» »

Porazna ponudba mobilnih OS - kam sploh, če ne na Android in iOS

Porazna ponudba mobilnih OS - kam sploh, če ne na Android in iOS

«
1
2 3

Uporabnix ::

Tuhtam in tuhtam kam naprej in bolj kot tuhtam, bolj sem razočaran. Je Google res vse požrl?

- Sem bil na Windows Phone. Zelo zadovoln, a zadeva je končana (se zaključuje), novih aparatov ni. Ko se v kratkem Lumia dokončno pokvari, bo treba izbrati:
- Android se mi gabi. Kam drugam?
- iOS: no, glede tega bo treba še pretuhtati, ker zgleda trenutno edina zanesljiva oz. obstojna alternativa Androidu, a me že od nekdaj odbija zaradi snobovskega pridiha znamke in njenih uporabnikov in nasploh nategunskih cen naprav. Njihov poslovni model me res odbija, z lastništvom Appla produkta bi se počutil, kot da sem poteptal svojo naravo/značaj/načela.
- BlackBerry OS: Super, si rečem! Že vse pregledam, že skoraj izberem BB Passport (za moje potrebe bi bil bomba). A kot kaže, se sistemu BB10 1/2020 končuje podpora. Spet en dead end. Novi Blackberriji s t.i. "hardened" Androidom za večjo varnost in zasebnost so pa pomoje neumnost in strel v koleno.
- Pred časom sem zaradi prehoda na Ubuntu tuhtal še celo o sistemu Ubuntu Touch. Spet, uradne podpore ni več, dalje (kolikor še), ga fura neki UBports team.
- Firefox Mobile, tudi končana zgodba 2016.
- ostali drobiž pa so po večini neke vprašljivo podprte izvedbe Andoida (Private OS, Sailfish OS, Lineage OS, Eelo OS,...) V to pa ne vem, če je sploh smiselno dregati.

Kaj ste naredili vsi tisti, ki se otepate googlovih izdelkov, vam je mar za zasebnost in raje posežete po alternativah? Osebno se mi je uspelo znebiti popolnoma vseh (to velja za gmail, brskalnik, iskalnik, Android,...) in rad bi tako nadaljeval.
A kaže, kot da je na tej točki smiselna le odločitev med iOS in Androidom. Ali je ostalo vredno truda?
Potrebe: klici, smsi, veliko brskalnika in praktično nič aplikacij.

Pa še nekaj. Če se je smisel igrati s temi zadnje omenjenimi sistemi, ker aparat kupiti, da bo šlo gor? Predvidevam, da vsak sistem podpira le omejen krog naprav, kar je spet ena omejitev.

Hvala vsem za pomoč, Lp :)

harvey ::

Trg je odigral svoje, preostala sta samo dva ekosistema robotek in jabolček. Ni tu kaj dosti za dodati, pač realno stanje in aparatov v drugi okoljih pač ne bo, razen kakšnih eksotov.

Kaj ste naredili vsi tisti, ki se otepate googlovih izdelkov, vam je mar za zasebnost in raje posežete po alternativah? Osebno se mi je uspelo znebiti popolnoma vseh (to velja za gmail, brskalnik, iskalnik, Android,...) in rad bi tako nadaljeval.

Zasebnosti danes na internetu ni, enako kot bi z lučjo pri belem dnevu iskal poštenega tatu. Gre za eno samo vohljanje, čeprav misliš, da si eni stvari ubežal, te za ovinkom počaka nekaj drugega. Edina rešitev za neko varstvo zasebnosti na mobilnih napravah je uporaba "neumnih" telefonov. Tega pa nočemo, ker ni praktično in čedalje več stvari prenašamo na mobilne naprava (kartice, direktno plačevanje,...)...
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

broken/link ::

edino kar poznam poleg že omenjenega je https://sailfishos.org/
bral sem par člankov, nimam pa nobene izkušnje za delit.

Uporabnix ::

harvey je izjavil:

Trg je odigral svoje, preostala sta samo dva ekosistema robotek in jabolček.

Ja, zgleda da je situacija zaenkrat kar zapečatena, vsaj dokler se ne odkrije kakšen popolnoma nov koncept glede aplikacij ipd.


Smola pa taka. Bom pa prežtudiru useen SailfishOS in LineageOS. Kot pišejo, sta še najbolj posrečena.

