Forum » Problemi človeštva » Global warming
Global warming
Temo vidijo: vsi
TESKAn ::
Še najbolj me ta biznis spominja na prodajanje odpustkov in relikvij v srednjem veku. Zelo donosno za nekatere, malo manj pa za naivne množice, ker efekta itak ni bilo nobenega.
Ta analogija je pa spot on.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
jype ::
Thomas> Nek madžarski matematik, je v okviru NASAe, pri kateri je nekaj časa delal, skušal objaviti matematični dokaz, da je neto toplogredni efekt 0.
Jah, seveda je. Mora biti. Vendar je distribucija toplote zaradi efekta vseeno drugačna, kot bi bila brez njega.
In other news:
http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/markmardell/2008/03/why_the_budget_didnt_go_as_far_1.html - evropa se ubada z globalnim segrevanjem,
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7293376.stm - ZDA pa skrbi za "bolj pritlehne" težave, kakor bi moralo predvsem Kitajsko, pa je (še) ne.
Jah, seveda je. Mora biti. Vendar je distribucija toplote zaradi efekta vseeno drugačna, kot bi bila brez njega.
In other news:
http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/markmardell/2008/03/why_the_budget_didnt_go_as_far_1.html - evropa se ubada z globalnim segrevanjem,
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7293376.stm - ZDA pa skrbi za "bolj pritlehne" težave, kakor bi moralo predvsem Kitajsko, pa je (še) ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
jozek ::
Sajste najbrž že brali, ampak tule je en zanimiv povzetek.
Pa uživajte v topli pomladi!
Pa uživajte v topli pomladi!
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..
energetik ::
Zakon članek. Tako dobro je vse razloženo, da ne vem, zakaj je tukaj taka huda debata in prerekanje.
Sicer pa ne uživam v topli pomladi, ker bi rad še smučal!!!!
To je tudi edina stvar, ki bi me motila pri tem "gretju", da ne bi mogel več toliko smučati.
Sicer pa ne uživam v topli pomladi, ker bi rad še smučal!!!!
To je tudi edina stvar, ki bi me motila pri tem "gretju", da ne bi mogel več toliko smučati.
Thomas ::
Ne zataji jim samo pri planiranju davkov. Do konca leta naj bi se dogovorili, kako ti davki bodo v EU. Pod slovenskim predsetstvom, ki je Global Warmersko, so dosegli dogovor, da bodo dosegli dogovor, kako bodo "zmanjšali emisije toplogrednih plinov". Obdavčili.
EU bo "vodilna" pri teh pobudah. Tako vsaj so (spet) razlagali na TV včeraj. Lučka ni bila zelo zadovoljna, saj da smo premalo ambiciozni. Gospodarski minister pa ne zna dovolj seštevanke da bi povedal, da je tudi 4% zmanjšanje nekaj popolnoma glupega.
Lahko bi govorili vsaj o 50 procentnem povečaju, ne pa zmanjšanju, v istem obdobju. Če bi spoštovali osnovno aritmetiko.
Sicer je pa ljudstvo s srcem na strani vsake vlade, ki se bori proti toplogrednemu onesnaževanju, kakor je tudi na strani vsake vlade, ki bi prepovedala promet kamionov.
Dokler ni treba v štacuno po dražje izdelke. Takrat gre ljudstvo pa magari na barikade. Pozabi svoja zelena prepričanja, oziroma ta dozorijo v rdeča.
Hehe ..
EU bo "vodilna" pri teh pobudah. Tako vsaj so (spet) razlagali na TV včeraj. Lučka ni bila zelo zadovoljna, saj da smo premalo ambiciozni. Gospodarski minister pa ne zna dovolj seštevanke da bi povedal, da je tudi 4% zmanjšanje nekaj popolnoma glupega.
Lahko bi govorili vsaj o 50 procentnem povečaju, ne pa zmanjšanju, v istem obdobju. Če bi spoštovali osnovno aritmetiko.
Sicer je pa ljudstvo s srcem na strani vsake vlade, ki se bori proti toplogrednemu onesnaževanju, kakor je tudi na strani vsake vlade, ki bi prepovedala promet kamionov.
