» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
123 / 386
»»

dzinks63 ::

Tistih -49°C so kje na vetru namerli.

Malo za šalo: "rusi so zaprl pipo in gre premalo CO2 v luft in so takoj nizke temperature, bi morali še 1000 termoelektrarn upalit, da bi nabruhale CO2-ja"

: nekak Lučko pogrešam, se nič kaj ne oglaša zadnje čase.

Pyr0Beast ::

Razlike temperatur, ce se zrak premika ali pa ne prakticno ne obstajajo.
Drugo je, ce zraven merimo se izhlapevanje.

Hmm, na komni je bilo danes -49 stopinj celzija? Uh kok se naš planet segreva.
Jah, en tedn je mal mraz pa coolerji ze panicarjo da se svet ohlaja :P

Novo mesto, prijetnih -11 st. C. Zadnje dni grejem se manj kot ponavadi ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

jest10 ::

Niti ne... V čistem brezveterju, saj so le takrat prave razmere za doseganje teh temperatur.
še slike
Prejšnji rekord iz leta 2006 je bil -41,7 stopinj

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

Ša par slik klik
-49

Aja, pa slike niso moje:P

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

Thomas ::

Kar jaz trdim je to, da nisem popolnoma nič presenečen nad temi pojavi ekstremno nizkih temperatur v kotanjah.

Eno od dveh bližnjih sosednjih kotanj bi morali obogatiti s CO2 in bi videli, kako je to nič ne ogreje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

JohanP ::

Podatek bi bil relevanten, če bi temperaturo v tej komenski kotanji merili stalno in bi bila to najnižja zabeležna (npr. v zadnjih 25 letih).
Novica je napisana senzacionalistično in jo pomojem večina napačno interpretira. Nekateri pa to s pridom izkoriščajo.

Manjka samo še da nekdo javno reče:
Konc sveta se bliža!
Klimatologi so ugotovili, da bo konec nastopil Two Days Before the Day After Tommorow.

V teh kotanjah merijo že veliko let. Samo ne stalno ampak le takrat, ko se pričakuje zanimive temperature.
Sama novica v medijih je pa itak novinarski zmazek

Okapi ::

Podatek bi bil relevanten

Saj v resnici nihče resen nič ne sklepa na osnovi tega podatka. -49°C je pač samo zanimivost.

O.

T-h-o-r ::

aha, na -49 so hodili v tistih tenkih bundah in brez rokavic :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: T-h-o-r ()

Ali pa so dali rokavice doli le za slikanje a?
Kje pa vidiš ti tenke bunde?

energetik ::

Ja pa kakšne komentarje imate! Malo si preberite o mraziščih prej.. Izven tiste kotanje je bilo vsaj 30°topleje. To je lokalno izmerjena temp., kjer se mrzel zrak steka z okoliških pobočij. Rekordi pa so možni le ob jasnih zimskih nočeh brez vetra in z ZELO nizko temperaturo rosišča, kar omogoča ohlajanje do takih temperatur.
Še manj pa ima to veze z globalno temperaturo ali globalnim segrevanjem, kot nekateri namigujete..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Kaj pa sploh ima zvezo z GW, po tvojem?

To, da ne izmerijo več čedalje bolj toplega vremena?

Al kaj?

energetik ::

Ne vem, kaj ima zvezo z GW. Napisal sem samo, da tale rekord nekateri uporabljajo za naznanitev globalnega ohlajanja.
Mogoče odčitki mreže termometrov na vsak kubični km atmosfere?
Vsekakor pa ne takle lokalni pojav.

Merjenje temperature na Zemlji je ena precej nezrela znanost. Celo dandanašnji, kar takile primeri lepo ilustrrajo.

Sklepanje iz teh wiklwakl meritev na globalno segrevanje je pa skrajno .. neodgovorno.

Gavran ::

"Znanstvenik" se dela norca iz samega sebe...

http://dne.enaa.com/prikaziCL.asp?ClID=...
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

gzibret ::

Mah dajte... S tem dajanjem linkov do rumenega tiska ste že prav smešni.
Vse je za neki dobr!

Gavran ::

Smešni so znanstveniki s svojimi "raziskavami".
Sicer pa si podobno neumnost naše Lučke lahko ogledaš v sosednji temi o premogu in megabitih...
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Zheegec ::

Nad te japončke bo moral očitno Al Gore poslat svoj Man-bear-pig (or is it Pig-man-bear?), da jih spametuje. Pa ne reci, da man-bear-pig (or is it bear-pig-men?) ne obstaja, ker dokazano obstaja :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Ta GW, bolj slabo dela zadnje cajte [:D]

dzinks63 ::

Kakor kje. Avstralija: najhujši vročinski val v zadnjih sto letih, v povprečju po celi zemlji se pa najbrž pogliha.

gruntfürmich ::

Ta GW, bolj slabo dela zadnje cajte :D

men pa se zdi da ravno deluje...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Ne, dogaja se "global change", katerega so znanstveniki dobro predvideli. Glede na to, da se isti "global change" dogaja že 5 milijard let, to niti ni bilo težko uganiti... :)
Janez Janša, 29.04.2014

Jst ::

Na TVju, na slovenskih kanalih, se vrtijo reklame za hse-energija pika si; privarčujte energijo.

