» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
139 / 386
»»

Okapi ::

Tule en model pravi, da so hitro vrteči planeti hladnejši.

Yes, if a planet rotates quickly the night side will radiate energy about as much as the day side (because its temperature doesn't fall very much during the night); if it rotates very slowly then night temperatures fall dramatically, and the night side radiates much less energy than the day side.
So a planet with little temperature difference between day and night side loses heat more efficiently than one that has a cold night side.
In practice, this means that fast rotators (or planets with thick atmospheres that efficiently share heat between day and night sides) have a lower average temperature than slow rotators.
The theoretical maximum difference is a factor of 21/4: so the slow rotator ends up with an average absolute temperature approaching 1.2 times the average absolute temperature of the fast rotator.

jype ::

Boste še počakal, da simulacija nariše filmčke, pa da najdem nekam, kamor jih bom spravu, pa boste vidl zakaj imata gani-med in Double_J prav.

Lonsarg ::

Dej jype priznaj zmoto glede rotiranja, da lahko potem skupaj gremo dokazovat Thomasu, da topla greda segreva, prosim, kot uslugo meni...

Zdaj mamo dokaz od mene, dokaz od Thomasa, ter dokaz od gani-med z napako tam na koncu, te lahko razsvetlim kako, ampak najprej boš moral tak dokaz razumeti, če ti je preveč, pač ne komentiraj na to temo.

Edino kar ti ostane se lahko zanašaš na to, da verjameš, da je narobe a sam nimaš tehničnega znanja, da bi tukaj to dokazal. Edino to ti preostane.

Nope. Saj kar se mene tiče sploh ni nobenega vprašanja.

Azgard> Dej jype priznaj zmoto glede rotiranja, da lahko potem skupaj gremo dokazovat Thomasu, da topla greda segreva, prosim, kot uslugo meni...

Lej, če je Thomas upiljen, ti čisto nič ne pomaga dejstvo, da se jaz zlažem. Naj Thomas pove, zakaj je Mars bolj vroč, ko je tam slabo vreme kot takrat, ko je jasno. Al pa naj kar isto pove še za Zemljo. Seveda ne more, ker tega ne zna pojasniti niti sebi, odgovor je pa razmeroma preprost, vsekakor pa ideološko nekompatibilen s Thomasovimi blodnjami.

Thomas ::

Se bojim Azgard, da ne ti in ne jaz jima (+juretu) nisva glede rotacije dopovedala nič.

Še naprej mislijo, kako je hitreje se vrteči planet povprečno hladnejši. Ker so videli link, ki ga je nazdnje dal Okapi in od tam berejo.

Samo to je narobe. V resnici hitrejša rotacija pomeni VIŠJO povprečno temperaturo na planetu.

Direkt priznala pa tega očitno ne bosta. Jure še manj. Tudi če so se glede tega zdaj nekoliko potajili teli trije mušketirji, bodo svoj "argument" kasneje spet privlekli na plano. Noben ne bo sledil tvojemu nasvetu, naj molči če nima znanja o teh rečeh.

Tako pa debate ne morejo potekat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Samo za večino tlele gor povem kako bi to šlo naprej. Ko enkrat spoznamo, da je 28 krat hitreje zaspinana Luna POVPREČNO TOPLEJŠA od Zemlje, čeprav bi se potem obe enako hitro vrtili, postane jasno, da atmosfera Zemljo kvečjemu hladi.

Kar je sicer lahko evidentno tudi drugače. Oblačen dan nad Oceanom reflektira večino svetlobne energije nazaj v Vesolje - naprimer. Oblaki pa vedno so, brez atmosfere jih pa ne bi bilo.

Ko enkrat dojameš - če dojameš - da je povprečje temperatur na Luni malo manjše le zaradi počasne rotacije - je hipoteza o topli gredi nepotrebna.

Tko bi to šlo, a debate z "indijanci" ki lapajo nekaj brez znanja, zgolj z enimi linki na podobne indijance - se nima smisla (več) it.

