» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
149 / 386
»»

gani-med ::

>>Toda kaj sta ti temperaturo T1 in T2, temperaturi celga planeta, osvetlenega dela? česa?

Temperatura planeta, ki ga vržeš v škaf mrzle vode.
CO2 is the elixir of life.

Lonsarg ::

Aha, se pravi ptrdiš, da na levi strani enačbe, ko enačimo sevanje uporabimo T1 kot temperaturo celga mirojočega planeta?

Okapi ::

Toda kaj sta ti temperaturo T1 in T2, temperaturi celga planeta, osvetlenega dela? česa?
To je povprečna temperatura površine. Toplota, ki jo planet vrača vesolju. Pri hitro vrtečem je za 1,2x večja kot pri mirujočem, kar pomeni, da jo učinkoviteje izgublja in je v notranjosti hladnejši.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

To je temperatura, ki se bo izmenjala s temperaturo vode v škafu in v ravnovesju bomo izmerili neko vmesno ravnovesno temperauro planeta in škafa vode.

ne se izmikat, je kaj je T1 temperatura osvetlenega dela, na mirujočem, in če ne katera potem? Namreč formula govori o izsevanosti osvetlenga dela, torej je jasno uporablena temperatura osvetlenga dela, ne vem maš kako drugo idejo?

Ta temperatura predstavlja točno to, kar sem napisal,
Če rad daješ imena, jo lahko imenuješ kakor želiš, še najbolje bo ravnovesna temperatura (equilibrium temperature)

Samo ne je imenovati povprečna, ker povprečje za temperaturo ne pomeni nič smiselnega.

Napisal si, da je to temperatura celga planeta. To se da razlagati na veliko načinov. Tir eja povej direktno kaj T1 je. Direktno. Lahko pa rečeš da si se zmotil in ta izračuna ni pravilen, potem smo spet na začetku...

Double_J ::

Thermodynamic equilibrium @ Wikipedia

Poglej si spodaj, Planetary Equilibrium Temperature.

Ok?
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

To je temperatura celega planeta, ki se bo izmenjala s temperaturo vode v škafu.
Če bi planet razrezal na pol in ga samo polovico vrgel v škaf, to ne bi bilo več isto.
O tej ravnovesni temperaturi, ki reprezentira cel planet, več tudi ni treba vedeti

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gani-med ()

Aha OK trdiš da je T1 temperatura celga planeta. Hm ja kako pa to, če je pol planeta na absolutni ničli? Očitno T1 ni temperatura dela, kjer je absolutna ničla, kako da tega ne razumeš mi ni jasno.

Ne razumem, kaj te moti, kako je na katerem delu planeta.

Za samo izmenjavo toplote planeta s toploto vode v škafu to nima veze.
Vržeš ga v škaf in počakaš, da se vzpostavi rabnotežje. Simpl.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gani-med ()

dzinks63 ::

Na primeru kugel lahko experimentiraš z toploto cele kugle, kar pa v primeru planeta ne pride v poštev. Rabil bi namreč enormno veliko energije, da bi planet kot celoto opazno segrel s pomočjo sevanja našega sonca. Zato se tega tudi ne obračunava, oziroma se pri GW izračunih gladko zanemari. Izračuni so namenjeni v primeru zemlje le za spremembo površinsko temperature.

NE SE IZMIKAT! Noben ni nič o škafu govoril. Govoriva o formuli, ki jo je zapisal kitzbrado, ker si se strinjal z njim. Problem je ko v dokazu ni omenil, kaj je T1, ker je jasno samoumevno za nekatere žal ne zato se sprašujem.

Torej le priznaš da v njegovem dokazu T1 predstavlja temperaturo osvetlenega dela?

Saj lahko sestaviš tako kuglo, ki bo (približno) simulirala pogoje na Zemlji.
V principu pa to nič ne spremeni, le razmerje T1/T2 bo malo višje ali nižje, ampak večje od 1.

