Forum » Problemi človeštva » Global warming
Global warming
Temo vidijo: vsi
jype ::
donfilipo> Nisem siguren, da so to isti modeli, kot za napoved klime.
Sorodni so.
donfilipo> Daj vprašaj ministre na 'sonenschein administrat computer zenter' če lahko vnese, da se je CO2 dvignil za 5x?
Tega sploh ne računamo, ever, ker je efekt premajhen.
Sorodni so.
donfilipo> Daj vprašaj ministre na 'sonenschein administrat computer zenter' če lahko vnese, da se je CO2 dvignil za 5x?
Tega sploh ne računamo, ever, ker je efekt premajhen.
Double_J ::
Bi jaz dal izračun, kolikokrat toplejši je planet, če se vrti 2 krat hitreje. Ni tako težaven.
Vendar je tudi ta izračun premalo, ker je treba upoštevati še vetrove in tokove! Ki imajo ravno te vrste efekt kot rotacija. To izračunati pa res ni enostavno, ker niti date ni kakšne zanesljive.
Vrzi gor izračun za luno, ki se vrti hitro kot zemlja. Potem lahko debatiramo še naprej o tokovih.
Dve šivanki...
Pyr0Beast ::
Dej me je*. Strokovnjaki so _mislili_. Prodali so nam njihove _misli_ ? Ni bilo tako da bi morali narediti vsaj nekaj izračunov ? Ali spet natepavajo državno malho ..
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
kixs ::
Sej clovek ne izgleda kar neki... npr. kot se tule po forumu neki lovite
Dr Richard Betts PhD BSc(Hon) MSc
* Leads the Climate Impacts research team in the Met Office Hadley Centre.
* Is one of the Met Office's main spokesmen on the science of climate change.
* Introduced the former US Vice President Al Gore at an international conference on climate change.
* Has a Bachelor's degree in Physics and a Master's in Meteorology and Climatology.
* Wrote his PhD thesis on the role of the world's ecosystems in climate change.
* Has worked as a climate modeller for 15 years.
* Has pioneered a number of key scientific developments on ecosystem-climate feedbacks and a integrated view of climate change impacts.
* Has published 40 peer-reviewed scientific papers.
* Is a lead author on the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
* Was an award-winning lead author on the Millennium Ecosystem Assessment - the authors shared the Zayed Environment Prize with Kofi Annan, former Secretary-General of the United Nations.
* Sits on the board of directors of James Lovelock's GAIA charity.
* Is 37 and lives in east Devon with his wife and two children.
Pyr0Beast ::
Rajt. Ali pa mu vsi zelo dobro nasedajo.
Some nanoparticles are more equal than others
Dobro, sem jaz izračunal glede zemlje na hitro sicer(možne napake)...
Za 2x hitreje vrtečo zemljo(idealna krogla), mora biti otoplitev več kot 2stopinji, ter manj kot 3stopinje.
Za 2x hitreje vrtečo zemljo(idealna krogla), mora biti otoplitev več kot 2stopinji, ter manj kot 3stopinje.
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Double_J ()
Thomas ::
Ta račun bi tudi jaz z veseljem videl.
Ja. Ga bom dal. Gre za rešitev sistema integralsko diferencialnih enačb, ki se ga po moje da rešiti samo numerično. To bom naredil v naslednjih dneh enkrat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Lonsarg ::
Double jaz sem podobno dobil, ampak pod 2, za 1.4stopinje. Torej se oboji strinjamo da je toplejša očitno. Aja vzel sem trenutno povprečno temperaturo Zemlje 16.5 iz tvojih podatkov, ko si napisal nočna 14 in dnevna 19.
In očitno je morala biti sprememba ogromna (več ur, ne sekund), da se je temperatura površja spremenila za eno samo stopinjo.
Sej Thomas je rotacijo uporabljal smo za primerjanje med različnimi planetami. Za eno Zemljo ne pride v upoštev, ker se ne spremeni temperatura nič praktično: Primerjanje med temperaturami planetvo pa tudi ne rpide v upoštev, ker je dejavnikov toliko, da boš zmeraj jih še ene par pozabil, zato omenjanje rotacije v zvezi s segrevanjem nima pomena, tako kot to, da ste Zemljino podnebje kar primerjali direktno s številkami z tem od drugih planetov.
