» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
205 / 386
»»

Double_J ::

Sej bosta pokapirala... ampak samo če ne bosta žleht. Lasten cajt moraš bolj cenit kot žlehtnobo.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Thomas ::

Ti si se čist zgubu nekje, JJ. Boljš da si tiho.

Mamo torej črno plehnato Dysonovo sfero, ali ŠkatwoTM, je čist vseen. Če jo nafilamo s CO2 ali čemerkoli "toplogrednim", se ne more in ne sme nič ogret zarad tega.

Ker bi bili v Termodinamični krizi. Zakon o ohranitvi energije bi padel!

Tko da ... consider yourself nailed.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

rasta ::

Če jo nafilamo s CO2 ali čemerkoli "toplogrednim", se ne more in ne sme nič ogret zarad tega.

Če jo nafilamo s CO2 dobimo še prenos toplote s konvekcijo in kondukcijo, tako da recimo, da jo samo "namažemo" na tanko po notranji strani.
Potem moj gornji izračun, ki je narejen na predpostavkah o ohranitvi energije in Stefan-Boltzmannovem zakonu, pravi, da se bo temperatura spremenila, v koliko ta plast CO2 spremeni emisivnost notranje površine!

Sedaj pa, s katerim fizikalnim zakonom imate probleme? Stefan-Boltzmannovim ali zakonu o ohranitvi energije?

Temperatura pleha je z obeh strani enaka. Torej na zunanji strani seva sfera toliko, kot na notranji dobiva od Sonca.

Pa jo ti poštrihaj kakorkoli že, na notranji strani.

WarpedGone ::

Če jo nafilamo s CO2 dobimo še prenos toplote s konvekcijo in kondukcijo

Kam pa?
Iz notranjosti v notranjost dokler se ne dotakne pleha in uide ven. Temperatura pleha ostane pa natanko nespremenjena.

This or runaway.
Zbogom in hvala za vse ribe

Moja prva enačba v gornjem postu je, da je toplotni tok od sonca enak izsevanemu na zunanji strani!
Prav tako sem predpostavil, da je temperatura površine na notranji in zunanji strani enaka.

Sedaj se pa nehajta smešit ali pa mi pokažita katera moja enačba je napačna in zakaj!

Nimamo problemov ne z Stefanovim zakonom, ne z zakonom o ohranitvi energije.

Energetsko vse štima.

Problem imajo toplogredniki, ker mislijo, da bi se pleh segrel z notranje strani, če bi ga prevlekli z debelo plastjo CO2.

Ker se pa ne segreje - ni problema. Stefanov zakon zunaj deluje še naprej. Energija se ohranja.

Poglej moje enačbe - srednješolska fizika.
Z višjo emisivnostjo se termični stik (sevanje) med soncem in sfero zviša. Sfera se zato segreje (zviša se njena temperatura), posledično, pa na drugi strani tudi več izseva (bolj segreto telo več seva).

Sfera se zato segreje (zviša se njena temperatura), posledično, pa na drugi strani tudi več izseva (bolj segreto telo več seva).

A tko ti povečaš izsev iz Sonca????

Če sem iskren, tole je tretji najboljši gedankenexperiment kar jih poznam. Galilejev in Ehrenfestov sta še boljša. Pa noben drug, za moj okus.

Not bad Thomas, not bad at all!

Dejansko je v mojih enčabah zajeb. V drugi enačbi, kjer določam sevalni tok sonca qsonce mi je izpadel en ε - računal sem, da Dysonova sfera absorbira vso izsevano sončevo toploto.

Če popravimo to napako, dobimo rezultat, da če je sonce popolno črno telo in imata notranja in zunanja površina Dysonove sfere enako emisivnost, potem se emisivnost Dysonove sfere krajša iz enačbe.

V nasprotnem primeru, ko emisivnosti notranje in zunanje strani nista enaki ali če sonce ni popolno črno telo, pa je temperatura sfere odvisna tudi od emisivnosti.

Not bad Thomas, not bad at all!

