» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
72 / 386
»»

kitzbrado ::

>Ravno obratno je kot trdite, a ne vidiš?

Težko, ker še vedno nisi podal nobenih podatkov.

Thomas ::

Podatek:

Temperatura je v Death Valey v povprečju višja kot v Nappa Valey, ČEPRAV je več vlage v Nappa.

OK?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

>OK?

Ne. Številke (temperature, vlaga...)? Koliko blizu sta?

Mimogrede: številke za Death Valley sem šel iskat tudi sam in že na Wikipedii jih dobim. Edino nisem čisto prepričan, ali gre za povprečne dnevne temperature ali ne, ker je tam to zelo bistveno. Recimo zelo sumljiivo se mi zdi, da bi ponoči temperatura bila 30°C - kljub temu, da se skale podnevi ogrejejo na 46°C.

I don't care. Dovolj blizu da bi se domnevna toplogrednost morala poznati v smeri, ki jo predvidevate.

Pa se pozna ravno obratno -- v skladu z MOJIMI pričakovanji.

Zgubu si debato. Cifre si poišči pa sam.

>Zgubu si debato. Cifre si poišči pa sam.

Haha. Dobra fora, če ne gre drugače.

Sej gre drugače. Lahko se sprenevedaš, da je hladno v Dolini smrti.

Hladno, kot bi moralo po vaših Warmerskih predvidevanjih biti.

Samo ni.

Seveda gre drugače. Daj številke in linke, kot se v taki debati spodobi.

Sej si sam dal link, kako vroče da je v Death Valey.

Pa nobene "toplogredne" vode v zraku. Pa je še vroče.

Kaj zdej? Se bomo šli še iskat linke za to, da v puščavah ni veliko zelene trave al kaj?

Heh.

Vroče je, vroče, samo je neintuitivno, da ponoči temperatura ne bi padla pod 30°C, tako da lahko predvidevam, da gre za dnevne minimalne temperature (saj še sam si nekaj časa trdil, da se ponoči zelo ohladi zaradi pomankanja vlažnosti). To pomeni, da bi bilo treba najti še podatke za nočne temperature, ki močno znižajo povprečno temperaturo (podobno kot na luni).

gani-med ::

Trenutno je v Death Valley 13°C

Moram pa priznati, da ne vem kaj to pomeni v kontekstu GW :\
CO2 is the elixir of life.

> saj še sam si nekaj časa trdil, da se ponoči zelo ohladi zaradi pomankanja vlažnosti

Ponavadi se res. Ampak če so skale primerne, pa celo ljubo noč oddajajo čez prejeto toploto in kar nekako gre.

Tudi to sem razlagal - toplogredna tla.

Anyway ... revščina toplogrednih plinov v DV, pa 13 stopinj navsezgodaj zjutraj po njihovem času. Čez dan se bo še bolj segrelo. Pa manjko toplogrednosti.

> ne vem kaj to pomeni v kontekstu GW

GW, kaput.

>>GW, kaput.

:D

Začetek nove ledene dobe?

>GW, kaput.

Sploh glede na to, da si se tako že prej odločil, a ne?

Saj na pol poti si že, da dokažeš svoj prav. Podatke o death valley je našel namesto tebe gani-med. Zdaj manjka še kaka bližnja lokacija, pa se lahko pogovarjamo naprej.

Nič ne manjka.

Napoved, da bi bilo za 33 stopinj bolj mraz, če bi ne imeli obilice "toplogrednih plinov" v atmosferi, se na primeru puščav, kjer te obilice ni, izkaže kot napačna.

Pa je to centralna dogma GW.

Kaj se čmo še naprej pogovarjat?

Tole komaj.

Ne, ne, ne. 33 stopinj je številka brez atmosfere. Nisi pozorno poslušal.

Tudi če nisem. Tudi če je z atmosfero 15, se puščave obnašajo ravno obratno, kot bi se morale.

Drži?

Ne vem.

Za razliko od tebe se nočem odločit glede na želje. Rabim podatke.

EDIT: Ne znam popravil v nočem.

Zgodovina sprememb…

Sej maš podatke, kako je s puščavami. Dobro veš, da v njih ne vlada tak peklenski mraz, pač pa prej peklenska vročina.

Niso podatki, ki ti falijo. Čas, da se opomoreš od radikalnega posega v tvoj memeplex rabiš. Preveč si investiral v to, kar se ti je ravnokar zrušilo.