Mavrik ::

LineageOS je Android, tako da se ti bo tudi "gabil".
The truth is rarely pure and never simple.

MaticKregar ::

Zakaj bi se ti android gabil? Novejši modeli nimajo več problem zatikanja, telefon ponuja vse kar hočeš. Malo manj tuhtaj, ker telefon se v osnovi rabi kot telefoniranje , za vse več je pa bonus. Kaj misliš, da boš dobil s kakšnim novejšim os?
Naložiš kar rabiš, aplikacije po potrebi.
Glej samo, da ima telefon 3gb rama in pa dobro baterijo.

shadeX ::

a me že od nekdaj odbija zaradi snobovskega pridiha znamke in njenih uporabnikov


Na podlagi česa to ocenjuješ?

in nasploh nategunskih cen


O čem ti sanjaš? Cene so "tam-tam" v primerjavi z drugimi premium Android napravami, + to da ti ponuja 5 let rednih posodobitev kar lahko iz preteklih izkušenj pri drugih velikih proizvajalcih samo sanjaš o tem.


Glej samo, da ima telefon 3gb rama


:))

Android ima lahko 32GB, bo na low end napravah še vedno štekal. RAM je samo frakcija tistega kar je pomembno za tekoče delovanje Androida.


V soboto sem se po dolgem času dobil s kolegom, ki je lani poleti kupil nekega Xiaomija za 200€ (novega). Sej sam aparat je bil presenetljivo hiter in sem bil takrat nad njim navdušen tudi sam. Kakorkoli, imel je drug telefon, pa ga vprašam kje ima Xiaomija, pa je rekel da je uporaben samo še za hotspot. Ne glede kater ROM je dal gor, je po naložitvi nekaj appov z zadnjimi udpdejti začel telefon štekat. Na novo je kupil S8 drugače.

Še en dokaz da če si reven kupuješ drago, če si bogat pa poceni :D

Zakaj bi se ti android gabil?


Simpl. Slotechovi "goreči" privrženci Androida. Kupujejo poceni kitajčke z naloženim spywerom in jih primerjajo kaj vse dobijo v primerjavi s premium znamkami. Po pol leta pa jokajo kašne probleme imajo s telefonom.

BivšiUser2 ::

En čas smo bli goreči privrženci Lumie. Drugače pa Xiaomi ali katera druga znamka, ki ima Android one oz. okrnjeno Android Go verzijo.
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

Uporabnix ::

Android ne, ker je spyware raj in že tako je Google "leglo vsega zla". Že če to drži le delno, grem iz principa mimo njega.

Mavrik je izjavil:

LineageOS je Android, tako da se ti bo tudi "gabil".


Ne vem, še nisem dosti preštudiral, ampak kljub temu, da je Lineage Android, je verjetno še vedno manjše zlo kot stock Android, če je posekano stran vse kar je balasta. Ali se motim in je glede zasebnosti isti drek?
Podporo za naprave ima namreč odlično:
https://wiki.lineageos.org/devices/

Medtem ko kak SailfishOS, ki je Linux le za par naprav...


shadeX je izjavil:


in nasploh nategunskih cen


O čem ti sanjaš? Cene so "tam-tam" v primerjavi z drugimi premium Android napravami, + to da ti ponuja 5 let rednih posodobitev kar lahko iz preteklih izkušenj pri drugih velikih proizvajalcih samo sanjaš o tem.

Se oproščam, očitno sem iOS bolj na hitro preletel, bom pogledal. Verjetno so me že takoj odbili tisti top modeli za 1000+EUR. Bi znala bit to vseeno kar ok izbira.

ps. Leta 2018 je argument, da je Android uredu izbira navajati, ker da "ne šteka več toliko", zelo smešen.

Zgodovina sprememb…

shadeX ::

Verjetno so me že takoj odbili tisti top modeli za 1000+EUR


Apple ima tudi "budget" naprave.

1. Najcenejši iPhone SE
2. Starejši -takrat premium iPhone 7
3. Še starejši -takrat premium iPhone 6S.

1. Cene so iz BigBanga, ki je načeloma najdražja trgovina. Kje dobiš ceneje moraš sam pobrskat.
2. Za potrebe veliko brskanja, nič appov več kot 500EUR brezveze dat za telefon - ga pa imaš nekaj časa (za te potrebe je veliki večini dovolj tud telefon za 150EUR sam jaz če že kupujem, kupim za dlje časa in ne za 6 mesecev).