Če bi zagotovili neko tako visoko disciplino in standard, potem že, sicer pa ne.

gani-med ::

Med včerajšnjo zanimivo debato namenoma nisem niti enkrat pogledal v wikipedijo ali na kak drug link.
Strnil bi jo pa lahko z enim stavkom:

aritmetična sredina temperatur je bulšit

Iz njene uporabe v fiziki sledijo absurdni in kontradiktorni rezultati, zaradi katerih se lahko prepiramo do nezavesti, vendar s tem ne bomo naredili nič uporabnega

Edina fizikalno smiselna srednja vrednost temperatur je tista, ki sledi iz Stefanovega zakona.
Ta vrednost je enaka tako za mirujočo, kot za rotirajočo kroglo, kar je tudi prav, saj mora zdržati tudi pogoj, da se energijska bilanca ohranja. Iz poznanega energijskega fluksa pa ni težko izračunati tudi temperaturo (cele) krogle.
CO2 is the elixir of life.

Še včeraj si vehementno trdil, da je ta aritmetična sredina temperatur višja na zalockanih planetih. Sicer se lahko s tabo strinjam, da povprečenje temperatur ni ravno informativna reč, je pa možna in formalno povsem brez napake v svoji definiciji. Drugo je, kaj s tem potem pametnega opraviš.

A se s tabo sploh ne pogovarjam Ganimed, dokler ne priznaš jasno in glasno tega, da si imel narobe, jaz sem imel pa prav. Plus da to storita še jure in JJ. Brez tega s tabo in z njima ne debatiram več. V tej temi pa sploh z nobenim.

Uporaba aritmetične sredine je za temperature nesmiselna, kar se je pokazalo tudi v izračunih,
iz enih je sledilo, da so zalockani planeti toplejši iz drugih (ko kar sešteješ temperature ) pa da so hladnejši.
Skratka protislovje, zato se aritmetične sredine v te namene ne sme uporabljati.

Torej, motili smo se vsi, ki smo operirali z aritmetično sredino temperatur.
Jaz zagotovo tega ne bom več počel, ostali pa kakor želite..

Če trdiš, da je aritmetično sredinsko dobljeo povprečje temperatur bulšit, potem je "efekt tople grede", ki temelji na tem povprečenju tudi bulšit. Logična stvar. Torej če se odrekaš povprečenju temperatur - s katerim formalno ni nič narobe - potem ne uporabljaj več niti izraza "toplogredni učinek atmosfere". Ker ta BAZIRA na povprečni temperaturi.

Ne morš imet omlete in še jajc. Odloči se!

Kjer se pri dokazovanju efekta "tople grede" uporablja aritmetično sredino temperatur, je tudi to prav gotovo bulšit.

Vendar zgleda, da si tudi pod tem pojmom vsak predstavlja nekaj drugega.
Za mene je topla greda tista zgradba (steklenjak), ki ga koristno uporabljajo vrtnarji, ko z zadrževanjem konvekcije toplote, ustvarijo toplejšo klimo v svojih zaprtih rastlinjakih.

To sem jaz trdil že predvčerajšnjim in prej, da je samo vrtnarska topla greda, ki fizično zadržuje ogret zrak.

Nima veze. Očitno si zapustil juretov in JJ-jov breg.

Jaz se ne enačim z nobenimi "koalicijami",
Če nekdo pove kaj pametnega ali uporabnega, to sprejmem in mi je čisto vseeno, tudi, če je to povedal moj "smrtni sovražnik"
(te je menda treba še posebej pozorno poslušati >:D )

Iz strokovnih debat je itak najbolje eliminirati (abstrahirati) osebne note in čustva in se osredotočiti na samo logiko teme.

Ti se ne. Double_J se je pa skliceval nate. Jure tudi. Te dva mudžahida sta še vedno on the loose. Včeraj sta verjela v tvoja izvajanja, skupaj ste tokli po mojih trditvah.

Kar se tega tiče, sem jaz kakor ti - nobenih osebnih zamer kakor kakšen star pes - zaradi tega ne nosim s sabo.

Argument je argument. Resnica je resnica.

Debata zaradi unih dveh pa še vedno stoji na mestu in bo stala, dokler se ne odrečeta svojim zablodam o povprečni temperaturi v odvisnosti od hitrosti rotacije.