Primerjava za razliko 33 stopinj, ČE ne bi bilo atmosfere, je le zelo hipotetična in z veliko predpostavkami, sicer pa brez vsake praktične vrednosti. Če ne bi bilo atmosfere, bi bilo marsikaj drugače, naprimer že albedo bi bil precej drugačen. Razmere bi bile zelo kmalu podobne tistim na Luni (ali morda na Marsu).

Razmere na kamnu brez vplivov okolice so enake razmeram na istemu kamnu, ki je v vakuumu in kroži po enaki tirnici okoli Sonca.
Vplivi okolice so pa lahko tako zelo različni in različno kompleksni, da je nemogoče karkoli posploševati iz enega primera.

Jaz bi bil vesel, če je to, kar trdiš res. Resnično.

Bom pa vse najprej kritično ocenil, česar ne morem brez podatkov. En podatek je, da smo do sedaj za vsako tvojo (antiGW) trditev našli protiargument.

> Jaz bi bil vesel, če je to, kar trdiš res. Resnično.

Jah sej vem, ti si moralen. Brez ironije!

> smo do sedaj za vsako tvojo (antiGW) trditev našli protiargument.

Samo zdelo se vam je tako.

Bistveni podatki, ki jih rabimo za kakršen koli zaključek glede primerjave Death Valleya

-sončni tok
-temperatura
-koncentracija toplogrednih plinov
-veter (oziroma drugi mehanizmi prenosa toplote) na obeh mestih
(-mogoče sestava tal, ampak dvomim, da je to tako zelo pomembno)

Brez zgoraj naštetega lahko ponavljaš, kar hočeš, samo nisi ničesar dokazal. Tudi jaz lahko rečem: "GW je, številke si pa poišči sam." Samo to je neumna izjava.

EDIT: glede podatkov, ki jih rabimo je seveda še nekaj komplikacij. Recimo dobro je treba pomislit, če smemo uporabit povprečne vrednosti, zaradi nelinearne odvisnosti posameznih količin. Drugi problem je prenos toplote zaradi vetra in dviganja toplega zraka. A znamo na hitro ocenit ta prispevek?

Zgodovina sprememb…

>> Jaz bi bil vesel, če je to, kar trdiš res. Resnično.
>Jah sej vem, ti si moralen. Brez ironije!

Tu gre bolj za sebičnost, ker si GWja ne želim.

Gundolf ::

Zakaj se še kar naprej izogibaš mojemu vprašanju Thomas? Bodi mož in odgovori. Direktno. Torej, da ti ponovim vprašanje: kako s tvojo teorijo pojasniš, da je povprečna temperatura površja 15°C (kar pomeni, da površje seva z 390W/m2)? Pri tem da veš, da Zemlja na kvadratni meter prejme povprečno le 340W, oziroma ko odšteješ še albedo, 240W. Kako torej pojasniš razliko v tokovih?

Glede Death Valleya, mi vemo, da se tam čez dan peklensko segreje. Poleg tega vemo za puščavska podnebja, da se čez noč tudi peklensko shladi. Kakšna je povprečna temperatura lahko brez konkternih podatkov le ugibamo. In kakšna je povp. temp. v primerjavi s sosednjimi pokrajinami pa sploh lahko le ugibamo.

Ampak sej tudi če bi vedeli, bi ta informacija bila dokaj brezpredmetna. Ker količina GHGjev (ki naj bi spet po tvojih ugibanjih bila drastično manjša nad puščavami) ni edini faktor za temperaturo. Celo več, ko se usmeriš na lokalno podnebje, je to eden manj pomembnih faktorjev. Ker ko gledaš lokalno, je najbolj pomemben faktor okolica.

Seveda lahko nadaljujemo tudi s tem, da količina GHGjev v zraku ni edini faktor, ki razlikuje puščavo od zelene pokrajine. Lahko bi celo rekel, da je to eden od manj izrazitih faktorjev.

Gundolf: temperature v Death Valleyu se nahajajo na linku, ki ga je podal gani-med. Da se razbrat, kakšna je recimo temperatura ponoči in poleti je tudi povprečna temperatura svinjsko visoka.

Preden se Thomas preveč razveseli in me takoj konvertira v antiGW zagovornika: strinjam se, da je treba dobro premislit, kaj so glavni akterji pri puščavah (kar sem že prej napisal zgoraj).