Potem pa še ti vprašaj kitazbrado, kaj je mislil s T1

Meni je lepo dogovoril in sem povsem zadovoljen z odgovorom.

Nisi bral mojega linka, Azgard

The temperature (t) of the planet is therefore given by:

t4 = E/(σ4πr2) (fast)
t4 = E/(σ2πr2) (slow)

energy absorbed by the planet is:

E = R2oT4or2(1-A)/D2
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Ok 4 posta zapovrstjo mi gani-med ni odgovoril to nekako kar nekaj pove o njemu se van ne zdi? Sam enačbe očitno ne razume in se zanaša na kotzbrado. Lej gani-med njegova enačbe je izračun temperature površne tiste, ki seva, torej v mirojočem primeru samo tiste poloble, kjer seva planet stran. In ta temperatura je res faktor 1.2 večja od tiste, pri hitro vrtečem, a sva tukaj zdaj na istem?

Double teh enačb ni na linku, ki si mi ga dal od wikipedie, na ker link to misliš?
Sklepam pa iz enačb samih ta sta to dve enačbi za temperaturo sevalne površine. In je pri hitrem ta manjša prav razumem?

S tem si vse povedal. Sploh si nisi pogledal teh formul, bil pa si pameten.
Zdaj pa glej 1uro notr.

To sta temperaturi PLANETA, kot piše v učbeniku!
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Sedaj vidiš zakaj je dobil T1^4=(2*T2)^4.

To povesta zadnji formuli na slikici.
Dve šivanki...

Thomas ::

Narobe in brez veze.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kitzbrado ::

Ocitno nisem bil dovolj precizen (sicer zato, ker sem mislil, da je samoumevno).

T1 je temperatura osvetljenega dela mirujoce krogle. Njena druga polovica je v tej poenostavitvi lepo na absolutni 0, saj je krogla slab toplotni prevodnik (ce ze simuliramo Zemljo).

T2 je temperatura druge (vrtece se) krogle in je enaka po njeni celi povrsini.

Ko torej racunas shranjeno toploto, imas pri mirujoci krogli pol krogelne lupine pri temperaturi 0 in drugo polovico pri temperaturi T1 = 1.2 T2. Pri vrteci se krogli imas celotno krogelno lupino pri temperaturi T2.

EDIT: Dodal "vrtece se" v definicijo T2.

Zgodovina sprememb…

Double J a si iz polja ušel? Za ta link sem ti jasno povedal, da ta temperatura predstavlja osvetljeni del. Torej ta link pove isto kot kitzbrado:
Da je temperatura osvetlenega dela mirojočega 1.2* večja od temperatura vrtečega planeta.

Ko si že tok pameten saj limaj linke, ki govorijo v tvoj prid, aja sej res nin jih na internetu, ker je to taka osova da se en znanstvenik ne more o tem zmotiti.

Oprosti, ampak znam prebrati kaj pomeni, ker piše.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Ma sej to je jasno, da zalockana Zemlja be bi imela 576 K na svetli strani. Ampak to bi bila potrebna temperatura za povprečje kot ga zdaj imamo, ko se planet hitro vrti. Da bi se izenačil absolutni mraz na drugi strani, bi rabili nekako toliko, da povprečje ne bi bilo manjše od zdaj.

Vendar dnevna Luna ne gre niti do 400 K. Zato tudi Zemlja ne bi in tvoja ideja je narobe, JJ.

Tako da povprečje temperature na zalockanih planetih je MANJŠE.

Lej Double:

t4 = E/(?4?r2) (fast)
t4 = E/(?2?r2) (slow)

Tisto v oklepajih je površina, torej drugače obrnjeno:

E=t^4*2S (fast)
E=t^4*S (slow)

To je štefanova enačba. Temperatura t pri slow lahko predstavlja edino površje iz kjer seva planet, to je point Štefana. Če ne priznavaš, da t v tej enačbi predstavlja temperaturo tistega dela iz kjer seva ne priznavaš Štefana.

