» »

Delodajalci v Sloveniji varčujejo na delavcih. Ali se Vam to splača na dolgi rok?

Delodajalci v Sloveniji varčujejo na delavcih. Ali se Vam to splača na dolgi rok?

Temo vidijo: vsi
««
24 / 27
»»

nurmaln ::

Avtomatizacija in robotizacija je tu, nasi vrli kapitalisti pa so si namesto bolj ucinkovitega sistema raje zmislili da mora met vsak ki hoce jest sluzbo, cetudi je to samo sedenje za mizo in cuzanje prsta, in si zmislili en kup sluzb ki niso potrebne.

Ja, kapitalisti so znani po tem da najprej ustanovijo podjetje, potem pa razmišljajo kako bi ustvarili čim več delovnih mest z ničelno produktivnostjo in jih plačevali.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

zavajon ::

Truga je izjavil:

Zivimo v svetu kjer je priblizno 1/3 sluzb nepotrebnih. Bolje je da imas 1/3 ljudi na sociali (ki mora biti tudi dovolj visoka za prezivetje, sepravi minimalc) kot da imajo bullshit jobe kjer se jim dusevno zdravje iz dneva v dan slabsa, ker ne pocnejo s svojim casom nicesar, razen da prelagajo popolnoma brezvezne papirje iz kupa A na kup B.

Avtomatizacija in robotizacija je tu, nasi vrli kapitalisti pa so si namesto bolj ucinkovitega sistema raje zmislili da mora met vsak ki hoce jest sluzbo, cetudi je to samo sedenje za mizo in cuzanje prsta, in si zmislili en kup sluzb ki niso potrebne.

Problem je v tem, da v tistih 1/3 nepotrebnih službah ne služijo minimalca. Tiste, ki ga, pa potrebujemo. Medicinske sestre se še ne da avtomatizirati, poštarjev in zidarjev niti ne, natakarice imamo raje "v živo", ...

nurmaln je izjavil:

Ja, kapitalisti so znani po tem da najprej ustanovijo podjetje, potem pa razmišljajo kako bi ustvarili čim več delovnih mest z ničelno produktivnostjo in jih plačevali.

Ne, kapitalisti so znani po tem, da najprej ustanovijo podjetje, potem pa razmišljajo kako bi ustvarili čim več delovnih mest s kakršno koli produktivnostjo in jih ne plačevali, v skrajnem primeru pa minimalno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

Truga je izjavil:

Ja, in ce imajo dovolj denarja za prezivetje se lahko sami odlocijo kaj bojo poceli, zdaj pa jim to diktiras ti, in jim das bullshit job. Saj v tem je catch.

Pa koji k**** jaz komu diktiram? Naj delajo če jim paše, če jim pa ne paše pa ne. Samo ne k meni hodit po denar. Ti pusti mene na miru jaz bom pa tebe.

zavajon je izjavil:

Ne, kapitalisti so znani po tem, da najprej ustanovijo podjetje, potem pa razmišljajo kako bi ustvarili čim več delovnih mest s kakršno koli produktivnostjo in jih ne plačevali, v skrajnem primeru pa minimalno.

OMFG kera opranost.
Koliko podjetij si pa že ustanovil ali pa vsaj vodil, da imaš tako fantastičen vpogled v podjetniško razmišljanje?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nurmaln ()

Truga ::

Govorim o raznih paper pusherjih ki printajo pdfje zato da ga lahko poskenirajo v sistem za filing, in to delajo 8 ur na dan 7 dni na teden v velikih firmah. Takih je absolutno ogromno v velikih firmah po svetu.

nurmaln je izjavil:

Truga je izjavil:

Ja, in ce imajo dovolj denarja za prezivetje se lahko sami odlocijo kaj bojo poceli, zdaj pa jim to diktiras ti, in jim das bullshit job. Saj v tem je catch.

Pa koji k**** jaz komu diktiram?
Ti, ko zagovarjas tako ureditev. Da se lahko pocutis bolje kot "flunkiji", ker so flunkiji.

Also, kle smo vsi ljudje, ti ni treba pisat zvezdic cez kurac

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Truga ()

ZaphodBB ::

"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Truga je izjavil:

Govorim o raznih paper pusherjih ki printajo pdfje zato da ga lahko poskenirajo v sistem za filing, in to delajo 8 ur na dan 7 dni na teden v velikih firmah. Takih je absolutno ogromno v velikih firmah po svetu.

Truga jest ti resno svetujem (ampak res smrtno resno, brez kakršnekoli zajebancije)...
Odpri svetovalno podjetje. Vsem firmam ki imajo 1/3 ljudi ki ne delajo nič produktivnega to razloži, pokaži kako lahko znižajo strošek dela za 33%. Če praviš da je tako predvsem v velikih firmah predlagam da greš najprej na Petrol. Tam imajo cca 4000 zaposlenih, strošek dela v letu 2017 je znašal cca 77 MIO EUR, poslovni izid iz poslovanja cca 112 MIO EUR
Vzemi si čas, recimo eno leto da v podrobnosti analiziraš delovanje in pripraviš predlog sprememb. Če jim strošek dela zmanjšaš za 33% to pomeni cca 26 MIO letno, 256 MIO EUR v naslednjih desetih letih. Če ti zaračunaš samo 10% tega boš dal v žep v deset letih gladko 26 MIO EUR.
Pa to je samo od enega podjetja. Pa jih je verjetno še en kup takih.
Ti garantiram da ga ni podjetja, ki te ne bi najelo za tak 'drobiž', če delničarjem zagotoviš 23% povečanje poslovnega izida.

