» »

Novi sosedje

Novi sosedje

«
1
2

peaks ::

Na vasi, v mirni soseski, sem dobil nove sosede - starejšo dvonadstropno hišo s kar precej posesti je kupil Albanec(Kosovar, Šiptar....), ne vem, kakorkoli se že kličejo oz. jim mi pravimo. Šefe ima gradbeno firmo z več delavci, ki jih je naselil v to hišo. Zaenkrat jih je 15, pričakuje se jih skupno 30.
1. problem, ki se je pojavil je hrup, ki ga vsakodnevno povzročajo že pred 5:30 zjutraj, to je čas ko se zberejo pred hišo in imajo jasno debato, medtem ko čakajo kombi, da jih razvozi po terenu. Precej so glasni in so naša jutranja budilka vsak dan. Ker je poletje in je vroče imam seveda odprto okno, in ko začnejo pričo imam občutek, da jih imam v sobi. :(

Ok, prvi korak moram storiti in stopiti k šefu in ga opomniti. On edini zna slovensko a ne živi na tej lokaciji. Upam, da bo zastopil problem in jim povedal.

1 Kako bi vi postopali v dani situaciji?
2. vem da mora biti do 6 ure mir..., kako pa nemir dokazovati?
3. Ali je stanovanjska hiša lahko po namenu uporabe kar čez noč samski dom?
  • zaklenil: Mavrik ()

Pika na i ::

No ja, saj to je res zelo pomemben podatek v tej zgodbi...da so v mirni vasi, Albanci.

Rđavom qrcu i dlaka smeta.

kloko ::

1) manj jih dregaš, bolj mirno živiš, pa naj so "shiptarji", "chigani" ali domorodci
2) policijo se pokliče, če si res prepričan da kršijo kakšne predpise
3) dokler imajo urejene papirje za bivanje jim noben nič ne more

L.p., Kloko

hator ::

"Bolje mešaš drek, bolj smrdi".Jaz na tvojem mestu ne bi klical policije. Vse skupaj lahko kasneje eskalira. Na koncu se boste še za "šop trave" na sodišču tožarili.

Machete ::

Pa kašna policija. Robotska nacija. Če si že buden stopi tja en dan pa reci, dobro jutro momci, znam da čekate da odlazite na poso i sve ali može malo tiše do 6 nula nula? Molim vas ljepo. (Med tem raztalaš 5 čikov). Sigurno te bodo razumeli, ker vsi šiptarji razumejo srbohrvaško.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

shotalick ::

Machete je izjavil:

Pa kašna policija. Robotska nacija. Če si že buden stopi tja en dan pa reci, dobro jutro momci, znam da čekate da odlazite na poso i sve ali može malo tiše do 6 nula nula? Molim vas ljepo. (Med tem raztalaš 5 čikov). Sigurno te bodo razumeli, ker vsi šiptarji razumejo srbohrvaško.


Točno tako nared, pa mislm, da boš vse rešu. Poleg čikov prnes še džezvo kave, pa je stvar rešena.

stjan ::

Kakšen inšpektor naj preveri kako je z oddajanjem stanovanj.

branimirII ::

Machete je izjavil:

Sigurno te bodo razumeli, ker vsi šiptarji razumejo srbohrvaško.


Ni res. Samo albanci iz kosova. Pa tudi makedonije ajd. Albanci iz albanije pa te najbrz ne bodo razumeli.

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

Načeloma so že naši pradedje vedeli, da lepa beseda lepo mesto najde. Jaz bi storil tako, kot pravita Machete in shotalick.

Šefetu odnesi še ta velik barkofe, mal pokramljaj z njim. Večina ljudi postane še posebej kretenskih, če se do njih tako obnašaš, se pravi, če bi jim poslal policijo, inšpekcijo.
- Hoc est qui sumus -

Pika na i ::

No ja, očitno je moteče predvsem to, da se ne razume kaj govorijo.
Ko pijani Slovenci odhajajo sredi noči iz gostiln in se derejo ko opice, je pa seveda vse ok.
Vozek mariborski....

ProGo ::

V naši vasi jih pred 10 leti ni bilo, nobenega. Sedaj jih je 50+, kupujejo hiše po tekočem traku, verjetno nakupe financirajo njihovi "strici" iz Italije. Kam to vodi, pa vemo, na primeru Kosova.