3. Prav tako moraš vedet da imajo Applove naprave samo 1 leto garancije in nimajo slovenskega vmesnika
4. Velika možnost je da boš tudi na iOSu uporabljal Google brskalnik in še kakšno njihovo app, torej boš imel tudi tam "leglo vsega zla".

"Sledijo" ti vsi, tako Apple, Google in Microsoft (praviš da si imel Windows mobile). Moj nasvet je da izbereš tisti telefon oz. OS kateri ti je bolj všeč in funkcionalen in se ne oziraš kaj je drugim všeč, ker ima vsak svoje zahteve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

PunkDude ::

Meni tudi Windows mobile odličen. Preprost, prilagodljiv in brez nepotrebne nesnage.
Sedaj pa pred mučnim prehodom na ogabni Android :(

link_up ::

ker so lowres ikonce ane? Pa ker ne mores naloziti iptables...pa ker ima konzoloooo in seveda, ker lahko priklopis sdr...mah android, drek od dreka...
In and Out

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: link_up ()

Uporabnix ::

PunkDude je izjavil:

Meni tudi Windows mobile odličen. Preprost, prilagodljiv in brez nepotrebne nesnage.
Sedaj pa pred mučnim prehodom na ogabni Android :(

Če se Lumio povraufa ali kupi rabljeno, koliko časa je še pričakovati podporo?
Ker bi bil prehod na drug sistem res ena žalost. Osebno mi je WP10 idealen sistem, vsaj za moje potrebe.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

Na stari S6 sem menjal baterijo s tisto iz S7 Edge in flashal nov LineageOS. Brez pripomb, zadeva leti, zelo customizable, brez Google in ostalega crapa (instaliraš po želji). Za kaki dve leti še bo.

Uporabnix ::

Posodobitve pa ta Lineage prejema iste/istočasno kot na stock Androidu?

nejcek74 ::

glej, tudi sam sem (bil) v podobnem sranju. Zadovoljen uporabnik WP par let. Jaz sem teden nazaj dodobra namocil Lumio 950, sicer se je posusila in bi jo spet lahko uporabljal, vendar sem vmes po sili razmer moral na hitro kupit telefon in zdaj se navajam. Bom tako rekel, ne splaca se scat proti vetru, pac moras narediti prehod na Appla ali Androida. Mi pa na kraj pameti ne pade it se enkrat na nekaj kar nima prihodnosti.

- iOS zame odpade, v sluzbi sem 100% na OSX in me dolocen zadeve prevec zivcirajo, da bi ga imel se na telefonu. Prav tako nocem iti na firmo, kjer bom ob izbiri telefona omejen z zelo ciljno usmeritvijo korporacije (za tisto casovno obdobje). Trenutno so mi telefoni vsecni, oblikovno so pa ze zal ze zdavnaj postali del mainstreama, ne zdijo se mi predragi, sploh ce vračunas consumer support, ki je pri Applu precej na nivoju, za razliko od corporate supporta, ki je za en drek. Sploh iPhone SE se mi zdi nadvse uporaben in ima le malo konkurence.

- po sili razmer sem si kupil prvega androida, huawei p20 lite, 15 minut casa v E.Leclercu, eden redkih telefonov tam z Dual SIM in USB C (pa da je zgledal nekako). Obcutki so mesani, se vedno se lovim po 1.000 podmenijih in poskusam izklpit nadlezna opozorila, app-se podvajajo ;(, cel kup neke nesnage. Vendar, app-i koncno delajo kot bi morali in predvsem znajo sodelovat med sabo. Hitro vidis, da je WP postal odlagalisce zgodovine. Verjetno bom kmalu sel na drug telefon, prevec pogresam brezzicno napajanje. Pa na nekaj kar ima Android One. Samo se moram nekako sprijaznit z odpisom 360€

Uporabnix ::

Hvala za mnenje.
iOS tudi mene ne pritegne tudi iz navedenih razlogov.
In če že Android, kot ga imaš, vendar te moti ta nesnaga, je pol Lineage OS, kot berem, idealen kompromis. Si na sistemu, ki je podprt in ni dead end, če kdaj naletiš na potrebo po specifični aplikaciji, ti je na voljo, podpora za naprave je presenetljivo široka, če ti ne ustreza, greš pa še vedno lahko nazaj na stock.
Po vseh verjetnosti bom šel v to smer, hočešnočeš.
Bom pa ta Lineage OS v teh dneh stestiral na stari tablici in starem Galasyju, čist za občutek dobit.