Dokler ni treba v štacuno po dražje izdelke. Takrat gre ljudstvo pa magari na barikade. Pozabi svoja zelena prepričanja, oziroma ta dozorijo v rdeča.
Hehe ..
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
PlayTheGame ::
Tole, če mi lahko kdo poargumentira malo: KLIK
In če ta odlomljen kos ledu na Antarktiki ni posledica globalnega segrevanja, posledica česa je potem? Ali gre spet za medijske manipulacije in zdaj že dobro znano warmersko propagando in so se taki veliki kosi ledu že prej lomili, le da tega širša javnost ni vedela (zaradi medijske nepozornosti) ali je zadeva vseeno malo bolj nenavadna od običajnih "pojavov" na južnem polu?
In če ta odlomljen kos ledu na Antarktiki ni posledica globalnega segrevanja, posledica česa je potem? Ali gre spet za medijske manipulacije in zdaj že dobro znano warmersko propagando in so se taki veliki kosi ledu že prej lomili, le da tega širša javnost ni vedela (zaradi medijske nepozornosti) ali je zadeva vseeno malo bolj nenavadna od običajnih "pojavov" na južnem polu?
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
Tear_DR0P ::
zadnja velika ledena plošča, za katero je bil medijski pomp, da se je zlomila, se je zlomila v snežnem neurju - pomp je bil zaradi tega, ker so na njej domovali neki smotani pingvini - in je bilo vse strah, da ubožci ne bodo znal odplavat na drugo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain
Azrael ::
Jaoo pa lučka in warmerski mediji.
Led se v priobalnem pasu Antarktike lomi in leze v morje ves čas, saj sproti tudi nastaja nov. Sicer smo o tem govorili par strani nazaj.
Ne vem kaj je tu nenavadnega? Večnega ledu enostavno ni.
Led se v priobalnem pasu Antarktike lomi in leze v morje ves čas, saj sproti tudi nastaja nov. Sicer smo o tem govorili par strani nazaj.
Ne vem kaj je tu nenavadnega? Večnega ledu enostavno ni.
Nekoč je bil Slo-tech.
Bulshit, da se reče!
So bili ZABELEŽENI, že bistveno večji odlomi ledu kot je tale.
Leta 1956 se je odlomila bistveno večja ledena plošča. Naprimer.
Link.
41 krat 2,5 km velik kos - pravi Luči, da je bil tale kos. Uni iz 1956 je bil 320 krat 100 km. Torej ene 300 krat tako velik, med brat.
Luči je pa res hecna.
So bili ZABELEŽENI, že bistveno večji odlomi ledu kot je tale.
Leta 1956 se je odlomila bistveno večja ledena plošča. Naprimer.
Link.
41 krat 2,5 km velik kos - pravi Luči, da je bil tale kos. Uni iz 1956 je bil 320 krat 100 km. Torej ene 300 krat tako velik, med brat.
Luči je pa res hecna.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Thomas ()
Starodavni ::
Mene me zanima, če je tista novica, ki jo širijo po rtvslo in siol.net dejansko napačno prevedena/napisana. in ni govor o plošči v antarktiki ampak v arktiki?
Mi lahko kdo pomaga rešiti to zmedo.
Se pa strinjam, da je tale GW srenja čisto propagandno/medijsko sranje, ki je tako očitno, da floskula warmerjev ne deluje. VEdno pride do ostopanj, izravnanj, temperaturnih odklonov itd.
Vendar oni spretno prikrivajo ozadje, prikazujejo pa vse črno. Kje so prdnosti globalnega segrevanja pri 1-2 stopinjah?
In da pa oni strokovnjaki kar lajajo in lajajo, namesto da bi preučili in preverili ali ta informacija drži. Kaj ni bistvo znanosti, da se neprestano zavračajo hipoteze in jih zamenjajo z novimi, tu pa so zabetonirani v co2 globalno segrevanje in ga še kar gonijo.
Odgovor je en: Denar.
Mi lahko kdo pomaga rešiti to zmedo.
Se pa strinjam, da je tale GW srenja čisto propagandno/medijsko sranje, ki je tako očitno, da floskula warmerjev ne deluje. VEdno pride do ostopanj, izravnanj, temperaturnih odklonov itd.