V procesu te konvertacije si, kitzbrado. Ne zavedaš se še povsem, ampak v tvoji glavi je bil državni udar. Memi logičnosti so pri tebi dovolj močni, da bodo pometali Warmerske meme ven. Ko vunbacitelji pijance iz gostilne.

Ne bo pa šlo čisto gladko, nekaj časa bo trajalo. Kakšen "pijanec" se še krčevito oklepa kakšnega vogala.

Imaš edinstveno priložnost, da pri sebi opazuješ proces večje spremembe memeplexa, oziroma pogleda na svet!

Res maš srečo!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

> Preden se Thomas preveč razveseli in me takoj konvertira v antiGW zagovornika:
Too late I guess :)

Meni se tisti ganimedov link trenutno noče odpreti, pa sem sklepal, da je le trenutna temperatura, kot jo je tudi on prilimal zraven.

Proces bo pri Gundolfu težji. Njemu lahko "pijanci" vržejo "vunbacitelje" iz gostilne.

Zdej se mu noče odpret Ganimedov link.

Ej, prava figa. O Death Valey je dovolj linkov na vesoljnem Internetu, ni njihovega pomanjkanja, kot je pomanjkanje vode le-tam.

Dolina Smrti, suha in vroča, pekel na Zemlji, hudo pomanjkanje toplogrednih plinov!

Ok, link se je odprl in res, tale DV je zelo posebna puščava. Najnižje dnevne temperature so še vedno strahotno visoke. Zdej bi blo lepo od Thomasa slišat kako to, da se ta puščava tako zelo razlikuje od recimo Sahare, če je pa temperatura očitno odvisna le od atmosfere. In ta ima verjetno dokaj primerljivo količino vlage v sebi nad Saharo in nad DVjem. In količina vlage v zraku je po njegovo očitno edina pomembna spremenljivka.

>Ne bo pa šlo čisto gladko, nekaj časa bo trajalo. Kakšen "pijanec" se še krčevito oklepa kakšnega vogala.

Hihi, prekleti pijanci. Pa tako malo alkohola pijem zadnje čase...

Dajmo se za foro vrnit na dano temo, čeprav mi je diskusija pijancev v moji psihi neznansko zabavna. Še kar nekaj podatkov manjka, da se streznim (hmm, zdaj se bo svinjsko težko znebit teh metafor).

> Zdej bi blo lepo od Thomasa slišat kako to, da se ta puščava tako zelo razlikuje od recimo Sahare, če je pa temperatura očitno odvisna le od atmosfere.

Sej se ne razlikuje, bohvekako.

Temperatura je pa odvisna od Sonca. Absorbcija v tleh igra eno majhno vlogo, v atmosferi pa tudi eno majhno. Baferira nekoliko, to je vse. Sem že vse to razlagal.

Sonca nič ne more ojačat, oblaki kvečjemu zmanjšajo njegov vpliv, kadar so.

"Efekt tople grede" pa sploh ne obstaja.

dzinks63 ::

:)) Po moje na to vpliva sama sastava tal. Če so tla peščena se segreje le zgonja plast , če pa je kamenje se v njega vpije precej več toplote. Torej peščena tla se zelo hitro ohladijo , kamnita pa ne.

Tako je, number 63! Tako je.

Za Saharo: "Daytime temperatures are high; Azizia, Libya, recorded the world's highest official temperature in the shade (136°F/58°C) in Sept., 1922. Heat loss is rapid at night and a diurnal range of 86°F (30°C) is common. Freezing temperatures are not uncommon at night from December to February." 30° torej nihajo temperature med dnevom in nočjo. Za DV, po gani-medovem linku temperature nihajo za ~15°. Od kje torej razlika?

BTW, te moram spomnit Thomas, še vedno nisi odgovoril na tisto vprašanje od kje razlika energijskih tokov.

Aha, thomas se strinja z Dzinksom torej. Zelo lepo, moram priznat. Torej se da reči, da na temperaturo puščave močno vpliva sestava njenih tal? Ampak, če Thomas ti to veš, zakaj za vraga hočeš dokazovat, da bi se dalo na pimerjavi med puščavo in 'zeleno dolino' dokazati, da GHGji nimajo vpliva? Kako bi ti določil, koliko vpliva 'textura' tal na lokalno temperaturo in koliko sestava atmosfere?

V Death Valey so tla bolj absorbcijsko ugodna za toploto. Da jo lahko akumulirajo in sevajo. Kot je rekel dzinks63.