Edit: Od kje pa "strici" dobijo gotovino se pa tudi ve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ProGo ()

Dr_M ::


Ko pijani Slovenci odhajajo sredi noči iz gostiln in se derejo ko opice, je pa seveda vse ok.


25 let sm zivel na fuzinah, pa nevem ce sm kdaj slisal pijane slovence, ki se derejo ko opice, sem pa veckrat slisal in videl une od dol, ko pijani skacejo po avtomobilih ko opice, prevracajo kante za smeti in jih zazigajo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

flbroker ::

No bom probal se enkrat, ce bi uspe brez brisanja.

Mogoce pa lahko gre Pika na i s teboj da prevaja.

Enkrat ko pridejo se jih ne resis vec, problem je v tem da takrat tudi nepremicnino tezje prodas. Najbolje je da se probas prijazno pomenit z glavnim sefom, sele kasneje razmisljaj o bolj drasticnih ukrepih kot so klicanje raznih inspekcij, selitev ipd.

Pika na i ::

Ko mačkom stopiš na rep, zacvilijo.
In pokažejo, kako so strpni in razumevajoči. In pripravljeni na dialog, not!

ProGo ::

Aja, @mkk20, prebivalcem Albanije Slovenci rečemo Albanci, in nikakor drugače.
"Šiptarji" imenujejo sami sebe Shqiptar @ Wikipedia, in tako naj tudi ostane

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: sirotka ()

perci ::

ProGo je izjavil:

Aja, @mkk20, prebivalcem Albanije Slovenci rečemo Albanci, in nikakor drugače.
"Šiptarji" imenujejo sami sebe Shqiptar @ Wikipedia, in tako naj tudi ostane

Čudno. Jst imam drugačne izkušnje. Vendar tako ne rečemo samo prebivalcem Albanije (kot ti praviš) ampak tudi albancem iz Kosova, Makedonije,...

ProGo ::

Prebivalcem Albanije Albanci, prebivalcem Kosova morebiti Kosovarji. Šiptarji pa nikakor ne, ker je to njihov izraz. Slovenci si bomo sami določali, kako bomo poimenovali prebivalce posameznih držav.

Pomankljiva jezikovna kultura Slovencev je že druga tema.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Ales ()

facepalm ::

Nekako kot naj bi bila beseda "bosanec" zaljivka za bosnjaka:))
Briga jih ravno toliko, kot Izolane, ce jim reces "Izolcani". Dva se bosta vpicla, ostalih par jurjev pa ne bo slo za tem.

No, nigerji bi verjetno trznili, ce jim reces "niger", ceprav ne mislis s tem nic slabega.

Back on topic:
Sami delavci ne nameravajo delat problemov, saj so prisli sem s trebuhom za kruhom.
Bodi prijazen do njih in jih zjutraj opomni ob kavi, ko jih srecas cez dan jih pozdravi.
Zna bit, da ti bodo se kdaj pomagali naredit kaj na hisi.
"Poznam" kar nekaj prijaznih siptarjev (ne vem od kod so).

PrimoZ_ ::

Najprej poskusi na lep način, kot je bilo rečeno večina jih tu išče kruh in jim ni v interesu delat pizdarij, sploh takim ne ki zares delajo. Bolj so problematični tisti ki ne hodijo delat in jim od viška časa hodijo neumnosti po glavi...

Mi imamo za sosede neko albansko družino in sploh ne veš da so, ker se po cele dneve ubijajo za slabo plačana in težaška dela.
Medtem ko kolega nima take sreče in jim terorizirajo celo ulico. V eno hišo se jih je naselilo 20+ komadov, vrt so spremenili v avtoodpad in "reciklirni center" in je za preostale v ulici življenje ratalo nočna mora.

branimirII ::

Albanci so si med sabo lahko zelo razlicni. Ze to, da zivijo v 5 drzavah na balkanu. Glede na to, da so ziveli v razlicnih sistemih in imajo celo 3 vere. Muslimansko, katolisko in pravoslavno, zlasti v albaniji so religijsko zelo razdeljeni. A se porocajo med sabo in stejejo narodnost kot prednost pred vero. Za razliko od bosancev, belgijcev, crnogorcev itd kjer vera postane nov narod. Albanci na kosovu se nimajo za kosovarje ampak albance.