Vendar oni spretno prikrivajo ozadje, prikazujejo pa vse črno. Kje so prdnosti globalnega segrevanja pri 1-2 stopinjah?
In da pa oni strokovnjaki kar lajajo in lajajo, namesto da bi preučili in preverili ali ta informacija drži. Kaj ni bistvo znanosti, da se neprestano zavračajo hipoteze in jih zamenjajo z novimi, tu pa so zabetonirani v co2 globalno segrevanje in ga še kar gonijo.
Odgovor je en: Denar.
Luka Percic ::
Predvsem je jasno, da "naša" Lučka eno tako medijsko trobilo, ki jo znanost niti ne gane preveč. Prebere par poročil, par člankov, se udeleži konference, in je že nared za nastope, poročanje ter strašenje.
PlayTheGame> In če ta odlomljen kos ledu na Antarktiki ni posledica globalnega segrevanja, posledica česa je potem?
Vremena.
Vremena.
hokuto ::
a, ko so ti strasni "warmerski" mediji delali paniko, kako je na obali za veliko noc padal sneg, ko bi vendar ja moralo biti soncno in toplo za turiste, pa ni nobenga motilo? ceprav snega niti pod razno ni bilo, ampak je padala toca, kar je nekaj ZELO drugacnega. dejte ga ze nehat srat s temi teorijami zarote. mediji niso warmerski, ampak senzacionalisticni. ce bo jutri najbolj senzacionalisticna stvar za prijavit, to, da bo ze cez 1 leto ledena doba, bojo pa to trobili in se pozvizgali na gw. ogromozanska vecina medijev nima nobene agende, razen stremljenja k cimvecju stevilu gledalcev, poslusalcev, bralcev, vseeno pa skozi o nekih strasnih teorijah zarote poslusamo, cim se najde kak prispevek, ki komu ni vsec.
doke!
A sem jaz to prav prebral? Hokuto ni več warmerski fan, postal je kar distanciran od njihovega učenja! Nekej je že. Sicer ni lih bohvekaj, a nekej je.
Včeraj pozno zvečer je bila na National Geographicu ena oddaja o GW. Je btw kdo to gledal? Z računalniškimi simulacijami so analiziral teorije, kaj bi bilo, če bi se povprečna globalna temperatura povečala za 1°C, za 2°C,... in za 6°C. Posledice bi bile po njihovem katastrofalne, če že ne apokaliptične. Meni se je v glavnem zdelo marsikaj prenapihnjeno, sploh tisto, da bi v oceanih odmrla vsa vegetacija in precej živalskih vrst in še več je bilo takih bosih. Čeprav tako na "oko" so nastopajoči v tej oddaji izgledali precej verodostojni znanstveniki. A je res možno, da zaradi denarja in slave takole manipulirajo z ljudmi in povzročajo histerijo? Kaj je v resnici v ozadju? Absolutno se strinjam, da bi moral omejevati onesnaževanje in da je to primarni problem, ki se ga pa s "problemom" globalnega segrevanja, spretno prekriva. Morda se motim, a vsaj jaz tako vidim stvari...
PlayTheGame> A je res možno, da zaradi denarja in slave takole manipulirajo z ljudmi in povzročajo histerijo?
Follow the money, and make note of the sums.
Follow the money, and make note of the sums.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
kot ponavadi imas probleme z razumevanjem in korektnostjo. distanciran sem, tako kot sem vedno bil, do kozlarij in to neodvisno ali te prihajajo od medijev (zelo pogosto), ali pa od tebe (vsaj tako, ce ne se bolj pogosto). za razliko od tebe tudi razmisljam s svojo glavo kaj je oz. kaj bi lahko bilo, ne pa kako lahko z vsemogocimi manipulacijami zagovarjam izbrano stalisce.
doke!
> distanciran sem, tako kot sem vedno bil
Šur!
> se pa da dolocene stvari precej dobro napovedat in po tem kar lahko zaenkrat vidim, se mi zdi mnogo bolj verjetno, da bo sprememba skodljiva (vsekakor bolj kot bi bilo njeno PAMETNO, PRIMERNO preprecevanje oz. omejevanje
Šur!