V Sahari pač ne, vsaj ne povsod. Lokalne razlike so gotovo kar velike.

> Kako bi ti določil, koliko vpliva 'textura' tal na lokalno temperaturo in koliko sestava atmosfere?

Kot sem rekel. Moči Sonca ne moreš amplificirat na noben način. Lahko samo več ali manj svetlobe pošlješ nazaj od koder je prišla, še preden kaj segreje.

Edini grelec Zemlje je Sonce. Ostalo je zanemarljivo (geotermika, Lunini žarki ...) ali neobstoječe.

Atmosfera pa baferira. Pretaka sem in tja tisto, kar je padlo z neba.

Ampak ti hočeš pokazat na osnovi tega, da so v DV temperature višje kot v 'zeleni dolini', da to pomeni, da pomanjkanje vode v atmosferi le poviša temperaturo. In pri tem pozabljaš zelo velike dejavnike, od katerih si zdaj enega priznal - sestava tal. Če ima sestava tal torej tako veliko vlogo na temperaturo atmosfere tik nad tlemi, ti ne moreš primerjat dveh terenov z zelo različno sestavo tal in reči "evo, razlika v temperaturi je zaradi drugačne sestave atmosfere". To je standardni BS. A si zdaj dojel to?

P.S. prosim odgovori na tisto vprašanje, kako v tvoji teoriji pojasniš večji toplotni tok iz površja, kot pa ga prispeva Sonce.

> prosim odgovori na tisto vprašanje

Tisto se tebi samo zdi, da je tako.

Azrael ::

>večji toplotni tok iz površja, kot pa ga prispeva Sonce.

Ne obstaja, 1. Zakon Termodinamike tega ne omogoča. Vir je gretja je Sonce, ne ozračje, ta ja samo dušilec hitrih nihanj. IMO bi v hipotetičnem primeru ozračja brez "toplogrednih plinov" temperature šle samo gor, ne dol. Odbojev od oblakov nazaj v Vesolje nebi bilo.in bi ta energija lepo dodatno grela tla, bolj ogreta tla pa bi se tudi ponoči manj ohladila.
Nekoč je bil Slo-tech.

>> prosim odgovori na tisto vprašanje
> Tisto se tebi samo zdi, da je tako.

Ah, pa se le premika! No zdej pa malo bolj podrobno, v čem se motim. Povprečna temperatura ni 15°C, povprečno izsevanje (ki sledi iz povprecne temperature) ni 390W/m2, ali povprečno obsevanje ni 240W/m2. Kaj od tega? Ali morda kaj drugega?

Azrael, verjemi, 1. zakon termodinamike je povsem zadovoljen s toplogrednim efektom. Toplogredni efekt ne uvaja nobene energije 'iz zraka' ali kakorkoi že. Ohranitev energije čisto lepo velja. Pravzaprav v Thomasovi razlagi ne velja. Ker izhodi tok iz površja je 390W/m2, medtem ko vpadni tok iz Sonca (ki je po njegovo edini) je 240W/m2. No, v tem primeru pa očitno nekaj ne štima ravno na področju ohranitve energije.

> Ne obstaja, 1. Zakon Termodinamike tega ne omogoča. Vir je gretja je Sonce, ne ozračje, ta ja samo dušilec hitrih nihanj.

Točno tako. Ti Gundolf pa zdaj sam, za vajo, odgovori na svoja vprašanja.

Če ti 1. zakon termodinamike ne zadošča, si lahko sposodiš še Drugega.

Če je tako zelo enostavno, kje se Gundolf moti, potem tudi mene zanima, ker meni se zdi njegova energijska bilanca pravilna in ne krši nobenega termodinamskega zakona. Malo bolj konkretno prosim.

Z energijsko bilanco je simpl, ko pasulj.
Evo, še en podoben in lahko predstavljiv primer z denarjem, kjer tudi ne morem potrošiti več denarja, kot ga prejmem.

Če vsak dan zaslužim 1 euro, ne morem potem vsak dan v trgovini zapraviti 2 eura.
Lahko pa nekaj časa nič ne zapravljam in potem čez en teden odnesem tja 7 eurov.
Tega seveda ne morem početi vsak dan, ker zmanjka prilivov.

Ena od možnosti je tudi, da en teden ne grem v trgovino in začnem po tem suhem tednu spet odnašati v trgovino le po en euro, v denarnici pa zdaj nosim naokoli teh 6 eurov "viška", ki jih ne nameravam zapraviti naenkrat, ker mi je bolj toplo (pri srcu), če jih imam v denarnici.