Mhm, tocno tako. Grega ima kljub temu da mu noben noce ponudit minimalca nek (sicer trenutno prenizek ampak to lahko popravimo) osnoven dohodek in dostop do zdravstvene oskrbe.

nurmaln je izjavil:

Truga je izjavil:

Truga jest ti resno svetujem (ampak res smrtno resno, brez kakršnekoli zajebancije)...
Odpri svetovalno podjetje. Vsem firmam ki imajo 1/3 ljudi ki ne delajo nič produktivnega to razloži, pokaži kako lahko znižajo strošek dela za 33%. Če praviš da je tako predvsem v velikih firmah predlagam da greš najprej na Petrol. Tam imajo cca 4000 zaposlenih, strošek dela v letu 2017 je znašal cca 77 MIO EUR, poslovni izid iz poslovanja cca 112 MIO EUR

To imam v planu. Takoj ko zrihtamo socialo, da bo ta tretjina ki bo brez sluzbe lahko prezivela.

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

Truga je izjavil:

To imam v planu. Takoj ko zrihtamo socialo, da bo ta tretjina ki bo brez sluzbe lahko prezivela.

Ni ti treba čakati na državo in na druge, ki bodo plačevali račune za tvoje neumne odločitve.
Lahko ustanoviš še podjetje, ki bo ustvarjalo višjo dodano vrednost in zaposlene dobro plačalo, pa jih tam zaposliš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

louser je izjavil:

Anarhizem si boste lahko privoščili takrat, ko bote zanj dovolj sposobni.

maco-maco ::

Inšpektorju. Stranke ne komplicirajo.

Bedno, vem.
Sam sem želel odpreti sp. Maco-maco s.p.; odvož radioaktivnega materjala, splošna kirurgija, avtošola in ruvanje zob. Ni mi ratal.

Resno, mogoče res preveč komplicirajo, samo nek red pa vseeno mora bit. Je dejansko čudno, da v drugih EU velja, pri nas pa ne.
Kaj?

maco-maco ::

On je libertarec.

To so neki čudni tipi. Kao neka krščanska morala, pa zvon1, pedofilija in podobne zadeve.
Pa pustimo sedaj to. SURS je nakaj objavil.
Slovenija ni ravno davčna oaza v EU-ju, toda davčne obremenitve so med nižjimi v deležu BDP-ja
Kaj?

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: Mavrik ()

Mavrik ::

Rdeči: osebno podjebavanje, enovrstičnice in žaljenje ni primerno za take eksperte ekonomije vašega kalibra. Sem vas dal malo na hladno, ostali pa prosim da nadaljujete brez "mi/vi" podtikanja in žaljenja.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

Mato989 ::

Da gremo back on topic, moram rečt, da zadnjih 6 mesecev zelo opažam premik v pozitivno smer za delavce... počasi oz. zelo počasi se že določeni delodajalci tega zavedajo... potrebujemo še cca 12 mesecev takšnih pogojev kot je danes in zgodil se bo po mojem premik plač za cca 10%... praktično nihče, razen ala Spar, Big bang, Merkur ipd. ne ponujajo več striktnih minimalcev... oni pa se soočajo z odpovedmi vsak mesec... in prav je tako.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

SimplyMiha ::

Mato989 je izjavil:

Da gremo back on topic, moram rečt, da zadnjih 6 mesecev zelo opažam premik v pozitivno smer za delavce... počasi oz. zelo počasi se že določeni delodajalci tega zavedajo... potrebujemo še cca 12 mesecev takšnih pogojev kot je danes in zgodil se bo po mojem premik plač za cca 10%... praktično nihče, razen ala Spar, Big bang, Merkur ipd. ne ponujajo več striktnih minimalcev... oni pa se soočajo z odpovedmi vsak mesec... in prav je tako.

Prav je, da delavci oz. iskalci ukrepajo in ne popuščajo delodajalcem, kajti samo tako se bo zgodil premik v pravo smer. Dokler pa imamo delavce, ki so pripravljeni delati za sramotno nizko plačo v sramotnih razmerah...

TheBlueOne ::

SimplyMiha je izjavil:

Prav je, da delavci oz. iskalci ukrepajo in ne popuščajo delodajalcem, kajti samo tako se bo zgodil premik v pravo smer. Dokler pa imamo delavce, ki so pripravljeni delati za sramotno nizko plačo v sramotnih razmerah...

Prav je, ampak v praksi ni tako. V realnosti ne popuscajo samo kaksni strokovni kadri, pa se to bol kot ne tisti, katerim visi kaksna ponudba za sluzbo v inboxu. Za vse ostale pa obstaja tisoc in en prijem kako jih podrejati.