Iz te strani:

S črnim zaslonom prihranimo

Računalnik je dandanes nepogrešljiv pomočnik, pa naj bo to v službi, šoli ali za zabavo. Ob tem se niti ne zavedamo, da pri njegovi uporabi nevede porabimo precej več energije, kot je potrebno. Dober primer za to je bel ekran zaslona – na primer ko pišemo kakšno besedilo – ki porabi približno 74 W energije. Povprečna poraba črnega zaslona pa je le okoli 54 W.

Mark Ontlush je ob tej ugotovitvi pred kratkim napisal članek, v katerem pojasnjuje, koliko energije bi lahko prihranili, če bi imel na primer samo spletni iskalnik google namesto belega črno ozadje. Svojo oceno je naredil glede na popularnost strani in izračunal, da bi lahko prihranili okoli 750 MWh na leto. Google se je na njegov članek odzval tako, da je ustvaril novo verzijo iskalnika s črno zaslonsko sliko, ki so ga poimenovali Blackle (http://www.blackle.com/). Oba iskalnika sta zasnovana na enak način, le da boste pri uporabi Blackla porabili manj energije.

vir: hse-energija.si

Do prihoda Viste oziroma dokler jaz nisem kupil licenco Vista Ultimate kako četrtletje nazaj, da sem jo dal na Entertainment Computer, sem v operacijaskih sistemih Windows 95, 98, ME, 2000 in XP, večinoma uporabljal črno namizje. Ste videli kako sem skrbel za okolje!

--

>temperaturo rosišča

Kaj mi lahko nekdo razloži, kaj je temperatura rosišča? Res ne vem, a jo vidim, kadar gledam lokalno vremensko postajo, ki ima podatke na internetni strani. Vsi ostali parametri so mi jasni, razen temperatura rosišča. Kako se pa jo izmeri oziroma izračuna? Razlaga bi bila zelo dobrodošla.

edit: skrbim -> sem skrbel
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jst ()

Okapi ::

kaj je temperatura rosišča?

Temperatura, pri kateri pade rosa (se začne zračna vlaga kondenzirati).

Dew point @ Wikipedia

O.

Tale fora s črnim ekranom velja le za CRT ekrane

Ah, razlike je mogoče par wattov med črnino in belino ..

1024 ::

Nasa loses its first CO2 satellite after launch failure

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/w...

Up to 30 per cent of the carbon dioxide produced by humans “disappears” each year, absorbed by processes which scientists still do not understand.

Se mi zdi, da skoraj namerno. Lets keep it a secret for a little longer.
Fish knows everything.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 1024 ()

edge540 ::

Ja lol na rtvslo sem že bral neumne komentarje, koliko CO2 je šlo zaradi izstrelitve te rakete brezveze v zrak :D

Starodavni ::

1024 - Zarota globalnega segrevanja? Ker bi nas radi politiki okrivili za CO2 in igračkanje s podnebjem ter dobili izgovor za nove davke.

Edina stvar, katero smo korenito posegli je ozonska luknja, ker kolikor sem videl so plini, ki se sproščajo iz hladilnih naprav dokazano uničevali ozonski plašč.

za CO2 pa ni trdnih dokazov, da res povzroča dvig temperature, zato imam tu dvom.

http://www.climatechangefraud.com/index...

Tudi led na Grenlandiji se veča. Ne samo na Antarktiki. Žal.

Morebiti je tam tudi zima vsake kvatre, a ne ? :>

Ah, ne. Na veliki kopenski masi, kakršna je Antarktika, tako v senci kot je Antarktika, led lahko samo narašča. Tam je globoko pod nulo in sneg se lahko samo počasi nabira. Obalnih področij je malo, v primeri s celo notranjostjo kontinenta. Obseg gre linearno z R, površina pa z R*R. To je pač matematično dejstvo.

Mega vulkanski izbruh je edino, kar lahko kratkoročno raztopi Antarktiko, drugače so pa morja obsojena na upadanje. Molekula vode, ki pade v "antarktično luknjo", zelo težko pride spet ven.

"GW znanstveniki" so popolnoma irelevantni.