Azgard> da ste Zemljino podnebje kar primerjali direktno s številkami z tem od drugih planetov.
Kdo "ste" ?
Kdo "ste" ?
Mnogi, ki ste se kregali z Thomasom, on z Luno, ti mislim da si Mars al Venero, tega pač ne moreš primerjati, ker bi rabil celo študijo da bi vse dejavnike raziskal.
Temperatur Marsa in Venere zagotovo nisem primerjal z Zemljo, sem pa morda primerjal dejanske temperature površij teh planetov s temperaturami, ki jih napovedujejo enačbe za idealna črna telesa.
Šlo se je za to, da je rekel, da atmosfera summa summarum ohlaja zemljo. Kar je absurd.
Potem pa o vetrovih in tokovih. Kaj pa so vetrovi, če ne posledica atmosfere? Kaj pa so tokovi, če ne posledica atmosfere(če je ni imamo celo zmrznjeno)?
Azgard ja... tisto je bolj tako... matematika že štima, samo če je pa ta izraz prav nastavljen za konkretni problem, je pa vprašanje.
Potem pa o vetrovih in tokovih. Kaj pa so vetrovi, če ne posledica atmosfere? Kaj pa so tokovi, če ne posledica atmosfere(če je ni imamo celo zmrznjeno)?
Azgard ja... tisto je bolj tako... matematika že štima, samo če je pa ta izraz prav nastavljen za konkretni problem, je pa vprašanje.
Dve šivanki...
Double_J> Šlo se je za to, da je rekel, da atmosfera summa summarum ohlaja zemljo. Kar je absurd.
Za Zemljo to ne velja, ampak ko se že gremo akademsko onaniranje komot tudi skonstruiramo planet in atmosfero, za katera to dejansko velja.
Za Zemljo to ne velja, ampak ko se že gremo akademsko onaniranje komot tudi skonstruiramo planet in atmosfero, za katera to dejansko velja.
No, če imaš spodoben izračun, potem ti ta mora pokazat (vsaj meni pokaže), da se prvo uro po sončnem vzhodu Zemlja na ekvatorju še neto ohlaja in ohladi za dobro stopinjo! Konec druge ure, pa je že toplejša kot je bila ob sončnem vzhodu.
Mate tko?
Mate tko?
Ej ne vem, ker ne znam sam nastavit enačb za ta problem... jaz sem samo izračunal tisto Azgardovo formulo, kjer se računa povprečno ogretje planeta, glede na povprečne dnevno nočne razlike.
Dvomim, da je to nek siguren postopek... pomojem najmanj pri nekih večjih temperaturnih razlikah med dnevom in nočjo, dokaj odpove.
Izračunaj s svojim postopkom... koliko se segreje pri 2x hitrosti, pa bomo malo primerjali.
Dvomim, da je to nek siguren postopek... pomojem najmanj pri nekih večjih temperaturnih razlikah med dnevom in nočjo, dokaj odpove.
Izračunaj s svojim postopkom... koliko se segreje pri 2x hitrosti, pa bomo malo primerjali.
Dve šivanki...
Thomas> Zemlja na ekvatorju še neto ohlaja in ohladi za dobro stopinjo!
In kaj ima s tem opraviti atmosfera? Tudi brez atmosfere to drži - dokler je kot, pod katerim sevane vpada dovolj oster, zemlja še vedno izseva več, kot absorbira.
Če je atmosfera hladnejša od površja planeta, ga hladi, se razume - a pogosto (tudi v primeru Zemlje) je bolj topla, kot bi bilo površje planeta, če atmosfere ne bi bilo - torej atmosfera greje.
In kaj ima s tem opraviti atmosfera? Tudi brez atmosfere to drži - dokler je kot, pod katerim sevane vpada dovolj oster, zemlja še vedno izseva več, kot absorbira.
Če je atmosfera hladnejša od površja planeta, ga hladi, se razume - a pogosto (tudi v primeru Zemlje) je bolj topla, kot bi bilo površje planeta, če atmosfere ne bi bilo - torej atmosfera greje.
