» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
214 / 386
»»

nurmaln ::

da nema in da treba

In to bi bilo fer. Da dajo jajca na tnalo. Da folk ve pri čem so. Mogoče sem naiven, ampak brezveze strašit folk, da ti odprejo denarnico, ni kul.

tako da denar za to ni stran vržen (vsaj ne ves), tudi če se izkaže, da na segrevanje ne vpliva čisto nič

Hvala ampak se bom že sam odločil kam bom investiral svoj denar. Ne rabim birokratov da to počnejo namesto mene.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Okapi ::

Hvala ampak se bom že sam odločil kam bom investiral svoj denar. Ne rabim birokratov da to počnejo namesto mene.
Jebiga, živiš v družbi in ne moreš o vsem svojem denarju sam odločati.

O.

whatever ::

Nekako se mi dozdeva, da je že zadnjih nekaj let (vsaj kakšne 3 leta gotovo), opazen trend milejših jeseni, torej toplejših jeseni, in nato hiter prehod v zimo, ki se nato vleče kar nekaj časa, še v marec ali še dlje. Kot da bi se poletje malo zamaknilo v jesen, zima pa v pomlad. Zime so sicer kar bogate s snegom, poletja pa tudi kar vroča. Zdi se mi, da edino izgubljamo postopnejše prehode med enim in drugim stanjem (pomlad in jesen).
Zlasti trend toplih jeseni je najbolj opazen.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: whatever ()

Pyr0Beast ::

Okapi je izjavil:

Definitivno do take napovedi ne moremo z zadostno gotovostjo, da bi ljudem lahko upravičeno naložili nove miljardne davke.
Odvisno, kako te milijarde porabiš. Če zaradi strahu pred tisočletnim potresom zgradiš za 10% dražjo in malo bolj trdno bajto, ni nič zelo narobe. Če pri gradnji ne upoštevaš samo 100 letnih, ampak tudi 500 letne vode, prav tako načeloma ni nič narobe, vsaj dokler to gradnje prehudo ne podraži.

Omejevanje izpustov CO2 ima tudi različne stranske koristne učinke, recimo manjše onesnaževanje zraka (s stališča človekovih pljuč) in razvoj novih tehnologij (recimo boljših akulumatorjev, učinkovitejših sončnih celic, fuzije ...), tako da denar za to ni stran vržen (vsaj ne ves), tudi če se izkaže, da na segrevanje ne vpliva čisto nič.

O.

In negativne kakor sejanje vetrnic po hribih in nabavi predragih fotopanelov.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Kakšne negative posledice ima sejanje vetrnic po hribih?

O.

energetik ::

Delanje novih cest do tja, betoniranje temeljev, uničevanje naravnega izgleda pokrajine? Predvsem ker jih hočejo postavljati na območja, ki so še dokaj nedotaknjena s strani človeka.
Seveda z upoštevanjem dejstva, da so to v primerjavi s TE in JE in celo HE na Savi dobesedno mlinčki, ki lahko obratujejo le ob zelo primernih vremenskih pogojih in praktično nič ne prinesejo k samozadostnosti države, hkrati pa povzočajo težave EE sistemu in trošijo davkoplačevalski denar.

Nimam pa nič proti njim, če jih s privatnim kapitalom postavijo v mesta, lahko tudi v center LJ meni pred nos. Ampak ko grem pa na izlet na Vremščico ipd, pa bi imel rad vsaj večinoma nokrnjen in naraven razgled (saj vem da ni več popolnoma neokrnjen, amapak raje gledam travnik z ovcami, kot pa večdesetmetrske vrteže se stvore. Ki pa bi IMHO prav lepo pasali v okolje Luke Koper ali pa recimo nakupovalnega središča Rudnik ali BTC.

uničevanje naravnega izgleda pokrajine?
Aha, se pravi estetika. Koliko si pripravljen plačati lastniku zemljišča, da bo to takšno, kot je tebi všeč na pogled?

O.

Jep. Estetika.
Tudi ta stane. Koliko si pripravljen vrniti okoliškim ljudem, zaradi slabšanja izgleda njihove bljižne okolice ?

Odvisno od tega, kakšno materialno škodo zaradi tega lahko dokažejo.

O.

Okapi je izjavil:

uničevanje naravnega izgleda pokrajine?
Aha, se pravi estetika. Koliko si pripravljen plačati lastniku zemljišča, da bo to takšno, kot je tebi všeč na pogled?

O.
Verjetno je lastnik npr. vrha Vremščice država. Torej, če hočem imeti tam gor dokaj "neokrnjeno" okolje, ko grem na izlet, bom plačal dvojno: najprej skozi subvencijo, da jih bodo postavili, nato pa še za okolje, da jih bodo postavili npr. zraven Leklerka namesto na Vremščici?

