» »

Odpoved in daljši odmor od dela (mini penzija)

Odpoved in daljši odmor od dela (mini penzija)

1
2
»

Magic1 ::

Kot sem že povedal, pozanimaj se glede svojih pravic in parkrat preberi svojo pogodbo. Magari plačaj kakšno uro odvetniku, da te pouči, kako ukrepati, saj bo ta strošek zanemarljiv v primerjavi, da narediš neumnost. Zaposleni so kar dobro zaščiteni proti izkoriščanju, kazni in odškodnine so kar zajetne. Seveda je najslabše, če se ti enkrat odpelje, daš odpoved in takoj odkorakaš iz službe. Kot prvo, če daš odpoved, ti nič ne pripada. Kot drugo te lahko še podjetje toži, če ne spoštuješ odpovednih rokov.
Magic

sirjost ::

Ravno zato jaz podpiram UTD. To da smo sedaj prisiljeni delati celo leto ni moralno. Pod UTDjem bi npr. pol leta delal, nato pa eno leto vzel odmor in še zmeraj živel spodobno življenje, kar je pravica naših vrednot.

PreviousUser ::

Floralys je izjavil:

NikolormousB je izjavil:

Meje lahko postaviš kadarkoli. Jutri greš lahko na šiht ob 8h, ob 2h domov in lepo ignoriraš klice in maile izven delovnega časa. Med šihtom pa delaš kar imaš za naredit in se ne ukvarjaš z neumnostmi.

Dolgoročno nabijanje ur zmanjšuje produktivnost, tako, da boš pod črto na istem, če delaš 12 ali 6 ur, samo, da se ti v enem primeru ne bo zmešalo.

Res, poskusi najprej tako. Pa naj ti dajo odpoved, če jim kaj ni všeč (z odpravnino seveda).


Samo jaz sem že izgorel, ne vem, če bom lahko čakal do odpovedi, zraven tega pa sodelavka izvaja nad mano mobing. Karkoli naredim narobe, nesw naprej nadrejeni in tudi stalno me zaslišuje o privat življenju. Če govorim samo striktno poslovnw stvari, me igmorira. Tako da vse, kar si želim je, da grem čimprej odtod.

NikolormousB ::

Če govorim samo striktno poslovnw stvari, me igmorira.


A ni to tisto, kar želiš?

PreviousUser ::

NikolormousB je izjavil:

Če govorim samo striktno poslovnw stvari, me igmorira.


A ni to tisto, kar želiš?


Kar se tiče privat ja, ne pa kar se tiče informacij, potrebnih za delo.

NikolormousB ::

Če ne dobiš informacij, potrebnih za delo, ne moreš delati. Priložnost, da se malo odpočiješ.

Daj na mail zahtevek za vse nujne informacije, ki jih potrebuješ, nasloni se lepo na stol in čakaj.

poweroff ::

NikolormousB je izjavil:

Pa predvsem, ne poslušaj haterjev, ki pravijo, da po 5 letih odsotnosti ni mogoče dobiti službe :)

Gotovo se da, je pa verjetno težje, in sicer iz več razlogov:
- če se "poleniš", boš težje padel v delovno rutino oz. si boš težje resno iskal službo;
- morda ne spremljaš področja oz. je tvoje znanje zastarelo (v 5 letih se v ITju marsikaj spremeni);
- starejši težje dobijo službo;
- če nisi gojil kontaktov, te ljudje ne poznajo in boš težje izvedel za / dobil kakšno ponudbo.

Tako da morda se bolj splača odpreti lasten s.p. in delati nekaj malega, ravno, da si pokriješ stroške in imaš veliko prostega časa, hkrati pa še vzdržuješ minimalno "delovno kondicijo".

PreviousUser je izjavil:

Ne da bi sam želel delati v prostem času, ampak vse skupaj izgleda nekako takole... Recimo v petek pozno popoldne... Klic nadrejenega, kje sem in da naj se čimprej spravim domov, ker je treba takoj nekaj narediti. Dopust, SMS zjutraj, da je treba nekaj pripraviti.
...
Sem že imel izklopljen telefon, a jim to ni bilo všeč. Sicer pa službenega telefona niti nimam v pogodbi, niti nimam v pogodbi plačila za stalno pripravljenost. Nekako sem sit vsega skupaj, traja že deset let in imam vsega vrh glave.

Seveda jim ni bilo všeč. Meni tudi ne bi bilo všeč, če bi mi delovni sužnji zahtevali plačilo... :D Ampak to kaj je njim všeč ali ne, je irelevantno. Ko jih j***. Pomembno je, kaj piše v pogodbi in kaj so tvoje in kaj njihove obveznosti.

Seveda je tudi pomembno kaj lahko izgubiš. Če si nekvalificirane delavec na minimalcu, pač težje postavljaš pogoje ali uveljavljaš svoje pravice, kot če si nek visoko zaželen top specialist. Ampak ti si si že razčistil zadeve - pripravljen si dati odpoved. To pomeni, da niti odpravnine ne dobiš.

Kaj je torej hujšega od tega?

Da te odpustijo? Da mora podjetje izpeljati postopek odpovedi in te ali krivdno odpustiti (ni enostavna zadeva) ali pa izplačati odpravnino? Pri čemer bo postopek trajal nekaj časa in boš v vmesnem času še dobival dohodke. Da greš na bolniško zaradi izgorelosti in preprosto ne dviguješ telefona? Ko so na bolniški te tudi ne morejo kar tako odpustiti.