Pobes ::

Dejstvo da so kupli hišo in da od tam ne bodo odšli je dejstvo. Torej pojdi do njih in se zmeni. Četudi so iz drugih držav, so še vedno ljudje in večina jih je ok. Če te skrbi jezik pa govori s šefom in mu na lep način objasni. Sam ne napadat brez veze

Netrunner ::

Imel sem kar nekaj priložnosti klepetati in se družiti z delavci iz Albanije, bivše juge ipd. Lahko rečem da so na splošno dobri ljudje in ne iščejo konflikta in radi pomagajo. Njihov nižji standard in neizobraženost se marsikje jasno vidita vendar to ne pomeni da so hudobni.

Kot so že priporočili je najboljša pot, da se pogovoriš z njimi oz. da pristopiš na prijateljski način. Največja težava je če jezika ne znajo saj potem potrebuješ nekega tolmača.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

AnotherMe ::

Kolega je imel podoben "problem".

En dan jih je zjutraj v zasedi pričakal, jih napadel z kavo in keksi, vprašal če kdo pije kaj močnejšega, da jim da za zvečer, za "posle posla"....

So se mu opravičili, so mislili, da grejo vsi zjutraj v službo tak ko oni.

Čez par tednov, se je nekaj trudil in premetaval zemljo okoli ženinega vrta, pa sta prišla dva do njega, en mu je vzel lopato, šef pa je rekel, da naj gre raje kavo skuhat - šaflanje pa bojo oni zrihtali :)

So pol malo počvekali, se mu je šef še enkrat opravičil. To je bilo to, nekih velikih stikov potem niti niso imeli več... Po par letih, pa so se menda izselili...

starfotr ::

Tudi pri meni v bližini so se v staro hišo naselili ljudje vseh živih narodnosti. Od vseh iz exYU do Rusov. Nikoli nobenega problema, če so imeli kako slavje, so prišli povedat da bodo mogoče glasni in da bo trajalo v noč, celo povabili so. Tudi mi smo jim za praznike odnesli kaj našega za probat. Živimo v sožitju. Ker se veliko družijo z nami, zelo lepo govorijo slovensko. Ne zapiraj si vrat z raznimi policaji in inšpekcijami.

49106 ::

Na Kosovu je 99% Albancev suni muslimanov


Laž.

in radikalni islam je med Albanci izredno izrazit in v porastu


To je pomembno, samo če so albanci vzrok za porast radikalnega islama.

V Črni Gori pa obstaja neko manjše področje katolikov Albancev.


Zanimiv podatek, kaj si želel s tem povedat?


Ne poročajo se med sabo;


Kje spiš, da te ne ukradejo.

tako imaš v Srbiji trend porok z krščanskimi albanskimi nevestami iz Albanije, ki se raje poročijo z Srbom pravoslavnim kristjanom, kot pa da bi se poročila z muslimanom.


Kako si pa razlagaš trend porok med srbkinjami in albanci (vseh ver)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

perci ::

ProGo je izjavil:

Prebivalcem Albanije Albanci, prebivalcem Kosova morebiti Kosovarji. Šiptarji pa nikakor ne, ker je to njihov izraz. Slovenci si bomo sami določali, kako bomo poimenovali prebivalce posameznih držav.

Pomankljiva jezikovna kultura Slovencev je že druga tema.

A bi nehal budalit. Šiptar je Albanec po albansko. Slovenec po tvojem ne sme uporabljati originalnega izraza?

49106 ::

perci je izjavil:

ProGo je izjavil:

Prebivalcem Albanije Albanci, prebivalcem Kosova morebiti Kosovarji. Šiptarji pa nikakor ne, ker je to njihov izraz. Slovenci si bomo sami določali, kako bomo poimenovali prebivalce posameznih držav.

Pomankljiva jezikovna kultura Slovencev je že druga tema.

A bi nehal budalit. Šiptar je Albanec po albansko. Slovenec po tvojem ne sme uporabljati originalnega izraza?