Da se pa debeli tudi Grenlandija, ki je precej manjša od Antarktike, pa tudi ni nobeno veliko čudo. Zgleda da je tudi ta dovolj velika. Mene ne preseneča.

Double_J ::

Dve šivanki...

novaa ::

en komentar iz te strani :D
Point globalnega segrevanja je, da tako segreje oblo, da prekine morske tokove in na ta način doseže novo ledeno dobo. Ti cikli so se v Zemljini preteklosti že ponavljali, permafrost (zamrznjena zemlja) pa je segal tudi do avstrijske Koroške.

GLOBALNO SEGREVANJE ZA EVROPO DEJANSKO POMENI PREKINITEV TOPLEGA ZALIVSKEGA TOKA IN OBČUTNO NIŽJE TEMPERATURE. Družbene posledice po moji oceni so lahko tako hude, da se slovenski desničar ne bo več "jezil" na južnjaka, ampak na zahodno-evropejca, ki bo k nam pobegnil na toplo.

kpkp ::

Climate 'denial' is now a mental disorder
Even Drayson is outbid, however, by the groupies in The Guardian, who now suggest that people like Christopher Booker should no longer be compared to "Holocaust deniers" but consigned to even more outer darkness by branding them as climate "Creationists", the dirtiest word they know. Meanwhile at the University of the West of England in Bristol this weekend, a conference of "eco-psychologists", led by a professor, are solemnly exploring the notion that "climate change denial" should be classified as a form of "mental disorder".

:D:D:D Na tem forumu smo vglavnem sami mentalni bolniki8-O

Kako že gre .. ?

“It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.”

WarpedGone ::

Pyro, tole ti bom pa ukradu za svoj nov podpis. Lahko se pritožiš na ravbarkomando :)
Zbogom in hvala za vse ribe

Ravbarkomanda obveščena. Nagrade bodo sledile v kratkem :D

gani-med ::

he notion that "climate change denial" should be classified as a form of "mental disorder".

Klimatskih sprememb tako nihče ne zanika!!
Tudi na tem forumu tega še nisem zasledil.
Klimatske spremembe so stalnica in so se dogajale tudi takrat, ko ljudi še ni bilo.

Tu gre očitno za nekakšne poskuse demagoškega diskvalificiranja s sprevračanjem besed.

Zanika se, oziroma ni dokazov, da antropogeni CO2 vpliva na globalno segrevanje, kar je pa bistvena razlika pod zanikanja klimatskih sprememb.
CO2 is the elixir of life.

Starodavni ::

Točno tako, ne zanikam klimatskih sprememb, le zanikam trditev(brez trdnih dokazov) da je človekov CO2 kriv za globalno segrevanje. Informacije se nasprotujejo in to ne more biti trdno dejstvo.

Moti pa me tudi dejstvo, da preveč napora človeštvo vlaga v boj proti CO2 in premalo v boj proti še hujšim in strupenim kemikalijami ter perečimi problemi sveta (krčenje gozdov, onesnževanje rek, arogantno obnašanje prebivalcev do lastnega okolja itd).

Te zadeve bolj škodijo kot neko povišanje temperature za 0.3C v 100 letih.

Točno tako, ne zanikam klimatskih sprememb

Mene predvsem čudi, od kje ljudjem ideja da bi bla klima sploh konsantna reč, da teh klimatskih sprememb nebi bilo? Od kje ta ideja? Niti dva dni ni vreme isto, niti dve zimi nista isti, niti dve poletji ampak je ful panika vsakič ko je letos neki drugače kot lani.

Kakšna psiha je tuki zadaj?

Še vedno iščem po internetu kakšno znanstveno študijo na to temo. Znanstvena = da upošteva vpliv zunanjih dejavnikov (recimo Sonce) in razloži, zakaj se ozračje segreva že 15.000 let in kako glede na to vpliva človek.

Ne pa, da kar pozabijo, da je bil že prej "climate change".
Janez Janša, 29.04.2014

Alexius Heristalski ::

Kakšna psiha je tuki zadaj?

V dobrih starih časih so bile cene razumne, politiki pošteni, mlajši pa so spoštovali starejše.

Vreme je bilo pravo.

Zdaj je pa vse narobe! In samo še slabše bo, če ne ...
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Tear_DR0P ::

warpedone - si že opazil da ljudje močno čislajo kamnite zgradbe kot dolgožive in da se nasploh trudimo imeti vedno enako okolje - da je nekje globoko zakoreninjen strah pred spremembami?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Ja, ja, strah pred spremembo/neznanim mi je jasen (čeprav, v ameriki so množično orgazmirali ravno na spremembe).

Ni mi jasno od kje ideja, da je sprememba klime neki nezaslišano novega, ko pa je edina izkušnja, ki jo mamo, ravno ta, da se klima nonstop spreminja. Podobno, kot bi eskimom prodajal sneg kot neki blazno novega, kar morjo nujno met.