Kar deluje za vecino je dobra regulativa ali pritisk s strani kaksne organizacije, ki predstavlja njihove interese, kar je lahko drzava, lahko je sindikati, lahko je kaksna zbornica. Siecr mi je jasno, da trenutno mnogi nimajo nekega zaupanja v te institucije, po drugi strani pa so brez njih popolnoma bosi.

Kdor meni, da je realno pricakovati, da se bo vecina postavila zase, verjetno se ni zares videl kako zadeve delujejo "na terenu".

Mato989 je izjavil:

Seveda. Razlog za to je predvsem v tem da je relativno nizka brezposelnost in se ljudje na srečo lahko malo zmišljujejo kje bi delali in pod kakšnimi pogoji. Namesto nebuloz z dvigovanjem minimalne plače, delodajalce v dvig plač sili trg. Odlično!

TheBlueOne je izjavil:

Kar deluje za vecino je dobra regulativa ali pritisk s strani kaksne organizacije

Here we go again. ;((

Zgodovina sprememb…

nurmaln je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Kar deluje za vecino je dobra regulativa ali pritisk s strani kaksne organizacije

Here we go again. ;((

Glej si lahko mislis kar hoces. Svoj cas sem sodeloval pri razmislekih o teh strategijah in tudi videl kako delujejo. Pa to ne nujno na zaposlene, tam so mehanizmi vgrajeni in delujejo, tudi s tem, kako lahko delas z zunanjimi delavci, podjetji... Pa kaj mislis, da se ljudje tega dejansko zavedajo? Ce ze potem s smislu teorije zarote, da bi lahko vzvode identificirali in proti njim delovali pa se nisem dozivel.

Kaj menis ti, da je alternativa? Da se vsak pogaja zase in da se visina plac postavi glede na ponudbo povprasevanje na trgu dela? Potem si zelo naiven, ker potem vecina bogastva gotovo ze danes ne bi bila na vrhu ampak na sredini. Moras se zavedati, da ko je govora ali sindikati ali trg dela lahko danes ze uporabis oba nacina, torej bi, da lahko reces kaj v smislu "sindikati ste nepotrebni" morali srednji razred biti v absolutnem presezku.

TheBlueOne je izjavil:

Kaj menis ti, da je alternativa? Da se vsak pogaja zase in da se visina plac postavi glede na ponudbo povprasevanje na trgu dela?

Mislim da vsaka dodatna "regulativa" negativno vpliva na število delovnih mest. Prav tako vsako povečevanje minimalne plače negativno vpliva na število delovnih mest. Manj delovnih mest pomeni poslabšanje razmerja (za delavca) med ponudbo in povpraševanjem po delu, in posledično slabšanje pogajalske moči delavca.

tako je. deregulirat vse. planet in ljudje so tu zato da se jih odrabi in zavrze, kaj bojo imele naslednje generacije pa itak ni nas problem

Potem si zelo naiven, ker potem vecina bogastva gotovo ze danes ne bi bila na vrhu ampak na sredini.

Enkrat v bližnji prihodnosti si bom vzel čas in napisal malo bolj obsežen članek na to temo, ker ta tvoja trditev je tako korenito napačna da povzroča res veliko škode. Ampak tako na kratko... ne, porazdelitve premoženja/prihodkov po gaussu ni, je ne bo nikoli in nikdar v nobenem sistemu - ne v meni idealni ureditvi (čim manj prisilne redistribucije s strani države), niti v jype style komunizmu.
Medalje v atletiki niso porazdeljene med vsemi atleti po gaussu ampak gre precej bolj za eksponentno funkcijo. Enako za prihodke glasbenikov. Število razstav med umetniki. Uspešnost posameznih slik določenega slikarja. Pogostost uporabljenih besed posameznega jezika. Lahko do jutri pišem.... "Pravičnosti" ali "pravilnosti" normalne distribucije ne moreš kar domnevati. Preveč pogosta je ta domneva in domneva da je pokvarjeni kapitalistični sistem tisti ki ruši neko "pravilno" distribucijo, neko "naravno" ravnovesje. Sorry, ne bo šlo tako zlahka.

Truga je izjavil:

planet in ljudje so tu zato da se jih odrabi in zavrze

Prevsem bi bilo dobro da imate nekateri malce manj mesijanskega kompleksa in si domišljate da boste rešili vse probleme. Tudi tiste ki mogoče sploh niso problemi, ali pa tiste ki se jih ne da rešiti, ne da bi zraven ustvarili še več negativnih posledic. Še posebej bi bilo dobro da se takih stvari ne lotevate tisti, ki vam niso jasne niti osnove in bi probavali stvari, ki so bile že n-krat preizkušene in se je vedno končalo z večjo revščino - še posebej tistih najbolj ogroženih, katerim naj bi kao pomagali.

Zgodovina sprememb…

Centristi: boljse stvari so nemogoce.

@nurmaln, iz moje perspektive ni prav, da primerjas dohodke, ki v veliki meri narekujejo kakovost zivljenja neke skupnosti s sportom in umetnostjo. Pri sportu je sistem zasnovan tako, da imas zmagovalce, pri umetnosti pa marsikdo od nje ne zivi oziroma je hobi. S taksnim razmisljanjem lahko morda tolazis sebe, ker primerjas hruska in jabolka.