A črncem pa rečeš niger? Po tvojem (ne)smemo uporabljati njihov izraz?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

facepalm ::

@Messiah a ti dejansko mislis, da se vsi crnci pozdravljajo s "sup, my nigga"?
Nekateri se zavedajo od kod izvira beseda in jo prezirajo.

SimplyMiha ::

Pika na i je izjavil:

Ko mačkom stopiš na rep, zacvilijo.
In pokažejo, kako so strpni in razumevajoči. In pripravljeni na dialog, not!


Ja, za razliko od tebe, hinavka.

KAVINSKY ::

49106 je izjavil:

A črncem pa rečeš niger? Po tvojem (ne)smemo uporabljati njihov izraz?


Potuhnjen rasist much? Treba je vseeno ločevati med slengom, narodnimi imeni in (rasističnimi) žaljivkami.

branimirII ::

V severni albaniji zivi dost albaniziranih srbov. Pod pritiskom prejsnjih rezimov so cez desetletja skoraj vsi spremenili svoje srbsko ime v albansko. Ce nisi spremenil sebi in otrokom si sel v zapor. Tako da dostkrat se zdi, da so poroke med albanci pravoslavne vere in srbi. V bistvu so dostkrat oboji srbi. Le da so eni albanizirani.

jype ::

          ::

Mislim, da je edini način da njih ali šefa (če ne znajo slovensko) presenetiš s kavo in piškoti in na lep način razložiš, kaj te moti. V vsakem primeru je bolje, da ste v dobrih odnosih, kakor da ste skregani.

branimirII ::

branimirII je izjavil:

V severni albaniji zivi dost albaniziranih srbov. Pod pritiskom prejsnjih rezimov so cez desetletja skoraj vsi spremenili svoje srbsko ime v albansko. Ce nisi spremenil sebi in otrokom si sel v zapor. Tako da dostkrat se zdi, da so poroke med albanci pravoslavne vere in srbi. V bistvu so dostkrat oboji srbi. Le da so eni albanizirani.


Pozabil sem omenit, da so mogl zamenjat tudi uradno vero. Na izbiro so imeli katolisko ali muslimansko vero. Vecina jih je izbrala krscansko, torej katolisko. Zato je skoraj celotna severna albanija vecinoma katoliska. Le na jugu bliz grcije so pravoslavci.

49106 ::

KAVINSKY je izjavil:

49106 je izjavil:

A črncem pa rečeš niger? Po tvojem (ne)smemo uporabljati njihov izraz?


Potuhnjen rasist much? Treba je vseeno ločevati med slengom, narodnimi imeni in (rasističnimi) žaljivkami.


Si mislil rečt, da je perci potuhnjen nacist?

perci ::

49106 je izjavil:

perci je izjavil:

ProGo je izjavil:

Prebivalcem Albanije Albanci, prebivalcem Kosova morebiti Kosovarji. Šiptarji pa nikakor ne, ker je to njihov izraz. Slovenci si bomo sami določali, kako bomo poimenovali prebivalce posameznih držav.

Pomankljiva jezikovna kultura Slovencev je že druga tema.

A bi nehal budalit. Šiptar je Albanec po albansko. Slovenec po tvojem ne sme uporabljati originalnega izraza?


A črncem pa rečeš niger? Po tvojem (ne)smemo uporabljati njihov izraz?

Zadeva ni primerljiva, ker je nigger v originalu (v agnleščini) pejorativen izraz. To, da oni sami sebe žalijo, je pač problem njihovih manjvrednostnih kompleksov.
Šiptar pa je albanski izraz. To je tako, kot bi tebi anglež rekel Slovenec namesto Slovene. Nič žaljivega v tem - me ne bi motilo.

Tudi čefur sodi v isto kategorijo kot nigger, s tem, da si prebivalci južnih republik ne rečejo čefurji (razen redkih izjem).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

49106 ::

Šiptar je popačenka. In uprabljamo jo predvsem takrat, ko želimo žaliti albance.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

perci ::

Kdaj jo ti uporabljaš, je tvoj problem.

https://translate.google.com/#sl/sq/alb...

Tr0n ::

49106 je izjavil:

Šiptar je popačenka. In uprabljamo jo predvsem takrat, ko želimo žaliti albance.

