» »

Prvič sestavljam PC

Prvič sestavljam PC

MorsUltima ::

Imam problem, crkuje mi laptop (gpu) ki sem ga imel kar 8 let. Z računalništvom se ne ukvarjam toliko, da bi se spoznal na grafične, procesorje itd. bi pa tokrat rad sestavil PC. Potrebujem nasvet/usmeritev ker ne vem kje začet. Glede na rastoče cene komponent v zadnjem času sem mislil kupit celo rabljenega vendar bolhi ne zaupam ker so me enkrat pošteno zaj.. Uporabljal bi ga za programe ki niso tako zahtevni, občasno kako igro ki je izšla ~3 leta nazaj, morda dlje to bi pa od večjih obremenitev bilo to. Budget bi bil ~700€ vendar raje manj. Zaslon miške ipd imam. Ne razumet narobe, ne pričakujem da mi kdo vse naredi, ampak bolj kaj se mi splača narest, vzet...

Lp

jero_no1 ::

Poglej v namenski temi, kjer je nekaj predlogov za tvoj proračun. (oddelek Kaj kupiti)
Glede sestave - predlagam, da doplačaš 20€ za sestavo in test v trgovini, kjer boš kupil PC in bo zadeva najbolj enostavno in hitro rešena.
En Intel sestav na hitro +20€ za sestavo (AMD ne poznam tolk, da bi ti kaj svetoval) ter tole grafično za 120€, če ima vse papirje za garancijo - skupaj prideš na cca. 670€.

Unknown_001 ::

SSD

Obvezno !
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

mihagr ::

Napotil bi te na tole stran:"https://www.bbt.si/hp-prodesk.601-g1".
ima vse bonbončke: garancija 12mes. za rač., 36mes. za grafiko in 60mes. za ssd disk.

d3m1g0d ::

Jaz bi ti priporočil, da kupiš nekaj iz AMD-jevega tabora, moj budget je bil okrog 600€ in sem prišel do:

ASUS PRIME X370-PRO
AMD RYZEN 5 1600
8GB DDR4 RAM
ASUS 1050 Ti 4GB
BeQuiet! Pure Power 500W (zadoščala bi ti tudi 400W varianta)

Kar se diska tiče, kupi M.2 SSD, obvezno NVMe varianto. Prepoznaš jih po tem, da imajo samo eno režo, SATA variante pa dve.

Za grafično kartico si glede na povedano lahko izbereš tudi kaj slabšega oz. šibkejšega, ne boš opazil razlike. V tem primeru bi ti zadostovala tudi navadna 1050 kartica z 2 GB rama.

Ohišje lahko pri kom, ki se poskuša znebiti starega PC-ja dobiš zastonj ali pa za res simbolične cene. V nasprotnem primeru kupi nekaj, kar podpira ATX format matične plošče. Tudi tukaj ne gre potrošiti preveč denarja, sploh, če ti je videz nepomemben.

Napajalnika tudi ni treba kupit tega, ki sem ga napisal, moram ga pa pohvaliti, saj deluje izredno tiho in zanesljivo že dolgo časa. Če boš kupoval cenejšega, ne smeš iti pod pribl. 300 W. Glej, da ima napajalnik certifikat 80 plus (katerikoli), da ti ne bo poganjal preveč energije v prazno.

Če ti bo kaj denarja ostalo, ti pa priporočam nakup še ene palčke rama (identične), ali pa morda boljšega procesorja. Če si boš pa kasneje zaželel, pa lahko kupiš tudi Ryzen druge generacije, saj jih nabor X370 (čeprav malo slabše) podpira.
Gott ist tot! Gott bleibt tot! Und wir haben ihn getötet!

jero_no1 ::

d3m1g0d je izjavil:

Kar se diska tiče, kupi M.2 SSD, obvezno NVMe varianto.


Pri poceni PCju, tole ni obvezno. Sem pisal o tem v eni drugi temi in pri vsakdanjem delu ni nobene opazne razlike v hitrosti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup računalniških komponent

Oddelek: Kaj kupiti
432968 (1984) DarwiN
»

Nova kišta | 1000€ | video obdelava (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
13612032 (7828) Yenk
»

Zmogljiva delovna postaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
717279 (4745) špela113
»

Namizni računalnik za delo arhitekta

Oddelek: Kaj kupiti
416594 (5095) jb_j
»

Novi Ryzen , maticna in SSD PCIe

Oddelek: Kaj kupiti
173194 (2250) Ahim

Več podobnih tem