» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
138 / 386
»»

Thomas ::

Si si razčistil? Lepo!

Torej zdej si sprevidel, da imam prav.

Al te še kej monda?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Zastopim, povprečna temperatura je fizikalno tista, ki pade iz Stefanovega zakona.
Oba planeta imata enako "povprečno" temperaturo.
Samo povprečje za temperaturo je treba razumeti drugače, ne kot aritmetično sredino.

Aritmetično povprečje je v kontekstu temperature kar neki in brez vsake fizikalne koristi.
CO2 is the elixir of life.

Oba sva se motila >:D

Povprečna temperatura je povprečna temperatura. Definirana kot vsako drugo povprečje - kot aritmetična sredina.

S tem pač operirajo meteorologi, za to količino si TI trdil da je višja na zalockanih planetih.

Kaj zdej? Rabš časten umik?

Ne bo ga. Priznaj svojo napako.

Oba sva se motila

Če misliš mene zraven, jaz se nisem nič motil. Jaz sem dal pravilno diagnozo, da povprečna temperatura je večja na hitreje se vrtečih planetih. To kar si ti zanikal (Doubla niti ne štejem, kaj pa on (pa jurček zraven)) ve.

Torej imel si narobe in to priznaj kot mož.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Priznam svojo zmoto, vendar smo se vsi motili.
Nihče se ni spomnil, da je fizikalno gledano povprečna temperatura za oba laneta enaka.

Če računaš z aritmetično sredino, se ti fizikalno vse zaplete, tako kot si ti dobil za zalokan planet 60, kar je fizikalni nesmisel.

Sicer ti pa nihče ne brani, če računaš aritmetično sredino česarkoli, vendar je fizikalno irelevantna, ravno tako kot če bi računal geometrijsko povprečje temperature. Kaj si lahko z njim pomagaš?

jype ::

Temperatura se v meteorologiji vedno povpreči glede na čas, nikoli glede na kraj.

Thomas pa nima pojma, kaj sploh trdi.

Kdo je govoril o tem, da je na Zemlji 14 stopinj Celzija?

To je povprečje, časovno in krajevno. Ne ga lomt fantje.

Priznajte svojo napako in mir.

Napišite samo - Thomas je imel prav.

Če slučajno zmorete.

Double_J ::

Gani-med eno nepotrebno semantiko se gre, s katero navidezno spodbija tvoje trditve, za lastne pa ta semantika(četudi bi bila upravičena pa ni) kot da ne velja. Hecen tip.

Napišite samo - Thomas je imel prav.

Naštel sem ene 5 zmot. Pozoren bralec se bo lahko kaj naučil.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Ne seri. Zdej se pogovarjamo o "moji prvi laži".

Priznaj najprej svojo zmoto glede tega, potem gremo naprej. Razčistimo najprej to stvar!

Kateri planeti so povprečno toplejši? Tisti ki se vrtijo hitreje kar sem trdil jaz - ali tisti ki se počasneje, kot sta trdila vidva?

No?

Meni ni problem priznati, če sem se motil.
Resnica je vedno na prvem mestu in boli me za "slavo" kogarkoli.
Vsi se motimo in to se je pokazalo tudi v tem primeru.
Če si kdo domišlja, da je nezmotljiv, ima najverjetneje resne zdravstvene (psihične) težave ..>:D

Aritmetična sredina pri temperaturi nima smiselnega fizikalnega pomena.

Morda ima kak statistični pomen, ne bi vedel kakšnega, samo kaj me briga, z njim si v fiziki nimaš kaj pomagati.

Izračunal je faktor 1,2. Tudi zgooglaš lahko.

Sorry, ampak resnično samo sanjariš v tejle temi. Kar se tiče rotacije in atmosfere sanjariš. To lahko preverimo na tisoče načinov.

Saj to je jasno, da sam veš da se motiš. Zdej pač reči zabaval sem se, pa bo.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Ne obnašaj se sramotno, Double_J.

Trdil si skupaj z ganimedom, da je povprečna temperatura na planetu čim višja, čim bolj počasi se vrti. To si razglašal, ker si posnel z enega linka.

Ganimed se s tabo ne strinja (več).

SAMO ta nesporazum zdaj razčiščujemo. Drugi pridejo potem, ko bosta tule svojo zmoto oba odkrito priznala.

