» »

Revolut

Revolut

Temo vidijo: vsi
««
92 / 112
»»

delavec44 ::

gansta je izjavil:

revolut8 je izjavil:

dev je izjavil:

Se pravi se z novim letom bolj splača prestaviti iz revolut savings na trade republic. Še vedno mi pa ni jasno ali je to po novem plačilni račun in ga moreš prijaviti na FURS, ali je to še vedno trgovalni račun. Malo konfliktne informacije - je po novem letu banka ampak ne ponuja bančnih storitev? :|

sej sem linkal tole https://si.bloombergadria.com/financni-...

je treba prijavit ja zdej odkar so 'banka' oz bančna licenca.

Js ga bom prijavil. Pa @ zgoraj, do 1000€ ne rabi plačat nobenega davka. Berite link no ffs

Še enkrat preberi...zaenkrat gre še vedno za trgovalni in ne bančni račun. Do takrat ga ne potrebuješ prijaviti na Furs, obresti pa moraš.

Tako je. Kdor se pa ne strinja pa lahko fursu pove, da mu je v enem članku strokovnjak ekonomije razložil drugače.

Steinkauz ::

gansta je izjavil:

revolut8 je izjavil:

dev je izjavil:

Se pravi se z novim letom bolj splača prestaviti iz revolut savings na trade republic. Še vedno mi pa ni jasno ali je to po novem plačilni račun in ga moreš prijaviti na FURS, ali je to še vedno trgovalni račun. Malo konfliktne informacije - je po novem letu banka ampak ne ponuja bančnih storitev? :|

sej sem linkal tole https://si.bloombergadria.com/financni-...

je treba prijavit ja zdej odkar so 'banka' oz bančna licenca.

Js ga bom prijavil. Pa @ zgoraj, do 1000€ ne rabi plačat nobenega davka. Berite link no ffs

Še enkrat preberi...zaenkrat gre še vedno za trgovalni in ne bančni račun. Do takrat ga ne potrebuješ prijaviti na Furs, obresti pa moraš.

+1 a ste sploh prebral članek?
Dokler nimaš svojega bančnega računa s katerega lahko drugim nakazuješ denar, moraš še vedno prijaviti donose (ker ni depozit).
Obenem ti ni treba še prijaviti računa.
Dobili so licenco, verjetno bodo počasi prešaltal vse komitente na bančne račune, zaenkrat še to niso.

Pa menda bodo tudi kaj obvestili svoje komitente. Mogoče bo tudi nov IBAN.

thramos ::

V accounts sta zdaj (oziroma že prej?) poleg 'securities' dva računa, 'reference' in 'cash'. Oba po obliki izgledata IBANa.

Pa mimogrede, decemberske obresti so že pripisali, namesto v januarju. Tako da bo treba poročati tudi to.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: thramos ()

Pri meni ne. Samo 1 iban je.

Eh, reference account je od moje banke :)) https://support.traderepublic.com/en-nl...

Za TR obstaja kaj podobnega kot https://github.com/jamsix/ib-edavki?

Se je kdo že lotil poročanja FURSu? Na https://support.traderepublic.com/en-lu... so četrtletna poročila, ki pa AFAIK nimajo vseh podatkov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: thramos ()

amacar ::

Prestavite se v drugo temo za TR.

gansta ::

Ewo, kreirana nova tema za TradeRepublic: TradeRepublic

Jerry000 ::

Nekaj me zanima. Sem že bral v tej temi ampak bi potreboval še enkrat odgovor. Ne razumem ravno Revoluta in FURS, povezavo. Ali mi lahko nekdo mesečno pošilja denar (dejmo rečr 400€ za primer) na revolut, bo o tem furs obveščen? Ali deluje revolut kot nek incognito za furs? V kakšnem primeru me lahko furs dobi, če pa nima vpogleda v transakcije, nekdo mi pa mesečno pošilja denar in jaz to zapravljam za razne stvari?
Drugo vprašanje, kako je s temi savingsi? Na banki ko imam varčevalni račun nič ne dobim obresti, revolut ima pa vsaj 3% obresti. Kaj se zgodi če jaz prihranke naložim na revolut, potem pa čez X let prihranke in dobiček položim nazaj na banko? Plačam kak davek glede na to da transakcij ni zabeleženih, jaz pa sem na račun dobil več denarja?

