» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
6 / 386
»»

nicnevem ::

Mal me skrbi tole "nakladanje". Zakaj? Jah...zdajle enkrat ima v Davosu srečanje svetovna elita, ki naj bi med drugim razpravljala tudi o "perečem, pomembnem...lalala..problemu globalnega segrevanja". Na Oxfordu so baje naredili raziskavo o rasti globalne temperature - v naslednjem stoletju celo do 11 stopinj, kar jim očitno ne da spati...al ne vem kaj.
Upam da ne bo zasnovan še kak Kjotski sporazum oziroma kaka nazadnjaška, tehnološko zaviralna pogodba. Prav je da razpravljajo o problemu, samo...če nas bo že kaj pokopalo, nas IMO ne bo segrevanje. Bi bilo bolje da vržejo nekaj miljard v smer raziskav o uporabi naprednih tehnologij.



(verjetno bi to bolj spadalo pod probleme človeštva)

Thomas ::

Tale "svetovna elita", je elita v političnem in kvečjemu še v gospodarskem pomenu. Tisti znanstveniki ki se tudi drenjajo tam, so pa bolj tehnofobi, kot ne.

Se strinjam sicer s tabo. Res je že nekoliko zaskrbljujoč tale ludizem.

BigWhale ::

> Saj se materiali pri segrevanju vedno raztezajo

Led se nic ne razteza :P

snow ::

Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Thomas ::

Ja, tole je zanimivo. Mogoče je, da bi podvojitev ceodva v stoletju lahko pomenila 11 stopinj toplejše vreme. To bi bilo možno, nikakor pa ni nujno, da je to že tudi res.

Ene 10 let nej še računajo, kaj da bo, potem se bomo pa odločili, če ne bi kazalo IZLOČAT ceodva iz atmosfere, če ga je res tako preveč.

Da bi pa zdej kar takoj planili in vzeli rezultate za dokončne, je pa seveda pobožna želja in agresivna zahteva Kyotarjev.

Da bi zmrzovali celo zimo, dokler spomladi tele simulacije ne popravijo in rečejo UPS!

snow ::

An Inconvenient Truth - film Al Gora o global warmingu.

Mnenja?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Thomas ::

Če bi šel gledat ta film v kino, bi hotel sedeti v prvi vrsti. Sicer bi med zehanjem lahko še komu pred mano odgriznil glavo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

krneki0001 ::

Vsa govedoreja sveta da približno 2x več co2 v zrak kot vsi avtomobili skupaj, na dan. Torej manj goveda, pa bo tudi manj co2.

Thomas ::

Jah ne. Goveda so ceodva nevtralna. Dokaj. Goveda so metansko produktivna. Kar je dosti, dosti bolj toplogredno.

Tako, da je osnovna intenca tvojega posta pravilna.

Ampak se ni za sekirat. Če se koplješ v Bohinjskem jezeru, ne razmišljaš na kravjo gnojnico, ki nastaja na planinah okoli "tega alpskega bisera", kot rečejo - in pronica skozi skalovje v Savico in tko naprej.

Vse to ima podobno zanemarljive efekte.

Samo da je Bush takrat nabu tegale Gora! Kdo bi ga prenašal na položaju? Jest ne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mchaber ::

.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mchaber ()

Thomas ::

Kaj to on riše?

Svoje floridske glasove? >:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

snow ::

Ja tista prva pika CO2 je mene najbolj begala? Po tem grafu iz filma je zdaj res veliko več CO2 kot kadarkoli v zgodovini. Mislim, da gre za 650.000 let. Merili pa so temperaturo in CO2 v ledu na antarktiki.

Pa vse tiste slike ledenikov, kako izginjajo - saj a se to ne dogaja vedno ko ni ledene dobe?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Thomas ::

Na ta račun mehurčkov, smo se že presmejal.

Namreč, 100000 let star mehurček zraka v ledu lahko računa, da se bo ceodva raztopil v njegovih stenah.

Čimstarejši je mehurček, maj ceodva bo imel. Itak.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

dr.J ::

Analiziranje mehurčkov v ledu

Difuzija CO2 v ledu je, tako piše v članku, precej omejena, in ne zabriše lokalnih nehomogenosti.

jype ::

IgorGrozni ::

Še slovenska verzija jype-tovega linka:....Misel na tole novico iz teletexta RTVS me razveseljuje že nekaj dni, naj še vas:
teletext RTVS

Še citat:
˝Strokovnjaki pričakujejo, da bodo države poročilo vzele bolj resno, saj temelji na dejstvih in ne le na znanosti. Marsikdo je namreč prepričan, da globalnega segrevanja ozračja ni mogoče nadzorovati........˝

Tole dobiš, ko spojiš ˝zeleni PR˝, premalo sivih celic, ekološki jihad in popolno nerazumevanje sveta....