Ko si boš razčistil v glavi, da nimaš kaj izgubiti, preprosto nehaj dvigovati telefone. Po 8 urah vstani in lepo povej da je tvoj delovni urnik končan in da greš domov. Ko bodo začeli težiti, pa pojdi na bolniško za 14 dni.

PreviousUser je izjavil:

Karkoli naredim narobe, nesw naprej nadrejeni in tudi stalno me zaslišuje o privat življenju. Če govorim samo striktno poslovnw stvari, me igmorira. Tako da vse, kar si želim je, da grem čimprej odtod.

To, da napake sporoči nadrejeni ni tak problem. To da te sprašuje o privat življenju, pa je. Jaz bi ji naslednjič preprosto rekel, "draga moja, to ni tvoja stvar, odjebi". Predvsem ne pozabi na zadnjo besedo. Jo bo šokirala in se zna zgoditi, da ji bo za nekaj časa vzelo sapo. >:D

Lahko pa si prej nekaj časa pišeš dnevnik mobingiranja in ko bo začela vpiti ali delati scene zaradi "odjebi", greš preprosto s tem do šefa in jo prijaviš. Spet - kaj lahko izgubiš?
sudo poweroff

Sheteentz ::

Matthai je lepo napisal. Jaz bi priporočal še kakšno psihoterapevtsko resetiranje, da ti na novo postavijo ljubezen do samega sebe. Ker glede na opisano ti manjka prav tole, samospoštovanje in nek korekten odnos do sebe ter svojih potreb in osebnih želja.

Pa tudi tole, glede na to, da izgubit nimaš nič, se nauči reči besedo NE. Tega mi hlapčevski Slovensci prepogosto ne zmoremo naredit in se nas podi naokoli kot eno cunjo. Sam nisem nič boljš, prepogosto pokleknem pod "težo" šefa, se pa počasi učim bolj jebivetrskega odnosa ostalih sodelavcev, ki prav zaradi tega bolj uspešno živijo v službi

MKC00 ::

@Mitchoo

Priporočam, da čimprej vsaj najdeš manj stresno službo. Vem za primer v družini kjer se je telo sesulo. Nekaj časa je oseba preživela na nevrologiji, kjer so mu diagnosticirali MS. Na srečo (tok tok) se je potem popravilo in drugo mnenje ni potrdilo MS. Oseba je pustila (sedaj že več let nazaj) prejšnjo (stresno) službo in sedaj je v redu.

gruntfürmich ::

poweroff je izjavil:

Jaz bi ji naslednjič preprosto rekel, "draga moja, to ni tvoja stvar, odjebi". Predvsem ne pozabi na zadnjo besedo. Jo bo šokirala in se zna zgoditi, da ji bo za nekaj časa vzelo sapo. >:D

še več; možno je da če pokažeš trdno hrbtenico zrasteš za par razredov tako v šefovih očeh kot posledično v plačilnem razredu!

MKC00 je izjavil:

@Mitchoo

Priporočam, da čimprej vsaj najdeš manj stresno službo.

najprej priporočam sproščanje zavor v tej službi, da jih pošlješ v kurac. to je prvi korak k terapiji spoštovanja samega sebe.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Tilen ::

Moj predlog bi bil, da izkoristiš čas debelih krav in greš v (mini) penzijo, ko bo nastopila kriza, če že. Na tak način boš proti ostalim tudi bistveno manj izgubil.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Markus386 ::

Jaz bi na tvojem mestu takoj menjal službo. In to še, dokler imaš staro. Na stari pa začni zabušavat, če si priden, pa dokler izpeljejo postopek, boš prej imel novo, kot jim bo ratalo uredit birokracijo na stari, sploh za karkoli krivdnega. Za tehnološki višek ipd., te pa čaka še odpravnina.

Če znaš živeti minimalistično, si lahko najdeš (predvsem mentalno) enostavnejše delo. Tudi sam sem včasih "fovš" nekaterim, ki grejo za dva tedna na dopust, ali pa tri, pa pridejo nazaj, pa kot da ni nič bilo, isti tempo naprej (torej nobeno "staro" delo jih ni počakalo, in nobeno novo se jim ni nakopičilo).

Torej, boljša služba (pa četudi za manj denarja), bližje domu, 8 ur in konec, pa je.

njyngs ::

Je kak developer tukaj razmišljal o menjavi kariere v kaj drugega? Mogoče celo kdo izvedel menjavo?

poweroff ::

njyngs je izjavil:

Je kak developer tukaj razmišljal o menjavi kariere v kaj drugega? Mogoče celo kdo izvedel menjavo?

Poznam nekoga, ki to skuša že nekaj časa, pa ga vedno za vogalom počaka developersko delo... tudi če se zaposli na ne-developerskem mestu, v novi službi vidijo kaj zna in potem počasi, počasi,... pride spet v stare vode. 8-)
sudo poweroff

rađo ::

@Matthai
pa saj to je top. Kjerkoli sem delal če je bilo možno sem stvati avtomatiziral / olajšal delo...
Sicer se je potem zgodilo to, da sem dobil naloženo še dodatno delo. Glede na to da sem mlad sem vse to tretiral kot učenje in tudi nisem dosti kompliciral. Sedaj že 3. leto delam kot full time developer :)
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

iskanje nove službe, odpoved

Oddelek: Loža
488895 (5449) solatko
»

Izgorelost (burnout) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9916020 (11782) krneki0001
»

Odpoved VS odpustitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5610458 (7323) Arey

Več podobnih tem