Samo detajle o vaših izračunih tauham. Ne da bi plonkal.
Seveda računam brez atmosfere, jasno.
Bom objavil rezultate in postopek, ko bom čisto zadovoljen.
Seveda računam brez atmosfere, jasno.
Bom objavil rezultate in postopek, ko bom čisto zadovoljen.
Ja žal skoraj gotovo so napačni... ker pri luni, če jo vrtiš kot zemljo, pridejo absurdi rezultati. Nekej ne bo prav s tem konceptom Azgard.
Razen, če sem kje zajebal... tistih 260 med dnevno in nočno razlike, dela štalo pri potencah.
Razen, če sem kje zajebal... tistih 260 med dnevno in nočno razlike, dela štalo pri potencah.
Dve šivanki...
y^2+637y-z^2-25z=-67500
Verjetno nism zajebal... tak velik faktor zagotovo pride nakoncu, ostalo je skoraj nepomembno. Tako dobimo ogrevanje za 300, se pravi ni ok model.
Verjetno nism zajebal... tak velik faktor zagotovo pride nakoncu, ostalo je skoraj nepomembno. Tako dobimo ogrevanje za 300, se pravi ni ok model.
Dve šivanki...
Double ja pridajo obsurdni rezultati, ker oba računava, kot da 27 hitreje rotirajoči planet pomeni 27-krat manšo razliko v temperaturi. Jaz sem ti sam povedal, da je samo za primerjavo v katero smer gredo spremembe, ti hočeš skoz neke številke. Pride namreč, da se iz trenutne -23 celzija povprečne temperature Luna ogreje na +155 celzija, če se vrti tako hitro kot Zemlja.
ker moj dokaza govori samo o tem, kako iz povprečnih temperatur nočne in dnevne strani planeta z enakim sevanjem izračunati povprečno. Kot sem napisal, rabmo podatek, za koliko se sončna stran ogreje in mrzla omrzli, če se 27krat hitreje rotira, potem pa tisto vržemo v mojo formulo in prav dobimo, najprej raibmo prav ti dve temperaturi.
Za Zemljo, če se edvakrat hitreje rotira recimo še lahko poenostavno, da je razlika nočne-dnevne 2krat manša, ker je to hitro rotirajoči planet, temperature ne gredo v ekstreme. Tam to velja, no zelo približnopribližno.
Recimo Luno, če bi pohitril za dvakrat, pa se povprečna dnevna in nočna skoraj ne bi spremenili. Zakaj?
Ker se Luna tako počasi vrti, da se recimo v enem dnevu večina toplote, ki jo je imela stran, ki je bila prej topla že izgubi, potem je pa 26 dni kostantna. Torej manka nam en podatek, kako hitro pada/narašča temperatura Luni, ko gre sončna stran v senco in obratno, ker to ni linearno. če dobimo tak graf, potem v temu grafu preprosto pogledamo prvi dan in ga uporabimo, za koliko je nočna toplejša in dnevna mrzlejša.
ker moj dokaza govori samo o tem, kako iz povprečnih temperatur nočne in dnevne strani planeta z enakim sevanjem izračunati povprečno. Kot sem napisal, rabmo podatek, za koliko se sončna stran ogreje in mrzla omrzli, če se 27krat hitreje rotira, potem pa tisto vržemo v mojo formulo in prav dobimo, najprej raibmo prav ti dve temperaturi.
Za Zemljo, če se edvakrat hitreje rotira recimo še lahko poenostavno, da je razlika nočne-dnevne 2krat manša, ker je to hitro rotirajoči planet, temperature ne gredo v ekstreme. Tam to velja, no zelo približnopribližno.
Recimo Luno, če bi pohitril za dvakrat, pa se povprečna dnevna in nočna skoraj ne bi spremenili. Zakaj?
Ker se Luna tako počasi vrti, da se recimo v enem dnevu večina toplote, ki jo je imela stran, ki je bila prej topla že izgubi, potem je pa 26 dni kostantna. Torej manka nam en podatek, kako hitro pada/narašča temperatura Luni, ko gre sončna stran v senco in obratno, ker to ni linearno. če dobimo tak graf, potem v temu grafu preprosto pogledamo prvi dan in ga uporabimo, za koliko je nočna toplejša in dnevna mrzlejša.