gusto ::

@Uporabnix, toliko govora o tem LineageOS, pa vendarle, a ni to dejansko le nek ROM za Android (približek stock romu)? Potrebno je rootati telefon in se ukvarjati s problemi, ki jih vse to skupaj prinese. Sem ga sam uporabljal na Galaxy S5, sicer sem bil zadovoljen, pa vendar so bile občasno manjše težave/bugi s kakšno obrobno nastavitvijo. Ne vem, lahko so določeni telefoni bolje ali celo uradno podprti. Hočem reči, da za človeka, ki se mu ne da ukvarjati s temi zadevami in bi res rad zanesljivost, ne vem, če je LineageOS s svojimi nightly buildi (če hoče biti na tekočem) res najboljša izbira.

nejcek74 ::

exactly, saj stvari se da prilagajat, tudi OSX, some potem se mucit in izgubljat cas po vsaki nadgradnji. Meni se to ne da. Recimo, zdaj sem nekako odstranil ali utisal vecino Huewejevih appov, samo me prav zanima, kaj se bo zgodilo po naslednji nadgradnji. Zato polagam upanje bolj v Android One.

MxxW5 ::

Jaz sem tudi o tem premišljeval. Idealne rešitve seveda ni.

Jaz bi storil sledeče: LineageOS + F-Droid. Torej odprtokodni sistem, ki ne vohuni za tabo in odprtokodne aplikacije. IMO je človek potem varen pred Googlom in ostalimi oglaševalci & zbiralci tvojih podatkov.

Po premisleku tega potem nisem storil. Preveč sem se navadil na komotnost upravljanja stikov, fotografij in pošte. Naložiš nov sistem ali kupiš nov telefon - čez pol ure je vse naloženo kot prej (stiki, pošta, fotografije, appi....).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MxxW5 ()

Uporabnix ::

Koliko oz. kakšno delo pa je s temi nightly buildi pri Lineage? Se posodobitve ne nalagajo same? Al je treba vsako novo verzijo ROMa ročno nalagati kot prvič? Ker že tole prvič je videti mukotrpno, ampak ajde, narediš 1x.

MxxW5 ::

Poročam, ko bom naložil LineageOS. Trenutno imam naložen MIUI (Xiaomi RN4), kar pomeni, da za mano vohunijo Kitajci in Američani :D

gusto ::

Uporabnix je izjavil:

Koliko oz. kakšno delo pa je s temi nightly buildi pri Lineage? Se posodobitve ne nalagajo same? Al je treba vsako novo verzijo ROMa ročno nalagati kot prvič? Ker že tole prvič je videti mukotrpno, ampak ajde, narediš 1x.

Po mojih izkušnjah se posodobitve nalagajo same, vendar upgrade poteka tako, kot pri večjih nadgradnjah androida, telefon gre v nek recovery mode (ko ti to potrdiš) in potem melje cca 10 minut, se ponovno zažene in to je to. Je pa z vsako nadgradnjo nightly-ja riziko, da neka malenkost ne bo delala tako, kot je treba. Ti nightly-ji niso ravno ne vem kako hudo stestirane zadeve.

klinker ::

Vsi tej custom romi so bolj kot ne en kompromis in nepotrebno drkanje po telefonu, namesto da ga enostavno uporabljas.
Ne kompliciraj in vzami Samsung ali LG. Trenutno so to telefoni z najmanj bloata, ce izvzamemo Pixle in Android One naprave, kar pa imajo dodatnega se da vecino izklopit/odstranit. Huawei in Xiaomi imata prevec vsega dreka gor, alternativa so se Nokie.
Ta paranoja ti nic ne pomaga, ker vse posilja podatke sem in tam in si samo kompliciras zivljenje s tem, enako velja za tvoj domac PC. Ce si paranojik se pac izklopi iz interneta, drugo ti ne bo nic pomagalo, ne Linage, ne nic tretjega.

broken/link ::

nekateri custom romi delujejo boljše od official romov. Nekateri pa si ne zaslužijo naziva rom. Odvisno od telefona, odvisno od skupnosti, XDA je najboljši kraj za to.
@op - Jaz ti bom pa rekel - če imaš voljo in čas - kompliciraj. zakaj pa ne? razišči trg, najdi kar ti odgovarja, ne poslušaj ovc.

