Forum » Znanost in tehnologija » Fizika, pomoč pri nalogi iz gibanja
Fizika, pomoč pri nalogi iz gibanja
keid ::
Pozdravljeni,
Bi mi lahko kdo razložil kako se reši takšen tip naloge?
Čoln se giblje s hitrostjo 13.5 m/s, ko ugasne motorje. Začne se ustavljati, pri čemer je pospešek (pojemek) med ustavljanjem enak a = -kv^2. Kolikšna je njegova hitrost po 3.2 s, če je konstanta k=2.7/m?
Dobrodošle vsakšne informacije.
Bi mi lahko kdo razložil kako se reši takšen tip naloge?
Čoln se giblje s hitrostjo 13.5 m/s, ko ugasne motorje. Začne se ustavljati, pri čemer je pospešek (pojemek) med ustavljanjem enak a = -kv^2. Kolikšna je njegova hitrost po 3.2 s, če je konstanta k=2.7/m?
Dobrodošle vsakšne informacije.
- spremenilo: keid ()
A110 ::
znanost in tehnologija kaj ko bi kaj poskusil resiti sam in ne odprl 5 tem z enakimi vprasanji v enem dnevu?
Unilseptij ::
Za tole je potrebna diferencialna enačba, kaj bolj preprostega mi ne pade na pamet.
Pospešek a je definiran kot dv/dt, tako dobimo dv/dt=-kv^2. Z ločitvijo spremenljivk dobimo dv/v^2=-k*dt. Ko pointegriramo na obeh straneh, dobimo -1/v = -k*t + C, pri čemer je C konstanta, ki jo dobiš iz pogoja, da je ob času t=0 hitrost v=v0 (začetna hitrost). C = tako -1/v0. Hitrost kot funkcijo časa potem lahko izrazimo kot v = -1/(-k*t-1/v0) = v0/(v0*k*t+1). Potem samo še izračunaš za čas, ki te zanima.
Pospešek a je definiran kot dv/dt, tako dobimo dv/dt=-kv^2. Z ločitvijo spremenljivk dobimo dv/v^2=-k*dt. Ko pointegriramo na obeh straneh, dobimo -1/v = -k*t + C, pri čemer je C konstanta, ki jo dobiš iz pogoja, da je ob času t=0 hitrost v=v0 (začetna hitrost). C = tako -1/v0. Hitrost kot funkcijo časa potem lahko izrazimo kot v = -1/(-k*t-1/v0) = v0/(v0*k*t+1). Potem samo še izračunaš za čas, ki te zanima.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Fizika osnovna nalogaOddelek: Šola | 2381 (1555) | robcek23 |
» | FIZIKA, pomoč!Oddelek: Šola | 1515 (1072) | Unilseptij |
» | Fizika ; premo gibanje ( UNI)Oddelek: Šola | 2575 (1834) | TheKekec |
» | Fizikalna naloga (gibalna količina)Oddelek: Šola | 4252 (2870) | Brasi10 |
» | [Fizika] Izpeljava formuleOddelek: Šola | 4405 (4082) | tx-z |