Cilj ideje, če jo sploh lahko tako imenujemo, je zavajanje.
Ne bom trdil, da gre za premišljeno zaroto, vendar se v subtilno postavljeno past zlahka ujamejo tudi zelo razumni skeptiki (da CO2 povzroča globalno segrevanje).

Kdor zaradi nepozornosti ne opazi, da je začel "warmerski" tabor spreminjati terminologijo in da zdaj ne trobijo več o globalnem segrevanju, ampak le še o klimatskih spremembah, se mu lahko upravičeno zgodi, da bo javno razglašen najmanj za norega in torej za neverodostojnega sogovornika v nadaljnih diskusijah. Case closed.

innerspace ::

Po mojem je problem nastal ko je clovek v 20. stoletju poskusil napovedati vreme za naslednja desetletja...ob tem je ugotovil da s svojim obstojem in nacinom zivljenja nekako vpliva na vreme samo(vsaj na lokalni ravni). Ker ni poznal dejanskih vplivov, je zacel merit lastne izpuste in jih vkljucevat v vremenske "modele". Za nekatere izpuste oziroma vplive se je hitro izkazalo da so izjemno nevarni za ozonsko plast in jih je zato pravocasno(?) omejil.
Nekateri izpusti pa imajo drugacen vpliv, predvsem so posledice opazne bolj na dolgi rok, in zato clovek zacetka 21.stoletja se ne ve natancno kaj povzroca kaj.
Dejstvo je, da se s casom vpliv cloveka veca, posledice pa iz ozadja sledijo z zakasnitvijo.
Sam sem preprican, da ima CO2 veliko vlogo pri spreminjanju kakovosti zraka bolj na lokalni ravni, nikakor pa se ne gre le za nevarnost CO2.
Ce pa pomislim da je globalni vpliv sestevek lokalnih vplivov, mi takoj postane jasno, da ne gre nicesar zanemarjat(pomislim na LA in smog, yeah!).
Trenutno se govori le o CO2 in ultraproblemih ki naj bi jih prinesel, kar je le izhodisce za nadaljno pozornost glede clovekovega vpliva na okolje.
CO2 je kot zdravilo..v pravih kolicinah deluje stimulativno in pozitivno, v prevelikih pa je lahko poguben.
Govorit o globalnem segrevanju na splosno je zelo tezko, saj se ne gre le za segrevanje...temperatura je le pokazatelj kolicine energije ki jo ima ozracje, ta energija pa se ves cas pretvarja v druge oblike in spreminja dinamiko atmosfere. Za to pa imamo na voljo superracunalnike in simulacije ki jih opravljajo.
Treba je le vedet kaj ima kaksen vpliv, vse drugo je stvar dojemanja problema in odlocitve kaj naj bo prioriteta clovestva v prihodnje.

Agitatorji in panicarji(CO2 fanatiki) pa so koristni predvsem zato, da mogoce spodbudijo k razmisljanju ljudi, ki do sedaj niso na to nikoli pomislili.. verjamem da jih ni malo...

"CO2 paničarji" so postali nekoristni, pravzaprav so postali škodljivi, ker ne opozarjajo več na prave probleme, kot so onesnaženje voda in krčenje gozdov, ampak so se spravili na nedolžni ogljikov dioksid, ki da je vir vsega zla, preko katerega naj bi bil človek neposredno odgovoren za vse naravne katastrofe, o katerih se zadnje čase pogosteje piše v medijih (ki zato tudi dajejo napačen vtis, da je naravnih katastrof več, kot jih je bilo kadarkoli).

In kakšne protiukrepe so sprejeli za ta očitni nonsens?
Obdavčli so izpuste količin CO2, medtem, ko se o dejanskih problemih onesnaževanja skorajda ne razpravlja več, ker bodo po naivnih prepričanjih, vsi okoljski problemi rešeni z omejitvijo (ali bolje rečeno z obdavčitvijo) izpustov ogljikovega dioksida, ki pa dejansko sploh ni onesnaževalec.

innerspace ::

Problem je nastal zato, ker so govorili le o co2ju..ne pa se o vsem ostalem...
mogoce hocejo zdej cimprej obdavcit izpuste co2 in pozabit, kao,sej smo regulirali izpuste, to ni vec nas problem...
In bojo davki ostali, izpustov ne bo bistveno manj...kot da je denar od davkov nadomestilo za cistejsi zrak ...ne me basat.

CO2 in čisti zrak nista povezana.

Povezani so pa S, SOx, NOx, saje in podobno in kvaliteta zraka. To pa zelo.
Janez Janša, 29.04.2014
««
123 / 386
»»