Verjetno je lastnik npr. vrha Vremščice država.
Verjetno je lastnik nek zasebnik.

In da ne bo kakšnega nesporazuma, sem proti subvencijam in če vetrnice niso ekonomsko upravičene, je to problem podjetja, ki bi jih rado postavilo.

Mimogrede, meni so vetrnice sredi neokrnjene narave na Pagu prav lepe, kar nekako poživijo razgled.

O.

Sicer je to osebni pogled, ampak če bi jaz vodil državo bi poskusil obdržati vsaj nekaj območja nepozidanega. Prav za tak namen, ko sem prej omenil - rekreacija, izleti. Vsaj jaz potrebujem 1x na teden razgled, ki ne vsebuje nič razen gozdov, travnikov in neba. In ne vem, zakaj bi moral za to plačevati.
Za vetrnice ipd je dosti delno pozidanih zemljišč, kjer bi se prav lepo vklopile v pokrajino. Ko se pelješ mimo Dunaja vetrna polja prav lepo poživijo tisto delno pozidano ravnino.

razgled, ki ne vsebuje nič razen gozdov, travnikov in neba.
Se lahko začnemo že kar takoj pri travnikih kregati. Travniki (tudi ti slavni kraški na Volovji rebri in tam okoli) so kulturna krajina. Brez kmetov in paše jih ne bi bilo. So poseg v naravo, z estetskega vidika obsežnejši od vetrnic. Jaz bi recimo tam raje videl naravni gozd. Država pa sedaj plačuje kmetom, da te travnike kosijo.

Podobno velja recimo za sečoveljske soline. Naravovarstveniki tam umetno vzdržujejo zapuščene soline - ker delujoče niso tisto, kar bi radi imeli, morje in Dragonja pa jih tudi ne smeta povsem odnesti, ker potem že spet ni tisto, kar bi radi imeli.

Meščani Pariza so bili nekoč ogorčeni nad železnim nestvorom, ki je popolnoma pokvaril mestno veduto.

O.

Vem, da ni več neokrnjena narava. Ampak očitno ti ne ločiš med travo+ducatom ovc ter ducatom petdeset metrskih stvorov iz jekla in umetnih mas.
Sicer pa brez veze, da se o tem menimo, tema je GW.

jest10 ::

Okapi je izjavil:

Kakšne negative posledice ima sejanje vetrnic po hribih?

O.

Štalo v elektro omrežju;)

Karaya 52 ::

Eifflu so se uprli ravno ljudje ki svojo okolico opisujejo z besedami "poživi, popestri". Sploh pa kakšno povezavo imajo soline s cesto po kraških travnikih? Vidiš cesto kot dodano vrednost krajini? In če so te stvari nemerljive, zakaj ljudje raje živijo v lepi okolici kot pa med daljnovodi in nezakopanimi kanalizacijskimi cevmi? In za takšeno piškavo pridobitev so pripravljeni zagoniti kup davkoplačevalskega denarja, tako da z argumentacijo nimamo problema tisti ki nam gradnja ni všeč, ravno obratno je. Ceno električne energije proizvedene iz tega mahedrala primerjaj s ceno TEŠ ali JEK, pa lahko z debato kar zaključimo, kraška veduta gor ali dol. Veterne elektrarne pač niso noben "must have" in zaradi tega ne bomo nič bolj "razviti" in "german like".

In za takšeno piškavo pridobitev so pripravljeni zagoniti kup davkoplačevalskega denarja,
Kolikokrat bom moral ponoviti, da sem proti subvencijam, da boš razumel?

O.

Vajenc ::

Okapi je izjavil:

In za takšeno piškavo pridobitev so pripravljeni zagoniti kup davkoplačevalskega denarja,
Kolikokrat bom moral ponoviti, da sem proti subvencijam, da boš razumel?

O.

Kar ti je hotel povedati je, da se ne splača vlagati državnega denarja v nerentabilno tehnologijo s katero popačiš okolico. Ni omenjal, da si ti za državne subvencije.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Državnega denarja se ne splača vlagati v nerentabilno tehnologijo v nobenem primeru.

O.

guest #44 ::

Vetrnice...ahahha, what a joke! Res je, ne zapravljat denarja za take faljene projekte.

Morem pa priznat, da opažam zadnja leta da se sezone prestavljajo naprej, sam to ne pomeni nič. Le mogoče z koledarjem se mal krega, to pa je itak irrelevantno.

lufthammer ::

noraguta ::

mal je čudaško , da se vsi ti ljubitelji svežine sredi zime zberejo v Cancunu. Človek bi pričakoval , da se bodo dobili vsaj na Finskem ali Grenlandiji ter objokovali taljenje ledenikov. Se ti pa banda sprav na plažo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Morem pa priznat, da opažam zadnja leta da se sezone prestavljajo naprej, sam to ne pomeni nič. Le mogoče z koledarjem se mal krega, to pa je itak irrelevantno.