Nihče ni bil sposoben preveriti pet srednješolskih formulc in odkriti napako v njih.
Se pravi vam ne gre verjeti, da znate ovrednotiti trditve "warmerskih" znanstvenikov (čeprav sem osebno prepričan, da kaj dosti izračunati ne znajo in navijajo številke).

A tko ti povečaš izsev iz Sonca????

Če ima Dysonova sfera enako temperaturo kot povrišna sonca, je izsevani toplotni tok enak 0 oz. kolikor sonce izseva tudi absorbira.

Še vedno čaraš energijo iz nič.

Še vedno čaraš energijo iz nič.

http://slo-tech.com/forum/t2642/0

A misliš na tak način kot jo tvoj ljubi Tomažek?
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Abandon emotion all thee who enter reason.

Če se "zunanja emisivnost" ne spremeni, kar je premisa debate saj co2 pumpaš V sfero, se NE SME spremenit "zunanja" temperatura pleha, sicer nimaš več enakega izseva cele sfere - ergo izumljaš novo energijo v plus al pa minus.

In nima nobene veze kaj se dogaja znotraj sfere.

Drži se tele teme, skapiraj najprej to ... potem boš pa zrel še za radiatorje, JJ.

Rasta ... formule so simple, sem ti že včeraj rekel, da ga serješ z energijo.

Abandon emotion all thee who enter reason.

Po moje je to bistveno. Eni pihajo od jeze, pa RES ni potrebe.

Intelektualna debata naj bo hladna, sej ne navijamo za fuzbal!

Samo ugotavljamo da:

Če se "zunanja emisivnost" ne spremeni, kar je premisa debate saj co2 pumpaš V sfero, se NE SME spremenit "zunanja" temperatura pleha, sicer nimaš več enakega izseva cele sfere - ergo izumljaš novo energijo v plus al pa minus.

WarpedOne tole lepo povzel. Kirurško natančno.

Drži se tele teme, skapiraj najprej to ... potem boš pa zrel še za radiatorje, JJ.

Ker sonce pa ni radiator, ki mu štrihaš neko hipotetično zunanjo plast? Tako da tudi rasti svetujem da prihrani čas, saj imaš zopet dosti za razčistiti s sabo.
Dve šivanki...

Ne razumeš, JJ. Preveč naenkrat hočeš.

Raufnka od centralne nimaš napeljanega v sobo - ali pač?

Doumi najprej tole. Po moje sva z Warpedom zaenkrat sama. Rasta pa Azgard bi morala kmalu slediti. Samo je šok, tud zanju.

Bo zanimivo gledat, kako se boste prekrcavali iz potaplajočega se nepotopljivega Titanika.

Lonsarg ::

Če z šokom misliš tisto o štefanu, da more biti pri enaki emisivnosti enaka temperatura, nisem nikoli rekel, da je drugače, štefana pa ja razumem no:) Torej temperatura zunanja plasti zemlje(torej temperatura površine zunanje strani atmosfere) se nikakor ne more spreminjat, ne z CO2, ne z barvanjem ne z magijo.

To že, to že. Ampak zdaj mau nisi sledil. Nismo se pogovarjali o Zemlji, ampak o Dysonovi sferi iz pločevine. Okoli Sonca jo postavimo tam nekje okrog Marsove orbite, plus minus, da je ravnotežna temperatura tega črnega pleha 0 stopinj Celzija.

Kolikor energije pade v obliki spektra sončevega sevanja nanjo, toliko jo gre na drugi strani v IR območju večinoma - ven v Vesolje. Po Stefanu & Boltzmanu.

Zdej pa kleč! Če z notranje strani, nameglimo eno "toplogredno atmosfero", ki naj bi povečala - po Arheniusu & Co. - temperaturo tega pleha - se to res zgodi? Obstaja taka atmosfera, ki bo to povzročila?

Večinsko razmišljanje je - seveda, kar zemeljsko dajmo, pa bo! Kaj šele Venerino!

