» »

CorelDraw

CorelDraw

mulc007 ::

Ker lika (sestavljen je iz več črt in krivulj) ne morem obarvati pomeni da je nekje odprt. S povečavo ne najdem presledka. Ali obstaja kakšna funkcija ki mi je lahko v pomoč?
Gre pa za nekaj starejšo verzijo Coreldraw 12.

errhec ::

auto close
dd

b3D_950 ::

pošlji en primer teh likov.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

Opkow ::

Arrange > Close path in imas par opcij kako zakljucis.

Govorim za CD x4

Da bi pa ti pa pokazalo kje so odprta mesta, se pa ne spomnim, da bi imelo to funkcijo.

b3D_950 ::

Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

Nič od tega nisem našel. Imam verzijo 12 ki je predhodnik x3.

Primer: Na koncih daljice sta krajišči-kvadratek. Ko krajišču približam kurzor se na istem mestu pojavi še en kvadratek ki je le malenkost večji od prejšnjega. Če hočem črto podaljšati ali ji spremeniti kot, ne gre, ker ko premaknem eno krajišče daljice se premakne cela daljica (podobno kot bi uporabil cut, paste)

harvey ::

mulc007 je izjavil:

Ker lika (sestavljen je iz več črt in krivulj) ne morem obarvati pomeni da je nekje odprt. S povečavo ne najdem presledka. Ali obstaja kakšna funkcija ki mi je lahko v pomoč?
Gre pa za nekaj starejšo verzijo Coreldraw 12.

Poskusi Arrange - Combine (ctrl+l)

Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

mlamat ::

Spremeni debelino krivulje na recimo 5cm, pa boš takoj videl kje je prekinitev.

harvey ::

Ali pa če jo obarvaš drugače, bo tudi jasno kje je prekinjena.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Notranjosti lika še vedno ne morem obarvati. Vzrok je verjetno v nečem drugem.

BlackHole ::

Si ta lik iz kje uvozil? Enkrat sem imel tak primer, ki sem ga potem rešil, ampak se zdaj ne spomnim kako.
LP Marko

nejcek74 ::

sicer corel uporabljam še izredno redko, ampak to kar govoriš je bila klasika pri uvozih in uporabi ukaza Combine

uporabi ukaz Weld
lahko narišeš samo simple lik čez prazno območje in weld, pogosto je dovolj da povoziš dvojno črto. Problem Corela je ker dele krivulj tudi odšteva, torej črta na črto = 0

Ravno Weld je tisti ki bi ga rad uporabil ampak ne prime.
Če narišem dva kvadrata potem se elementa z Weld brez težav takoj spojita.
Če pa narišem dva zaključena elementa sestavljena iz ravnih črt in krivulj, pa ne. Mogoče ker sem začetnik ne vem da je potrebno elementa pred ukazom Weld, prej še kako drugače obdelati.

errhec ::

b3D_950 je izjavil:

pošlji en primer teh likov.
dd

Najprej sem mislil da je težava samo v tistih likih iz interneta. Pa sem potem ugotovil da je enaka težava tudi pri teh, ki jih narišem sam.
Na primer petkotnik narišem iz petih črt, ga skopiram in enega odnesem nad drugega tako da se delno prekrivata. Potem z miško povlečem nad oba petkotnika (z namenom da ju označim) in kliknem na ikono Weld.....lika se ne spojita.

Težav ni edino pri osnovnih likih ki jih ponuja Corel..... na primer krog, elipsa, kvadrat

treker ::

Ravno naredil to, kar si napisal. Narisal petkotnik (freehand tool F5, node to node, lik zaključen), nato drugega, ga kopiral, prestavil na drug petkotnik da se prekrivata in dal "weld". Naredi tako kot mora, se spojita. Corel X6

Lahko kam uploadaš .CDR, to kar si oz. bi rad naredil?

lp

nejcek74 ::

