» »

Organizacija arhiva slik

Organizacija arhiva slik

ncop1 ::

Hej, torej od kar so digitalci prišli ven se mi je v "arhivu" fotk nabralo precej slik. Že od samega začetka naprej jih organiziram po letih in nato naprej po dogodkih itd itd. Ker pa je slik veliko je začelo postajati nepregledno, saj pozabljam kaj se je zgodilo katerega leta in potem brskam med mapami... Razmišljal sem da bi mogoče raje reorganiziral po dogodkih in po podobnih temah skupaj namesto po letih - npr rojstne dneve v eno mapo, smučanje v drugo in potem naprej po letih če je treba...

Predlagam debato o organiziranju arhiva in da poveste dobre prakse in predloge kaj se obnese. Iščem način kako reorganizirati moj arhiv da bo bolj pregleden. :)

Tac20 ::

Verjetno najbolj učinkovito bi bilo v exif zapisati neke metapodatke o vsebini na slikah, npr. če je iz smučanja daš notri "smučanje", pa jih potem lahko vseeno zlagaš datumsko in ti bo search našel ustrezne zadeve.

ncop1 ::

Kako pa masovno to označiti na stare slike, ker se mi ne da vsako klikat - properties...
Ker na starih posentkih še datum posnetka ne štima, kaj šele kaj drugega :))

odgovornost ::

Verjetno bi bilo najbolje s kako skripto se sprehoditi čez vse pa te zadeve potaggati.
Če te ne moti shranjevanje v cloudu pa si poglej Google Photos, pomoje boš navdušen.

ncop1 ::

Ne nad cloudom nisem najbolj navdušen. Sej trdi disk je OK :)

tomaz- ::

Potem bi bilo mogoče fino malce pogledat v smeri kakega fajn namenskega programa za te zadeve.. Sam sem včasih uporabljal ACDsee photo, pa nekaj od Cyberlinka.. Tam se da lepo urejat fotografije. Zdaj sem na Mac os , tam pa mi je za te zadeve top kar njihov photos app. Je zelo podoben google photos in se da res super urejat tag-e na fotografijah. Včasih je bila za te osnovne zadeve super Picasa..
Ker urejat po mapah v explorerju je res mukotrpno delo...

avian2 ::

Če imaš že po mapah, ki so poimenovane po dogodkih, zakaj preprosto ne uporabljaš kakega iskalnika po datotekah? Ti bo našel npr. vse mape "rojstni dan", ne glede na to, ali imaš nad njimi še mape za leto in mesec.

Jaz imam slike urejene po mapah leto/mesec/dan, bolj natančno jih imam pa opisane s tagi in komentarji. Za to dvoje sem včasih uporabljal applov Photos, potem F-spot, zdaj pa Shotwell.

Pri izbiri programa bi svetoval, da najprej preveri kako enostavno je izvoziti podatke iz njega. Prej ali slej ga bodo nehali posodabljati/boš menjal OS/itd. in potem je res tečno izgubiti vso organizacijo slik.

ncop1 ::

Jah ni vedno tako poimenovano kot pričakujem da bo :P in potem še več časa izgubim z iskalnikom kot da odprem nekaj različnih map. Mislim saj zdaj še nekako shajam, samo ne predstavljam si iskat čez cca 15 in več let ko bo teh map ogromno...

Pač najbolje bi bilo da bi program "zapekel" te podatke na samo sliko, ne pa v neke dodatne fajle. Pa da bi potlej ne glede na to s čim odpreš to ostalo.

tomaz- ::

