Forum » Pomoč in nasveti » Server z Debianom v img oz. na manjši disk
Server z Debianom v img oz. na manjši disk
cendof ::
Pozdravljeni,
imam en domač server, ki temelji na Debianu 9. Inštaliran je na 120 GB disku, vendar pa imam težavo, ker bi rad sistem spravil na manjši disk oz. bi ga "stlačil" v eno img datoteko, da bi imel arhiv in hitro postavitev v primeru kakšne odpovedi. Prostor, ki ga sistem sedaj zaseda je cca. 9 GB, zato bi komot šel na veliko manjši disk oz. bi si želel imeti image diska v primeru kakšne napake. Clonezilla ne zna spraviti takega sistema na manjši disk, nekaj sem se igral z gparted, fdisk, truncate img datoteke (postopek, ki mi recimo za RasPi flash kartico dela), vendar pa ob ponovnem bootu sistem ne štarta pravilno. Ima kdo kakšne izkušnje oz. nasvet, da ne bom odkrival tople vode, čeprav sem kar nekaj poizvedoval po netu, vendar pravega odgovora nisem našel.
Morda še kakšne so particije na tem disku.
/dev/sdd1 ext4 Size: 110,80 GB Used: 8,30 GB Unused: 102,50 GB
/dev/sdd2 extended Size: 1012 MB
// dev/sdd5 linux-swap Size: 1012 MB Used: 72,25 MB Unused: 939,75 MB
Hvala,
Jure
imam en domač server, ki temelji na Debianu 9. Inštaliran je na 120 GB disku, vendar pa imam težavo, ker bi rad sistem spravil na manjši disk oz. bi ga "stlačil" v eno img datoteko, da bi imel arhiv in hitro postavitev v primeru kakšne odpovedi. Prostor, ki ga sistem sedaj zaseda je cca. 9 GB, zato bi komot šel na veliko manjši disk oz. bi si želel imeti image diska v primeru kakšne napake. Clonezilla ne zna spraviti takega sistema na manjši disk, nekaj sem se igral z gparted, fdisk, truncate img datoteke (postopek, ki mi recimo za RasPi flash kartico dela), vendar pa ob ponovnem bootu sistem ne štarta pravilno. Ima kdo kakšne izkušnje oz. nasvet, da ne bom odkrival tople vode, čeprav sem kar nekaj poizvedoval po netu, vendar pravega odgovora nisem našel.
Morda še kakšne so particije na tem disku.
/dev/sdd1 ext4 Size: 110,80 GB Used: 8,30 GB Unused: 102,50 GB
/dev/sdd2 extended Size: 1012 MB
// dev/sdd5 linux-swap Size: 1012 MB Used: 72,25 MB Unused: 939,75 MB
Hvala,
Jure
ranko123 ::
backup diska:
dd if=/dev/sdd | xz -1 | dd of=image.xz
restore diska:
dd if=image.xz | xz -d | dd of=/dev/sdd
backup/restore moras narest s kaksnim live oz. rescue cd-jem
lp
dd if=/dev/sdd | xz -1 | dd of=image.xz
restore diska:
dd if=image.xz | xz -d | dd of=/dev/sdd
backup/restore moras narest s kaksnim live oz. rescue cd-jem
lp
c3p0 ::
Resizaj/shrinkaj sdd1, vodičev je polno, en bolj začetniški:
https://www.2daygeek.com/how-to-resize-...
Opcija, ki vedno deluje, je boot v rescue/live CD, fsck, resize2fs in nato v fdisk resize particije na malo večjo vrednost kot je filesys size in spet resize2fs, da zapolni particijo. sdd2/5 lahko nato pobrišeš in rekreiraš, da bo takoj za sdd1.
Prej seveda backup celega diska.
https://www.2daygeek.com/how-to-resize-...
Opcija, ki vedno deluje, je boot v rescue/live CD, fsck, resize2fs in nato v fdisk resize particije na malo večjo vrednost kot je filesys size in spet resize2fs, da zapolni particijo. sdd2/5 lahko nato pobrišeš in rekreiraš, da bo takoj za sdd1.
Prej seveda backup celega diska.
kloko ::
Tole z dd-jem je isti krompir kot z clonezillo, torej problem bo nastal, ko boš to restavriral na disk, ki je manjši, kot je bil original...
L.p., Kloko
L.p., Kloko
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Linux sprememba velikosti particijeOddelek: Operacijski sistemi | 2254 (1787) | MrStein |
» | Particioniranje diskaOddelek: Operacijski sistemi | 2389 (2081) | BlaY0 |
» | NAS(raid 5)+diskiOddelek: Kaj kupiti | 4097 (3547) | antonija |
» | koliko particijOddelek: Pomoč in nasveti | 4819 (4324) | inbox |
» | [Linux] loop naprava in virtualni diskOddelek: Operacijski sistemi | 1530 (1333) | poweroff |