Forum » Pomoč in nasveti » Pravice skupine na Ubuntu serveru
Pravice skupine na Ubuntu serveru
fx3zRejSz0cS ::
Pozdravljeni,
Imam manjšo težavo s pravicami. Na strežniku imam enega administratorja ter 4 uporabnike, ki pripadajo eni skupini. (samo uporabniki)
Administrator ima dostop do 2TB diska ( /media/admin/disk/ ). Rad bi omogočil dostop celotni skupini do tega diska kasneje pa na disku ustvaril posamezno mapo za vsakega uporabnika. (vsak uporabnik bi lahko upravljal samo svojo mapo /media/admin/disk/user1)
Uspelo mi je dodeliti pravico zgolj enemu člani v skupini naenkrat. (chown -R user:group /media/admin )
Imam manjšo težavo s pravicami. Na strežniku imam enega administratorja ter 4 uporabnike, ki pripadajo eni skupini. (samo uporabniki)
Administrator ima dostop do 2TB diska ( /media/admin/disk/ ). Rad bi omogočil dostop celotni skupini do tega diska kasneje pa na disku ustvaril posamezno mapo za vsakega uporabnika. (vsak uporabnik bi lahko upravljal samo svojo mapo /media/admin/disk/user1)
Uspelo mi je dodeliti pravico zgolj enemu člani v skupini naenkrat. (chown -R user:group /media/admin )
popster ::
Se pravi le en uporabnik iz grupe lahko bere osnovno(skupno) mapo?
Vsi morajo pripadati isti skupini in dostop mora biti omogocen za to skupino.
Vsi morajo pripadati isti skupini in dostop mora biti omogocen za to skupino.
Drži.
Sedaj mi je uspelo prirediti dostop skupini do mape /media/admin/disk sedaj pa bi rad uredil 4 mape vsaka mapa za enega uporabnika iste skupine:
/media/admin/disk/mapa1 -> user1
/media/admin/disk/mapa2 -> user2
.
.
user bi lahko dostopal samo do svoje mape, pri ostalih bi mu sporočilo napako. ( v kolikor je mogoče, da drugih sploh ne vidi bi bilo super! Ni pa potrebno.)
Sedaj mi je uspelo prirediti dostop skupini do mape /media/admin/disk sedaj pa bi rad uredil 4 mape vsaka mapa za enega uporabnika iste skupine:
/media/admin/disk/mapa1 -> user1
/media/admin/disk/mapa2 -> user2
.
.
user bi lahko dostopal samo do svoje mape, pri ostalih bi mu sporočilo napako. ( v kolikor je mogoče, da drugih sploh ne vidi bi bilo super! Ni pa potrebno.)
c3p0 ::
Lahko daš userjem samo +x do top mape, tako ne bodo mogli videt vsebine te mape, vključno s svojo mapo. Lahko bodo pa šli v svojo mapo.
Za bolj kompleksne postavitve pa priporočam ACL-je.
Za bolj kompleksne postavitve pa priporočam ACL-je.
Mi lahko prosim pokazete na enem primeru.. kot sem navedel zgoraj /media/admin/disk/user1
hvala :)
hvala :)
jype ::
je izjavil:
Uspelo mi je dodeliti pravico zgolj enemu člani v skupini naenkrat. (chown -R user:group /media/admin )Najlažje je, če uporabiš file ACLje.
man setfacl
Sem poizkusil na način:
setfacl -m u:user1:rwx /media/admin/disk/mapa1
Po izvršeni komandi še user2 zmeraj lahko dostopa do mapa1, omenjenega pa nočem.
setfacl -m u:user1:rwx /media/admin/disk/mapa1
Po izvršeni komandi še user2 zmeraj lahko dostopa do mapa1, omenjenega pa nočem.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dostop do mape v LinuxuOddelek: Programska oprema | 2053 (1502) | kow |
» | Kako najlaže rešiti problem z unix permissioniOddelek: Pomoč in nasveti | 1860 (1607) | eVro |
» | Win server 2003 in Win XP - file sharing oz. skupna rabaOddelek: Omrežja in internet | 2307 (2178) | Mitja.GTI |
» | Ubuntu in win particijeOddelek: Operacijski sistemi | 1155 (1011) | ZGI |
» | Slackware Linux (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 4418 (3335) | tx-z |