> se pa da dolocene stvari precej dobro napovedat in po tem kar lahko zaenkrat vidim, se mi zdi mnogo bolj verjetno, da bo sprememba skodljiva (vsekakor bolj kot bi bilo njeno PAMETNO, PRIMERNO preprecevanje oz. omejevanje
odlicen moj citat si nasel, da potrdis tocno to kar sem rekel. distanca namrec ne pomeni, da vse popolnoma zavracam, ampak da skusam ocenjevat hladno, brez fanatizma in zaklinjanja kako da je in kako da bo pa pika. izvoli opazit naslednje stavcne figure, ki to dokazujejo "kar lahko zaenkrat vidim", "se mi zdi", "bolj verjetno". to za razliko od tebe, ki butas ven "absolutizme" cez palec, potem se pa z manipulacijami vleces ven in zvijas v nemogoce polozaje, ki bi ti jih zavidali najbolj gibcni jogiji.
doke!
Sem te skoraj prezrl. Jah, ni bil edini citat, ki bi ga lahko dal, ki priča, da v tvojem cincanju si še nedavno bolj cincal na GW stran. Zdaj si to spremenil?
Zeleni? Ko naredijo nekaj, kar odstranjuje co2 iz zraka - jim pa že spet ni prav.
lufthammer ::
Na http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod...
Tadaaam! Ima Lučka že novega zajca v klobuku?
Okolje, pred 6 urami
London - MMC RTV SLO
Predstavniki Svetovne meteorološke organizacije pri ZN-ju zaradi La Nine napovedujejo padec povprečnih temperatur v letu 2008.
Učinek La Nine bo opazen tudi poleti, kar pomeni, da bodo temperature nižje, kot so bile leta 2007. Ker se temperature od leta 1998, ko je bil svet pod vplivom El Nina, sploh ne dvigujejo več, to povzroča dvom o teoriji o podnebnih spremembah.
Tadaaam! Ima Lučka že novega zajca v klobuku?
Ja!
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7329799.stm - Zaradi globalnega segrevanja temperature padajo!
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7329799.stm - Zaradi globalnega segrevanja temperature padajo!
nurmaln ::
But experts say we are still clearly in a long-term warming trend - and they forecast a new record high temperature within five years.Face!
Sam neki mi pa ni jasno. El Nino in La Nina (če prav razumem) samo prenašata toploto z enega konca na drugega. Globalni efekt je torej 0. Če so meritve GW tabora res natančne in globalne, potem teh dveh pojavov nimajo kaj omenjat in z njima opravičevat odsotnost naraščanja temperatur.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
even if I have to do it myself!" - nurmaln
edge540 ::
>>Sam neki mi pa ni jasno.
Seveda ti ni. Meni tudi ni. Dvomim da je sploh komu
Ampak ne pozabi, važno je da se greje. Saj so ja znanstveniki to rekli!
Seveda ti ni. Meni tudi ni. Dvomim da je sploh komu
Ampak ne pozabi, važno je da se greje. Saj so ja znanstveniki to rekli!
Pri vsem tem je zanesljiva le ena stvar in sicer, da zanesljivih napovedi tako za bližnjo kot tudi za daljno prihodnost NI. Vse temelji le na predvidevanjih, na določenih izračunih, enostavno premalo časa proučujemo klimatologijo, da bi lahko nekaj absolutno trdili da JE to "tako in tako" ali pa da BO "tako in tako". Vsa zadeva je preveč kompleksna, da bi jo rešili v parih letih. Proučevanje podnebja na daljši časovni rok bo morda dalo oz. prispevalo manjkajoče dele v mozaik oz. podalo določene odgovore na vprašanja, ki si jih zastavljamo. Pri vsem tem me še najbolj skrbijo fanatični predstavniki enega in drugega tabora, ki postavljajo absolutne trditve na ne do konca dognanih oz. ugotovljenih spoznanjih, izračunih ter teorijah, ki povzročajo evforijo ali celo paniko med širšim prebivalstvom. Vse le za lastno okoriščanje in slavo, ne pa tudi za resnični prispevek k rešitvi problema.