Glede paranoje pa - A ti slučajo hodiš naokrog s QR kodo natisnjeno na čelu, ki kaže na database, kjer so zbrani vsi tvoji podatki? ker pač nisi paranoik? pa link na ta tvoj database na vseh družabnih omrežjih. ker itaq nimaš kaj skrivat.

Uporabnix ::

Voljo imam. Vprašanje pa je res, kot je nekdo zgoraj opozoril, in glede tega prosim koga ki se spozna na to za razlago, da je to v osnovi še vedno Android. Kok je pol tle res zasrbnosti oz. kok se res poseka stran ta balast, da ne pošičja podatkov

shadeX ::

Mogoče ti bomo znali bolje svetovat, če nam poveš o kakšnem pošiljanju podatkov je govora oz. česa se bojiš? Prav tako me zanima a imaš Google račun, Gmail, oz. kakšno pošto uporabljaš (če jo)?

mat xxl ::

Tako je, tudi sam sem bil na Winsih imam še vedno Lumio 1020 za prodati zelo ohranjena, in ja najprej se vprašaj, kaj želiš od telefona, vohuni vsak sistem za teboj tu ni kaj ..............

Razmisli, kake aplikacije rabiš, sam sem rabil zaradi službe programe za zaupno komuniciranje, kjer je bilo s strani strokovnjakov jasno svetovano, da bo IOS boljši, čeprav sem že imel prej za otroka Android.

Skratka na kratko, če rad štelaš, se razburjaš nad nekompatibilnostimi in cirkusi, bo Andoid dober, če pa raje zapraviš nekaj več imaš varnost (bakup) delovanje načelno 99,9 % , pa sorazmerno predrage telefone z IOS, z slabim sistemom garancij in relativno kratkega roka delovanja , recimo nekje 2-3 leta, vendar sistem načeloma deluje BP, ima pa enostaven prehod na nov telefon znotraj IOS v uri brez naprezanja, potem pa vsekakor IOS.

Sam sem na IOS-u cca 18 mesecev in ja rabiš tam pol leta , leto, da ti rata logika, ki je povsem druga od Winsove domače razumljiva, tako, da odloči se, glede na to, kaj rabiš in finance .

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat xxl ()

blackbfm ::

Kaj ste naredili vsi tisti, ki se otepate googlovih izdelkov, vam je mar za zasebnost in raje posežete po alternativah?


Microsoft, "alternativa" s katero pišeš da si zadovoljen, ima poleg približno istega odnosa do tvoje zasebnosti kot google, še zelo pestro zgodovino sabotaž. Kako se počutiš? Vsak ki uporablja apple, microsoft kot alternativo googlu, dobesedno ni naredu nič.

Android ima lahko 32GB, bo na low end napravah še vedno štekal. RAM je samo frakcija tistega kar je pomembno za tekoče delovanje Androida.


Zmogljivost flash pomnilnika je pomembna, pa nikjer nikoli ni teh specsov, niti pri high end napravah. Važn da ma telefon 3 kamere s 40 megapixli:))

tryhard ::

Saj lahko Androida prirediš, kakor si želiš.

IL_DIAVOLO ::

Aja windows kocke pa se ti nic ne gabijo? Ce si prezivel microsofta, se bos vse ostalo.

klinker ::

broken/link je izjavil:

nekateri custom romi delujejo boljše od official romov. Nekateri pa si ne zaslužijo naziva rom. Odvisno od telefona, odvisno od skupnosti, XDA je najboljši kraj za to.
@op - Jaz ti bom pa rekel - če imaš voljo in čas - kompliciraj. zakaj pa ne? razišči trg, najdi kar ti odgovarja, ne poslušaj ovc.

Glede paranoje pa - A ti slučajo hodiš naokrog s QR kodo natisnjeno na čelu, ki kaže na database, kjer so zbrani vsi tvoji podatki? ker pač nisi paranoik? pa link na ta tvoj database na vseh družabnih omrežjih. ker itaq nimaš kaj skrivat.