Seveda pa pozabljas tudi, da nihce ne govori o uravnilovki ampak o tem, kako izgleda napredna druzba in kaj lahko nudi vecini.

Jaz ne govorim, da je kapitalizem v samem bistvu pokvarjen, govori se samo o tem, kako je reguliran, kaj kot druzba dopuscamo in kaj kot druzba hocemo. Ce kot druzba hocemo, da nihce ni lacen in da smo vsi osnovno preskrbljeni, potem druzba lahko seveda doloci regulative, ki to omogocajo. Sam menim, da smo tehnolosko tega sposobni in da ni razloga, da bi preden se doseze nek minimum za vse, puscali kapitalu, da razporeja po svoji vesti in ne po vesti druzbe iz katere crpa svoja sredstva.

Sicer pa je ze danes vse nad minimalko regulirano po tvojih merilih, tako da niti ne vem zakaj se pritozujes. Kaj te moti tistih nekaj EUR na mesec za sindikat?

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

@nurmaln, iz moje perspektive ni prav, da primerjas dohodke, ki v veliki meri narekujejo kakovost zivljenja neke skupnosti s sportom in umetnostjo. Pri sportu je sistem zasnovan tako, da imas zmagovalce, pri umetnosti pa marsikdo od nje ne zivi oziroma je hobi. S taksnim razmisljanjem lahko morda tolazis sebe, ker primerjas hruska in jabolka.

Nisi razumel moje poante (čist možno da sem jaz kriv). Hočem ti povedat, da stvari je mnogo pojavov, ki ne težijo k temu da bi bile enakomerno porazdeljene, niti ne težijo k temu da bi bile porazdeljene po gaussu. Če je po sredi človeška kreativnost, pridnost, iznajdljivost, etc, je zelo očitno da na praktično vsakem področju majhno število ljudi večino vsega benefita. Če imaš na svetu milijon glasbenikov jih 1000 od teh verjetno zasluži več kot polovico prihodkov celega milijona. Tudi producirajo veliko večino albumov, veliko večino hitov. Podobno s glasbeniki. Pa nogometaši, pa košarkaši. Če je na svetu 10000 proizvajalcev auspuhov (akrapovičevi konkurenti), jih verjetno najboljših 100 proizvede veliko več kot polovico vseh. In če boš šel ti kupovat auspuh ga boš z zelo veliko verjetnostjo kupil pri enem od top 100 proizvajalcev ne pri ostalih 9900. Na vseh ostalih področjih je enako. In za vsako posamezno branžo se ti zdi to normalno, ko pa pogledaš celo ekonomijo se ti pa kar naenkrat zdi krivica. In akrapovič bi verjetno moral odstopiti del naročil tistemu ki je 8754 na lestvici proizvajalcev ;((.

Pa ni to omejeno na klasično ekonomijo, poglej širše, zelo omejeno število teles v sončnem sistemu pobere veliko večino vse mase. Relativno malo število teles pobere veliko večino mase v galaksijah. Ne moreš za eno tako fundamentalno pravilo okriviti pokvarjenega kapitalizma in misliti da boš pa s spremembo sistema ali redistribucijo rešil "problem".

TheBlueOne je izjavil:

Sicer pa je ze danes vse nad minimalko regulirano po tvojih merilih, tako da niti ne vem zakaj se pritozujes.

Če jaz želim delat za 400€ na mesec mi država ne pusti. Država me tretira kot otroka ki se ni sposoben sam zase odločiti, to me moti.

Zgodovina sprememb…

@nurmaln sem mislim, da te razumem in predvidevam, da me ti ne razumes. :)

Glej to, kako so zadeve razdeljene me niti ne moti. Kar trdim je, da moramo kot druzba postaviti smernice, kaj zelimo. Sam dajem socialno varnost, kakovosten javni zdravstveni sistem, kakovostno infrastrukturo, brezplacno solstvo kakor nekaj k cem moremo strmeti kot druzba, ker to vidim ne samo kot dobro za posameznika ampak tudi dobro za podjetja, ker nudi stabilnost. Mimogrede, sam sem v gospodarstvu.

Trenutno me moti, ker imam obcutek, da bi kapital rad dolocene servise prevzel in prodal po nekih trznih kriterijih in zadeve vec ne bi bile v odlocanju druzbe, ceprav ni razlogov da jih druzba ne bi omogocala. Argument je praviloma, da bi bilo bolj ucinkovito, catch pa, da moramo potem enostavno zaupati podjetjem, tudi tujim, da bomo dejansko dobili vec, nadrzora pa kot druzba ne bi vec imeli oziroma bi ga zelo tezko ponovno vzpotavili, ce se ugotovi, da zasebno ne bi bilo cenejse in bi bilo izkljucujoce. Kar se sprasujem jaz je, zakaj ne raje naprej delati na treutnem delujocem sistemu, ki je za moj vidik bolj napreden, kot recimo v ZDA.