Sezone so iste. Koledar drifta :)

CoolBits ::

Malce čudno sicer piše in niti ni uporabnih info zame.

Listavci že sedaj (nezavedno) uravnavajo temperaturo v mestih/parkih. Ob poletni vročini do tal ne pride nobena svetloba, pozimi pa listje odvržejo in tla se lahko bolj grejejo.

Že prst je taka. Ko je vlažna je temnejša in vpije več sončne svetlobe.

En kup feedback mehanizmov.

Thomas ::

http://science.slashdot.org/story/10/12...

Hehe ... Zdej so pogruntal, da učinek podvojitve CO2 le ne bi bil tolk grozn ... LOLeki.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Alexius Heristalski ::

Pravkar na sporedu SLO1 Omizje: Po Cancunu. Kadar govori Mišo Alkalaj, vsi ostali prav obolevajo, razen Mihaliča. :))

Ostali gostje:

Dejan Savić, Greenpeace
Rafael Mihalič, Fakulteta za elektrotehniko UL
Tanja Cegnar, Agencija RS za okolje MOP
Lidija Živčić, Focus - društvo za sonaravni razvoj
Roko Žarnić, minister za okolje in prostor
Jernej Stritih, direktor Službe vlade za podnebne spremembe

Lučka je bila povabljena, a se oddaje ni želela udeležiti.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zgodovina sprememb…

Ziher je ziher, je ugotovila, da ima Alkalaj vedno na zalogi več grafikonov;)

O.

TESKAn ::

Zanimivost: vpišite v google "cancun" in si poglejte slike. Takoj postane jasno, zakaj je bila ta "konferenca" tam.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Bastards ....

Logika drhali deluje vedno. Vem to iz lastnih izkušenj, se pa v tej oddaji lepo vidi tud.

kpkp ::

TESKAn je izjavil:

Zanimivost: vpišite v google "cancun" in si poglejte slike. Takoj postane jasno, zakaj je bila ta "konferenca" tam.

Pa še to jim ni šlo prav na roko:
From the “weather is not climate department” – New record low temperatures set in Cancun for three straight days, and more new low temperature records are possible this week.

Link

TESKAn ::

Hehe, ni bil to al gore effect? Povsod, kjer se je prikazal, rekordno nizke temperature?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Alexius Heristalski je izjavil:

Pravkar na sporedu SLO1 Omizje: Po Cancunu. Kadar govori Mišo Alkalaj, vsi ostali prav obolevajo, razen Mihaliča. :))
Mihalič je imel že 7 let nazaj na predavanjih iz Energetike pomisleke glede man-made GW... :)
Zakon profesor.

Vajenc ::

Mihalič je imel že 7 let nazaj na predavanjih iz Energetike pomisleke glede man-made GW...

Mogoče je takrat to temo bral ;)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Omizje: Po Cancunu

Zanimivo je videti, kako je prijatelje boja proti podnebnim spremembam (vsi razen Mihaliča in Alkalaja) prav vrglo iz tira, ker voditeljica ni bila na njihovi strani. :D

Zgodovina sprememb…

revvs ::

Mislim da voditeljica ni bila na nobeni strani, kajti izbrati stran bi bilo zelo neprimerno. Mislim da imamo večje probleme kot slovensko ogrevanje oz. osnaževanje U S A zraka. Me zanima kaj bi se zgodilo če bi Bulgarci začeli globalno opozarjati o ?????????? ????????? in ne Al Gore. Po vsej verjetnosti noben ne bi slišal o global warming. Zdaj še samo počakati treba da bomo začeli kupovati alternativne energije od američanov in z izgradnjo le teh onesnažili še bolj okolje in zadovoljili vse proračune Green peaceja.

Voditeljica je od povprečnih, ki se jim začenja počasi gnusit tole sprenevedanje aktivistov, ministrov in telektualcev.

Danes bila ponovitev. Sem mislil da bom krepnil od smeha. Tisti poba od greanpeace-ovcev je samo nekaj mutil, potem pa na koncu lepo kresnil ko je rekel da je jedrska 'ne-zelena'.
Ministrstvo za okolje delalo hvalospeve svojim merilnim postajam, kot ponavadi.
Varianta lučke na nekem sonaravnem zboru pa streljala mimo bolj kot razštelan pejček in stalno iskala neke zarote.

Phil ::

Pyr0Beast je izjavil:

Danes bila ponovitev. Sem mislil da bom krepnil od smeha.

