» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
100 / 386
»»

jype ::

Zanimivo poročilo. Prebral sem le uvod in zaključek, ostalo bom, ko bom imel več časa... No surprises there, je že spet jasno napisano da toplogredni plini dejansko ogrejejo troposfero, da dejansko smo v dobi globalnega segrevanja in da dejansko to nima nobene statistično pomembne povezave s človeškimi aktivnostmi.

snow ::

> The "urban heat island effect" on surface measurements is evident.

Glej sliko 15 na tistem poročilu, ki ga je linkal uporabnik0.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

keber ::

Zanimivo poročilo. Že če samo preletiš slikice, je dovolj povedanega.

Thomas ::

Dovolj, da se GW fama pokoplje.

Seveda se potem resna debata šele začne. Kakšna je pravzaprav zgodovina vremena, kako robusten je sistem, koliko in kako je pravzaprav opletala naša orbita skozi zgodovino, kako niha svetilnost Sonca, kako se je bilo kopati v Sredozemlju 1000, 10000, 100000 itd. let nazaj .. tisoče interesantnih vprašanj še nima odgovora.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

novaa ::

Me prav zanima kaj se bo v prihodnje dogajalo. Naj nekdo to poročilo sprinta pa pošlje Lučki domov >:D

Saj če bi Lučka tega ne vedela... bi bilo še nekako za razumet.

Zastrašujoče je to, da je s tem zagotovo seznanjena. Mora biti.

keber ::

Seveda je seznanjena. Vendar tudi pri verovanju v GW je denar, tako ali drugače.;)

username ::

Ni samo denar, čeprav tudi.
Zadaj je pa precej tudi ideja, je vera.

Ideja/vera, da se je treba žrtvovati (častno udobje, lastno korist, lastno življenje) za ideale in cilje, ki niso v korist nam oziroma meni (temveč v korist konceptov, kot "mati narava" ali "zanamci" ali "boljši jutri"... gre pa za isti pricip kot vera v večno življenje v raju, ali Novi Jeruzalem, ali 72 devic...)

Če bi šlo v ozadju samo za denar, sploh še ne bi bilo tako kritično. Predvse, ker bi bilo bolj prozorno.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

uporabnik0 ::

Lučki sem poslal na email pred časom nek drug link, podoben gornjemu. Me zanima če je sploh prebrala.

Pozdravljeni,
če vas zanima IPCC mnenje, ki ga tudi sama zagovarjam, vam priporočam v branje poglavje na linku
http://www.ipcc.ch/pdf/assessment-repor... in zlasti od strani 189 naprej.

Na tem linku pa je neodvisno mnjenje direktorja NASE, dr. Hansena. Poudarek je na razlagi slike 3.
http://www.columbia.edu/~jeh1/mailings/...

Verjamem, da se na netu najde vse mogoče. Ni vse zlato, zato se splača zaupati, vsaj glede podnebnih sprememb IPCC-ju.
Znanost vsak dan napreduje, žal pa se ravno pri podnebnih spremembah močno vpleta tudi "politično" motivirana znanstvena srenja.

Hvala vseeno za vaše zanimanje,
in Lp

Lučka KB

novaa ::

mi deluje kot univerzalni majl na vse odgovore:D

Deluje kot "Hansen že ve". Tako da jo neskladanje njihovih meritev z njihovo teorijo niti preveč ne vznemirja. Preprosto ne more verjeti, kako bi se vsi oni lahko tako zelo motili. Ta mehanizem jih drži skupaj in vsaj na videz neomajne.

" Verjamem, da se na netu najde vse mogoče. Ni vse zlato, zato se splača zaupati, vsaj glede podnebnih sprememb IPCC-ju."

Ona bi kar "zaupala". Če bi bila v boljši poziciji, če bi bilo "2007 rekordno toplo", bi bila pa bolj odločna. Tako, kot kakšno leto nazaj,

Azrael ::

Mislim, da se njihova vera spet krepi, danes je bilo na radiu Kranj jamranje, da na Švedskem ni snega in kaj takega še nikoli ni bilo.

Yeah right, par let nazaj je bil Švedski WRC, namesto v ledu in snegu, v toplem in mokrem.
Nekoč je bil Slo-tech.