Počakejmo še, kaj bo rekel jype. Kaj je pokazala simulacija ki jo je on napisal. (Tlele manjka un tazelen smeško, taskrnoben, če se ga spomnte.)

Azgard... to te samo zavarava tisti 2pr2... ne poznaš koncepta ekv. temp.;)

Daj Thomas... 7let nazaj o peklenski zemlji, danes o zmrzali. 8-O
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Torej Double, kje sem se zmotil v sklepu? Da te slišim.

7let nazaj o peklenski zemlji, danes o zmrzali.

Na pol Zemlje pekel, na pol Zemlje zmrzal. Kolapsiranje atmosfere na mrazu in razkroj oceanov. Posledični megavulkanizem.

Ampak pustimo to. Najprej pripoznaj svojo zmoto, JJ.

The word equilibrium means a state of balance. In an equilibrium state, there are no unbalanced potentials (or driving forces) with the system. A system that is in equilibrium experiences no changes when it is isolated from its surroundings.

Se pač okoli tega detajla ne strinjamo, čisto človeško.

Ostane nam še vprašanje atmosfere. Tu pa se vsi ne strinjamo s Thomasom, tudi sam ne. Tako, da tudi vprašanje, če je to res še kakšno vprašanje?

Ma kakšen megavulkanizem! Govoril si o megaatmosferi!

Venera je v podobnem položaju! Zaradi efekta tople grede je 700 metrov povprečno globok ocean izparet. Venera se skoraj ne vrti, vendar je sopara vse naokrog.

Povprečno je ocean na Zemlji globok 4000 metrov in Zemlja je precej bolj oddaljena od Sonca.

Vendar bi tudi na njej verjetno prevladal isti scenarij. 400 atmosfer in preko 100 stopinj vroč pekel povsod.

Vroč pekel povsod! Ne samo nekje, drugje pa zmrzal!
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Double_JJ, zanikaš sam svoj link. Tisti izračun, ki ga limaš, točno pove, da gre pri mirujoči kugli SAMO za temperaturo osvetljenega dela. Logično, ker neosvetljeni pri 0 K ne seva. In da izsevaš isto prejeto energijo na polovici površine, rabiš točno 1,2x večjo temperaturo. Mirujoči planet ima na osvetljeni polovici 1,2x večjo temperaturo kot hitri na celi. Če tega ne razumeš, potem se ne da več debatirat s tabo.
Kaj bi pa pokazal Ganimedov poizkus s škafi vode, je pa vprašanje. Me mika, da bi kaj takega naredil. Magari z leseno kuglo, da ne prevaja v notranjost toliko. Svetil bi pa z infra pečko.

Ajd JJ ... ne se zdej spuščat v podrobnosti zalockanega planeta, raje odgovori energetiku. Naprimer.

(To, če bi potem zemeljski ocean prevzel vlogo kot jo ima trenutno na Veneri, še ne sodi v to debato. Ne me preveč siliti naprej, dokler ne opraviš prve štenge v razumevanju rotacije.)

Kaj Double, se vdaš? Dej če se vdaš raje bodi tiho, kot pa da ne ignoriraš. V mojem sklepu ni napake. Itak si dosti strani nazaj sam izračunal 1.2*temp na vroči strani in 0 na mrzli za mirujoč planet. Ne vem zakaj zdaj trdiš drugače?

Daj prosim te no, jaz imam pametnejše stvari z Thomason za razpravlat.

Energetik... če bom spremenil morda mnenje, bom to zlahka povedal. Saj poznamo temo 3 sobe. Ne bodi neučakan.8-)

Ampak govorili smo najprej o atmosferi... ki očitno ne ohlaja venere, pa tudi zemlje nebi ohladila, če bi se povečala.