>> Kateri planeti so povprečno toplejši? Tisti ki se vrtijo hitreje kar sem trdil jaz - ali tisti ki se počasneje, kot sta trdila vidva?

Odvisno s katero statistiko operiraš.

Če operiraš s pravim fizikalnim "povprečjem", so vsi enako topli.
kolikor energije prejmejo, toliko je tudi oddajo. In to vsi enako (tako smo definirali začetni pogoj)
Iz te energije pa izračunaš temperaturo planeta, ki je v obeh primerih tudi enaka.

Ne izvijaj se ven nečastno. Če vama je bila povprečna temperatura 14 stopinj na Zemlji prej dovolj dobra da sta jo omenjala, naj vama bo pa še zdaj. Pa -50 ali koliko na Marsu in tko naprej.

Piše, kaj sta govorila tukaj.

Ti si hotel sedaj pokazati, kako ta koncept nima smiselen pomen. Čeprav si sam uporabljal isti kocept, za zagovarjanje povprečne temperature.

We have to left you behind!

Če vama je bila povprečna temperatura 14 stopinj na Zemlji prej dovolj dobra da sta jo omenjala, naj vama bo pa še zdaj. Pa -50 ali koliko na Marsu in tko naprej.

Tebi je bila pa -44 dobra na Marsu. To pa za razliko od naju je res napaka.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Rekel sem, da je čisto legitimen. Da je vprašanje kj boš z njim, a da ga lahko definiraš.

Spomni se samo, s kakšnim navdušenjem si razlagal, da je to povprečje večje zaradi efekta tople grede. Pa predvsem da je ta količina - povprečna temperatura - višja na zalockanih planetih. Da je imel tipson s tvojega linka prav, da ti je žal ker si mene poslušal da nima in podobno.

Ne imej tako slabega spomina, ne izvijaj se nečastno, in priznaj svojo pomoto.

Boš zmogel?

Vem kaj sem govoril in se tega ne sramujem.
Vem tudi, da smo se vsi motili. Eni na eno stran, drugii pa na drugo.
(Mislim, da ima nekdo napisano v podpisu; "resnica je pa nekje na sredi" 8-) )

Aritmetično povprečje temerature je čisti bulšit, ker te pripelje do absurdnih rezultatov (kot tistih 60 za zalockan planet)

Temperature lahko računaš tudi lokalno, za vsak kraj posebej (naprimer iz toplotnega fluksa morja, izračunaš po Stefanu temperaturo morja.
Lokalne temperature so lahko tudi različne, vendar jih ni fizikalno smiselno kar seštevati in računati aritmetično povprečje.

Spomni se samo, s kakšnim navdušenjem si razlagal, da je to povprečje večje zaradi efekta tople grede. Pa predvsem da je ta količina - povprečna temperatura - višja na zalockanih planetih. Da je imel tipson s tvojega linka prav, da ti je žal ker si mene poslušal da nima in podobno.

To še vse drži, edino poslušal te pa res nisem, da bi mi potem bilo lahko žal(6 laž?).

To pa.

Venera pa bo še naprej dajala jasen odgovor, kdo je imel tokrat prav.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Vem tudi, da smo se vsi motili. Eni na eno stran, drugii pa na drugo.

Kako smo se lahko vsi motili?

Vidva sta rekla, da so povprečno toplejši zalockani planeti, jaz da so povprečno toplejši hitro vrteči.

Nismo se mogli kar vsi motiti. Jaz sem imel prav, vidva pa narobe.

Samo še nista zmožna tega zdej priznat.

Ubistvu sem jaz imel stalno prav, Thomas stalno narobe. Gani-med najprej narobe, potem prav, sedaj je spet malce zmeden.

Fajn.:D

Priznam pa, da sem najprej rekel, da rotiranje telesa ni faktor. Potem smo ugotovili, da sicer je majhen faktor, vendar v nasprotni smeri kot Thomas pravi.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Prav bi imel tisti, in mu tudi z veseljem čestitam, ki bi napisal (naj se javi, če je kdo to napisal in sem spregledal), da imajo vsi planeti, ki dobijo enake porcije energije, tudi enako povprečno temperaturo.

Kaj si imel pa prav JJ? Tisti link ki si ga privlekel, kako da so hitreje vrteči se planeti hladnejši? A to si imel prav?

