi TAU, enota za količino drobnih delcev v Marsovi atmosferi, je ob zadnjih dveh merjenjih padla pod 1,5, kar pomeni, da površje planeta okoli roverja počasi že dobiva dovolj svetlobe, da bi ta lahko samodejno začel izvajati procedure za svoje prebujanje. Opportunity je namreč v skoraj 15 letih svojega življenja preživel že prenekatero peščeno nevihto in kar nekaj drugih okvar. Ostal je denimo brez krmiljenja prednjih koles. Desno je odpovedalo že leta 2005, levo pa junija lansko leto. Prav tako več ne deluje njegovih 256 MB flash pomnilnika, vsi preostali sestavni deli pa so že davno prešli svojo življenjsko dobo. Jasno, Opportunity je bil, enako kot njegov že pokojni bratec Spirit, načrtovan za trimesečno raziskovalno misijo, ki jo je nato presegel za skoraj šestdesetkrat.

Zato seveda obstaja tudi možnost, da so njegova elektronika, akumulatorji ali pa celo mehanski deli zaradi mraza in prahu poškodovani do mere, ko bodo morali tudi največji optimisti v NASINEM Jet Propulsion Laboratoriju priznati, da je zdaj že legendarno vozilce, ki je od vseh človeških vozil po površinah zunaj našega planeta doslej napravilo največ poti - približno 45 kilometrov - pokvarjeno do te mere, da ga je potrebno dokončno upokojiti.

4 komentarji

nekikr ::

Od leta 2008 naprej beremo samo o tem, kako je robot tam še eno dodatno leto in kako so popravili nek del, ki je dotrajan. Vse, kar sta robota lahko opravila, sta opravila že desetletje nazaj (glede na to, da ni nobene objave od 2008 naprej, ki bi bila karkoli drugega kot obeleženje "rojstnega dne" in kakšne okvare). Počasi bo treba zaključiti tole nostalgijo in denar dati v novo misijo.

Riff ::

če jim uspe zopet usposobit vsaka jim čast, če pa ne je pa tud naredil tale rover precej več kot je bilo sploh pričakovano od njega

OK.d ::

RIP
LPOK.d

zimurg ::

slava mu!
Sinclair ZX Spectrum, Zilog Z80A, 48kB, kasetofon, TV-OUT, Sinclair-Basic


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opportunity v tišini praznuje 15 let na Marsu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115224 (3110) MrNighthawk
»

Spor v Nasi glede Opportunityja?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
338819 (6004) Redorange
»

Peščeni vihar na Marsu ne pojenja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
166442 (5065) andHoc
»

Bo prah končal rekordno misijo Opportunityja na Marsu?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
129726 (8349) D3m0r4l1z3d
»

Na Marsu deset let pozneje - Spirit spi, Opportunity živahen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3514283 (10268) Spajky

Več podobnih tem