Si morš mislit, kaj bi šele bilo, če bi bilo lani po kakšnem naklučju res bolj toplo?

Tole, kar zganjajo zdej, ni nič, v primeri s tem, kakšno bi bilo v takem primeru. Izredne seje parlamentov, eni bi hoteli zapreti tale forum, če se GW tema ne odstrani, na TV nonstop lemantacije, kaj da bo zdej.

Tko nam pa še Gundolf in kitzbrado dasta lepo mir.

dzinks63 ::

:)) Po Sibiriji je bilo ta teden zelo hladno: History for Dzalinda (Siberia), Russia , 17.01.2008
Mean Temperature -50 °F / -46 °C
Max Temperature -48 °F / -44 °C
Min Temperature -54 °F / -48 °C

jest10 ::

Včerajšnje jutranje temperature(06:00 UTC):
1 Ojmjakon (Russia) -60.2 °C
2 Sejmchan (Russia) -51.7 °C
3 Tompo (Russia) -51.1 °C
4 Omolon (Russia) -51.0 °C
5 Amga (Russia) -49.0 °C
6 Toko (Russia) -48.9 °C
7 Ust'- Maja (Russia) -48.6 °C
8 Zyrjanka (Russia) -48.6 °C
9 Kalakan (Russia) -48.4 °C
10 Ust'- Judoma (Russia) -48.2 °C
11 Ust'- Oloj (Russia) -48.2 °C
12 Ilirnej (Russia) -48.0 °C
13 Curapca (Russia) -47.5 °C
14 Pokrovskaja (Russia) -46.9 °C
15 Selagoncy (Russia) -46.6 °C
16 Markovo (Russia) -45.5 °C
17 Sangary (Russia) -44.5 °C
18 Agata (Russia) -44.3 °C
19 Chara (Russia) -43.8 °C
20 Kirensk (Russia) -43.6 °C
21 Njurba (Russia) -43.6 °C
22 Tura (Russia) -43.5 °C
23 Vitim (Russia) -43.2 °C
24 Batamaj (Russia) -42.8 °C
25 Jakutsk (Russia) -42.4 °C
26 Mamakan (Russia) -42.3 °C
27 Cherskij (Russia) -42.0 °C
28 Suntar (Russia) -41.9 °C
29 Mama (Russia) -41.8 °C
30 Isit (Russia) -41.5 °C

jest10, mene to nič ne preseneča, glede na to da Rusija toliko energije izvozi se nekje že mora poznati, ane :)

V nekaterih zimah, se zgodijo globoki prodori arktičnega zraka, daleč na jug. Vendar ne more samo ta mrzel zrak na jug, tudi topel mora na sever, da ni deficita.

V nekaterih zimah taki prodori so, potem je pa v zmernih širinah pasji mraz, v Sibiriji pa ne.

V nekaterih zimah, pa topel zrak ne prodre v Sibirijo in oni tam jebejo ježa, mi smo pa kar v ugodnem položaju.

ScienceDaily (Jan. 17, 2008) — Climatologists at the NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS) in New York City have found that 2007 tied with 1998 for Earth's second warmest year in a century.

2007 Was Tenth Warmest For U.S., Fifth Warmest Worldwide

ScienceDaily (Jan. 26, 2008) — The average temperature for the contiguous U.S. in 2007 is officially the tenth warmest on record, according to data from scientists at NOAA’s National Climatic Data Center in Asheville, N.C. The agency also determined the global surface temperature last year was the fifth warmest on record.

Torej NOAA in NASA se ne morta zment. "Drugo najtoplejše" ali "peto najtoplejše leto" v zgodovini. Vsaj eden torej nima pojma.

Nepazljivo si prebral.

Prvi citat pravi, da je 2007 drugo najtoplejše leto v zadnjih 100 letih (upam da ne v tekočem stoletju, ker to bi bilo pa prekomerno zabavno), druga dva pa da je 2007 peto najtoplejše leto odkar merimo.

(Kar pa neobhodno pomeni, da so bila najmanj tri leta močno nadpovprečno topla več kot pred sto leti.)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Torej so bila med "odkar merimo" in "sto let nazaj" - pomeni med 1850 in 1908 ena tri zelo topla leta?