Prav bi imel tisti, in mu tudi z veseljem čestitam, ki bi napisal (naj se javi, če je kdo to napisal in sem spregledal), da imajo vsi planeti, ki dobijo enake porcije energije, tudi enako povprečno temperaturo.

Nova neumnost.

Potem pa pokaži napako v tvojem izračunu?

Pa četudi bi tvoje veljalo, kar sedaj praviš. Kaj je Thomas dokazal s svojo rotacijo? Še vseeno nič.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Ganimedu je kapnilo, JJ. Ti pač nisi skapiral. Sorry.

Ti je ornk ratalo zgubiti kredibilnosti tule. Bolj kot pri tisti naravni funkciji, ki od povsod enako zgleda.

To ni dobro Thomas.
Dve šivanki...

Ne štekaš JJ. Misliš kako ti je jasno, pa ti sploh ni. Ampak zaenkrat ostanimo samo pri temle! To razčistimo!

Ganimed JE skapiral, kako je njegov izračun čisto napačen. Ti nisi dojel niti tega.

Je pa to enim hudičevo jasno že vsaj 24 ur, kako vpliva rotacija na povprečno temperaturo.

Tisti izračun sešteva površine in tako uvaja aritmetično povprečje po različnih lokacijah.
Za aritmetično sredino zdaj že vem, da je fizikalno gledano pri temperaturah absurdna. Ravno tako, kot je absurdna verjetno geometrijska sredina temperatur.

Mi lahko kdo razloži, zakaj naprimer ne bi bila primernejša geometrijska srednja vrednost za temperaturo?

namesto (a+b+c)/3 računamo (a*b*c)1/3
ali pa naprimer mediana?

Dokler ne slišim opravičila od obeh za mojo "prvo od vsaj pet laži v tej temi", naj ti kar drugi pojasnjujejo tvoje dileme, ganimed.

Za kakšno laž?
Jaz nisem nikomur očital, da laže.

Če misliš mene zraven, jaz se nisem nič motil. Jaz sem dal pravilno diagnozo, da povprečna temperatura je večja na hitreje se vrtečih planetih.

Za tole se ti gani-med zagotovo ne bo opravičil. Jaz pa še manj.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Opraviči se za svoje zatrjevanje, da je povprečna temperatura na zalockanih planetih višja. Za svoj napačen izračun, ki si nam ga ponujal, Ganimed.

Ti pa počaki z Venero, JJ. Najprej boš ti priznal tole svojo zmoto in sklicevanje na Ganimedov napačni izračun.

Zgodovina sprememb…

Za kakšno laž?
Jaz nisem nikomur očital, da laže.

Dodal je 7. laž. Zlagal se je, da si mu rekel, da laže. Sedaj lahko ti pričakuješ, da se ti opraviči. Samo bo zaman, ker se ne opravičuje za laži.
Dve šivanki...

Zmota ni laž.

Sem rekel "mojo prvo laž". Tako je Double imenoval tisto, kar ti zdaj priznaš. Sem pa dal v narekovaje, jasno.

Thimas, tvoj izračun je tudi znapačen, vendar se mi zaradi tega ni treba opravičevati.

Kaj je napačen moj izračun?

Tvoj je, jasno. Moj pa ni.

Ampak pust izračun zaenkrat. Priznaj da si imel narobe, jaz pa prav, glede povprečne temperature na zalockanih planetih.

Zdaj že vemo kaj, namreč aritmetična sredina je prepovedana pri temperaturah, ker dobiš ven sam nesmisle.

Če dobiš za temperaturo planeta 60 kar ne da enakega fluksa, kot je potrebno, potem je jasno, da nekaj ni ok.

Ker če tega ne zmoreta in nočeta ... se jaz naprej ne grem. Vedno bo potem polno "prostih strelcev" v debati. Nima smisla. Najprej razčistimo eno, gremo potem naprej. Ker je tudi zelo pomembno za vprašanje ki smo ga obravnavali. Brez konsenza nima smisla.

Aritmetično sredino si še par ur nazaj brez problema uporabljal. A kot vidiš zdaj, narobe.

Zdaj že vemo kaj, namreč aritmetična sredina je prepovedana pri temperaturah

Potem se boš odrekel ocene, da je povprečna temperatura na Zemlji okoli 14 stopinj? Lahko. A najprej prva reč.

