» »

Menjava BIOS chipa na matični plošči

Menjava BIOS chipa na matični plošči

Dzhimen ::

Lep pozdrav.

Želim samo deliti svojo izkušnjo menjave BIOS chipa na matični plošči, ki sem jo imel ta teden. Mogoče bo kdaj še kdo v podobni situaciji, pa mu tole pride prav.

Skratka, zgodba je takšna: BIOS-e sem flashal že neštetokrat, do sedaj še brez vsakršnega problema. V torek pa se mi je končno zgodilo, da je tekom tistih kritičnih 15 sekund med flashanjem zmanjkalo elektrike. Šlo je za stacionarca z entry level matično ploščo, ki nima dual BIOS-a ali kakega drugega fail-safe mehanizma. Skratka matična je izgledala mrtva. Ventilatorji so se vrteli, lučke so bile, ampak slike na monitorju pa ni bilo.

Probal sem dat BIOS file na ključek, če bi ga mogoče matična ob bootu sama obnovila, probal sem še ostalih par stvari, vse brez uspeha. Opcijo sem imel kupit podobno novo matično za cca 50€ (rabljene pri nas nisem dobil bistveno ceneje), ali pa če bi menjal samo BIOS chip.

Dobil sem stran BIOS Chip 24, ki pošilja iz Nemčije in pri njih naročil čip specifično za mojo matično. Zadevo sem preko PayPala plačal v sredo ob 12:30. Čez eno uro so mi že poslali sporočilo, da je zadeva še odposlana in danes sem čip dobil v nabiralnik. Zamenjal sem corruptan čip v matični s temle et voila, zadeva deluje. Gor pa je že bil programiran tazadnji BIOS (tisti, ki sem ga flashal jaz, ko je elektrike zmanjkalo). Edina "pripomba" je, da mi je gmail dva njihova maila vrgel v spam, česar pa nisem čist takoj pogruntal.

Vse skupaj je torej trajalo 2 delovna dni in me je prišlo 15$ za čip + 5,30$ poštnina. To je naneslo 18,15€, kar je cca 3x ceneje kot nova matična. Dokaj poceni šola za naprej, bi rekel. :D

Če pa ima kdo kako bolj poceni alternativo za nabavo teh čipov pa kar povejte, da bom vedel za naslednjič ko bom BIOS-e flashal zjutraj, ko so vžgani sušilni stroj, pomivalni stroj, likalnik in fen hkrati, in bo vrglo varovalko ven. :))

#000000 ::

Kupi si programator in klipsno za čipe, če sevede to delaš redno.če občasno. ni zime delaj kot zdaj.

SmotaniJanez ::

Programator je se mi zdi okol 60 evrov. Pol se odločiš, al boš ubodu zadevo al ne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sony Vaio CR Bios čip reprogramiranje

Oddelek: Pomoč in nasveti
101815 (964) tupee
»

BIOS recovery flash problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
181382 (1179) DeeCoy
»

[:(] bad bios flash.Nujno!!![:(]

Oddelek: Strojna oprema
91258 (1075) Spajky
»

Uničen prenosnik (napačen flash)

Oddelek: Strojna oprema
131424 (1120) Azrael
»

[:'(] BIOS Flashanje gone bad!! POMOC

Oddelek: Pomoč in nasveti
191309 (1026) Duhec

Več podobnih tem