Vse le za lastno okoriščanje in slavo, ne pa tudi za resnični prispevek k rešitvi problema.
Katerega problema? Problema Globalnega Gretja (=GG)? Problema, da GGja ni?
Zatiskamo oči? Pred čem? Da se je ogrevanje nehalo že 10 let nazaj, celo po merjenjih advokatov GG?
Al pred čem?
A nisi mau brez veze zagitiran?
Al pred čem?
A nisi mau brez veze zagitiran?
Sem te skoraj prezrl. Jah, ni bil edini citat, ki bi ga lahko dal, ki priča, da v tvojem cincanju si še nedavno bolj cincal na GW stran. Zdaj si to spremenil?
Ne vem sicer koliko ti je smiselno odgovarjati, ampak naj bo...
Čeprav je sonce daleč najpomembnejši dejavnik, je dejstvo, da atmosfera tudi relevantno vpliva na temperaturo, iz česar logično sledi, da njena sestava ni nepomembna. Kateri plini in kakšna sprememba v njihovi koncentraciji ima zaznaven efekt, je po mojem empirično relativno lahko preverljivo v poskusih, zato se mi tudi ti podatki zdijo smiselni. Toliko o tem zakaj se mi teorija globalnega segrevanja ne zdi že a priori zgrešena. Jasno mi je pa, da je cel sistem precej bolj kompleksen, kot so lahko omenjeni poskusi in da ni nujno, da se ti direktno prevedejo v dejansko stanje kjer je v igri še cel kup raznih dejavnikov. Tu pridejo v igro še meritve temperature, ki so pomembne, da vidimo kaj se v resnici dogaja. Ne izvajam jih osebno, zato jim lahko zaupam, ali pa ne. Če jim zaupam, te pravijo, da je trend segrevanja, če jim ne zaupam, pa ne morem trditi ničesar. Moje osebno zaznavanje, kot tudi ogromne večine ljudi s katerimi imam osebne stike, prav tako izkazuje trend segrevanja, je pa to seveda subjektivno in časovno ter geografsko omejeno, tako da nima druge vrednosti kot to, da pač kot ostalo našteto ne pomaga k temu, da bi zavrgel idejo o GW. K nezavračanju nato še dodatno prispeva izrazito manipulativna protiargumentacija, v tej temi predvsem, a ne samo, tvoja. Ker, če je nekaj tako očitno, potem manipulacije niso potrebne, če pa so potrebne, potem pa...
Pod črto torej, teorija se mi zdi verjetna, ne bom pa doživljal nobene travme, nasprotno celo vesel bom, če se izkaže, da segrevanja in spremljajočih problemov ni oz. ne bo.
doke!
@hokuto::
O "natančnih" podatkih AGWF druščine in njihovih eksperimentih samo to. Ogromna večina podatkov, ki jih je zbrala AGWF druščina, je ali ponarejenih ali so vsaj zanič. Po načelu laž, velika laž, statistika. Te njihome meritve temperatur izpuhov klim, in parkirišč smo že obdelali.
Tudi to o meritvi naraščanja CO2, ki se meri skoraj sredi nič. Edino vulkan je spodaj, delujoč seveda. Za backup plan pa še topel ocean. Za AGWF nepomembna malenkost.
O zgrešenih in napačnih predpostavkah na katerih stoji AGWF kult, pa lep prispevek uporabnika gani-med na prejšnji strani:
Ampak zanimivo, AGWF druščina začenja priznavati, da je bilo natoplejše leto celo po njihovih "meritvah" 1998 (po kolikor toliko verodostojnih podatkij je bilo to sicer leto 1936) in so že obrnili ploščo in sedaj kokodakajo o klimatskih spremembah.
Važno, da gre show dalje, da vic ne propade. Njim se to zelo splača.
O "natančnih" podatkih AGWF druščine in njihovih eksperimentih samo to. Ogromna večina podatkov, ki jih je zbrala AGWF druščina, je ali ponarejenih ali so vsaj zanič. Po načelu laž, velika laž, statistika. Te njihome meritve temperatur izpuhov klim, in parkirišč smo že obdelali.