To hočjo rečt?

NASA’s Goddard Institute for Space Studies has declared 2007 the second-warmest year on record. That much we already knew from earlier reports. But now, the agency says 2007 is tied with 1998 as the second-warmest year, with 2005 still acknowledged as the hottest.

Meanwhile, the U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration concluded that 2007 was only the tenth-warmest year in the United States and the fifth-warmest globally.

Nobenmu ni jasno, kaj pravzaprav pravijo. Edino to, da rekorda ni bilo, čeprav naj bi bila CO2 koncentracija pa rekordna. Takole zmedo kot oni januarja 2008, je imel Hitler januarja 1945. Ni blo več nič jasno, "kje se pravzaprav zmaguje".

dzinks63 ::

:)) Segrevanje gor ali dol, samo obetajo se pa davki na CO2 po EU, pa še velike podražite elektrike se planirajo po letu 2012, to pa ni kar tako. Za boj proti klimatskim spremembam naj bi šlo 0,5% EU proračuna. Torej po evropi se bomo kot nekaj borili , ostali svet pa? EU je le delček vsega skupaj. Očitno so preračunali, da se bo poraba elektrike v prihodnje enormno povečala in bodo s tem elegantno filali proračun.

A. Smith ::

Treba je vedet, da bodo (če je to res njihov namen) proračun filali samo kratkoročno.

Ker bodo njihove industrije omejene z izpusti, konkurenčne pa ne, se bo to poznalo na poslovnih rezultatih.

In če na dolgi rok zaradi tega pobereš manj davkov, ni to za proračun nič dobrega.

Res, morali bi bolj premisliti, preden so se spravili nad CO2.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Slovensko predsedstvo EU je še precej Kyoto naspidano. Komisija tudi. Ampak se že slišijo pa racionalisti ki pravijo, da "EU ne more reševati celega sveta na račun svoje konkurenčnosti".

Ti bodo verjetno kmalu prevladali, čeprav Zeleni so sfanatizirali Browna in Merklco in mau zmedli Sakozyja.

Ker Indijci imajo v IPCC samo predsednika in nekaj drugih težakov, s celo zadevo nočejo imeti nič. Niti Kitajci. Vsaj ne, kadar bi se poznalo njim. V ZDA to je neka predvolilna tema, ker Zeleni so tam le močni. Po volitvah 2008 bo stvar pozabljena.

Shegevara ::

lahko me popravite, če bom nekej bednega vprašal,

Pri astronomiji opazujemo sonce in nam razlagajo da je na soncu prav sedaj veliko več sončnih peg kot jih je bilo pred desetletji in se bo to le še stopnjevalo. S tem, ko se sonce "stara" tudi se oddajanje svetlobe in toplote okoli stopnjuje in naj bi čez [x let] prišel do konca energije in samo še oddajal rahlo svetlobo.
Ampak, čeprav sonce posredno deluje na zemeljsko temperaturo ozračja, se bo sigurno temperatura sedaj le še stopnjevala. In kaj lahko mi pravzaprav naredimo? Zmanjšamo izpust CO2?

Postavimo senčnik nekam med zvezdo in naš planet.

Zelo dolgoročno se Zemlja greje, zaradi Sonca, ki se napihuje. To ni dvoma.

Ampak ta klanec je še tako položen, da ga drugi ciklični učinki preglasijo. Ne greje toliko, da bi preprečilo vse bodoče ledene dobe.

> Postavimo senčnik nekam med zvezdo in naš planet.

To je dobra rešitev za milijarde let pred nami. Ja. Včasih senčnik, včasih pa zrcalo ki odbija dodatne žarke na Zemljo. Dinamičen odziv.

se pravi, ti potrjuješ ledene dobe in s tem tudi vse teorije, ki so v zvezi GW pritrdilne?

Zdelo se mi je, da si ti na drugi strani.

Drugi strani česa?

Česa?

Ja GW debate.

Čak mal, a to pomeni da če zdaj IPCC reče da so pomaranče oranžne barve, moram jaz trditi, da so modre?

Sicer sem na napačni strani? :)

ti lahko naprimer dokažeš da pomaranče dejansko niso oranžne.