bastadu ::

Revolut in FURS ima isto povezavo kot katerikoli drug bančni račun in FURS. Vsak bančni račun si dolžan prijaviti FURSu, s tem da slovenske banke prijavo naredijo samodejno, tuje pa moraš prijaviti sam. Če dobivaš redne prilive na ta račun (ki seveda niso plača ali drugi običajni/pričakovani transferji) bodi pripravljen, da te FURS lahko povpraša za pojasnitev izvora teh transakcij. In če nimaš pojasnila oz. pravne podlage logično sledijo sankcije/globe...

GupeM ::

Tako je. Tudi, če vidijo, da sam sebi pošiljaš redno s slovenskega računa na revolut, ne bo problema.

Če pa kar z enega x računa redno dobivaš, pa zna FURS ukrepat, ja.

S tem da pri slo bankah vidijo vse transakcije, če hočejo. Pri tujih dobijo pa le stanje na računu 1x letno. Če padeš v postopek, seveda lahko transakcije pridobijo ampak indica pa samodejno ne bodo dobili. Slo banka tudi prej prijavi sumljive transakcije na furs kot tuja.

Prej se zna zgoditi, da te bo Revoult sam preverjal v njegovem AML in KYC, če jim bo kaj sumljivo.

Jerry000 ::

Ampak, če dobi furs 1x letno stanje na računu...če jaz dobim prilive, ki niso plača (mam prijavljen revolut) in sproti zapravim, je na koncu na računu vedno 0. Torej furs ne bo videl transakcij. Sicer pa, se FURS res spušča v take male zneske, 300€/mesec?

Probaj, pa poročaj.

Jerry000 je izjavil:

Ampak, če dobi furs 1x letno stanje na računu...če jaz dobim prilive, ki niso plača (mam prijavljen revolut) in sproti zapravim, je na koncu na računu vedno 0. Torej furs ne bo videl transakcij. Sicer pa, se FURS res spušča v take male zneske, 300€/mesec?

Dvomim da Furs dobi samo stanje na določen datum, bolj verjetno dobijo letno vsoto vseh prilivov in odlivov in če se jim kaj zazdi sumljivo, gredo pač v podroben pregled (lahko pa da imajo tudi kakšne naključne probe) in v pridobitev izpiskov transakcij, če jim iz teh še vedno ne bo vse jasno pa ti pošljejo vabilo na razgovor, kjer jim boš moral znati objasniti vsako sumljivo transakcijo ...

Glede na to, da Furs nima niti podatka koliko računov je odprtih na Revolut, tega podatka tudi ne zna pridobiti ne verjamem v kakšne sankcije:
https://si.bloombergadria.com/financni-...

Ales ::

gansta je izjavil:

Glede na to, da Furs nima niti podatka koliko računov je odprtih na Revolut, tega podatka tudi ne zna pridobiti ne verjamem v kakšne sankcije:

Zelo svobodno interpretiraš tale članek.

Ales je izjavil:

gansta je izjavil:

Zelo svobodno interpretiraš tale članek.

Res je, tako kot je celoten članek ;)

thramos je izjavil:

Pa mimogrede, decemberske obresti so že pripisali, namesto v januarju. Tako da bo treba poročati tudi to.

Da ne bo kdo zaveden: poroča se pridobljene, ne izplace. Tako da bi bilo v vsake primeru treba porocat.

thramos je izjavil:

thramos je izjavil:

Da ne bo kdo zaveden: poroča se pridobljene, ne izplace. Tako da bi bilo v vsake primeru treba porocat.

Kaj je pa razlika? Saj 25% ti odbije Furs, do takrat je pa enako.

Da moraš poročati obresti pridobljene v letu, in ne izplačane. Do sedaj sem obresti za npr. november dobil izplačane 1. decembra. Decemberske pa so bile izplačane že v decembru.

Hmm, to zna biti pa kar težava sploh pri enih bankah ko ne dobiš mesečnega poročila depozita, imaš pa npr. 6 mesečno izplačilo, december ti je pa npr. 4 mesec.