Tudi to o meritvi naraščanja CO2, ki se meri skoraj sredi nič. Edino vulkan je spodaj, delujoč seveda. Za backup plan pa še topel ocean. Za AGWF nepomembna malenkost.
O zgrešenih in napačnih predpostavkah na katerih stoji AGWF kult, pa lep prispevek uporabnika gani-med na prejšnji strani:
Ferenc Miskolczi je popravil rešitev "toplogredne enačbe" iz leta 1922, ki je osnova modelov ozračja in ki jo je Milne takrat rešil z napačnimi predpostavkami. Ker se Miskolczijevi rezultati niso skladali z že uveljavljenimi dogmami, mu jih niso pustili objaviti in je zato zapustil NASO.
Miskolczi je v rešitvi upošteval realnejše predpostavke, kot je končna gostota zraka, namesto Milnejeve neskončne gostote. Nova rešitev je pokazala, da z izpusti plinov nikakor ni mogoče povzročiti efektov, kot jih napovedujejo Al Gore & Company ter ostali "katastrofiki".
Ampak zanimivo, AGWF druščina začenja priznavati, da je bilo natoplejše leto celo po njihovih "meritvah" 1998 (po kolikor toliko verodostojnih podatkij je bilo to sicer leto 1936) in so že obrnili ploščo in sedaj kokodakajo o klimatskih spremembah.
Važno, da gre show dalje, da vic ne propade. Njim se to zelo splača.
Nekoč je bil Slo-tech.
Poglej Azrael, da bi bil popolnoma prepričan, da ni vse skupaj nič, bi moral verjeti v teorijo zarote, kar se mi pa zdi precej za lase privlečeno. Zanimivo, da pretežno isti ljudje, ki se v kakšnih drugih temah posmehujete (tudi upravičeno) raznim moonhoax, 9/11 zarotam ipd., med drugim zaradi tega, ker naj bi pri številu vpletenih bilo nemogoče skriti kaj takega, tukaj mirno sprejmete, da tisoče znanstvenikov iz celega sveta namerno zavaja ljudi. Teoretično možno, a zelo malo verjetno. Da par ljudi, ki si vzame kak popoldan za malo povohat zadevo, ve več in bolje od vseh znanstvenikov, ki se s tem profesionalno ukvarjajo, je spet teoretično možno, a malo verjetno in jaz brez zelo prepričljivih argumentov, vseeno dajem prednost stroki.
Meritve so lahko problematične, tako da ne morem stat za njimi, ampak par vprašljivih merilnih postaj gotovo ne more spremeniti slike v svetovnem merilu. Poleg tega obstajajo morda druge, ki odstopajo v obratno smer. So bile preverjene vse? Nikakor. Kolikor je meni znano so denierji našli nekaj slik vprašljivih merilnih postaj in razglasili zmago. Kar posplošit na vse iz par primerov je manipulacija. V glavnem, če se meritev ne sprejema, potem se pač ne more postavit trditve v eno ali drugo smer - nezanesljive meritve ne ovržejo segrevanja, so samo neuporabne. In tu sledi naslednja stvar, ki me zmoti pri hardcore denierjih - meritve zelo radi problematizirajo, čim pa najdejo neko, ki jim paše v njihovo predstavo, ta nezanesljivost takoj magično izpuhti. Kot jaz gledam na stvari trenutno nobena stran ni dokončno in neizpoditno dokazala svojega, imajo pa nasprotniki še vedno primerljivo manj "jajc v svoji košari", čeprav vseeno več kot še pred nekaj leti in kot rečeno bom čisto vesel, če se bo stanje obrnilo. Zaenkrat se pač ni.
Meritve so lahko problematične, tako da ne morem stat za njimi, ampak par vprašljivih merilnih postaj gotovo ne more spremeniti slike v svetovnem merilu. Poleg tega obstajajo morda druge, ki odstopajo v obratno smer. So bile preverjene vse? Nikakor. Kolikor je meni znano so denierji našli nekaj slik vprašljivih merilnih postaj in razglasili zmago. Kar posplošit na vse iz par primerov je manipulacija. V glavnem, če se meritev ne sprejema, potem se pač ne more postavit trditve v eno ali drugo smer - nezanesljive meritve ne ovržejo segrevanja, so samo neuporabne. In tu sledi naslednja stvar, ki me zmoti pri hardcore denierjih - meritve zelo radi problematizirajo, čim pa najdejo neko, ki jim paše v njihovo predstavo, ta nezanesljivost takoj magično izpuhti. Kot jaz gledam na stvari trenutno nobena stran ni dokončno in neizpoditno dokazala svojega, imajo pa nasprotniki še vedno primerljivo manj "jajc v svoji košari", čeprav vseeno več kot še pred nekaj leti in kot rečeno bom čisto vesel, če se bo stanje obrnilo. Zaenkrat se pač ni.
