» »

Obdavčenje prostovoljne prakse

Obdavčenje prostovoljne prakse

nubble1000 ::

Je pri prostovolni praksi, ki je dohodek iz drugega pogodbenega razmerja, mogoce uveljavljati odbitek najemnine stanovanja od davcne osnove?

Tole sem dobil od FURSA, a mi ni cisto jasno...

V primeru opravljanja prostovoljne prakse se prejeti dohodek uvršča med dohodke iz drugega pogodbenega razmerja po 38. členu ZDoh-2, zaradi česar je potrebno izpolniti obrazec Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve (dohodek iz drugega pogodbenega razmerja) za rezidente. Davčni zavezanec rezident mora pri davčnem organu vložiti napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz drugega

pogodbenega razmerja do 15. v mesecu za dohodke, prejete v preteklem mesecu.

V napovedi lahko poleg odbitka tujega davka uveljavlja tudi dejanske stroške prevoza in nočitev v zvezi z opravljenim delom, pri čemer mora predložiti dokazila o dejanskih stroških. Davčna osnova od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja je po določilih 41. člena ZDoh-2 vsak posamezni dohodek, zmanjšan za obvezne prispevke za socialno varnost in za normirane stroške v višini 10 % dohodka. Poleg normiranih stroškov je mogoče, kot že omenjeno, v napovedi uveljaviti tudi dejanske stroške prevoza in nočitev v zvezi z opravljanjem dela in storitev, in sicer pod pogoji in do višin vladne uredbe - Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. V skladu z desetim odstavkom 127. člena ZDoh-2 se akontacija dohodnine iz drugega pogodbenega razmerja izračuna in plača od davčne osnove po stopnji 25 %. Akontacijo dohodnine ugotovi davčni organ na podlagi napovedi davčnega zavezanca.

Podatke o dohodkih iz zaposlitve ter druge dohodke, prejete iz tujine, ki jih davčni zavezanec napove med letom, davčni organ upošteva pri sestavitvi informativnega izračuna dohodnine, ki ga za davčnega zavezanca sestavi in odpremi do 31. maja tekočega leta. Če davčnemu zavezancu rezidentu informativni izračun ni bil vročen do 15. junija tekočega leta za preteklo leto, mora do 31. julija vložiti napoved za odmero dohodnine.

nubble1000 ::

bump

nubble1000 ::

v primeru da nisem bil dovolj jasen:

Pozameznik je opravljal prostovoljno placano prakso, pri tem pa ni imel statusa študenta. Dohodek iz prostovoljne prakse se šteje med "dohodke iz drugega pogodbenega razmerja" in zaradi tega je potrebno placati dohodnino.

Zanima me, ali pri izračunu dohodnine lahko od davčne osnove odštejem stroške stanovanja, ki mi ga je dal v najem delodajalec in katerega sem moral plačevat? Oz. z drugimi besedami, ali lahko placam manj davka tako, da upoštevam stroške najema stanovanja?

stran 5, vprasanje 7:
http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet...

stran 7, odstavek 2.1:
http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet...

hvala vnaprej, upam da kdo uspe resit ta misterij

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

YouTube Zaslužek - Kam in kako prijaviti davke?

Oddelek: Loža
4910885 (6431) RS4
»

dohodek iz prenosa premoženjske pravice (glasba)

Oddelek: Loža
61150 (942) shadeX
»

Freelancer-dohodnina

Oddelek: Loža
82088 (1831) Vikking
»

Davčna olajšava - član družine

Oddelek: Loža
195512 (4757) harmony
»

Normirani stroški

Oddelek: Loža
159443 (9248) doublemp

Več podobnih tem