Kot sem napisal, rabmo podatek, za koliko se sončna stran ogreje in mrzla omrzli, če se 27krat hitreje rotira,
Če veš ta podatek, veš tudi že odgovor. To stvar iščemo, malo bo treba razmislit kako do tega...
Dve šivanki...
Azgard> ker to ni linearno.
Tako je in tu je tudi ključ v razumevanju odvisnosti temperaturne konfiguracije od vhodnih parametrov, naštetih v zadnjih dveh straneh vsaj dvakrat.
Tako je in tu je tudi ključ v razumevanju odvisnosti temperaturne konfiguracije od vhodnih parametrov, naštetih v zadnjih dveh straneh vsaj dvakrat.
Ne Double ne bomo razmislili, ker je to stvar za 50 strani izračunov itd, ne pa za en forum. Sam da si tut sam izračunal, da je topleša, ko se hitreje vrti, samo to je važno za našo debato, ne mi s številkami.
Dej no, to je tko resn forum.
No saj tole je nekaj podobnega, samo da računajo glede rotacije sonca, kako vpliva. Tu bi gotovo lahko veliko našli in uporabili pri planetih.
LP.
http://journals.cambridge.org/productio...
Sedaj dela.
No saj tole je nekaj podobnega, samo da računajo glede rotacije sonca, kako vpliva. Tu bi gotovo lahko veliko našli in uporabili pri planetih.
LP.
http://journals.cambridge.org/productio...
Sedaj dela.
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…
Evo, čisto ker mi paše računat:P
Torej, če dobimo povprečno stran nočne in dnevne, potem lahko direkt povprečno izračunamo, sploh moje formule ne rabimo:) moja formula je uporabna samo, če imaš razliko temperature, gre pa za to, da se da razliko bolje ocenit, kot pa dejanske temperature, tak da sem delal tko, da sem izračunal dejansko nočno temperaturo, iz tega razliko in potem z mojo enačbo dobil povprečno temperaturo ven.
Torej je šlo čisto za en drug izračun in sicer, izračunal sem to odvisnot, kako se Luna tekom 27 dni ohlaja ponoči. In sem ugotovil, da se v enem dnevu ohladi iz 390K na 240K, medtem, ko v nadalnih 26 dneh pride še do 90K.
Za dnevno temperaturo, sem pa privzel, da se hitro ogreje, čeprav samo v enem dnevu in se zato bistveno ne spremeni, recimo da namesto 380K je 360K, za dnevno je pač še sonce faktor in je zato malo na približno. Vseeno pomoje je napaka samo kakih 10 stopinj, ne kaj več. Torej iz tega sledi, da je razlika temperatur 75K, kar vstaviš v mojo enačbo, med drugim vstaviš tudi povprečno temperaturo sedaj, to je 250K in dobiš ven, da bi nova povprečna temperatura bila 313K, kar je 40 stopinj celzija, namesto zdajšnih -23.
Evo pa imaš bolj smiselen razultat:) Še vedno je pa toliko približkov, da je komot napačen za nekaj 10K, vsekako pa sem zadosti stvari upošteval, da je pravega velikostnega reda, da da približno vedit, kaka bi bla.
Več pač ne gre v excelu pa z podatki iz wiki:) Zadosti dobro zate Double? :) jest sem čisto ponosen na svoj približek hehe.
Torej, če dobimo povprečno stran nočne in dnevne, potem lahko direkt povprečno izračunamo, sploh moje formule ne rabimo:) moja formula je uporabna samo, če imaš razliko temperature, gre pa za to, da se da razliko bolje ocenit, kot pa dejanske temperature, tak da sem delal tko, da sem izračunal dejansko nočno temperaturo, iz tega razliko in potem z mojo enačbo dobil povprečno temperaturo ven.
Torej je šlo čisto za en drug izračun in sicer, izračunal sem to odvisnot, kako se Luna tekom 27 dni ohlaja ponoči. In sem ugotovil, da se v enem dnevu ohladi iz 390K na 240K, medtem, ko v nadalnih 26 dneh pride še do 90K.