Kar se tvoje transgresije tiče, ni ravno v mojo smer ampak nekam v stran. Zdej verjameš v utter bull koncepta tople grede zaradi FLAWED aritmetičnega povprečenja temperature.

Tudi prav.

Učinek tople grede ima vsaka atmosfera.

Če atmosfere ni, gre _vsa_ izsevana energija takoj v vesolje. Če atmosfera je, del energije ostane blizu planeta še dolgo časa - odvisno od strukture atmosfere.

Če vam ni jasno, vam pač ni jasno, a fizika se s tem ne spremeni.

Brezveznik se spet oglaša. Kakor da skala na Luni ne more biti segreta čez dan in obdržati precej toplote do naslednjega sončnega vzhoda.

Sam koncept zadrževanja toplote v medijih (tudi v ozračju) se mi ne zdi sporen. (o tem smo davno tega tudi že debatirali)

Sporen je antropogeni učinek CO2 na klimatske spremembe in s tem povezane takse.
Manipuliranja s "povprečnimi temperaturami" ki jih delajo (Al Gore in kompanija) pa raje niti ne komentiram ..

Namesto gonje proti CO2 in s tem povezanimi mastnimi zaslužki, bi se raje usmerili v bolj pereče probleme okolja, kot so onesnaževanja voda in brezobzirno pustošenje gozdov.

gani-med> Sporen je antropogeni učinek CO2 na klimatske spremembe in s tem povezane takse.

Zagotovo ni ničelen in zagotovo je daleč premajhen, da bi ga lahko izmerili globalno. Lokalno pa... Ga lahko izmeriš komot, samo mašino za meglo delat daš ob bajto in pustiš da žlajfa en mesec.

gani-med> Namesto gonje proti CO2 in s tem povezanimi mastnimi zaslužki, bi se raje usmerili v bolj pereče probleme okolja, kot so onesnaževanja voda in brezobzirno pustošenje gozdov.

Se absolutno strinjam. Nekateri, ki reči niso dobro premislili, pa kljub vsemu pravijo, da učinek tople grede ne obstaja. Da je Venera bolj vroča, ker se vrti hitreje od Zemlje (se ne), ker ima manjši albedo (ga nima), ker toplogredni učinek ne obstaja (na veneri je zaradi kompozicije atmosfere ogromen).

Pa seveda še vedno ostaja dejstvo, da je količina energije, shranjene v hitreje vrtečem se planetu, manjša od količine energije, shranjene v počasneje vrtečem se planetu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Lej Thomas, jaz sem mislil da ne bomo več o Luni govorili, pač pa samo o Zemlji. Pa koga briga, če sama atmosfera Zemljo povprečno ohlaja? Zaradi mene, jaz sem govoril o učinku tople grede, ki je sicer tudi posledica atmosfere. Zaradi mene naj atmosfera sama bolj ohlaja Zemljo, kot jo toplo gredni učinek atmosfere toli, ampak topla greda pač topli Temljo pika.

Verjetno obstaja tudi nek neničelni vpliv ukrivljenosti Zemlje na pošvedranost čevljev, vendar zaradi tega vpliva nima smisla uvajati posebnih davkov.

Venera je pa posebej zanimiv problem, ki je pa ne bi smeli mešati v (pro/anti) GW argumente, kot tudi črnih lukenj nihče ne meša zraven, čeprav je v obeh primerih tudi gravitacija pomemben dejavnik.

Venera je super primer. Upira se vsem Thomasovim računom (ki so sami zase povsem pravilni, nimajo pa očitno nobene zveze s fiziko).

Da bi nas bilo strah CO2 zaradi Venere, je pa bolj stvar vere, kot stvar računov.

Sem se odločil, da bom še atmosfero dodal v simulacijo, kjer se velik del prenosa toplote vrši v obliki konvekcije.

Pa koga briga, če sama atmosfera Zemljo povprečno ohlaja? Zaradi mene, jaz sem govoril o učinku tople grede, ki je sicer tudi posledica atmosfere. Zaradi mene naj atmosfera sama bolj ohlaja Zemljo, kot jo toplo gredni učinek atmosfere toli, ampak topla greda pač topli Temljo pika.