Pa saj za to obstajajo tag-i . Če jaz naprimer pri nekaj izbranih slikah dodam lokacijo, popravim datum, napišem novo "ime" slik in pod tag-i tem slikam dodam naprimer: družinski piknik, rojstni dan, praznovanje, žar, bbq ( VSEM slikam dodam več različnih tag-ov, da je potem lažje iskanje množice slik ) ..... kamorkoli sem dosedaj potem izvozil te slike, je bilo vse to "dodano" v metapodatke.. Tudi ko sem iz Apple photos izvozil na WIN 10 photos, mi je tam lepo pokazalo lokacijo, pravilne datume, in itak si lahko po kateremkoli tag-u te slikce takoj našel.. Enako so delovali vsi prej našteti programi.. Tko da, tvoja rešitev niso poimenovanja slik kot ime fajla in mape, ampak vnašanje večih tag-ov za določeno vrsto slik.. Tako boš lažje našel vse slike s piknika, ne glede na datum, recimo... Ampak tega ne moreš rešit z naslovi slik, še manj pa z mapami..Tvoj način je zelo okoren in verjamem, da težko kaj najdeš, sploh , ko bi rad recimo nekomu pokazal serijo slik, na katerih imaš naprimer piknik.. Tako pa se ti pokažejo vse slike, kjer si ti dodal tag-e, kot naprimer: žar, bbq, piknik, vrtna zabava (in podobno, pač po želji )

Ales ::

@ncop1, to kar na koncu opisuješ je EXIF. To je zapis tagov v sami sliki.

Ampak, če zdaj EXIF ni točen in če mape niso 100% točne, potem neke čarobne palice kako to z eno potezo urediti ni. Moraš iti čez slike.

Razen če ne počakaš še malo, da AI napreduje in ga spustiš čez, da prežveči celo kolekcijo. Ampak jaz se na to (še) ne bi zanašal. >:D

odgovornost ::

@Ales jaz sem velik zagovornik Google Photos. Probaj naložiti slike pa boš videl kaj googlov AI zmore :P

Ales ::

Kar se mene tiče, so "storitve" teh Google / Facebook / itd. "dobrodelnežev" daleč predrage, zato jih ne uporabljam...

odgovornost ::

ja te razumem. Moral bi obstajati software ala Google Photos ki vse izvaja lokalno pri uporabniku, seveda plačljiv itd...
Me zanima če je trg za to dovolj velik

ncop1 ::

Mah ne mislim spreminjat EXIF ali tagov na slikah, preveč dela. Ampak zanimal me je kako sortirate slike po mapah.

Verjetno bom naredil tako, da bom stvari kjer je samo po par slik vrgel v neko "tematsko mapo" npr: "Rojstni dnevi", in naprej sortiral po dogodkih, za potovanja in dogodke kjer je pa ogromno slik pa vsakega v svojo mapo "Opis-YYYY" in potem bo dokaj pregledno že pri scrollanju. In tudi iskalnik bo tako našel če vem letnico, če pa iščem po dogodku pa jih bom sortiral po imenu.

Ales ::

Kot se meni zdi, si se zaplezal v organizacijo, ki ne deluje, hkrati pa si že investiral toliko časa, da se ti zdi nemogoče popraviti zadevo. Pomisli, kako nemogoče bo šele čez 15 let, kakor praviš.

Na tvojem mestu bi obstoječe stanje pustil tako kot je (vsaj zaenkrat). Od zdaj naprej pa bi slike organiziral na boljši način. Presekaj, enostavno.

Boljše, da imaš dosedanji del zanič razporejen, pa da imaš od sedaj naprej v redu, kot pa da je vse skupaj za en k... in neuporabno.

Za to, kar bi ti želel, so namenski programi v povezavi z bazo podatkov. Ne mape. EXIF in podobno se ob tem samodejno posodablja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slike in videoposnetki v veliki količini - organizacija v Win10

Oddelek: Pomoč in nasveti
101235 (1051) solatko
»

Kako strukturirate mape s fotografijami?

Oddelek: Pomoč in nasveti
202275 (1801) kingsix
»

optimalno organiziranje slik na PC-ju

Oddelek: Programska oprema
162850 (2098) slitkx
»

[bash] Sortiranje fotografij po datumu

Oddelek: Programiranje
101431 (992) Mike0
»

Organizacija fotografij

Oddelek: Programska oprema
51419 (1299) lopov

Več podobnih tem