In s tem kazes svojo ignorantnost. Kar je po eni strani tudi uporabno za ostale ljudi okoli tebe. :)

49106 ::

Nimaš prave predstave in nacizem je globoko zakoreninjen v tebi. To je tako, kot bi mi rekel Zlovenz.

ProGo ::

perci je izjavil:

ProGo je izjavil:

Prebivalcem Albanije Albanci, prebivalcem Kosova morebiti Kosovarji. Šiptarji pa nikakor ne, ker je to njihov izraz. Slovenci si bomo sami določali, kako bomo poimenovali prebivalce posameznih držav.

Pomankljiva jezikovna kultura Slovencev je že druga tema.

A bi nehal budalit. Šiptar je Albanec po albansko. Slovenec po tvojem ne sme uporabljati originalnega izraza?


Veliko bolj pravilno je, da Slovenec uporablja slovenski izraz za državljane Albanije, ki je Albanci.

Lahko uporablja, a s tem kaže nizko raven jezikovne kulture in delno tudi nacionalne zavesti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ProGo ()

zmaugy ::

Pika na i je izjavil:

Ko mačkom stopiš na rep, zacvilijo.
In pokažejo, kako so strpni in razumevajoči. In pripravljeni na dialog, not!

Zaenkrat si “strpnost” demonstrirala zgolj ti. Človek ima problem - vsakodnevni hrup zgodaj zjutraj - ki se ga da razumet in sprašuje za nasvet.

perci ::

Niger je iz španščine in ne pomeni nič drugega kot črna barva.

Tist je negro, v angleščini pa je izraz v osnovi pejorativen.

Je pa tko, da včasih se je lepo reklo, da si white/black, zdej je treba bit pa ekstra korekten in se reče caucasian, african american, bla bla... Nigger je pa vedno bila žaljivka.

ProGo ::

jype je izjavil:

Nacija ni težko prepoznati.


Dupe: S svojo prepogosto uporabo trendovske žaljivke "nazi", samo devalviraš njeno udarno moč. Po 2 letih libtardske zlorabe te žaljivke po formuli, kdor ni za migrante = nazi se samo še smejimo tem neučinkovitim poskusom diskreditacije. Kot bi se otrok drl: Glej ga, hudobneža.

zmaugy ::

AnotherMe je izjavil:

Kolega je imel podoben "problem".

En dan jih je zjutraj v zasedi pričakal, jih napadel z kavo in keksi, vprašal če kdo pije kaj močnejšega, da jim da za zvečer, za "posle posla"....

So se mu opravičili, so mislili, da grejo vsi zjutraj v službo tak ko oni.

Čez par tednov, se je nekaj trudil in premetaval zemljo okoli ženinega vrta, pa sta prišla dva do njega, en mu je vzel lopato, šef pa je rekel, da naj gre raje kavo skuhat - šaflanje pa bojo oni zrihtali :)

So pol malo počvekali, se mu je šef še enkrat opravičil. To je bilo to, nekih velikih stikov potem niti niso imeli več... Po par letih, pa so se menda izselili...


Tudi sam mislim, da je tole dober način - prijaznost in da poskusiš razumeti.

branimirII ::

Jaz tudi mislim, da bos najvec dosego s prijaznostjo in gostoljubljem, malo kave, piskoti, rakija po delu. I potem bodo imeli obcutek, da se ti morajo nekako oddolzit.

Tr0n ::

Ce bi mel forum facepalm emote, bi ga zdaj uporabil. :)

maribornr1 :facepalm:

adhoc ::

Čakaj samo malo, "bosanec" je žaljivka? Prvič v življenju slišim.

49106 ::

Ej, ti, Bosanc, zgin v svojo bosno. Divjal je kot Bosanc....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

ProGo ::

Ja, "nigger/negroe" ni bila vedno žaljivka. Samo pazi sedaj - zakaj so črnci v US AFROameričani, vsi drugi so pa samo američani? Zakaj nimajo LATINOameričanov, SLAVameričanov, ASIAameričanov in tako naprej?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Politična kriza v Makedoniji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15326790 (23164) kuglvinkl

Republika Srpska (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25356487 (51178) bluefish
»

Je žalitev prejeta ali dana?

Oddelek: Problemi človeštva
254322 (3399) gruntfürmich

Več podobnih tem