Zelo zanimivo, Azgard. Vidim da imaš ti to mau drugače definirano kot jaz. Zate je efekt tople grede očitno tisto lovljenje IR fotonov, ki bi sicer zapustili Zemljo. V tem smislu ZAGOTOVO OBSTAJA. Definitivno.

Tudi vodna para lovi toplotne fotone in hlajenje atmosfere do jutra se upočasni.

A to ni nič fundamentalno drugačnega, kot je prerivanje fotonov iz trdnih tal ven. Skačejo od atoma do atoma in kakšna tla so uspešna v upočasnjenem ohlajajnu. Ali pa jih fotoni ekspeditivno zapuščajo - odvisno od dotične snovi.

V tvojem smislu je efekt tople grede - slowing down the night cooling. Good.

Če pa misliš, da bo v Death Valleyu čez dan kaj bolj vroče, če bo v atmosferi več CO2 - pa nisva na istem bregu.

Jure .. ne trolaj. Piši simulacijo, komaj čakamo na njene rezultate.

Kje pa je zdej un brezveznik - Double?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Double_J ::

Lej Thomas, jaz sem mislil da ne bomo več o Luni govorili, pač pa samo o Zemlji. Pa koga briga, če sama atmosfera Zemljo povprečno ohlaja? Zaradi mene, jaz sem govoril o učinku tople grede, ki je sicer tudi posledica atmosfere. Zaradi mene naj atmosfera sama bolj ohlaja Zemljo, kot jo toplo gredni učinek atmosfere toli, ampak topla greda pač topli Temljo pika.

Kaj sanjaš? Greenhouse obstaja zaradi atmosfere, to je neizbežna lastnost plinaste atmosfere.

The greenhouse effect is the heating of the surface of a planet or moon due to the presence of an atmosphere containing gases that absorb and emit infrared radiation.

aritmetična sredina temperatur je bulšit

Ne vem kaj te moti statistika. Temperatura je pač statističa kategorija.

On the microscopic scale, temperature can be defined as the average energy in each degree of freedom in the particles in a system. Because temperature is a statistical property, a system must contain a few particles for the question as to its temperature to make any sense.
Dve šivanki...

Zdaj se celo izkaže, da sploh pojma nima, kaj efekt tople grede je.

Razliko med temperaturo površine planeta brez atmosfere in temperaturo površine istega planeta z atmosfero imenujemo efekt tople grede. Nič kunštnega ni to, ne se ustrašit.

Mi o volku ... Torej JJ. A so povprečno toplejši hitreje rotirajoči se planeti ali zalockani.

Jure in Double - to najprej povejta, da vidimo če sta to skapirala. Ker če nista, ne moremo kar nekam naprej skakat, kjer se bosta obnašala podobno neumno.

Alejula! Thomas priznal si da topla greda je, po 100 postih. Oziroma si se izvil tko, da kao prej nisi vedu o kakšni topli gredi govorimo. Seveda vodan para, to je eden izmed toplorednihi plinov Aleluje res! Zakaj zaboga si rabil 100 postov, da so to priznal!

Planet, ki se vrti počasneje (ali celo ravno toliko, da proti soncu vedno kaže isto polovico) zadržuje večjo količino v obliki sevanja prejete energije od planeta, ki se vrti hitreje.

O tem ni nobenega dvoma, razlog je pa preprost in ti ga je razložil že gani-med.

>>Ne vem kaj te moti statistika. Temperatura je pač statističa kategorija.

Fizikalno ima aritmetična sredina temperatur enak pomen, kot če bi iz "statističnih razlogov" računal kakšno drugo sredino, naprimer geometrijsko - nobenega ..

Tudi geometrijska sredina je statistična kategorija.
Pa kaj potem? Zakaj je ne uporabiš?

Ganimed je povedal, da so po zanj sicer brezvezna temperaturna povprečja VEČJA pri hitreje rotirajočih se planetih. Nasprotno kar je trdil sinoči.

Kaj pa vidva miškota, sta se že premislila glede tega?

Thomas> Ganimed je povedal, da so po zanj sicer brezvezna temperaturna povprečja VEČJA pri hitreje rotirajočih se planetih. Nasprotno kar je trdil sinoči.

