» »

RAM in CPU

RAM in CPU

mulc007 ::

Včasih so rekli da mora biti v računalniku RAM velikosti 2, 4, 8, 16... GB
Velja to tudi v primeru če procesor nima 2, 4, 8 jeder, ampak naprimer 6 ?

klinker ::

Odvisno kolko kanalov ima memory controler.
Socket 1366 ima triple, tako da se dajo po tri palcke, za dual in quad pa po 2 oz. 4 palcke.
St. jeder tu ne igrajo vloge.

mulc007 ::

kaj pa xeon?

klinker ::

Odvisno kateri.
1366 je tri kanalni, 2011 in 2011/3 so 4 kanalni, ostalo je pa 2 kanalno.

GupeM ::

Lahko imaš tudi 3 GB, 5,5 GB, ... rama, ne bo nobenega problema. Sploh, če ne rabiš dual/triple... channel. Tudi procesorji imajo lahko število jeder, ki ni eksponent števila 2, pa delajo enako dobro. Med grafičnimi karticami mislim da skoraj nobena nima 2x števila jeder.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GupeM ()

smacker ::

Stvar ni odvisna od števila jeder na procesorju. Finta je samo v številu kanalov (ram channel, ne ram slot!). Večina sistemov za domačo rabo ima dual channel. Za optimalen izkoristek obeh kanalov rabiš na vsakem kanalu enako količino rama. Če imaš na enem kanalu 4gb in na drugem 8gb, bo samo 2x4gb delovalo v dual channel načinu, preostalih 4gb iz 8gb palčke pa kot single channel. S tem ni nič narobe, je pač tistih 4gb malo počasnejših.
S štirimi ram sloti lahko spraviš tudi 2x4 in 2x8 v dual channel - na oba kanala daš 4+8 torej 12gb.

mulc007 ::

Ni mi še čisto jasno...
Ram slot je pač reža v katero daš ram.
Ram channel pa je koliko kanalov nudi za ram osnovna plošča. Ali je ram chanel fizična stvar ali kako naj si to predstavljam?

smacker ::

Ram channel si lahko predstavljaš kot povezavo med CPU in RAMom. Je fizična stvar, a na plošči ni "na oko" vidna. Podatek najdeš v specifikacijah plošče, podatek pa je vezan na chipset plošče - plošče z enakim čipovjem imajo enako število channelov.
Vsak channel ima enega ali več ram slotov (torej reža kamor vtakneš ram). Če imaš štiri reže in dual channel, potem sta dve reži channel A, dve reži pa channel B. V navodilih od matične je označeno kateri sta A in kateri B, včasih pa so reže tudi različnih barv.
Več channelov kot je, večja je hitrost pretoka podatkov med CPU in RAM. Vsaka palčka RAMA ima določeno hitrost branja/pisanja. Dual channel omogoča, da se podatki hkrati pišejo/berejo v dve palčki rama, kar zmanjša čas, ki je potreben da se podatki naložijo oz. preberejo iz RAMa.
Zato je na dual channel ploščah 2x4gb bolje kot 1x8gb. Ampak razlike v praksi so majhne, ker je ram že v single channel dovolj hiter in je postopek nalaganja podatkov v ram navadno omejen z hitrostjo trdega diska. Največja korist je pri integriranih grafikah, ki izkoriščajo RAM kot grafični pomnilnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: smacker ()

klinker ::

Na plosci se praviloma to vidi po barvah slotov. Ce imas 4 reze in 2 kanala, sta ponavadi dve rezi ene barve, druge dve pa druge, 3 kanalni ima ponavadi 6 rez, 3 ene barve, 3 druge barve, itd.

klinker ::

Na plosci se praviloma to vidi po barvah slotov. Ce imas 4 reze in 2 kanala, sta ponavadi dve rezi ene barve, druge dve pa druge, 3 kanalni ima ponavadi 6 rez, 3 ene barve, 3 druge barve, itd.

GupeM ::

Vse to je res. Večje vprašanje pa je, kaj ti bolj koristi. Ali hitrejše pisanje/branje, ali količina. Če imaš možnost, je seveda najboljše oboje. Te možnosti pa vedno ni. Recimo, da imaš doma dve palčki po 2GB RAM-a, ki ju lahko daš v dual channel, ali pa eno 8GB, ki jo lahko daš samo v single channel. Če imaš veliko majhnih podatkov, ki jih stalno pišeš/bereš iz/v RAM, je mogoče bolje 2x2GB. Ponavadi pa je bolje 1x8GB, saj je običajno večja količina pri RAM-u pomembnejša, kot njegova hitrost, saj je že v osnovi dovolj hiter.

Predstavljaj si avtobus in osebni avto. Če moraš pogosto voziti majhno število potnikov, je bolje imeti 2 ali 3 osebne avtomobile. Če pa večinoma voziš veliko potnikov, ki grejo vsi na isto lokacijo oz. v isto smer, je bolje imeti avtobus.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAM Dual Channel vs Single

Oddelek: Strojna oprema
182474 (193) pepso3
»

12 GB ali 16 GB RAM?

Oddelek: Strojna oprema
202869 (1958) kixs
»

Vprašanje o dual channel RAMu?

Oddelek: Kaj kupiti
252225 (1054) Mitja358
»

Ram 4 vrstice

Oddelek: Pomoč in nasveti
301981 (1674) Aneja
»

Razlika med Dual channel in single channel

Oddelek: Strojna oprema
81980 (1653) bmandl

Več podobnih tem