Sem pisal ker sem ravno po mnogih letih delal corelom, meni Weld prav lep prime pri deset tisočih krivulj uvoženih iz dwg-ja. Edino ne veš čisto katere lastnosti pobere, nastavi debelino in barvo krivlujam ponovno.
- btw, sem se malo igral, meni kar koli narišem, Weld deluje po pričakovanjih.
"Potem z miško povlečem nad oba petkotnika (z namenom da ju označim) in kliknem na ikono Weld.....lika se ne spojita."
tega ne razumme, alu ju izbereš ali ne? Klikni na vsakega posebej in drži vmes shift, preveri v "object managerje" da imaš označeni obe krivulji, šele potem klikni Weld.

treker ::

označitev objektov, kot je opisano deluje v Illustratorju, v Corelu ne. Klikni točno na linijo prvega, držiš shift in označiš drugega -> Weld :)
Lahko pa CTRL+A (select all) -> Weld :)

Zdaj mi je malo bolj jasno kako narišem stvar da bo weld deloval, ne znam pa razložit drugače kot tako po domače:

1. Če prostoročno naredim lok in takoj zatem še daljico, ki zaključi lok, bo weld deloval.

2. Če pa zatem ko naredim lok, kliknem na ikono z narisanim miškinim kurzorjem in potem kliknem neko prazno polje da narisan lok izgubi delovni okvir (kvadrat z majhnimi črnimi kvadratki) in potem kliknem freehand tool da zaključim lok z daljico, weld ne bo deloval.
Mislim da zato ker sem v tem primeru vnesel daljico takrat, ko okoli objekta ni bilo delovnega okvirja in tudi ko sem med vnašanjem daljice klikal na konca loka, se v tem primeru zraven koncev ni pojavila prelomljena puščica (podobna puščici na tipki enter) ampak samo valovita črta, ki spominja na kačo.

3. nazadnje sem poskusil še enkrat po postopku iz točke 2. in sem potem ko sem kliknil na prazno polje da je risba izgubila okvir, ponovno kliknil na lok da se je zopet pojavil delovni okvir in zatem sem narisal daljico. V tem primeru je weld deloval.

Ali to pomeni da prelomljena puščica, ki se pojavi med risanjem določa to da se bo konec nove črte združil s koncem obstoječe črte?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mulc007 ()

mulc007 je izjavil:

Zdaj mi je malo bolj jasno kako narišem stvar da bo weld deloval, ne znam pa razložit drugače kot tako po domače:

1. Če prostoročno naredim lok in takoj zatem še daljico, ki zaključi lok, bo weld deloval.

2. Če pa zatem ko naredim lok, kliknem na ikono z narisanim miškinim kurzorjem in potem kliknem neko prazno polje da narisan lok izgubi delovni okvir (kvadrat z majhnimi črnimi kvadratki) in potem kliknem freehand tool da zaključim lok z daljico, weld ne bo deloval.
Mislim da zato ker sem v tem primeru vnesel daljico takrat, ko okoli objekta ni bilo delovnega okvirja in tudi ko sem med vnašanjem daljice klikal na konca loka, se v tem primeru zraven koncev ni pojavila prelomljena puščica (podobna puščici na tipki enter) ampak samo valovita črta, ki spominja na kačo.

3. nazadnje sem poskusil še enkrat po postopku iz točke 2. in sem potem ko sem kliknil na prazno polje da je risba izgubila okvir, ponovno kliknil na lok da se je zopet pojavil delovni okvir in zatem sem narisal daljico. V tem primeru je weld deloval.

Ali to pomeni da prelomljena puščica, ki se pojavi med risanjem določa to da se bo konec nove črte združil s koncem obstoječe črte?

Seveda. Če lika nisi zaključil, mora le ta biti označen, če želiš nadaljevati in ga zaključiti. Sicer objekta ne zaključi ampak lahko to storiš naknadno, tako da komplet označiš vse linije in daš "Arrange-combine" ali CTRL+L.
LP Marko

S tem da moraš potem še označiti nazadnje izrisana stičišča in klikniti "join two nodes".
LP Marko

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

We Are Legion - The Story of the Hacktivists

Oddelek: Informacijska varnost
111097 (832) Roadkill
»

Pravkar delni Sončev mrk

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
205207 (4161) JaVonTech