Včeraj sem v Koloseju pobral brošuro Umanotere in ekološkega sklada. Avtorji TS, so napisani na skoraj enaki površini papirja, kot sami, he,he, ˝tematski sklopi(TS) ( ki so ena stran A5/2 format)˝, ki priporočajo za šparanje(gospodinjski aparati):
...če perete perilo ločeno po barvah, si za to, da boste ˝ekomanijaki˝( izraz iz brošure) in nimate po barvah dovolj perila za poln pralni stroj.... tram, tram, tadaram.....kupite več perila iste barve. :)) ( ...da pohvalimo in izpostavimo ˝Auterja˝ tematskega sklopa TS : Samo Geršak, CD, Formitas:\ ).

sama teža papirja brošure v razmerju z težo sporočila je tudi potrata....



Nič narobe, če na vsak način posamezniki prodajajo ˝avtorske˝ bedastoče, narobe je, da jih jaz(mi) ....prisilno plačujem-o(davki, država).

Tukaj imate tudi velik del razlogov za ˝ekomanijo˝, namreč vaš denar ....>:D

jype ::

IgorGrozni> Še slovenska verzija jype-tovega linka

Tole se sliši, kot da gre za prevod besedila, tako da pozornega bralca pozivam, da prebere obe besedili, da ne bo kakšne pomote glede precej smotrnih zaključkov originalnega poročila (ki pravzaprav sploh ne vsebuje senzacionalnih izsledkov, ki jih omenja slovensko besedilo).

IgorGrozni ::

jype:

Res, ni prevod. Pozor !

Povzetek nima senzacionalnih zaključkov. ....Butaste pač, milo rečeno :), izvirajoče iz ignorance. Znanost namreč po mnenju novičarja in urednika TTX ne operira z dejstvi. Potem pač ne čudi, da je new age-vsko polaganje rok, zdravljenje zemlje z kamni in izganjanje hudiča....čista znanost.

jype ::

"Zaradi globalnega segrevanja ozračja bi se svetovna gospodarska proizvodnja v enem letu lahko zmanjšala za 20 odstotkov." je ena totalna senzacionalistična bedarija. Še huje, kot avtorja navajajo človeka, ki si tudi približno ne bi privoščil take trditve. Kar pravi je to, da če se ukrepa takoj, bo to stalo 1% globalnega bruto družbenega proizvoda, če ne pa bo sanacija posledic potencialno stala 20% iste vsote (v najslabšem primeru in do leta 2050, ne pa "v enem letu").

Seveda je stvar do neke mere loterija, a po drugi strani je človek preučil precej možnosti in ugotovil, da je ukrepanje še vedno najcenejša glede na podatke, ki so na voljo. Prepričan sem, da ni črpal iz brošur umanotere.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Thomas ::

Pač pa bo umanotera prepisovala od njega. To že dela, se razume.

Ima tipček kakšne argumente? Da je tako dober v ocenjevanju bodoče klime in njenih povezav z ekonomijo? :\

Razen, "sigurno je avtoriteta!" - veste kakšen argument?

IMO ne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Sunna ::

.:noir:. ::

Zadnič sem po TV-ju pogledu eno oddajo z naslovom Global dimming. Sprva sem mislu da bo to še ena izmed mnogih oddaj, ki govorijo o globalnem segrevanju in slabem vplivu na našo zemljico, pa je bilo malo drugače.

Ta globalna zavesa, naj bi nastala zaradi vedno večje emisije toplogrednih plinov in bi naj imela dvojni učinek...negativen in posledično zaradi negativnega tudi pozitiven učinek. Negativnega že poznamo, pozitiven pa v tem primeru izenači učinek negativnega in smo tako na pozitivni nuli ( 0 ).

Za kaj gre? Zaradi vedno večje emisije toplogrednih plinov naj bi se učinek tople grede večal in tako povečevalo segrevanje, hrati pa ravno zaradi velikega števila plinov v ozračju pride do debeljenja nekakšne "zavese", ki vedno bolj preprečuje vdor sončnih žarkov na površje. Ta dva efekta se tako izničujeta, čeprav nekateri tridjo da je topla greda še vedno v prednosti in gre še vedno bolj navzdol....ampak problemi bi bli lahk drugje...Razni Kyotski sporazumi in ukrepi za zamnjševanje emisij plinov pripomorejo k ravno nasprotnemu učinku, kateremu se želije izogniti. Zavesa se zato tanjša (posebej nad evropo) in tako prihaja spet vedno več žarkov do površja...in tako spet dobimo preveč segrevanja.

Kako so do teh meritev prišli? V Izraelu naj bi pri meritvi sončnih žarkov, ki dosežejo površje zasledili 22% padec le teh od leta 1950. Kasnejej so podoben padec opazili tudi drugje po svetu, največ v ZDA.

Zanimivo ni kaj..a kok je sploh na vsem tem?

še link... link

gzibret ::

Danes (včeraj) je bila oddaja na TVSLO o tej zadevi. V bistvu so opisovali chemtrails (sledi za letali), ki ohlajujeo ozračje, ker se del sončeve svetlobe direkt odbije nazaj v vesolje.