Kar se tice razporeditve bogastva, pa mi naceloma ni vazno kaksna je, dokler so izpolnjeni doloceni pogoji. Zaradi mene lahko ima zgornjih pet procentov vecino bogastva, samo dokler ostalim gre primerno na casovno obdobje. Trenutno se mi zdi mimo, da imas pocasi lacne ljudi, najbogatejsi pa se uprejo z vso silo, ce jim kaj odskrnes. Kaj je vazno ali imas 100mio ali 70mio osebnega kapitala? Povdarek na osebnega, ker ce reinvestiras praviloma ni problema. Zelo pa je vazno ali imas 1000EUR/mesec ali 700EUR/mesec.

Pa ne me razumeti narobe, sam bi gotovo imel vec, ce bi vladal kapital, ampak se mi v smislu razvoja druzbe, to enostavno ne zdi vredno, se posebej ko pogledam v prihodnost projekcije gelde avtomatizacije ter optimizacije procesov.

Zgodovina sprememb…

nurmaln je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Sicer pa je ze danes vse nad minimalko regulirano po tvojih merilih, tako da niti ne vem zakaj se pritozujes.

Če jaz želim delat za 400EUR na mesec mi država ne pusti. Država me tretira kot otroka ki se ni sposoben sam zase odločiti, to me moti.

Seveda lahko delas za 400EUR. Minimalna placa sciti tistega, ki se pritozi, ce ti delas za 400EUR, kar je pod minimlano placo, ti lahko podjetje b.p. prikaze skrajsan delovnik, samo ti se ne smes pritozit. Sistem s tisto minimalno placo sciti tiste, ki si ne zelijo delati za manj denarja kot potrebujejo za prezivetje in se ne znajo ali ne zmorejo znajti drugace.

Recimo, ce pogledas Avstrijo, ki je pogosto zgled imas doloceno placo za vsako branzo, vrsto delovnega mesta, delovne izkusnje, tako da recimo ce bi ti zivel v Avstriji, bi se pocutil se slabse, ker ti nihce verjetno ne bi smel izplacati manj kot 2000EUR (Predvidevam, da si vsaj deloma izobrazen glede na stil pisanja.).

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

nurmaln je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Če jaz želim delat za 400EUR na mesec mi država ne pusti. Država me tretira kot otroka ki se ni sposoben sam zase odločiti, to me moti.

Seveda lahko delas za 400EUR. Minimalna placa sciti tistega, ki se pritozi, ce ti delas za 400EUR, kar je pod minimlano placo, ti lahko podjetje b.p. prikaze skrajsan delovnik, samo ti se ne smes pritozit.

Torej ne morem delat za 400 EUR.

dice7 ::

Lahko povsem legalno delas za 400e na mesec in se nehaj sprenevedati

TheBlueOne je izjavil:

kakovosten javni zdravstveni sistem

Jaz bi predvsem rad kakovosten zdravstveni sistem. "Javni" zdravstveni sistem pomeni monopolni ali priviligiran položaj na trgu in gre za onemogočanje konkurence, kar je za uporabnika storitev slabo.

kakovostno infrastrukturo
Jaz tudi. In od kje ti ideja da je "država" boljši garant kakovosti kot zasebni sektor?

brezplacno solstvo

there is no such thing

Zgodovina sprememb…

nurmaln je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Jaz bi predvsem rad kakovosten zdravstveni sistem. "Javni" zdravstveni sistem pomeni monopolni ali priviligiran položaj na trgu in gre za onemogočanje konkurence, kar je za uporabnika storitev slabo.

V globalnem smislu je kar kakovosten. Alternativa je privatizacija, kjer pa dalec ni nujno, da bi bil boljsi, to je samo predpostavka.

Javno ne pomeni monopol, ker ni na trgu in nihce ne mora zasluziti. Ce pa ze kdo zasluzi, pa je ze danes zopet zasebni sektor, ce jim uspe kaj podturit po veckratniku cene ali pa s kaksnim kartelnim dogovorom ali pa dobesedno podkupiti koga, ki lahko odloca. Danes lahko te zadeve vsaj odkrijes, ker ima druzba vpogled, ce bi bilo privat lahko pozabis na to.

Zasebno zdravstvo ne izkljucuje nic od zgoraj nastetaga. Lahko si mislis, da bo ampak le v dobri veri, nikakor pa ne zagotovo, ker druzba niti vec ne bi imela nadzora. Dobis pa kup drugih tezav kakor, kartelno dogovarjanje, da ni pregleda, da kot drzava ne mores zagotoviti posameznikom in podjetjem, da bodo ljudje dejansko zdravljeni, ker zdravstvo morda ne bo v bilancnem plusu in bodo zavracali ali pa zeleli veliko vec denarja, kjer pa nimas nadzora...

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Argument je praviloma, da bi bilo bolj ucinkovito, catch pa, da moramo potem enostavno zaupati podjetjem, tudi tujim, da bomo dejansko dobili vec, nadrzora pa kot druzba ne bi vec imeli oziroma bi ga zelo tezko ponovno vzpotavili

:)
Na koga se ti zdi da lahko bolj vplivaš in jih bolj kontroliraš? Uslužbence v zasebnem ali javnem sektorju?
Od koga ponavadi doživiš lepši odnos? Od prodajalca v salonu avtomobilov ali od delavca na okenčku upravne enote? Pošlji za foro mail glede gradbenega dovoljenja na upravno enoto, enak mail na Ministrstvo za okolje in prostor in pa dvema zasebnima podjetjema ki se ukvarjata s pridobivanjem gradbenih dovoljenj. Pa poročaj kako hitro in kako kvaliteten odgovor si dobil od vsakega od njih.
Komu misliš da boš povzročil več težav? Če se pritožiš čez prodajalko v Lidlu ali čez socialno delavko?