Prov. Se bo pogrel tisti pleh, baje! Ker pa je tanek, bo toplota takoj na zunanji strani in sfera seva bolj kot Sonce.

No, ne. Ker "toplogrednega efekta" - ni.

Kapiš že?

Ja zgleda res nisem sledil, tok postov nabijate, da bi rabil full time job za to temo:)

Thomas je izjavil:

Zdej pa kleč! Če z notranje strani, nameglimo eno "toplogredno atmosfero", ki naj bi povečala - po Arheniusu & Co. - temperaturo tega pleha - se to res zgodi? Obstaja taka atmosfera, ki bo to povzročila?

Večinsko razmišljanje je - seveda, kar zemeljsko dajmo, pa bo! Kaj šele Venerino!

A to trdi Arhenius? No jaz glede na zgornje nikakor ne spadam pod to večinsko razmišljanje. Ne obstaja prav nobena atmosfera, ki bi segrela zunanjo plast take sfere, oziroma besedo zunanjo zanemarimo, ker gre za ploskev recimo. Torej se glede take sfere strinjava.

Ampak, taka sfera zame ni zemlja z atmosfero. Jaz bi primer zastavil tako, da imaš notri v te sferi še eno enako tako sfero in pločevine in napumpaš atmosfero med obe sferi. V TEM primeru pa se notranja sfera lahko segreje, če imaš zemljino atmosfero recimo. Oziroma se notranja sfera z kakšno magično atmosfero(ki sicer ne obstaja) lahko segreje prav do neskončnosti. To trdim.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Arhenius in nasledniki trdijo, da je na Zemlji 33 (al koliko) stopinj topleje, zaradi atmosfere. 33 stopinj topleje. Na tleh pri dnu te atmosfere, je po njihovem 33 stopinj topleje, kot bi bilo golim nebom. "Toplogredna atmosfera", to nekako povzroči.

Now ... vzemimo Dysonovo sfero in z notranje strani naštimajmo to atmosfero. Bo tudi topleje, kakor je bilo prej? Bo iz ravnotežne 0 naraslo na 33?

Na 1?

Ne. Ne more, očitno. Zakaj bi pa potem na Zemlji?

Maš bel plašč okoli sonca, pa ga zamenjaš s črnim, kar naenkrat se je izsev iz plašča na ven povečal. Izsev sonca pa je seveda še vedno isti, saj se je izsev plašča proti notranjosti sonca ustrezno zmanjšal.
Dve šivanki...

Trdijo recimo, Arhenius in njegovi, da je na Veneri tako vroče zaradi 200 barov "težke" CO2 atmosfere. Da je zaradi tega, Venera topla 500 stopinj namest ene 200.

Prav. Potem pa dajmo v Venerino orbito plehnato Dysonovo sfero, "znotraj opremljeno z 200 bari na debelo CO2" in imeli bomo parkrat povečan Sončev izsev.

Jasna kršitev energetskega zakona. Očitno to ni to!

Maš bel plašč okoli sonca, pa ga zamenjaš s črnim, kar naenkrat se je izsev iz plašča na ven povečal. Izsev sonca pa je seveda še vedno isti, saj se je izsev plašča proti notranjosti sonca ustrezno zmanjšal.

Neumnost na kvadrat! To lahko narediš s hišnim radiatorjem, ker bo potem v peč nazaj tekla manj vroča voda in bo manj toplote šlo skozi rajfenk in več skozi stene sobe.

Ajd, pober se JJ. Ne prispevaš nič konstruktivnega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Okapi ::

ki naj bi povečala - po Arheniusu & Co. - temperaturo tega pleha
Ne vem če. Povečala naj bi temperaturo površine Sonca, ne pleha daleč stran. Pa še to, če je Sonce zunaj, ne znotraj. Nisem prepričan, da lahko kar takole vse pomešaš.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Neumnost na kvadrat! To lahko narediš s hišnim radiatorjem, ker bo potem v peč nazaj tekla manj vroča voda in bo manj toplote šlo skozi rajfenk in več skozi stene sobe.