Lepo sem te vprašal Thomas, teden dni nazaj glede atmosfere... pa si mi rekel da ohlaja.
Dve šivanki...

energetik ::

No, glede vrtenja se strinjam s Thomasom. Ampak glede atmosfere se pa ne morem. Edino, če ima v mislih atmosfero, ki ne prepušča kratkih valovnih dolžin (ali jih celo odbija), za IR spekter pa je prozorna (obratno od našega ozračja).
Sicer pa mislim, da lahko zaključimo debato o rotatorjih, ker se Zemlja itak smatra za hitri rotator, kjer so razlike med dnevno in nočno stranjo majhne.

Atmosfera planet ohlaja, jasno. Je kot voda v avtomobilskem motorju, ki tudi ohlaja motor. Vendar ni rečeno da je hladilna voda mrzla. Niti ni rečeno, da kakšnega DELA motorja hladilna voda celo ne ogreva.

Ampak pustimo zoprne podrobnosti za kasneje. Zdej boš najprej spremenil mnenje, JJ.

Jah lahko pa njegovo izmikanje Thomas že sami vzamemo za priznanje. In smo pač lepi do njega, pa gremo na drugo temo? ker to rotiranje dejansko nima čisto nič vpliva na stvari, o katerih smo prej razpravlali.

Zdaj pa glede atmosfere, ja čaki Thomas, ne mi ti z hladilno vodo pri motorju, ta ga ohlaja, ker dejansko voda gre stran motorja. To je konvekcija zraka v primeru atmosfere, ki ima zanemarljiv vpliv. Torej konvekcija v atmosferi je bil povod za tvojo izjavo da atmosfera hladi, samo to? No potem je jasno kje je bila tvoja zmota, konvekcija pač nima lih kakega velzga vpliva...

Namreč atmosfero bolje predstavlja voda okoli motorja, ki je primiru, ta pa pomeni večjo temperaturo motorja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Ampak pustimo zoprne podrobnosti za kasneje. Zdej boš najprej spremenil mnenje, JJ.

To si moram še nekaj časa vzet za ekvlibrij. Pustite človeku študirati.

Atmosfera planet ohlaja, jasno. Je kot voda v avtomobilskem motorju, ki tudi ohlaja motor. Vendar ni rečeno da je hladilna voda mrzla. Niti ni rečeno, da kakšnega DELA motorja hladilna voda celo ne ogreva.

Zemlja z Venerino atmosfero bi bila toplejša, to je vse kar me je v začetku zanimalo in na kar sem tudi našel odgovor.

Jah lahko pa njegovo izmikanje Thomas že sami vzamemo za priznanje. In smo pač lepi do njega, pa gremo na drugo temo? ker to rotiranje dejansko nima čisto nič vpliva na stvari, o katerih smo prej razpravlali.

Ne, ne... bom rekel hmalu motil sem se, če sem se res. Samo zakaj bi se 2x?
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

To je konvekcija zraka v primeru atmosfere, ki ima zanemarljiv vpliv.

Ni zanemarljiv vpliv konvekcije, nikakor ne. Ves zrak se ogreje ob tleh in se dviga v višine. To je prehajanje toplote s tal na zrak.

Kot zaenkrat kaže sem se res motil okoli rotacije. To mi ni noben problem povedati.

Thomas, ko sem mu dokazal glede hitrejšega ohlajanja lune, je rekel samo. Pustimo to.

Glede zemlje z Venerinim podnebjem pa se lahko opredelite. Thomas je tu v prednosti, ker se je že 2x.
Dve šivanki...

Zemlja z Venerino atmosfero bi bila toplejša,

Z ogljikovim dioksidom, kakor ga ima Venera, že.

Potem, ko bi se znebila kisika in vodika, nastalega z razpadom vode. Potem bi velik ogljikooksidni oblak krožil okoli Zemlje. Vodik bi izhlapel v Vesolje, tako kot je na Veneri, kisik pa bi pooksidiral vse, kar je še moč pooksidirati, ko vodik uide.