TheBlueOne je izjavil:

V globalnem smislu je kar kakovosten. Alternativa je privatizacija, kjer pa dalec ni nujno, da bi bil boljsi, to je samo predpostavka.

Ja pa kaj še. Super, imamo krasne kirurge ki zelo kvalitetno zamenjajo obrabljeno koleno. To da je pa na zamenjavo treba čakati po več let, to pa zanemarimo.

Zgodovina sprememb…

nurmaln je izjavil:

Jaz tudi. In od kje ti ideja da je "država" boljši garant kakovosti kot zasebni sektor?

Zgodovina. Javni sektor nam je zgradil nuklearko, ki bo delala 50+ let. Danasnje imajo zivljenjsko dobo se daljso.

Privat sektor gre v obratni smeri, ker kakovost unici profit: https://recraigslist.com/2015/10/they-u...

TheBlueOne je izjavil:

Javno ne pomeni monopol, ker ni na trgu in nihce ne mora zasluziti. Ce pa ze kdo zasluzi, pa je ze danes zopet zasebni sektor, ce jim uspe kaj podturit po veckratniku cene ali pa s kaksnim kartelnim dogovorom ali pa dobesedno podkupiti koga, ki lahko odloca. Danes lahko te zadeve vsaj odkrijes, ker ima druzba vpogled, ce bi bilo privat lahko pozabis na to.

Pa ne moreš bit tolk naiven no. A niso bile dovolj operacijske mize. Pa žilne opornice. Pa n drugih stvari. Kartelni dogovori??? Daj naredi ti kartelni dogovor pa prodaj zasebnemu zdravniku material po trikratniku tržne cene. Verjemi da ne boš. Javnim zavodom pa konstantno.

Truga je izjavil:

nurmaln je izjavil:

Zgodovina. Javni sektor nam je zgradil nuklearko, ki bo delala 50+ let. Danasnje imajo zivljenjsko dobo se daljso.

You really have no idea do you?

TheBlueOne je izjavil:

Zasebno zdravstvo ne izkljucuje nic od zgoraj nastetaga. Lahko si mislis, da bo ampak le v dobri veri, nikakor pa ne zagotovo, ker druzba niti vec ne bi imela nadzora. Dobis pa kup drugih tezav kakor, kartelno dogovarjanje, da ni pregleda, da kot drzava ne mores zagotoviti posameznikom in podjetjem, da bodo ljudje dejansko zdravljeni, ker zdravstvo morda ne bo v bilancnem plusu in bodo zavracali ali pa zeleli veliko vec denarja, kjer pa nimas nadzora...

Priporočam ogled.

Zgodovina sprememb…

Imam idejo ja. Zdaj je privat sektor ze tako samozavesten, da tud drzave pogosto nateguje s skart robo. Nic hudega, ko bo folku prekipelo in bojo ekspropriirali nakradeno bogastvo bojo lahko vrli kapitalisti spet mal jokcal.

Zgodovina sprememb…

Truga je izjavil:

Nic hudega, ko bo folku prekipelo in bojo ekspropriirali nakradeno bogastvo bojo lahko vrli kapitalisti spet mal jokcal.

Nismo v začetku prejšnjega stoletja. Preden boste fanatiki pričeli spet pobijati se bodo premožni in sposobni umaknili skupaj z večino premoženja in vsem know-how. Tisti katerim pa "pomagate" bodo pa na veliko slabšem kot so danes.

nurmaln je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Pa ne moreš bit tolk naiven no. A niso bile dovolj operacijske mize. Pa žilne opornice. Pa n drugih stvari. Kartelni dogovori??? Daj naredi ti kartelni dogovor pa prodaj zasebnemu zdravniku material po trikratniku tržne cene. Verjemi da ne boš. Javnim zavodom pa konstantno.

You really have no idea do you?

Jaz razmisljam bolj podjetnisko. Vse kar nastevas, je relativno mali strosek v primerjavi s tem, kar delas ves cas. Recimo tudi v podjetjih se nam zgodi, da je kaj debelo preplacano in ugotovis sele kasneje, se posebej okoli zadev, ki jih ne narocujes redno. Verjetno se nisi delal v kaksni vecji korporaciji kjer sem sam dozivel ze tudi vec desetkratnik preplacila. Zdravstvo je toliko vecji sistem in se zgodi mnogo prej, da se kaj preplaca. Na koncu gledas bilanco in ceno izdelka, slovensko zdravstvo pa je relativno poceni. Naivno je misliti, da bo v gospodarstvu boljse, so samo lepe zelje, vsaj ce primerjam s tem, kar dozivljam v industriji.

Kar se tice vpliva, primerjas napacne panoge in na napacnem nivoju torej cisto na koncu. Sploh pa sta sistema ze po strukturi drugacna, niso to trafike, ali prodajalci avtov. Cena ene ustanove je zelo visoka in tezko pricakujem, da bos imel potem konkurencni UKC in sel zbirati ponudbe za najbolj poceni kemoterapijo. Ce bi bilo enako stevilo pacientov in vec ustanov, bi bilo kar drago...