Sej jz mam na elektriko radiator.
Dve šivanki...

Potem pa ne moreš nič. Barva ne bo zaznavno vplivala. Vseeno kakšne barve je. Ampak pejt komplicirat - z za to temo nebistvenimi rečmi - kam drugam! Tle je off topic, da maš električni radiator.

Povečala naj bi temperaturo površine Sonca, ne pleha daleč stran.

Pleh je ob recmo 30 km debeli plasti CO2. Sonce pa reda velikosti 100 milijonov km proč.

Tako kot so kamni na Zemlji blizu zraka, Sonce je pa daleč.

Si morš mau predstavljat!

Zgodovina sprememb…

Kaj se razburjaš a?

Sej nazadnje nisem jaz vlekel radiatorjev not. Povedal sem kaj se ti bo dogajalo s plaščem pri soncu. Črni bo bolj vroč od belega, pa sem tudi povedal zakaj. S Co2 je ista fora.
Dve šivanki...

@Thomas, Dysonovi sferi dodajaš atmosfero v notranjost, to je ekvivalent temu, da Zemlji dodaš atmosfero pod površje zemlje. Lahko da si z tem hotel samo primer za sevanje za Doubla dati, da ma to kakršnokoli vezo z Zemljo in Co2 pa pač ne..

@Double, lej primer. Maš 100 enot energije, ki je neko telo odda, pa drugo prejme.
drugo telo je belo = 100 enot energije odbije direkt --> emisira 100 enot energije
drugo telo je črno = 100 enot enrgije vpije in jo kasneje odseva --> skupaj emisira 100 enot energije
drugo telo je zeleno(se bom zmislil razmerje) = 40 enot energije vpise in jih kasneje odseva + 60 enot enrgije odbije --> skupaj odseva 100 enot energije
.. in tako dalje, vidiš patern?

Karkoli narediš, skupaj pač vso energijo emisira, ne vem zakaj bi se z tem v tej temi ubadal.

Kaj? Plehnati plašč okrog Sonca je vroč odvisno od ZUNANJE emisivnosti, pri isti razdalji.

In SAMO od zunanje.

Notri ti imej kakršnega češ, je čisto vseeno. Temperature tal s tem ne boš spremenil.

Vprašaj Azgarda, če meni ne verjameš.

No, sej je že odgovoril.

Lej Azgard ... počasi. Ti praviš, da atmosfera poveča temperaturo zemeljskih tal?

Očitno se strinjaš, da notranjosti Dysonove sfere ne more.

Drži?

Zgodovina sprememb…

Ja strinjam se, v primeru, da je atmosfera znotraj Dysonove sfere.

Na isti oddaljenosti od sonca boš imel seveda lahko različno temperaturo, odvisno od tega kar boš pač dajal vmes.
Dve šivanki...

> Ja strinjam se, v primeru, da je atmosfera znotraj Dysonove sfere.

Sej. Tako sem jaz zastavil svoj miselni eksperiment.

Jasno da v notranjisti Dysonove sfere!

No torej to notranjost namažeš s CO2 tko nadebelo, kot je namazana Venera. (Lahko daš 30 km znotrej pleha šipo, če se bojiš da bo CO2 ušel!).

Arheniusovi bodo rekli, da bo OB PLEHU, ravno tako kot je na Venerinih tleh, zaradi tega poklensko vroče. Tko razlagajo.

Samo tle Stefan vzdigne svoj prst. Ne gre. Izsev bi bil iz povečan. Brez energetske osnove. Ne more se segret.

Štekaš, Azgard?

> Na isti oddaljenosti od sonca boš imel seveda lahko različno temperaturo, odvisno od tega kar boš pač dajal vmes.

WRONG! Odvisno SAMO in IZKLJUČNO od ZUNANJE farbe. Not delej/farbej/svinej kar češ. 30 km na debelo metana ali česrkoli ob plehu - ga ne segreje nič.