+1. Tale oddaja je a must see :). Thumbs up za novinarko.

Mogoče off topic in bo pobrisano. Ampak nabavte si Amis TV, oddaje lahko kadarkoli gledaš za nazaj in še reklame preskočiš. Jat sem gledal Amis "glej zamujeno", sicer te oddaje ne bi videl.

kpkp ::

Thomas je izjavil:

Mogoče off topic in bo pobrisano. Ampak nabavte si Amis TV, oddaje lahko kadarkoli gledaš za nazaj in še reklame preskočiš. Jat sem gledal Amis "glej zamujeno", sicer te oddaje ne bi videl.

kaj pa Internet?
Link

Internet nima takšne zaloge. Žal še ne. Ne govorim le o tej oddaji, ampak zelo nasplošno. Filmi, oddaje, poročila. Vsega tega žal na internetu še ni.

Je pa res, da se na internetu najde tudi marsikaj bistveno pametnejšega, kakor vsi TV kanali premorejo.

Širok TV kanal se mi zdi drug medij kakor internet, vsaj zaenkrat še.

Internet nima takšne zaloge. Žal še ne.
RTVSLO ima za nekaj let nazaj zalogo vseh svojih oddaj. Veliko drugih televizij tudi.

O.

Nekatere oddaje so kar izginile iz spletnega arhiva RTVSLO, pa še predvajalnik so vmes menjali (z Real Playerja ter WMV na Flash video), tako da jaz ne bi preveč računal na njih, da bo tudi čez nekaj let še tam ta oddaja.

donfilipo ::

RTVSLO ima kar dober arhivček, preko njega sem odkril tudi nekaj nedvomnih talentov RTV, ki jih sicer ne bi.
Radio GA-GA, Toplovod, Transistor...pa še kaj bi se našlo. Torej..... zaloge prvorazredne zabave, popularne, pa celo visoke kulture, je na internetu, za smrtnega posameznika, več kot preveč in vsekakor dovolj. Če lahko o čem govorimo, lahko govorimo o problemu prevelike izbire kvalitetne ponudbe. No vsekakor je tako, če obvladamo vsaj 90, ali več %, pasivno angleško.

Problem je drugje. Oddaja Omizje z dne 15.decembra 2010, je še enkrat pokazala pravi 'problem' človeštva. Vsi silno učeni možje, se ne morejo sporazumeti niti okoli relativno enostavne stvari. Ali se ozračje segreva, ali se ohlaja. Da ne govorim o vzrokih in posledicah. To pa sorry ni več neka večdimenzionalna teorija strun, ampak enostavna gumarabika. Če kaj poznam, poznam to;((
In da je to prekleto motoviljenje, zažrto v samo res visoko elito tega sveta, je pa po eni strani rahlo presenetljiv, po drugi strani pa zaskrbljujoč fenomen!!!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Mogoče še bolj zaskrbljujoče ja, kakšna je ta elita. Direktor urada za podnebne spremebe ni deloval ravno resno in na nivoju. "Boste dobil Nobelovo ..." kind of crap včasih izdavi tudi kakšen na temle forumu, ko mu grem dovolj na jetra in mu zmanjka, oziroma sploh nima kakšnih pametnih argumentov. "Mi smo tukaj zaradi Kankuna ...", Duša zgubljena, Kankun je bil pa zaradi vaših tlapenj o segrevanju sveta zaradi CO2. Ne "kar tako", s tem pretextom že pobirate precej dajatev in jih nameravate še. Njegovo pozivanje k avtoriteti sestankujočih je bil poseben poden.

When money talks bullshit walks.

lufthammer ::

Prav grozljivo je, da nam tipi ala Stritih, Živčić, pa oni grinpisovec Savić (pa od kje so teli tipĆki?), pulijo denar iz denarnic za klatenje neumnosti in še obnašat se ne znajo.

No, zdaj je na vrsti J. Afrika, menda se bodo tam kaj več zmenili. Odtis v velikosti par tisoč gospodinjstev sploh ni pomemben.

Zanimivo mi je predvsem, da je minister Žarnič načeloma skeptičen do povezave CO2-temperatura in izsledkov modelov, ampak davke na CO2 bo pa vseeno uvedel. Baje zaradi prašnih delcev - kar jaz podpiram. Ampak zakaj je potrebno potem lagati folku? Zakaj enostavno ne rečejo, da bodo nabili davke na kancerogene prašne delce, IPCC pa pokazali sredinca?
Aja, ker bodo tovornjakarji z velikimi izpusti prahu zaprli ceste - kot je rekel sam minister. Torej očitno zaradi ljubega miru lažejo ljudstvu in ga strašijo z GW.
««
214 / 386
»»