V vecini so custom romi slabsa zadeva. Poznam XDA, brez skrbi, sem buildal sam rome svoj cas, ampak s casom vidis da je brezveze se s tem jebat in se ukvarjat s telefonom, namesto da ga enostavno uporabljas.
Glede paranoje pa, zal, ko si ti povezan v splet pozabi na privacy, bil to custom rom, MS, Apple, Android, linux ali nekaj tretjega. Vsak android lahko rootas in mu skenslas vse te servise, ampak pol si ze dalec od smartphona. Ze vsak browser ima dostop do svasta, ne rabis google servisov za to.

MxxW5 ::

Ne vem, o kakšnem štekanju na Androidu je govora. Zadnji trije telefoni, ki sem jih imel (Nexus5, Motorola MZP in sedaj Xiaomi RN4) so glede tega povsem neproblematični. Okej, ne tečejo tako gladko, kot flagshipi ali pa iPhonei, ampak so daleč od kakšnega hudega štekanja. Solidno, tekoče delovanje, le pri določenih aplikacijah, ki niso v ramu, je treba počakati sekundo ali dve. Ampak če te to moti, pač ne boš kupoval telefona s SD625, ne?

Štekajo razni na pol dokončani acerji in podobna kitajska roba, pa še to nikakor ne velja za vse. Ja, pa Samsung A5 (2015), ki ga ima žena, šteka ko zmešan. tudi po formatiranju sistema ni dosti bolje.

shubell ::

Imam Intex Aqua Fish (sailfish os). Zadeva je.. kako bi rekel zanimiva. Ne ni android derivat, osnova je mer. Android aplikacije laufajo ampak to preko aliendalvika.

Mogoče ti bo zanimiva Sony Xperia X ki podpira androida ali sailfish os.

Skratka še vedno iščem nadomestek za N900 in maemo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shubell ()

Uporabnix ::

Hvala vsem za nasvete! Se je pa verjetno tako kot pri političnih temah, kjer so v igri zelo različni življenski nazori, tudi tu dokaj nesmiselno pogovarjati, zakaj ja ali zakaj ne Android ter zakaj in koliko je komu zasebnost pomembna in čemu paranoja. Vsakemu svoje, pa čeprav gre morda lahko le za prazen dober občutek. Ampak mnenja sem, da ne glede na to, da je sledenje in zbiranje informacij povsod okoli nas, to še vedno ni razlog, da ne bi naredili vsaj nekaj malega proti temu, če lahko. In če nam je kaj do tega.

Če še komu pride prav - kupil bom aparat Xiaomi Redmi Note 4 (Mido, s Snapdragon procesorjem) (v Slo je 150EUR, za denar dobiš res presenetljivo veliko in ga zelo pohvalijo (z izjemo kamere), poleg tega je po podprtosti oz. uporabi v Lineage skupnosti na 1. mestu, kar lahko kaže na to, da bo podpora dobra in dolga. https://stats.lineageos.org/
Imajo tudi aktivno skupnost, kjer se da dobiti pomoč: https://www.reddit.com/r/LineageOS/

Na Xiomija pa Lineage OS + F-Droid.

Sporočim čez čas, kaj bo iz tega. V skrajnem primeru, če zadeva ne bo ok, prodam že tako poceni mobitel in nisem veliko na izgubi.
Lahko pa potlačim svoja načela in voljo in kot ostale nevedne/brezbrižne ovce furam Android, rekoč, "saj nič ne skrivam".

Zgodovina sprememb…

shadeX ::

Ampak mnenja sem, da ne glede na to, da je sledenje in zbiranje informacij povsod okoli nas, to še vedno ni razlog, da ne bi naredili vsaj nekaj malega proti temu, če lahko.


Ne nemoreš. Če uporabljaš katerokoli storitev od "velikih", bodisi že Google brskalnik so dobili že dovolj podatkov, ki jih bodo seveda uporabili zato, da boš videl kakšno reklamo ob strani, ki te zanima (ciljna publika) in boš karto za obisk Gardalanda kupil 9EUR ceneje kot bi jo pri konkurenci, pri kateri redno kupuješ.

In če nam je kaj do tega.