Zgodovina sprememb…

Samo če hočeš tvoj miselni eksperiment primerjat z Venero/Zemljo, potem Dysonova sfera predstavlja čisto zgornjo plast atmosfere, jaz sem sprva mislil, da se pogovarjamo o površini planeta, zato zmeda.

Zgornja plast jasno da zaradi štefana ostane iste temperature(tako pri Dysonivi sferi, Zemlji, Veneri,..). Če so rekli to kar praviš, potem se globoko motijo, pri zelo osnovnih stvareh fizike. Vsaj midva se strinjava, mene izjave raznega Arheniusa pravzaprav ne zanimajo preveč. Ampak kljub temu strinjaju, sva se mi zdi še daleč od povezave tega miselnega eksperimenta z CO2.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Oni razlagajo pekel na Venerini površini zaradi 200 barov CO2 NAD njeno površino. Pravijo - sej je topleje celo od Merkurja!

Pravijo nadalje, če bi tega CO2 ne bilo, bi bila Venera hladnejša od Merkurja.

Vendar če narediš miselni poizkus, ko ta famozni CO2 (ali "še bolj toplogreden" metan) daš ob NOTRANJOST Dysonove sfere, vidiš ... da tega efekta preprosto ne sme biti. Padel bi energetski zakon. Ker bi izsev iz lupine presegal Sončev izsev.

See?

WRONG! Odvisno SAMO in IZKLJUČNO od ZUNANJE farbe. Not delej/farbej/svinej kar češ. 30 km na debelo metana ali česrkoli ob plehu - ga ne segreje nič.

Dej se ti odloči kaj zagovarjaš... prej sem pisal o črnem in belem plašču, pa si napisal da je vseeno.
Dve šivanki...

JJ ... step aside! Zgubljen si.

Električni radiator je na zunaj barve pokozlanga zenfa. Al pa snežno bel. Črn.

Ista figa, kar se teče oddane toplote na uro.

Samo njegova temperatura je odvisna od farbe. Na kateri temperaturi tisto svojo konstantno električno moč troši.

Isto kot Dysonova sfera na ZUNAJ.

Sam ne se še dodatno begat, JJ. Res ne.

Pa sej jaz sem o temperaturi govoril in ne vidim nobenih napak.

Sploh pa ne vem zakaj je potrebno kompliciranje, kot da ne znamo izračunati earth black body temperature, sej to ja pojasni celotno stvar.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Ti kar računaj. Ni tko simple, so komplikacije, ampak ti kar izvoli! Mene niti ne zanima izid tvojih izračunov. Mogoče kakšnega drugega.

Mene zanima to, da je Arheniusova domneva, ki je samo bistvo toplogrednega gibanja - fundamentalno napačna. Zgleda, da je to zdaj jasno tudi Azgardu. Bom še mau počakal, da se mu usede.

Ja računal ne bom jaz, če jih je že cel kup izračunalo isti rezultat, ki je zajeten minus.

Lahko daješ neke hipotetične primere, pri katerih je vprašanje kakšno veljavnost imajo za konkreten primer tople grede. Samo kolikor jaz od začetka razumem, tle sploh ne kršiš niti nobenih energijskih zakonov, kot je tudi rekel rasta.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Ja Thomas tle je zdaj zlo relavantno vprasanje, a ti dokazujes da ima toplogredno gibanje z Arheniusom pogledom na stvar narobe. Ali dokazujes, da tople grede ni? Dve razlicni stvari. Arheniusa ne morem zagovarjat, kolikor berem od tebe ima ocitno marsikej narobe.

Jaz predlagam da se najprej naredi fajn primer za miselni eksperiment. Recimo da Zemljo poenostavimo v Dysonovo sfero. Atmosfero pa tudi si predstavlamo kar kot sfero. Thomas se strinjas za tako poenostavitev? Pa dajmo recimo za cisti zacetek reci, da je tudi atmosfera Dysonova sfera. Tak primer je enostavem, po stefanu v tem primeru imata obe sferi enako temperaturo. To po tvoje zaenkrat stima Thomas?