Zgodovina sprememb…

Vem, kaj sem upoabljal, aritmetična sredina je koristna marsikje, in z njo imamo že tako oprane možgane, da jo uporabljamo kar za vse. Vendar pri temperaturi, žal ni prava.
Za temperaturo je treba uporabiti drugo, fizikalno bolj korektno srednjo vrednost (Po Stefanu).

Aritmetično sredino si še par ur nazaj brez problema porabljal. A kot vidiš zdaj, narobe.

Lahko. 120^4*A/2+0^4*A/2~=A*100^4.

Povprečna temperatura na zalockanem 0+120/2=60.

Povprečna temperatura na hitro vrtečem se je pa 100, smo rekli.

Bravo, Thomas.
Dve šivanki...

Sej pravim. LAHKO jo definiraš in to je to. Kaj češ zdej?

Sploh nič ne kapiraš - sorry.

Ganimed je NAROBE UPORABLJAL povprečno temperaturo. Lahko jo uporabljaš, samo on jo je narobe. Tlačil jo je vStefanov zakon, to pa res ne gre.

Legitimno je reči - povprečna temperatura je toliko in toliko. Komot. Kako prav si jo izmeril in v kakšne formule jo tiščiš naprej, je pa druga. Pri tem moraš biti pazljiv, kot pri vsem.

Ni pa to nekaj prepovedanega samo po sebi.

Zgodovina sprememb…

Jezus, samo res ne pozna sramu ej.;((
Dve šivanki...

Mau vaju mam dost že. priznajta zmoto pa se spet kej vidimo.

Saj, definiramo lahko tudi geometrično sredino temperatur in se delamo, da je ta taprava.
Vendar tudi geometrčna sredina za temperaturo žal ni prava srednja vrednost.

Različnih sredin je teoretično neskončno veliko (med maksimalno in minimalno vrednostjo)
Fizikalno smiselna je le ena in to zagotovo ni aritmetična sredina.

Aritmetično sredino smo vsi zmotno tlačili v Stefanov zakon.

Prepovedano res ni, prav velike koristi pa od tega tudi ni, kvečjmu škoda, ker nas privede do absurdnih rezultatov.

Tle Thomas govori, kako je to nesmiselno, prej je šel pa odčitavat povprečno temperaturo Marsa iz wiki linka. Halo no?
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Pri povprečni temperaturi, če se že računa za statistine potrebe, bi bilo potrebno posebej poudariti, da gre le za aritmetično povprečje temeratur. Da pa s tem povprečjem ni zdravo računati in izpeljevati drugih fizikalnih količin, si je treba pa vtisniti v zavest.

Pri povprečni temperaturi, če se že računa za statistine potrebe, bi bilo potrebno posebej poudariti, da gre le za aritmetično povprečje temeratur. Da pa s tem povprečjem ni zdravo računati in izpeljevati drugih fizikalnih količin, si je treba pa vtisniti v zavest.

Aha in on je računal oziroma zagotavljal povezavo rotiranja na povprečno temperaturo. Po tvojem je to auto-diskvalifikacija.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

jype ::

Thomas> Vidva sta rekla, da so povprečno toplejši zalockani planeti, jaz da so povprečno toplejši hitro vrteči.

Ti se motiš - onadva imata prav.

Lonsarg ::

Fak cel post se mi je kar zbrisal...No malo okrajšana verzija.

Doboro da me ni bilo tle, je Thomas opravil vso delo ralaganja rotacije, sicer jaz sem na strani 136 v dokazu našel napako in bi lahko hitreje to rotacijo skozi dalo. Daj Thomas čim manj novih problemov zastavljat, ker se kdo najde, ki ne razume in potem se tema zasvinja, pa bi lahko v ločeni temi meli rotacijo.

Kar se povprečne temperature tiče, povsod ste jo uporablal, je najlepša ta aritmetična redina, nič ni fizikalni nesmisel, vse raziskave podnebja so na podlagi povprečne temperature. Zelo lep podatek je to. Pač sta ga nareobe uporabljali/razumneli j... ga, gremo naprej.

Upam da ne bo treba še tebe jype prepričat? Oziroma ne bomo te, sam naštudiri, rotacija je en zadost kompleksn fizikalni problem, ki ni rečeno da ga vsak človek zastopi bog ne daj. Samo potem se reče da se ne zastopi, ne pa da se trdi nekaj kar je narobe brez podlage.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()
««
138 / 386
»»