Luka Percic ::

bolj ogreta tla pa bi se tudi ponoči manj ohladila.

Eh, to nebo res. Sej smo zgoraj to prediskutirali, tok seva z T^4 (Kelvini!) Torej večja temperatura pomeni da bo ponoči hitreje padla.

Zato je bolj važno kako globoko prodre toplota v planet, torej da energijo porazdeli tako, da je temperatura čimnižja. Tako bo povprečje najvišje.

Gundolf a lahko pokažeš kje si ti dobil ta dva podatka?

Tako na pamet bi rekel da ti ne štima vpadni tok, saj se toplota ne prenaša samo z sončnim tokom,..

Mene pa še nekaj bega- kaj pa direktno prenašanje kinetične energije molekul iz toplejših(hitrejših) na hladnejše?
Tukaj je topla greda sploh nima kaj delat...
Zakaj tega ne upoštevamo? Zanemarljivo?

To me tudi za radiator zanima- kaj me predvsem greje ko dam roko 10 cm od njega?
Sevanje, al hitre (vroče) molekule, ki trkajo (odbivajo) od moje roke?
Če oboje, kakšno je razmerje?
Vsaj na oko?

Horsechoker ::

Samo, da veste kaj učijo "mladino". Danes sem v šoli dobil Evropski rokovnik. Na zadnji strani piše.
Vsem je jasno, da moramo zmanjšati količino CO2, ki se sprošča v ozračje.

Na platnici pa debelo. VPLIVAJ NA PODNEBNE SPREMEMBE. ZNIŽUJ. UGAŠAJ. RECIKLIRAJ. HODI. SPREMINJAJ
But I don't want to be dead. I want to be alive. Or a cowboy.

Azrael ::

@Luka Veliki;

Rekel sem za hipotetičen in seveda povsem nerealen primer: planet X v vsem enak Zemlji, le v ozračju ima samo dušik, kisik, argon. Vodnih hlapov in slavnega toda švorc CO2 ni. Kakšne bi bile temperature na planetu X? Gundolf in somišljeniki pravijo da nižje. Moje mnenje je da bi bile višje, tako povprečje, kot tudi maksimum.

Nič vodnih hlapov = nič oblakov.

Meni najbližji približek temu so vroči poletni pasji dnevi z malo vlage, brez oblačka na nebu, dnevne temperature so visoke, jutranje pa samo za stopinjo ali dve nižje, kot v oblačnem vremenu.

IMO brez "toplogrednih plinov" gre gor maksimum, minimum pa ne pade bistveno = zraste povprečje. Res se zaradi višjih dnevnih temperatur ponoči ta površina hladi hitreje samo, je druga stvar:

Recimo, da se nek kraj pri temperaturi 24°C v 10 urah noči ohladi na 18°C. Predpostavimo, da se pri 30°C ta kraj v 5 urah noči ohladi na 24°C (pri isti vlažnosti, kot v prvem primeru) . V preostalih 5. urah se ne bo ohladil za še dodatnih 6 stopinj, saj za to rabi 10 ur. Zaključek povprečje se močno dvigne.

Primerjava z Luno ni smiselna, saj 2/3 Lune ne prekriva ocean vode, ki je znaten akumulator toplote v nasprotju s kamni, ki so pravzaprav toplotni izolatorji.
Nekoč je bil Slo-tech.

Luka Percic ::

Ah, ja sem površno prebral.

Zgodovina sprememb…

• odbrisalo: snow ()

Thomas, ponavljam vprašanje, prosim odgovor: "No zdej pa malo bolj podrobno, v čem se motim. Povprečna temperatura ni 15°C, povprečno izsevanje (ki sledi iz povprecne temperature) ni 390W/m2, ali povprečno obsevanje ni 240W/m2. Kaj od tega? Ali morda kaj drugega?" No da slišimo.

Ker jaz sem tule že parkrat povedal kako toplogredni efekt deluje in mi ni treba ponavljat ali pri sebi vaje delat. Jaz bi rad slišal PO TVOJI TEORIJI, kaj od naštetega ne štima. Ampak je videti, da se znaš le izmikat. Nobenega direktnega odgovora, čisti politik si.

Torej pokaži, kako v tvoji teoriji vse štima, in odgovori.
««
72 / 386
»»