Izplačilo obresti sploh ni merodajno za furs. Izpolniti moraš obrazec za razmejitev in banka pošlje obvestilo z zneskom vsako leto. To lahko narediš tudi v primeru izplačila obresti ob poteku.

Če tega nisi izpolnil, ti bo furs obračunal obresti ob poteku ne glede na to, da ti jih je banka izplačevala mesečno.

Zgodovina sprememb…

dussan ::

Je komu že uspel "izpis" v excelu za obresti (Flexible account)? Dobim samo PDF izpis v menuju "Other" -> "Statement" ne glede ali izberem PDF ali Excel. Bo to poročilo primerno za FURS?

sasiti ::

Revolut banka je v EU shemi za varnost vlog do 100.000 EUR (sem preveril na EBA). Tukaj na forumu se omenja, da so vloge varne do 22.000 EUR. Torej je saving account v bistvu naložbeni (in kot tak podvržen tveganju nad 22k eur), sredstva na standardnemu free acountu pa so zavarovana do 100k eur? Je razlika v obrestni meri med obema? Na spletni strani revoluta sem opazil, da je OM trenutno 2,12% za varčevanje v EUR, tukaj pa nekateri omenjate 3+% OM. Mi lahko kot novincu na Revolut kdo malo razloži? Hvala.

_Sajmon_ ::

Je že kdo gledal, kako prijavit obresti za davek oz. je morda na webu kako navodilo? No lepo bi bilo, če kdo podeli z nami, kako se to naredi. Verjetno nas je tule cel kup, ko bomo to prvič naredili.

"Statement" sem uspel pripravit, ne vem pa kam kake cifre napisat. Hvala.

dussan je izjavil:

Je komu že uspel "izpis" v excelu za obresti (Flexible account)? Dobim samo PDF izpis v menuju "Other" -> "Statement" ne glede ali izberem PDF ali Excel. Bo to poročilo primerno za FURS?

tudi meni naredi samo pdf

Zgodovina sprememb…

• spremenil: _Sajmon_ ()

Zakaj samo znesek ni dovolj, zakaj neke priloge? Naj si sami priskrbijo analitiko, če jim kaj ni prav. Na odmero davka to nima nobenega vpliva.
Pri depozitih tudi ne prilagate izpiskov.

kodar ::

Pozdravljeni,

Ali nekdo ve kolikšen je fee, če s svojega SKB računa nakažem svoje UDS, ki jih imam na računu (ni konverzije iz EUR), na standardni Revolut?

(Kolikšen fee zaračuna SKB za mednarodno pošiljanje USD in kolikšen fee Revolut za sprejem USD?)

Hvala

Za SKB imaš cenik: https://www.skb.si/document-download/ce...

Če se ne motim, postavka 3.1.2.1, če uporabiš mobilno/spletno banko. Če pa na okencu, pa 3.1.1.1.

Revolut pa mislim, da ne zaračuna nič.

Nisem pa povsem prepričan v tole, tako da mogoče najbolje, da kontaktiraš SKB.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

llc ::

Bi bilo za probat/pogledat, če lahko z USD polniš račun na Revolutu z debetno kartico. Ker v EUR te to nič ne stane (pa še v trenutku je). Ne vem pa, če gre tudi z USD...

kodar ::

GupeM je izjavil:

Za SKB imaš cenik: https://www.skb.si/document-download/ce...

Če se ne motim, postavka 3.1.2.1, če uporabiš mobilno/spletno banko. Če pa na okencu, pa 3.1.1.1.
Revolut pa mislim, da ne zaračuna nič.
Nisem pa povsem prepričan v tole, tako da mogoče najbolje, da kontaktiraš SKB.

Zakaj pa NE-SEPA?
Since February 2023, Revolut Bank UAB, the European entity of Revolut, has become a direct participant in SEPA.
A ni to potem 2.1 iz cenika, 0.42€ (mobilno bančništvo)?