> se pravi, ti potrjuješ ledene dobe

Ledene dobe so seveda bile. Bi tudi spet prišle, če bi pustili stvari kot so.

seveda bi, če bi pustili stvari tako kot so....
(za sledečim ne stojim 100%):
In potem bi se grenlandija počasi stopila zaradi segrevanja toplota, zaustavila pretok toplega toka pri evropi in tako bi evropa padla v ledeno dobo.

Lej tkole je. Jaz ne verjamem v takoimenovan efekt tople grede.

Ne kupim.

Nadalje tudi ne verjamem, da avto potiskajo naprej kolesa, pač pa mislim, da ga potiska cesta!!!

To večina smatra za veliko oslarijo, ampak mi je prav žal. Fizika NI intuitivna.

Double_J ::

Nadalje tudi ne verjamem, da avto potiskajo naprej kolesa, pač pa mislim, da ga potiska cesta!!!

Jaz pa menim, da ga eksplozije bencina.:)

Kar pa se tiče ogrevanja, lahko rečem da so zime toplejše kot 10let nazaj tule v Sloveniji...

Azrael ::

Jap, podobne so tistim pred 20. leti .1987 do 1990 ni bilo omembe vrednega snega. Prišlo precej prav, ko sem po šihtu delal tehnično.
Nekoč je bil Slo-tech.

ne razumem te thomas.

Ne verjameš v efekt tople grede?

Kaj nas potem sploh greje?

Sicer vem, da si imel v mislih man caused izpusti Co2, ki naj bi kao povečevali prisotnost Co2 v ozračju, s čimer naj bi potem učinek tople grede povečali. Ampak tudi glede avta si ga mimo butnil, tako da nevem no.

Zgodovina sprememb…

> Kar pa se tiče ogrevanja, lahko rečem da so zime toplejše kot 10let nazaj tule v Sloveniji...

Zime v Sloveniji? Sem mislil da govorimo o globalnem segrevanju. Kamor je treba vračunati še najmanj poletja na Novi Zelandiji.

> Jaz pa menim, da ga eksplozije bencina

Te dajejo ENERGIJO. Vendar le zunanja SILA premakne telo, nikakor notranja. Odpor ceste je zunanja sila, ki deluje na avto. Avto pa z enako veliko, a nasprotno usmerjeno silo deluje nazaj na cesto. F=m*a vektorsko. Prvi in drugi Newtonov zakon.

Vendar to je le ilustracija, kako ni najbolj pravilno tisto, kar je "očitno" na prvi pogled. Včasih še kakšen drugi in tretji pogled ne dasta pravilne slike.

Tako je v primeru "tople grede". Razdelali so jo raznih sajtih in knjigah, da bi najmanj tisočerica dobila doktorat iz tega - in ga tudi je.

Vendar, če se njihova lastna merjenja ne strinjajo z njihovo lastno teorijo, je vsaj nekaj narobe. Ni tako očitno. Kot tudi v primeru avta ni tako očitno, pa tudi ni pravilno tisto, kar "vsak ve".

Ni tko simple tale intelektualna igrica in eni trdi v glavo zlahka pogrnejo. Še mnogi zvitejši zraven.

Njihova prognoza je pač bila, ko bo 10% več CO2 v zraku kot ga je bilo takrat, bo topleje.

Zdaj so izmerili, da niso imeli prav.

"Ravno ko je filozof dokazal, da je ladja nepotopljiva, se je ta razklala na dvoje". Tak primer imamo.

gzibret ::

Dajmo enkrat razumet, da efekt tople grede je FACT. Ni treba v njega niti verjet, niti ne verjet. Je golo dejstvo. Solid as a rock. Sej smo že računali, kolikšna bi bila (povprečna) temperatura na Zemlji brez tople grede oz. atmosfere. Koliko že? -20 stopinj C?

O čemer govorimo je to, ali človeštvo z izpusti CO2 povečuje že od nekdaj prisotni naravni efekt tople grede. To je to. Ta trditev pa je na bolj majavih nogah.

Da ne bo nejasnosti.
Vse je za neki dobr!

Thomas> Lej tkole je. Jaz ne verjamem v takoimenovan efekt tople grede.