Pa tu je mnogo vec postavk, ki bi bile za zasebno zdravstvo, kot si ga predstavljas ti, torej v smislu Lidk Hofer zelo tezko dosegljive. Taksne primerjave te znajo v zivljenju pogosto viditi do napacnih zakljuckov.

Ma ne razumes no! Prosti trg je zdravilo za vse tezave, od preplacanih storitev ki to niso, do avtizma po cepljenju.

TheBlueOne je izjavil:

Verjetno se nisi delal v kaksni vecji korporaciji kjer sem sam dozivel ze tudi vec desetkratnik preplacila.

Ja ne vem no, delal sem med drugim cca 10 let v korporaciji ki ima tko čez prst ene 30.000 zaposlenih. A je to dost? In kaj dafuk ima to veze?

Zdravstvo je toliko vecji sistem in se zgodi mnogo prej, da se kaj preplaca. Na koncu gledas bilanco in ceno izdelka, slovensko zdravstvo pa je relativno poceni. Naivno je misliti, da bo v gospodarstvu boljse, so samo lepe zelje, vsaj ce primerjam s tem, kar dozivljam v industriji.

Če firma nekaj preplača gre iz žepa lastnika. Če državna firma nekaj preplača gre iz mojega žepa. V tem je velika razlika.
Če privat firma večkrat nekaj preplača, bo njen izdelek/storitev postal predrag v primerjavi s konkurenco in bo firma propadla. Če državna firma stalno preplačuje so zelo majhne šanse da se bo to sploh kdaj odkrilo.

nurmaln je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Verjetno se nisi delal v kaksni vecji korporaciji kjer sem sam dozivel ze tudi vec desetkratnik preplacila.

Ja ne vem no, delal sem med drugim cca 10 let v korporaciji ki ima tko čez prst ene 30.000 zaposlenih. A je to dost? In kaj dafuk ima to veze?

Zdravstvo je toliko vecji sistem in se zgodi mnogo prej, da se kaj preplaca. Na koncu gledas bilanco in ceno izdelka, slovensko zdravstvo pa je relativno poceni. Naivno je misliti, da bo v gospodarstvu boljse, so samo lepe zelje, vsaj ce primerjam s tem, kar dozivljam v industriji.

Če firma nekaj preplača gre iz žepa lastnika. Če državna firma nekaj preplača gre iz mojega žepa. V tem je velika razlika.
Če privat firma večkrat nekaj preplača, bo njen izdelek/storitev postal predrag v primerjavi s konkurenco in bo firma propadla. Če državna firma stalno preplačuje so zelo majhne šanse da se bo to sploh kdaj odkrilo.

Menil sem, da ne delas v koorporaciji, ker so ti cudna preplacila. Veze ima, ker predvidevas, da bi privatizacija te probleme v javnem zdravstvu resila, med tem pa se ocitno tudi sam zavedas, da imajo privatna podjetja podobne probleme. Tu nekaj ne stima pri tvojem razmisljanje.

To, da gre iz zepa lastnika nikakor ni res, vse vkljucno z njegovim dobickom na koncu pokrijejo stranke in ce ze lahko reces, da avta ne bos kupil, bos tezko zavrnil zdravstvene posege.

Morda te samo se enkrat spomnem, da primerjas zdravstvo z majhnimi saloni. Kako si predstavljas potem, da imas vec UKCjev, kjer eden potem propade, cel sistem pa je na koncu cenejsi?

Si preprican, da imas dodelan nacrt?

To, da gre iz zepa lastnika nikakor ni res, vse vkljucno z njegovim dobickom na koncu pokrijejo stranke in ce ze lahko reces, da avta ne bos kupil, bos tezko zavrnil zdravstvene posege.

Sure, ampak ker je konkurenca lahko stranke rečejo NE in grejo k sosednji firmi. Exactly. In zato rabimo konkurenco tudi v zdravstvu. Da lahko eno organizacijo, z delom ali ceno katere nisi zadovoljen, steraš u k****, pa se s tem še ne odrečeš storitvi.

Morda te samo se enkrat spomnem, da primerjas zdravstvo z majhnimi saloni. Kako si predstavljas potem, da imas vec UKCjev, kjer eden potem propade, cel sistem pa je na koncu cenejsi?

Kako velika mora biti organizacija na področju zdravstva, da zagotavlja optimalno razmerje med kvaliteto in ceno, bo pokazal trg. Ali je to natanko velikost UKC LJ, ali je manjše, ali je večje, ne vem. Niti ne veš ti. Niti ne ve noben posamezen zdravnik. In noben minister za zdravstvo.

Zgodovina sprememb…

Profitno zdravstvo je tisto, ki v nedogled zdravi bolne ljudi, ne tisto ki ljudi cimprej pozdravi.

Master_Yoda ::

Konkurenca izginja oz. je samo na papirju (podjetje x je v lasti podjetja y, itd.). V USA ima 6 podjetij cez 90% vsega medijskega prostora. Podobno pri bankah, zavarovalnicah in vseh ostalih receh. Imas pa na izbiro cez 30 vrst vrst sladoleda (nisem se mogel upreti Carlinovi prispodobi)!