Večini (oz. vsaj tistim, ki razumejo kako internet deluje) ni do tega, ker ima "zbiranje groznih grdih podatkov" večinoma pozitivne posledice in ne toliko negativnih kakor si večina misli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

blackbfm ::

Lahko pa potlačim svoja načela in voljo in kot ostale nevedne/brezbrižne ovce furam Android, rekoč, "saj nič ne skrivam".


Ce noces bit ovca moras nehat uporabljat telefon,ni druge

Ps: poleg americanov ti bodo sledili se kitajci khm xiaomi :))

MxxW5 ::

Xiaomi ti seveda ne more slediti, če si naložil LineageOS in nisi nalagal xiaomijevih programov. Vsaj jaz ne vem, kako bi lahko to počeli. Bolj zna biti problem z odklepanjem tega telefona (vsaj jaz sem jih imel obilo), saj Xiaomi (tako kot tudi noben drug proizvajalec ne) pač noče, da bi nalagal alternativne OS-e.

EDIT: Zgovoren je primer Huaweia, ki ne bo več dovolil odklepanja svojih telefonov, najverjetneje zato, ker bo po uveljavitvi Project Treble nalaganje alternativnih OS-ov postalo preveč preprosto.

Evo, namesto da se EU ukvarja z budalizmi, o katerih lahko trenutno beremo, naj raje poskrbi, da bo lahko potrošnik s produktom, ki ga je kupil, počel, kar bo hotel (saj je njegov lastnik). To pri telefonih in podobnih napravah ne more pomeniti drugega kot omogočanje prostega nalaganja kateregakoli softvera na telefon (tj. tudi resničnih alternativnih OS-ov na telefone, tudi takih, ki jih je potrošnik sam napisal - tako kot na PCjih) in odprtje vseh gonilnikov najkasneje potem, ko proizvajalec telefon neha podpirati (tj., ni več updateov).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MxxW5 ()

Uporabnix ::

No, glede na to da je ravno ta model na prvem mestu po uporabi Lineagea, predvidevam, da se ga da odkleniti

MxxW5 ::

O odklepanju svojega RN4 sem pisal v temi o xiaomi telefonih. Bila je znorilna izkušnja. Disclaimer: precej ostalih forumašev je takrat trdilo, da z odklepanjem niso imeli problemov.

blackbfm ::

Xiaomi ti seveda ne more slediti, če si naložil LineageOS in nisi nalagal xiaomijevih programov


Baseband ostane kar od xiaomija.. Kaj ta zadeva pocne resnično ne mores vedet

Ampak ja, nekateri imajo načela glede zasebnosti al kako že in vsi ostali so ovce:)) zal ta nacela ne pomagajo, ce ne razumes ali noces razumet da lahko stvari delujejo tut en nivo nižje

BivšiUser2 ::

MxxW5 je izjavil:

Xiaomi ti seveda ne more slediti, če si naložil LineageOS in nisi nalagal xiaomijevih programov. Vsaj jaz ne vem, kako bi lahko to počeli. Bolj zna biti problem z odklepanjem tega telefona (vsaj jaz sem jih imel obilo), saj Xiaomi (tako kot tudi noben drug proizvajalec ne) pač noče, da bi nalagal alternativne OS-e.

EDIT: Zgovoren je primer Huaweia, ki ne bo več dovolil odklepanja svojih telefonov, najverjetneje zato, ker bo po uveljavitvi Project Treble nalaganje alternativnih OS-ov postalo preveč preprosto.

Evo, namesto da se EU ukvarja z budalizmi, o katerih lahko trenutno beremo, naj raje poskrbi, da bo lahko potrošnik s produktom, ki ga je kupil, počel, kar bo hotel (saj je njegov lastnik). To pri telefonih in podobnih napravah ne more pomeniti drugega kot omogočanje prostega nalaganja kateregakoli softvera na telefon (tj. tudi resničnih alternativnih OS-ov na telefone, tudi takih, ki jih je potrošnik sam napisal - tako kot na PCjih) in odprtje vseh gonilnikov najkasneje potem, ko proizvajalec telefon neha podpirati (tj., ni več updateov).

A ni GNU GPL licenca, ko moreš source zraven objavit?
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

MxxW5 ::

Je. Ampak driverji se seveda ne izdajajo pod GPL licenco. EU bi zadevo utemeljila takole. Planned obsolescence ni v redu. Ni v redu, da mora potrošnik vreči stran hardversko povsem spodoben telefon, zato, ker se je proizvajalec odločil, da ga ne bo več podpiral. PC ni odvisen od Della ali pa HPja, oziroma je odvisen mnogo manj kot S6 od Samsunga. 10 let star PC še vedno brez težav žene najnovejše Winse (in Linux).