doke!
hokuto, nekje v tej temi je povezava na stran, kjer so se odločili sistematično zbrat slike vseh merilnih mest, ki jih uporabljajo za merjenje temperatur. Ko sem takrat gledal, kje so te postaje, jih je bilo izredno malo takih, ki so dejansko bile postavljene po pravilih. Večina jih je tik ob asfaltni cesti, blizu izpuhov klim, na strehah ipd.
Vse le za lastno okoriščanje in slavo, ne pa tudi za resnični prispevek k rešitvi problema.
Katerega problema? Problema Globalnega Gretja (=GG)? Problema, da GGja ni?
Problema, da zadeve niso raziskane do te mere, da bi lahko nekaj absolutno trdili. Čeprav se sam nagibam k teoriji da GW ni problem, si tega zaenkrat ne bi upal absolutno trditi, kot nekateri tukaj. Zadeve je pač treba raziskovat dalje in tu pa sem absolutno prepričan, da bomo čez 20, 30, morda čez 100 let vedeli veliko več.
1024 ::
Čeprav nismo ravno prepričani, da so čarovnice krive za oblake bomo kakšno vrgli na ogenj tu pa tam "just in case". Sem pa absolutno prepričan, da bomo čez 20, 30, morda čez 100 let vedeli veliko več. Če ne prej, ko bo prišlo do tega, da bomo zažgali 10 čarovnic vsako uro, dež bo pa še vedno padal.
Fish knows everything.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 1024 ()
lufthammer ::
Hokuto, debata se je začela s Thomasovim oporekanjem trditvi, da je CO2 eden glavnih krivcev za GW, če se ne motim. Ta GW, ki je slonel na "ustreznih" meritvah in izločil neustrezne kadre z neustreznimi meritvami, se je v vmesnem času spremenil v KLIMATSKE SPREMEMBE. Zadnja poročila pa kažejo, da se sploh ne greje več, še več, znanstveniki napovedujejo ohlajanje. Kam je splahnela vsa CO2 nevarnost?
Seveda je pa težko odnehat, če si celo Nobelovo nagrado izsilil s teorijo 6m povišanega morja in celoletnimi sušnimi obdobji... in se da molsti to kravo še nekaj časa.
Seveda je pa težko odnehat, če si celo Nobelovo nagrado izsilil s teorijo 6m povišanega morja in celoletnimi sušnimi obdobji... in se da molsti to kravo še nekaj časa.
O "verodostojnih" in "znanstvenih" meritvah AGWF: Še več informacij pa na http://www.climateaudit.org/
O tem smo se pogovarjali na 66. strani te teme, avgusta lani.
Dovolj, da se resno podvomi o poštenosti namenov AGWF in resničnosti GG, tudi če se odmisli kako so glavni akteriji s prodajo strahu bajno obogateli in predvsem delajo povsem drugače, kot govorijo. Zakaj se Al Gore vozi okoli z najetim reaktivcem, lahko bi prišel z redno linijo, če je situacija tako kritična?
In moja napača, ni bilo najtoplejpše leto 1936, pač pa 1934.
O tem smo se pogovarjali na 66. strani te teme, avgusta lani.
Dovolj, da se resno podvomi o poštenosti namenov AGWF in resničnosti GG, tudi če se odmisli kako so glavni akteriji s prodajo strahu bajno obogateli in predvsem delajo povsem drugače, kot govorijo. Zakaj se Al Gore vozi okoli z najetim reaktivcem, lahko bi prišel z redno linijo, če je situacija tako kritična?
In moja napača, ni bilo najtoplejpše leto 1936, pač pa 1934.
