» »

Excel - reference

Excel - reference

avtek ::

Živjo.

Nisem vedel kam naj to temo uvrstim, pa sem se nekako odločil, da je recimo tudi to "programiranje". Moderatorji, v kolikor tema ne spada v ta sklop, jo prosim prestavite. Hvala.

Torej, težava.
Imam "zbirni" Excel dokument, v ki ima precej referenc na druge dokumente - se pravi, v tem dokumentu pridobivam določene številke in besedila iz drugih dokumentov s kombinacijami funkcij INDEX-MATCH.

Imam težavo, ki ne vem kako do nje pride, zakaj do nje pride in kako jo rešiti.
Primer:
Zbirni dokument vsebuje funkcijo: INDEX(Dokument X, stolpec B;MATCH(A1; Dokument X, stolpec G; FALSE)). Zadevo najde, prepiše in dobim željen rezultat. Naredim še podoben primer (drugi stolpci) za dokument Y.
Zadevo shranim. Čez nekaj časa (včasih po enem dnevu, včasih po parih urah, ampak v nekem času vedno) se ta prva funkcija (referenca na dokument X) "prestavi oz. zamakne" za en stolpec, medtem ko je dokument X ostal nespremenjen oz se ga dejansko ni odpiralo. Se pravi iz ničesar se v tem dokumentu pojavi funkcija INDEX(Dokument X, stolpec C;MATCH(A1; Dokument X, stolpec H; FALSE)) - jasno, da ne bo ničesar prepisalo, če je zamaknilo reference. Medtem pa reference na dokument Y ostanejo tako kot treba oz je bilo nastavljeno.

Upam, da sem opisal dovolj natančno, v kolikor se kaj ne razume, prosim za podvprašanja.

Res mi ni jasno kako lahko do tega pride in srčno upam, če mi lahko kdo od vas pomaga.

Hvala, lp.

smacker ::

Na to ne vplivajo le spremembe v referenciranem dokumentu ampak tudi spremembe v zbirnem dokumentu. Si tam morda kak stolpec vrinil? Probaj dat dolar pred oznako stolpca (stolpec $C)

avtek ::

Nobenega vrivanja stolpca, ker je zbirna tabela "fiksna", le podatki se pridobivajo z drugih dokumentov. Prav tako so v INDEX in MATCH funkciji stolpci z dolar znakom, tipa $G:$G ... Brez idej sem, ker recimo "uniči" referenco na 20. stolpcu, in na recimo 100., prej 19 stolpcev OK, vmes 79 stolpcev OK, in potem 20 stolpcev OK...

Če bo kdo imel kakšno idejo, prosim :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Excel] Iskanje vrednosti v tabeli

Oddelek: Pomoč in nasveti
6743 (669) Hugo79
»

Pomoč Excel

Oddelek: Programska oprema
136359 (6046) mk766321