Ne, ni tega povedal. Povedal je, da je površje planeta v povprečju toplejše (ker ima temna stran počasi se vrtečih planetov temperaturo površja zelo nizko), kar pa niti približno ni vprašanje, ki smo ga zastavili.

Toplota planeta pač ni zgolj toplota njegove površine.

Zate je efekt tople grede očitno tisto lovljenje IR fotonov, ki bi sicer zapustili Zemljo. V tem smislu ZAGOTOVO OBSTAJA. Definitivno.

To ni samo za njega temveč za vse. Sedaj, ko si priznal, dejansko za vse.

Jure in Double - to najprej povejta, da vidimo če sta to skapirala. Ker če nista, ne moremo kar nekam naprej skakat, kjer se bosta obnašala podobno neumno.

Niso, lahko pa tudi nehaš večkratno spraševat, ter raje izračunaš.
Dve šivanki...

Alejula! Thomas priznal si da topla greda je, po 100 postih. Oziroma si se izvil tko, da kao prej nisi vedu o kakšni topli gredi govorimo. Seveda vodan para, to je eden izmed toplorednihi plinov Aleluje res! Zakaj zaboga si rabil 100 postov, da so to priznal!

Ne nisem vedel. Ker v topli gredi, v kateri nastopa Al Gore in Co. je tako, da bi moralo biti vedno bolj in bolj toplo na Zemlji. Run away in tko naprej.

Tudi kar se tiče tega, da Zemlja je toplejša zaradi atmosferske tople grede - je to bull. Toplejša bi bila BREZ atmosfere.

Zgodovina sprememb…

Gani-med definiral sem ti teperaturo nekega sistema. Kaj ti ni jasno pri tej definiciji? O kakšnih povprečjih temperatur sploh govoriš?
Dve šivanki...

Al Gore Omeni čisto pravo toplo gredo, kjer se potem zafecla je, ko govori kak vpliv ma CO2 na to reč. Ker večji učinek tople grede res pomeni večjo temperaturo, na to se Al Gore obeša. Pozabi seveda povedati, da je toplogredni plin tudi vodna para in še marsikaj, ne samo en bogi CO2.

>>Planet, ki se vrti počasneje (ali celo ravno toliko, da proti soncu vedno kaže isto polovico) zadržuje večjo količino v obliki sevanja prejete energije od planeta, ki se vrti hitreje.

Če se osredotočiš samo na osvetljeni del planeta, potem to drži.
Če pa gledaš na planet kot celoto, pa iz dejstva, da odda ravno toliko energije, kot je je prejel izračunaš tudi temperaturo celega planeta, vključno s temnim delom, iz Stefanove formule iz danega outfluksa.

CO2 je močno toplogredni plin. Venera ga ima v atmosferi 97% in ko ga bo imela toliko tudi Zemlja, bo tu zelo vroče!

O tem ni dvoma.

gani-med> Če pa gledaš na planet kot celoto, pa iz dejstva, da odda ravno toliko energije, kot je je prejel izračunaš tudi temperaturo celega planeta, vključno s temnim delom, iz Stefanove formule iz danega outfluksa.

Ja, in fluks je enak, temperatura svetlega dela površja višja, temperaturni profil tal na osvetljeni strani pa _bistveno_ globlji kot pri vrtečem se planetu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Ja, je močen tologredni plin ja. Samo na Zemlji ga definitivno ni 97% :D Bi mogli kar za faktor 10^1000 povečat da bi kje tdo tm pršli. Proti veneri je pri nas zanemarljivo ga, oziroma pustmo, koliko ga je znajo znansveniki povedat, ravno tle ko debata postane o fundamentalni osnovi GW se pride do tega da mi tlele forumaši nimamo več zadosti podatkov, ampak vseeno glede na zmerjene temperature v zadnjih letih lahko rečemo, da je nekaj precej večjega vplivalo na temperaturo, kot kak CO2.

Počasi. Najprej se bomo zmenili o tem, kako rotacija vpiva na povprečno temperaturo. Potem pa to kaj je in kaj bi smiselno lahko bil ali ne bil efekt tople grede in kaj pomeni.

Bi mogli kar za faktor 10^1000 povečat

Dej ne pisat takih neumnosti.