Nekoč je bil Slo-tech.
Azrael, mene me zanima kaj pomeni kratica AGWF? Al gore Worldwide Foundation?
Hvala za obrazložitev te kratice.
Hvala za obrazložitev te kratice.
Hvala za obrazložitev kratice.
Zadnja novica o hladnem poletju in vprašanju kdo bo prevladal la nina ali el nino pa bi morala biti deležna opozorila o slabi novinarski izobrazbi.
Novinarji so preslabo izobraženi, ali pa sam robotizirano kopirajo in prevajajo novince, vsaj potrudili bi se pri strokovnosti in pravilnih prevodih. Prodaja se edinole senzacionalnost.
Če bi recimo v novicah omenili da so bila še toplejša obdobja bi bile novice nezanimive, običajne, slabo prodane. Ljudje pa takoj ko vidijo - REKORDNO VROČE POLETJE 08 postanejo vsi panični, zmedeni, kot da jim bo težko preživeti še eno toplo/hladno poletje.
To je pač vreme. Globalno gledano pa enačba CO2 in temperature ne deluje tako kot bi morala in zato je GW kult obsojen na propad. Vendar jim s strašenjem gre več kot dobro. Upajmo, da bodo ljudje spoznali svojo zmoto in bodo nehali podpirati ta kult in podpirali več znanstvene kritičnosti.
Ko sem gledal mertive temperature od časov viktorije do danes nisem pomislil, da je mogoče začetna temperatura napačno merjena, ker so merili na ožjem področju sveta, takrat pač niso celega sveta označili in popisali. Možno je, da so bile temprature tistega časa višje kot kažejo meritve.
Nočem trditi, da globalnega segrevanja ni, trdim samo, da je zdajšnje globalno segrevanje politično prirejeno in je prej v škodo kot korist. Odločno pa sem proti nadaljni svinjariji, ki je bolj škodljiva kot pa izpusti co2, zastrupitev tal in voda s kemikalijami ni za hece.
Zadnja novica o hladnem poletju in vprašanju kdo bo prevladal la nina ali el nino pa bi morala biti deležna opozorila o slabi novinarski izobrazbi.
Novinarji so preslabo izobraženi, ali pa sam robotizirano kopirajo in prevajajo novince, vsaj potrudili bi se pri strokovnosti in pravilnih prevodih. Prodaja se edinole senzacionalnost.
Če bi recimo v novicah omenili da so bila še toplejša obdobja bi bile novice nezanimive, običajne, slabo prodane. Ljudje pa takoj ko vidijo - REKORDNO VROČE POLETJE 08 postanejo vsi panični, zmedeni, kot da jim bo težko preživeti še eno toplo/hladno poletje.
To je pač vreme. Globalno gledano pa enačba CO2 in temperature ne deluje tako kot bi morala in zato je GW kult obsojen na propad. Vendar jim s strašenjem gre več kot dobro. Upajmo, da bodo ljudje spoznali svojo zmoto in bodo nehali podpirati ta kult in podpirali več znanstvene kritičnosti.
Ko sem gledal mertive temperature od časov viktorije do danes nisem pomislil, da je mogoče začetna temperatura napačno merjena, ker so merili na ožjem področju sveta, takrat pač niso celega sveta označili in popisali. Možno je, da so bile temprature tistega časa višje kot kažejo meritve.
Nočem trditi, da globalnega segrevanja ni, trdim samo, da je zdajšnje globalno segrevanje politično prirejeno in je prej v škodo kot korist. Odločno pa sem proti nadaljni svinjariji, ki je bolj škodljiva kot pa izpusti co2, zastrupitev tal in voda s kemikalijami ni za hece.
Starodavni> Globalno gledano pa enačba CO2 in temperature ne deluje tako kot bi morala
Saj čisto možno, da je res, ampak... Kdo pa meri to dvoje? Kje meri? Kako meri?
Saj čisto možno, da je res, ampak... Kdo pa meri to dvoje? Kje meri? Kako meri?
edit - popravil linke itd... Drugič
OT - za linke iz youtuba: [ st.youtube koda_filmčka_v_URL_naslovu]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gzibret ()