Za dnevno temperaturo, sem pa privzel, da se hitro ogreje, čeprav samo v enem dnevu in se zato bistveno ne spremeni, recimo da namesto 380K je 360K, za dnevno je pač še sonce faktor in je zato malo na približno. Vseeno pomoje je napaka samo kakih 10 stopinj, ne kaj več. Torej iz tega sledi, da je razlika temperatur 75K, kar vstaviš v mojo enačbo, med drugim vstaviš tudi povprečno temperaturo sedaj, to je 250K in dobiš ven, da bi nova povprečna temperatura bila 313K, kar je 40 stopinj celzija, namesto zdajšnih -23.
Evo pa imaš bolj smiselen razultat:) Še vedno je pa toliko približkov, da je komot napačen za nekaj 10K, vsekako pa sem zadosti stvari upošteval, da je pravega velikostnega reda, da da približno vedit, kaka bi bla.
Več pač ne gre v excelu pa z podatki iz wiki:) Zadosti dobro zate Double? :) jest sem čisto ponosen na svoj približek hehe.
To je mau tko, kot bi loto cifre ugibal, ocena pa je le. Pomojem je res par 10C nižja v resnici...
Še jutri doma mau probamo, dvomim da bo kej.
Še jutri doma mau probamo, dvomim da bo kej.
Dve šivanki...
Sej če te cifra zanima, mislim da je Thomas enkrat najdel en link, kjer je blo rečeno, da bi bla na Luni 5topinj višja temperatura, kot na zemlji, če bi se enako hitro vrtila, torj sem se za kakih 15 stopinj zmotil.
Bi rad videl, pomojem je tole nekaj preveč.
Vseeno 10manj kot bi imela zemlja, če nebi toliko več odbijala.
Vseeno 10manj kot bi imela zemlja, če nebi toliko več odbijala.
Dve šivanki...
Preverimo vedno lahko z Marsom, ki se vrti kot Zemlja... prestavimo ga na mesto Zemlje in vidimo kaj bi bilo verjetno z Luno.
Dobili bi ene 0stopinj. Pomojem luna nima biti kaj toplejša.
Dobili bi ene 0stopinj. Pomojem luna nima biti kaj toplejša.
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…
Do večera enkrat bo moj rezultat predvidoma gor.
Rezultati in program v pseudokodi, ki ga bo lahko vsak enostavno priredil za svoj najljubši kompajler ali interpreter in eksperimentiral z različnimi hitrostmi vrtenja, različno podlago in tako naprej.
C-ya!
Rezultati in program v pseudokodi, ki ga bo lahko vsak enostavno priredil za svoj najljubši kompajler ali interpreter in eksperimentiral z različnimi hitrostmi vrtenja, različno podlago in tako naprej.
C-ya!
dni_za_rotacijo=28; pi=3.1415928; seconds_per_day=dni_za_rotacijo*86400-1; specificna_toplota_tal=4200; masa_tal_na_kvadratni_meter=100; omega=2*pi/seconds_per_day; Stefanova_konstanta=5.67*10^-8; year=365; Solarna_konstanta=1370; for (n=1;n<year;n++) { average=0; for (t=0;t<seconds_per_day\2-1;t++) { if (n==year) { if (t%3600==0) { SAY (t+1)\3600+joules+temp+seva; } } joules=joules+cos(t*omega-pi/2)*1300; temp=joules/(specificna_toplota_tal*masa_tal_na_kvadratni_meter); average=average+temp; seva=temp^4*Stefanova_konstanta joules=joules-seva } for (t=seconds_per_day\2;t<seconds_per_day;t++) { if (n==year) { if (t%3600==0) { SAY (t+1)\3600+joules+temp+seva; } } temp=joules/(specificna_toplota_tal*masa_tal_na_kvadratni_meter); average=average+temp; seva=temp^4*Stefanova_konstanta; joules=joules-seva; } average=average/seconds_per_day; SAY average+'K after'+days; }
Pokaže, da 28 kratna pospešitev rotacije doda dobrih 50 stopinj.
Igrajte se s tem, naredite celo kaj boljšega iz te simulacije, a v osnovi je pravilna.