Sem pa nekje zasledil tudi da naj bi Revolut zaračunaval 10$ če nakazuješ non-EUR valuto na Revolut, nisem pa siguren...
Po drugi strani pa sem našel tole: Ask the sender to choose 'OUR' option to avoid intermediary fees.

llc je izjavil:

Bi bilo za probat/pogledat, če lahko z USD polniš račun na Revolutu z debetno kartico. Ker v EUR te to nič ne stane (pa še v trenutku je). Ne vem pa, če gre tudi z USD...

To misliš da povežeš debetno kartico z Revolut računom?
Ne vem če lahko tam izbereš da ti polni z non-EUR valuto?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kodar ()

kodar je izjavil:

Zakaj pa NE-SEPA?

Thanks to the Single Euro Payments Area (SEPA), customers can make cashless euro payments

SEPA je namenjena plačevanju z euri. USD ne moreš prek SEPA nakazovat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

llc ::

kodar je izjavil:

To misliš da povežeš debetno kartico z Revolut računom?
Ne vem če lahko tam izbereš da ti polni z non-EUR valuto?

Ja, pomoje bi moralo iti. Če grem na svoj Revolut USD račun in izberem "Add money", mi ponudi polje za vnos USD, ki jih bo (domnevam v USD) naložilo iz povezane debetne kartice SLO banke...

miko22 ::

Ta novi Revolut mi ni všeč. Ne najdem več otroškega računa, ne najdem več varčevalnika...kam so to skrili?

Za otroški račun greš pod Accounts (pod stanjem na računu) in spodaj ga imaš ...
Če pod varčevalnik misliš Savings, ga imaš na začetni strani, če poskrolaš malo dol ...
Če pa misliš Pockets, ga imaš spet na malo nižje na začetnem zaslonu pod Cash (par ikonic nad Savings) ...
Se pa strinjam da je nekatere zadeve kar težko najti ...

mtosev ::

Kako je s prijavo obresti na flexible accountu? Kako to prijavim fursu? Prvič delal zato ne vem.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

A mi lahko kdo pomaga kaj rabim tukaj izpolniti?

Zneske vpisujte v eurih s centi
Podatki o izplačevalcih obresti in izplačanih obrestih (druge obresti)
1. Datum prejema obresti
Davčna številka izplačevalca obresti*
Identifikacijska številka izplačevalca obresti**
Naziv izplačevalca obresti
Naslov izplačevalca obresti
Država izplačevalca obresti
Vrsta obresti
Znesek obresti***
Tuji davek***
Država vira
Uveljavljam oprostitev po mednarodni pogodbi (odstavek, člen).

dejanslo ::

@Sajmon in mtosev, a sta že ugotovila, kako pravilno prijaviti obresti? Hvala in lp.
There`s More Than One Way To Do It

ducy ::

Zdravo,

Ali lahko kdo razloži/pomaga na dotičnem primeru.
Za Revolut (SA) je potrebno oddati tudi: NAPOVED DOHODNINE OD DOBIČKA OD VREDNOSTNIH PAPIRJEV IN DRUGIH DELEŽEV TER INVESTICIJSKIH KUPONOV
https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/ope...

Ker sem nov v tem, ne vem kako se lotiti.
Za lažje izpolnjevanje predpostavljajmo, da je bilo vloženih 1.000€ sredstev.

Najverjetneje bi takšen step-by-step tutorial pomagal še komu.

Thnx.

energetik ::

Ali si jih v 2023 prodajal? Si dobil dividende?
Če ja, izpolniš obrazce na e-davki.
vires in numeris

Jaz tudi še vedno ne vem kako se izpolni. Kolikšna je kazen, če ne oddaš?

ducy ::

Sredstva so bila položena na Saving Accounts.
Ta sredstva so se tudi v celoti izplačala, z obrestmi v 2023 in SA se je tudi zaprl.

Vem, da se izpolni obrazec (https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/ope... , kot sem omenil... samo.. navadni smrtniki, ki niso ravno doktorji ekonomije in še česa, to ne znajo :|

Našo. Kazen je 250-400€.

_Sajmon_ ::

dejanslo je izjavil:

@Sajmon in mtosev, a sta že ugotovila, kako pravilno prijaviti obresti? Hvala in lp.

Žal še ne... Bom poročal, ko kaj izvem.