Vsekakor bi bil to dolg proces, a končni rezultat bi bila nekoliko hladnješa, a z atmosfero še bolj bogata "Venera".

Zakaj bi voda razpadla? Pri 100 stopinjah Celzija, obsevana z UV žarki, bi. Ko bi Ocean izhlapel - in pri 100+ stopinjah Celzija bi, se začne supervulkanska epizoda.

To je en tak plauzibilni scenarij. Ne dam pa 100% roke v ogenj zanj.

Hm jaz sem razumel, da konvekcija poteka samo par kilometrov. Bom probal kak dober vir najti. Je pa tko, da Thomas midva sva se kregala 5 strani zaradi učinka tople grede, ne pa atmosfere. Ampak lahko najprej razčistiva glede atmosfere, ker me tudi ta faktor zanima, seveda je tako kot rootacija stalen in spet nima veze s spremembani temperature na zamlji.

Z ogljikovim dioksidom, kakor ga ima Venera, že.

Na začetku sem te popvrašal, za hipotetičen planet z veliko CO2. Rekel si, da bi bil hladnejši od golega planeta.

Generalno gledano ne more štimat, kar ti pišeš po tej temi Thomas.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Samo nečesa nisem dovolj jasno povedal, to je. Atmosfera "ohlaja" planet od toplote Sonca in ga "greje" od toplote iz notranjosti planeta.

Atmosfera odvaja sončne žarke v Vesolje in atmosfera preprečuje fotonom izvirajočim iz Zemljinega središča pot v Vesolje.

Atmosfera je bariera za prihajače in za odhajače.

ja evo wiki pravi da konvekcija poteka tam do 8 km visoko. ne vem to je en tak podatek, ki bi jaz ga verjel iz wiki. Tak da konvekcija ne more kaj vplivat na oddajanje v vesolje, ki je pa malo dlje gor. Ker ko se konvekcijskemu toku zmanjša temperatura v visšini, se mu zmanjša predvsem zaradi drugačnega pritiska. Ne gre vse v to, da se odda teperatura.

Dobro pa če gremo potem na učinek tople grede, se pravi to je nekaj kar kar povečuje temperaturo Zemlji, je tako?

Samo nečesa nisem dovolj jasno povedal, to je. Atmosfera "ohlaja" planet od toplote Sonca in ga "greje" od toplote iz notranjosti planeta.

Seveda, in naša ali kakšna CO2 polna, ga bo bolj grela kot ohlajala.

Co2 poln planet bo toplejši skupno.
Dve šivanki...

Kot je Double rekel.

Atmosfera je kot izolacija hiše. Ko pozimi hajcamo peč, hišo "greje". Ko poleti zunaj pripeka, hišo hladi.

Co2 poln planet bo toplejši skupno.

Ne. CO2 je tisto, kar nam bo ostalo od atmosfere, ko jo bo vzel hudič, ko se bo rotacija Zemlj ustavila.

Ne ker bi bil "toplogreden", ampak ker bo izoliral Zemljo in se ne bo več uspešno ohlajala iz notranjosti, tako kot se zdaj. Ohlajati bo pa kaj, ker brez oceanov pride magma na površje. imamo magma surge, kakor v Sibiriji 200+ milijonov let nazaj. 1000 stopinj vroča jezera, ki jih atmosfera nad njimi pokrije kot odeja. Venera style.

Bomo še jutri...
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Oblak, CO2 ocean, zadržuje sončevo toploto zunaj, planetovo toploto pa notri. Planetove toplote je dovolj, da pridemo na 2000+ stopinj, če je izolacija perfektna.

Kar se pa tele "neto tople grede" tiče je pa tko. Če zaspinamo Luno, kot sem rekel že pred enim tednom, na hitrost vrtenja Zemlje, bo TOPLEJŠA kot je Zemlja. Zato je jasno, da "neto tople grede" ni. Zemljina atmosfera planet ohlaja.

A ste skužili krog?
««
149 / 386
»»