Ja. Sej lahko spremeniš na 1 tono, pa ne bo bistveno drugače. You may try it.
Manjka še prevajanje toplote po snovi od površja navzdol in solarna konstanta, ki je definirana, potem se pa not pojavlja 1300, namesto 1370.
Pa seveda manjka tudi SAY sum(joules) za vse plasti pod površjem, ki jih je pri hitrejšem rotiranju manj.
Pa seveda manjka tudi SAY sum(joules) za vse plasti pod površjem, ki jih je pri hitrejšem rotiranju manj.
Pa napiši, kar pogrešaš!
Tle imamo pač neko aproksimacijo dobro prevodnega (železnega) površja, pod njim pa izolator.
Spremeni to debelino, specifično toploto ... karkoli.
Planet začne na 0 K in se po letu segreje. Lahko ga naštelaš tudi na neko drugo začetno temperaturo.
Ful jamraš, pokaži tvojo simulacijo, s katero si se hvalil. Mat'r si nadležen.
Tle imamo pač neko aproksimacijo dobro prevodnega (železnega) površja, pod njim pa izolator.
Spremeni to debelino, specifično toploto ... karkoli.
Planet začne na 0 K in se po letu segreje. Lahko ga naštelaš tudi na neko drugo začetno temperaturo.
Ful jamraš, pokaži tvojo simulacijo, s katero si se hvalil. Mat'r si nadležen.
Thomas> Ful jamraš, pokaži tvojo simulacijo, s katero si se hvalil. Mat'r si nadležen.
Je mal bl zapletena, kokr takle približek.
Thomas> Tle imamo pač neko aproksimacijo dobro prevodnega (železnega) površja, pod njim pa izolator.
Dobr želez tole, da je tko črn.
Je mal bl zapletena, kokr takle približek.
Thomas> Tle imamo pač neko aproksimacijo dobro prevodnega (železnega) površja, pod njim pa izolator.
Dobr želez tole, da je tko črn.
Kaj se prtožuješ jype, saj je le aproksimacija, povrhu vsega, pa še podobno pokaže kot moja aproksimacija, namreč jaz sem pa izračunal, da se ogreje za 60 stopinj.
Zadosti dobro zame.
Zadosti dobro zame.
Zdej se boš moral pa odločiti, ali verjameš simulaciji ali ghouse efektu.
Bom sprobal simulacijo pri robnih pogojih, ko bo cajt.
Bom sprobal simulacijo pri robnih pogojih, ko bo cajt.
Dve šivanki...
Sej simulacija ne govori o toplogrednem učinku. Toplogredni učinek itak da je, se strinjaš Thomas?
gzibret ::
Nisem se glih poglabljav v algoritem, samo imam eno vprašanje:
> seva=temp^4*Stefanova_konstanta
A ni prav takole:
seva=(average+temp)^4*Stefanova_konstanta
Kljub temu, da štartamo z average=0 ?
> seva=temp^4*Stefanova_konstanta
A ni prav takole:
seva=(average+temp)^4*Stefanova_konstanta
Kljub temu, da štartamo z average=0 ?
Vse je za neki dobr!
Azrael> 24 ur = 86400s
28 * 86400 je pa 28 dni!
seconds_per_day = 28 dni!
To je 28x počasneje, ne 28x hitreje od Zemlje.
28 * 86400 je pa 28 dni!
seconds_per_day = 28 dni!
To je 28x počasneje, ne 28x hitreje od Zemlje.
jype, ne razumem kaj te moti.
seconds_per_day = 28dni v sekundah, če je dan dolg 28 dni
seconds_per_day = 1dan v sekundah, če vstaviš notri dni za rotacijo 1, torej pri 28kratni pospešitvi, kjer je dan dolg samo 1 dan
Kar nekaj v prazno govoriš, sploh se nisi poglobil kako simulacija deluje.
seconds_per_day = 28dni v sekundah, če je dan dolg 28 dni
seconds_per_day = 1dan v sekundah, če vstaviš notri dni za rotacijo 1, torej pri 28kratni pospešitvi, kjer je dan dolg samo 1 dan
Kar nekaj v prazno govoriš, sploh se nisi poglobil kako simulacija deluje.