DeeJay ::

pravjo da bolš še mal počakat, ker bo zelo verjetno (če verjameš) FURS dal boljša pojasnila. Drugače bo pa zabava, ker noben (vključno z davčnimi svetovalci) točno ne ve kako pravilno prijavit.
Don't f with me.

Saj so že dali pojasnila imas na Furs strani pod novice.

ok sm izbrskal... tuki je še za ostale, da ne iščejo:
https://www.fu.gov.si/fileadmin/Interne...

Ok zdej vemo da je treba nujno prijavit in ni oproščeno do 1000EUR, zdej pa samo še treba vedt kam in kako ter kaj treba priložit.
Don't f with me.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DeeJay ()

Meee ::

Če js tole pravilno razumem pa naslednje leto ne bo treba prijavljat kar si dobil preko Trade Republic obresti na denar, ker ima sedaj Trade Republic polno bančno licenco?
"Trade Republic Bank (TRB) je sicer trgovalna in varčevalna platforma. Kot je razvidno iz objav na spletnih straneh, je TRB 6. decembra 2023 pridobila polno bančno licenco Evropske centralne banke. Pred tem je imela nemško bančno licenco, pridobljeno pri BaFin (tj. Federal Financial Supervisory Authority). Ta licenca ni bila polna bančna licenca, tj. TRB ni imela dovoljenja za sprejemanje depozitov oz. za opravljanje tovrstnega poslovanja (in tudi ne za posojilne posle), ampak je denarna sredstva strank hranila na t.i. omnibus skrbniških računih pri treh bankah (dve iz Nemčiji in ena iz Irske), ki so imele dovoljenje za opravljanja tovrstnega poslovanja. "

Ker npr za banko Bunq pravi v istem dokumentu, da se šteje za polno banko in do 1000 EUR ni treba prijavit:
"Finančna uprava RS Bunq B V šteje za banko, ustanovljeno v EU, kar pomeni, da bi davčni organ obresti, ki bi jih davčni zavezanec dosegel pri navedeni banki na denarne depozite, obravnaval kot obresti na denarne depozite, dosežene pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s prepisi v Sloveniji ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU. To pomeni, da se seštevek davčnih osnov od obresti, ki jih doseže rezident na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s prepisi v Sloveniji ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU, zmanjša za 1.000 eurov . "

Ali narobe razumem?

Meee je izjavil:

Če js tole pravilno razumem pa naslednje leto ne bo treba prijavljat kar si dobil preko Trade Republic obresti na denar, ker ima sedaj Trade Republic polno bančno licenco?
"Trade Republic Bank (TRB) je sicer trgovalna in varčevalna platforma. Kot je razvidno iz objav na spletnih straneh, je TRB 6. decembra 2023 pridobila polno bančno licenco Evropske centralne banke. Pred tem je imela nemško bančno licenco, pridobljeno pri BaFin (tj. Federal Financial Supervisory Authority). Ta licenca ni bila polna bančna licenca, tj. TRB ni imela dovoljenja za sprejemanje depozitov oz. za opravljanje tovrstnega poslovanja (in tudi ne za posojilne posle), ampak je denarna sredstva strank hranila na t.i. omnibus skrbniških računih pri treh bankah (dve iz Nemčiji in ena iz Irske), ki so imele dovoljenje za opravljanja tovrstnega poslovanja. "

Ker npr za banko Bunq pravi v istem dokumentu, da se šteje za polno banko in do 1000 EUR ni treba prijavit:
"Finančna uprava RS Bunq B V šteje za banko, ustanovljeno v EU, kar pomeni, da bi davčni organ obresti, ki bi jih davčni zavezanec dosegel pri navedeni banki na denarne depozite, obravnaval kot obresti na denarne depozite, dosežene pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s prepisi v Sloveniji ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU. To pomeni, da se seštevek davčnih osnov od obresti, ki jih doseže rezident na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s prepisi v Sloveniji ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU, zmanjša za 1.000 eurov . "

Ali narobe razumem?

To bomo še videli, v vsakem primeru če boš imel več kot 1000€ letno obresti boš moral prijaviti.

Meee je izjavil:

Ali narobe razumem?

za trade republic maš drugo temo...
Don't f with me.
««
92 / 112
»»