JohanP ::

Thomas "dokazuje", da bo planet v trenutku, ko bo Sonce zarknilo v večna lovišča, na površini tako hladen kot orbiti tik nad planetom...

Topla greda je Arheniusova pogruntavščina.

Milijon kvadratnih kilometrov atmosfere pa ne ve, so na zalockanem planetu, ali v notranjosti kapice Dysonove sfere.

Zato teh milijon kvadratnih kilometrov kakršnekoli atmosfere, na noben način ne sme in ne more, ogreti tal pod seboj bolj, kakor bi bila ogreta od Sonca že brez te atmosfere. Toplogrednost mora biti nula.

Ker v nasprotnem primeru, bi pri kapici Dysonove sfere, na ven nenadoma sevalo več, kakor pride od Sonca.

To ne more biti, zaradi ohranitve energije.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Sfera znotraj Dysonove sfere je lahko toplejša, razlog v tem je, da lahko sfera prepušča več toplote v eno smer. Zaradi tega bo porastla temperatura, da bo skompenzirala primankljaj izsevane energije. Ko se površina segreje je razmerje prejeta:oddana spet 1:1.

Če prepušča več energije ven (ali pa jo odbija še preden pride noter) pa bo temperatura ustrezno padla.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

WRONG!

Tanka Dysonova sfera ima enako temperaturo znotraj, kot jo ima zunaj.

Emitivnost na zunanji strani določa, kakšna ta temperatura je, pri danem soncu v središču. Na notranji strani sfere delej kar češ, ne bo imelo nobenega ućinka. Ne farbanje, ne CO2, ne metan, ne nič.

imagodei ::

Zakaj bi sfero postavljal na razdaljo vrha atmosfere Venere, če ji atmosfero odstraniš?
- Hoc est qui sumus -

Dysonova sfera je okoli Sonca, ne okoli planeta.

Samo na isti oddaljenosti kot planetna orbita.

bili_39a ::

Thomas je izjavil:

WRONG!

Tanka Dysonova sfera ima enako temperaturo znotraj, kot jo ima zunaj.

Emitivnost na zunanji strani določa, kakšna ta temperatura je, pri danem soncu v središču. Na notranji strani sfere delej kar češ, ne bo imelo nobenega ućinka. Ne farbanje, ne CO2, ne metan, ne nič.

Ja, ampak ti ta temp. ne pove ničesar o poteku temperatur v notranjosti sfere (če vmes ni prazen prostor).
Enačba je samo: zunanja temp sfere (in njena na notranji strani) bo takšna, da bo odvedla proizvedeno energijo v soncu.

imagodei ::

Thomas je izjavil:

Dysonova sfera je okoli Sonca, ne okoli planeta.

Samo na isti oddaljenosti kot planetna orbita.

Well, malo višje gor je bila narejena primerjava z Venero. Sem pa zato prikladno izpustil "Dysonova" :)

Moj point je, če gledamo (Dysonovo) sfero brez atmosfere znotraj nje v smislu miselnega eksperimenta temperature znotraj/zunaj in to potem apliciramo na planet, zakaj se obremenjujemo z razdaljo.

Če planet nima atmosfere, lahko sfero postaviš na poljubno razdaljo od površine planeta, pa na miselni eksperiment to ne vpliva. Dokler gledaš pač temperaturo sfere. Če pa gledaš temperaturo površja planeta, ali pa (tako kot pravi Azgard) sfere znotraj sfere, pa gledaš temperaturo površja planeta oz. notranje sfere, se pa pojavi razlika, če je vmes atmosfera ali pa če je ni. Ane?

Nemogoče, da bi se na površju (zunanje) sfere kaj spremenilo zaradi atmosfere. Lahko se pa v notranjosti oz. na površju notranje sfere. Če se pritok reke v jezero ne spreminja in ga poglobiš, se čez čas iz jezera spet izliva enaka količina vode, jezero pa ima seveda večji volumen oz. več vode.
- Hoc est qui sumus -
««
205 / 386
»»