Ja jasno, popolnoma prosti trg pomeni da imas prej ali slej monopol, ali pa vsaj nek kartel. Saj nekaj cajta so tudi v USA razbijali (pre)velike firme, ki so se zacele obnasat monopolno, zdaj se pa ze 30 let tega ne pocne in kam smo prisli se super vidi, prosti trg je vse resil: konkurence nikjer, place nizke, cene visoke.

Truga je izjavil:

Profitno zdravstvo je tisto, ki v nedogled zdravi bolne ljudi, ne tisto ki ljudi cimprej pozdravi.

A res? Če zdravnik A samo zdravi in ne pozdravi bodo slej ko prej začeli ljude hoditi k zdravniku B. Ker je konkurenca. V javnem sistemu prave konkurence ni.

Truga je izjavil:

Ja jasno, popolnoma prosti trg pomeni da imas prej ali slej monopol, ali pa vsaj nek kartel. Saj nekaj cajta so tudi v USA razbijali (pre)velike firme, ki so se zacele obnasat monopolno, zdaj se pa ze 30 let tega ne pocne in kam smo prisli se super vidi, prosti trg je vse resil: konkurence nikjer, place nizke, cene visoke.

Zanimivo ane? Pa kljub vsemu so ljudje po danes bogatejši v povprečju, v mediani, kjer hočeš. Absolutna revščina pada hitreje od najbolj optimističnih napovedi izpred 50 ali 30 let.
Ampak jamranja, ja jamranja pa ne zmanjka. Pa ljudi ki niso probali vodit niti svojega s.p. ampak vejo pa kako furat svetovno ekonomijo.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

nurmaln je izjavil:

A res? Če zdravnik A samo zdravi in ne pozdravi bodo slej ko prej začeli ljude hoditi k zdravniku B. Ker je konkurenca. V javnem sistemu prave konkurence ni.

To, kar praviš, nima veze z realnostjo.

V realnosti bo zdravnik B začel delati tako kot zdravnik A, ali pa bosta celo neformalno skopila skupaj...

Eni ste pa res idealisti :)) prostega trga >:D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Invictus je izjavil:

V realnosti bo zdravnik B začel delati tako kot zdravnik A, ali pa bosta celo neformalno skopila skupaj...

Če bosta na trgu samo zdravnik A in zdravnik B mogoče res. Če bo na trgu 10, 50, 100 zdravnikov zasebnikov pa dogovori ne bodo možni.

Ce bo na trgu 100 zdravnikov jih bojo enega po enega izpodrinile ali kupile velike organizacije, ker bojo s svojo velikostjo veliko lazje izposlovale boljse cene zdravil in zavarovanj.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

TheBlueOne je izjavil:

nurmaln je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Problem je ker prisilno vplačevanje tako v ZPIZ in v ZZRS pomeni da ti ostane premalo denarja da bi večina lahko dejansko uporabljala privatne rešitve... in ko si prisiljen ali vzet "javno" pokojninsko blagajno in zdravstvo ali pa plačevat tako javno zraven pa še privat, to najbolj udari ravno srednji sloj... torej v SLO udari to najbolj ravno tiste z plačami med 900 in 1.500 neto... bogatejši si ob skromnem slogu že lahko zagotovijo dovolj za plačevanje penzije še privat, revnejši pa so zaradi državnih pomoči celo spodbujani (posredno) k sleparjenju države... (doklade, ločeno življenje, izplačevanje minimalcev itd...)

Mene osebno ne moti javno zdravstvo in ZPIZ, dokler se lahko odločim izstopit oz. sem vprašan za vstop... tu je srž težave, pa še rade volje bi plačeval, če bi država poskrbela da se z mojim denarjem ravna preudarno in ekonomično, ampak se niti trudi ne (makete za 2 tir, dvigovanje plač v JU in JS brez referenduma, itd...)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Ves point obveznega zavarovanja je, da je obvezno za vse. Drugace bi se vsi bogati ki si lahko privoscijo privat odjavli, in bi meli zdravstvo in penzije kot v DRC.

SimplyMiha ::

Ne, ne bi. Prispevki bogatunov predstavljajo manjši delež proračuna.

Truga je izjavil:

Ce bo na trgu 100 zdravnikov jih bojo enega po enega izpodrinile ali kupile velike organizacije, ker bojo s svojo velikostjo veliko lazje izposlovale boljse cene zdravil in zavarovanj.

Ummmm... ne....
Ampak a nam ni itak v interesu da imamo boljše cene zdravil in zavarovanj?

Truga je izjavil:

Ves point obveznega zavarovanja je, da je obvezno za vse. Drugace bi se vsi bogati ki si lahko privoscijo privat odjavli, in bi meli zdravstvo in penzije kot v DRC.

Ves point obveznega zavarovanja je da ni zavarovanje ampak je davek.

Zgodovina sprememb…

««
24 / 27
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Če bi ukinili dohodnino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14619821 (16437) Mato989
»

Regres, prevoz, malica - smisel? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15834447 (29531) Invictus

Več podobnih tem