Skratka. Dokler proizvajalec sam izdaja posodobitve za smartphone, mu (izvorne kode) driverjev ni treba razkriti (mora pa kupcu dovoliti, da na telefon naloži katerikoli OS - spet, tako kot na PCju). Ko pa se podpora neha, pa mora potrošniku in skupnosti razkriti vse skrivnosti delovanja svoje naprave zato, da lahko potrošnik, če ima znanje, sam poskrbi za podporo.

Najkrajše rečeno: smartphone naj bo glede tega tako kot PC + dodatna zahteva po odprtju driverjev, ko se matična podpora neha. To bi seveda veljalo tudi za AMD, NVidio in kompanijo. Ko proizvajalec preneha izdajati driverje za določen čip, mora razkriti njega delovanje.

Mojih 5 centov.

BivšiUser2 ::

Ja,sam niso driverji praktično v kodi OS-a? Je nekdo nekje na tem forumu pred časom vprašal kaj v takem primeru narediti. Svetovalo se mu je, da naj napiše ekstra programe, ki se jih kliče in se le te objavi (zaradi GNU GPL). A so diverji ločeni od Android-a?
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

bambam20 ::

Uporabnix je izjavil:


ps. Leta 2018 je argument, da je Android uredu izbira navajati, ker da "ne šteka več toliko", zelo smešen.


Sam imam 4 leta star model Samsung Galaxy S5 pa nič ne šteka. Štekajo telefoni za 150€.

klinker ::

bambam20 je izjavil:

Uporabnix je izjavil:


ps. Leta 2018 je argument, da je Android uredu izbira navajati, ker da "ne šteka več toliko", zelo smešen.


Sam imam 4 leta star model Samsung Galaxy S5 pa nič ne šteka. Štekajo telefoni za 150EUR.


Tudi za 150EUR ne steka, ce ni ravno neka obskurna naprava pitaj boga od kerega kitajca.
Bucke hejterckov ki vlecejo nebuloze izpred 5+ let.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klinker ()

shadeX ::

Tudi za 150EUR ne steka,


Dej ga men pa bo štekal.

Bucke hejterckov ki vlecejo nebuloze izpred 5+ let.


Mja no.. kolegov Xiaomi kupljen lani za 220e (verjetno sicer Q4 2016 model), je že po enem letu uporabe štekal tako da je bil (za njega) že praktično neuporaben. Seveda je majstor heavy IT user, ki uporablja ne vem koliko appov naenkrat oz. v ozadju. Na novo je kupil S8 in z isto uporabo kot Xiaomi (zaenkrat) kot pravi, ne šteka nič.

klinker ::

Jup...klasicne bucke ki jih okoli prodajate iPhone userji, no, vecina ze. Vsi imate neke frende z Androidem, ki je po pol leta neuporaben :)
Imel RN3Pro in Mi5, trenutno S8. Xiaomi ima svoje glupe fore, ja, ni pa to stekanje.

tryhard ::

Če vas skrbi za zbiranje podatkov, so kitajski gigantje primernejši, saj so njim naši podatki manj uporabni.

blackbfm ::

bambam20 je izjavil:



Sam imam 4 leta star model Samsung Galaxy S5 pa nič ne šteka. Štekajo telefoni za 150€.


Uporabniki imamo različne definicije kaj steka in kaj ne.

S7 kr konkretno zakaslja ob kaksnem kompleksnejsem filtru v snapchatu, ne mi rect da s5 deluje tekoče ker enostavno ne more bit res:)) za odtipkat telefonsko številko in sprožit klic pa sta verjetno tam tam po hitrosti
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DeGoogle

Oddelek: Informacijska varnost
425882 (2678) McClane
»

Android 10 je tu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5416346 (11149) pirlo
»

Koliko bodo stale Google mobilne aplikacije v EU

Oddelek: Novice / Android
2210671 (6785) bbf
»

Google ve, kje smo, ne glede na nastavitve v Androidu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6418151 (12658) MrStein
»

Android 8.1 je tu

Oddelek: Novice / Android
4117245 (13920) Invictus

Več podobnih tem