Ti revež, te ves čas zebe, ker se takoj pri tleh začne 2 in nekaj K vesoljske temperature. Še dobro, da te greje infrardeče sevanje zemlje, če že atmosfere ne more.

Luka Percic ::

Za začetek; a ima kdo definicjo "tople grede"?
Kaj pa definicija "toplogrednega učinka"?

To prvo rabimo, sam imam sicer tudi pripombe na opis dogajanja v atmosferi z "toplo gredo".

http://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse
http://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_effect

Luka Veliki> To prvo rabimo, sam imam sicer tudi pripombe na opis dogajanja v atmosferi z "toplo gredo".

Žal glede tega ni nobene pametne debate.

The name (Greenhouse effect) comes from an incorrect analogy with the warming of air inside a greenhouse compared to the air outside the greenhouse.

The term 'greenhouse effect' originally came from the greenhouses used for gardening, but it is a misnomer since greenhouses operate differently.

No fajn, zdej šele zvem da je ime po nesreči podobno.
Nimam več pripomb.
(če se nemotim me je ravno jype v preteklosti prepričeval obratno, ampak ok)

To me pa zanima, koga sem jaz prepričeval "obratno" :)

Zdej na hitro ne najdem, je pa beseda tekla o tem da topla greda nima z dogajanjem v atmosferi veliko skupnega. Ti si pa ostro nasprotoval.(po spominu)

kitzbrado ::

>Za začetek; a ima kdo definicjo "tople grede"?

Super. Po toliksnih debatah namenjenih posebej topli gredi in njenem mehanizmu v tej temi se nekdo izmed "stalnih" oglasi s tako pripombo.

Globalno segrevanje ni enako topli gredi, OK? Cisto normalno je verjeti v to dejstvo in ne verjeti v GW.

>Thomas> Lej tkole je. Jaz ne verjamem v takoimenovan efekt tople grede.

An instant classic.

imagodei ::

Hehe, kit, s tole zadnjo izjavo si me pa spet v dobro voljo spravil :D

Nekateri ne odstopajo niti za milimeter
- Hoc est qui sumus -

Efekt tople grede" naj bi bila večja tenperatura na Zemlji, ker imamo vodo in ogljikov dioksid v zraku, kot če ga ne bi imeli.

To naj bi bil efekt tople grede.

A ker povprečna temperatura zraka v puščavi, kjer je zelo malo vode, ni 20 stopinj nižja kot preko gora, kjer je vlaga večja ... je tole s toplogrednim učinkom en navaden bluz.

Mi je prav žal.

"Uradna doktrina", po kateri naj bi bilo na Zemlji brez vode CO2 in metana v zraku kar za 30 stopinj bolj hladno ... je en velik bull.

Ker pač puščave na isti zemljepisni širini NISO bistveno hladnejše (so raje toplejše), kot pa gozdnata pokrajina z več vlage, metana in dostikrat tudi več CO2 (od gnitja). Puščavi manjka vsj 3/4 toplogrednih plinov - pa kaj? Zjutraj je bolj mraz, s se podnevi toliko ogreje, da to več kot odtehta.

Kaj jest morem, če je večina pretupčkana, da bi to razumela. Pa še naprej gonite "toplogredni efekt". Potem se pa čudite, kako leta 2007 vseeno ni bilo tako vroče, kot bi glede na rekordno koncentracijo CO2 in glede na "toplogredno doktrino" moralo biti. Ko naj bi bil največji toplogredni efekt doslej.

Sej pravim. Večina NE MORE razumeti, da sila ceste pospešuje avto. Pa še veliko takih elementarnih stvari si razlagajo narobe.

Mislijo, da je itak vseeno. Ni vseeno. Ko je "idealna poledica", zaradi odsotnosti sile ceste, avto ne more speljati. Pa imel avto 500 konj.

"Aja, sej res!"

Tukaj ja pa še en "Aja sej res" v zvezi s "toplo gredo". Ko je atmosfera "rekordno toplogredna" ni rekordno vroče.

Samo jim ne potegne in jim ne potegne. Rajš pišejo takele:

> Dajmo enkrat razumet, da efekt tople grede je FACT.

Figo fact.
««
100 / 386
»»