Zgodovina sprememb…

To si imel že dokazano narobe, Gani-med pa je pač rad zmeden, okrog definicij.

Gani-med mi lahko izberemo za sistem zemeljsko površino in odčitamo njeno teperaturo po definiciji.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

jao rotacija... Double J daj mi prilimaj izpeljavo, kdaj je rotirajoči planet bolj topel. Napiši jo tule! potem se bomo pogovarjal, zdaj se gremo sam filozofirat bret matematičnih dokazov. Moj dokaz je zate očitno prezapleten, da bi ga razumel.

Kaj dokazanao narobe JJ?

Povej, a so a niso zalockani planeti hladnejši? A si imel včeraj prav a nisi. First thing first.

Povprečna temperatura mora reprezentirati temperaturo celote.
Aritmetična sredina, fizikalno gledano, tu precej mimo vseka.

uporabiti je treba formulo j = kT4

Fluks energije iz sistema določa temperaturo celotnega sistema.

Gani-med govoril sem o meritvi temperature sistema(zemejska skorja), kot je definirana. Prav?

To nardimo takole. For a solid, this energy is found in the vibrations of its atoms about their equilibrium positions.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

ne gani-med, ta temperature iz štefanove enačbe je NADOMESTNA temperatura, v primeru, mk bi cel planet imel enako temperaturo. To je temperatura, ki jo izačunamo telesom glede na njihovo izzsevanost. NADOMESTNA. To ni noben povprečje al karkoli, k bi vplival na naše življenje. Zradi povprečne temperature nam j vendar pleti bolj toplo ane? Če se povprečna dvigne ans bo speklo mar ne?

gani-med> Fluks energije iz sistema določa temperaturo celotnega sistema.

Nope. Če imaš valj, ki je ves čas obrnjen z eno ploskvijo proti soncu, pa je dolg bistveno bolj kot je širok, bo velik del valja ostal pri temperaturi vakuuma v vesolju.

Njegova temperatura (količina energije, shranjene v enoti volumna) bo v povprečju bistveno nižja, kot za kroglo.

kakšna nadomestna temperatura?

Temperatura je temperatura in tu ni kaj slepomišiti.
Črka T v Stefanovi formuli ni nekaj brez veze ali nadomestno, je kar prava temperatura.
Iz te formule izračunamo naprimer temperaturo površja Sonca ali zvezd.
Nisem še zasledil, da bi kdo trdil,l da gre pri tako dobljeni temperaturi Sončeve površine pravzaprav za nekakšno "nadomestno" temperaturo.

gani-med> Fluks energije iz sistema določa temperaturo celotnega sistema.

Nope. Če imaš valj, ki je ves čas obrnjen z eno ploskvijo proti soncu, pa je dolg bistveno bolj kot je širok, bo velik del valja ostal pri temperaturi vakuuma v vesolju.

Njegova temperatura (količina energije, shranjene v enoti volumna) bo v povprečju bistveno nižja, kot za kroglo.

Zakaj že? Nima veze katero telo imaš. Pri valju je pol proti soncu pol stran in pri krogli je enako, tle ni nobene razlike v smislu povprečnih temperatur...

Zmente se med sabo. Zaenkrat jure tepe Azgarda s primerom valja. Azgard padel v brezveznikovo past ...

Zmente se ...

Ja pa vendar gre za nadomestno, tako kot za nodomestni upor pri el. vezju. Ta temperatura, ki jo izračunamo Soncu za površle velja samo v primeru, a ima sonce enako temperaturo po celi površini. Kar sicer za sonce sklepamo. Povprečne temperature se na podlagi zisevanosti pač ne da dobiti.

Kaj Thomas, se ti jih en da več pripričevat o rotaciji? :) Tudi meni ne...

jype in JJ, prilepita dokaz, ki podpira vajino trditev! Drugačle bom jaz svojega in če ga ne ovržeta moj drži. OK!!!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Azgard>>Nima veze katero telo imaš.

Tako je, oblika in razporeditev temperatur po samem telesu nimata veze s temperaturo telesa kot celote.
Važen je samo skupni odliv energije s telesa.
««
139 / 386
»»