Pol pa so prikazali eno analizo temperatur v ZDA med 11.9.2001 in 14.9.2001, ko je bila večina letal na tleh. Opazni je bilo bistveno povišanje med razponi temperatur (max_dnevna in min_nočna).
Vse je za neki dobr!

tsh2 ::

S tole izjavo v članku bi se težko strinjal:
"Human activity is likely to play only a small and uncertain role in climate change."

Zato, ker se domneva, da je atmosfero Zemlje ustvarilo življenje. Če pa zdaj pogledamo, koliko plinov sproduciramo ljudje z mašinami si lahko mislimo, da bi lahko imelo podoben globalen učinek, mogoče v minus.

pa kaj je s komarji letos? november je pa še zmeraj pikajo. še nikoli se ne spomnim da bi tako pozno letali okoli :)

krneki0001 ::

V avstraliji je par dni pred poletjem snežilo. Novo zelandijo u bistvu ladje, ki plujejo tja ogrožajo ledene gore in v evropi imamo sedaj od 16 od 20 stopinj, ko bi pa morali imeti -10 in sneg.

ajin ::

Osebno sem mnenja da bodo katastrofa, ki bodo dale cloveku za misliti. Cakam, na te katastrofe,sem mnenja da se bodo zgodili v mojem casu bivanja.

jype ::

Ja. Med 2. svetovno vojno je bila pa v evropskem delu rusije najhujša zima v tistem stoletju.

Ozračje je ogromen sistem in na spremembe, ki jih povzroča človek, lahko reakcije pridejo leta ali pa desetletja pozneje.

So druge reči pomembnejše od segrevanja ozračja, ampak to ni bluzenje nekaterih, da global warming je pa izmišljotina. Odgovornost za ozračje gre z roko v roki s tehnološkim razvojem, ki je edina pot, ki omogoča preživetje na dolgi rok.

BigWhale ::

Cakajte sedaj, da Etna res 'poci', boste videli kaj je onesnazevanje ozracja in kaj je 'global dimming'.

;>

Te nase tovarne in elektrarne in kaj vem kaj se vse, so en prdec, ce etno res raznese. :)

No, to se ne pomeni, da je ta prdec porebno popolno neupostevati.

_marko ::

Sej noben ne trdi, da je trenutni Global warming izmišljotina, eni trdimo le, da je to normalno in se dogaja zelo pogosto v celotni naši zgodovini.
Eni gremo še dlje, trdimi da so degeni tisti, ki gledajo le zadnih 100 let in potem iz tega vlečejo vse zaključke.
Tudi profesorji na naših faxih!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Roadkill ::

Mysterious Stabilization of Atmospheric Methane May Buy Time in Race to Stop Global Warming

Tole samo dokazuje, kako clueless so znanstveniki glede globalnega segrevanja.
Ü

Thomas ::

Ne samo da so zbegani ko kure, tudi so se v velikih množinah klanjali Goreu - in se še - zaradi Moore type filma, ki ga je tipček dal ven.

Centralni point jim je zanikanje Srednjeveškega toplega obdobja. Če bi jim uspelo to dejstvo nekako zamest pod preprogo, potem njihov bluz le ne bil preočiten. V to smer si prizadevajo.

But ... niso vsi tako "čudni". MWP.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

> Centralni point jim je zanikanje Srednjeveškega toplega obdobja.

Da še dam jaz eno kost za glodat :D

Današnji zeleni napovedujejo zaradi globalnega segrevanja uničujoče posledice el ninja. Naj povem, da je bil že (davnega) leta 1878 en uničujoč el ninjo: Climate impacts of El Nino phenomenon in South America: The 1877-1878 episode

In the context of the growing awareness of global climate change and its potential impact it is interesting to bear in mind the 1877-78 El Nino episode and the associated climate disturbances leading to severe environmental crisis in many areas of the world.
Vse je za neki dobr!

Gundolf ::

Pa si sploh cel članek prebral Roadkill? Sej piše, da je metan veliko manj pomemben od CO2.

Thomas: http://www.realclimate.org/index.php?p=11#myth2, http://www.realclimate.org/index.php?p=33

gzibret, že davnega leta 1877 je bil en el-nino? Uf, vsa ta leta sem živel v tej grozni zmoti, da so pa čisto vsi posledica globalnega segrevanja in so se dogajali le v prejšnjem in tem stoletju.

Thomas ::

Sej pravim. Pol toplogrednikov zdej ne dela drugega, da rešuje "hokejsko palico" Alu Goreu. Pomeni, dokazujejo kako "ni bilo toplega obdobja v Srednjem veku".

Samo me ne gane. Erik Rdeči je imel kmetije na Groenlandiji. Pa dokažite obratno! Ker so hard evidences za tisto kolonijo, danes nemogočo, propadlo z nastopom Male ledene dobe okoli 1400, cvetočo okoli leta Gospodovega 1000.

Zanikati to, je kakor zanikati dinozavrove ostanke, še bolj butasto.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gundolf ::

Saj pravim, ni ti še kapnilo da globalne temperature != lokalne temperature.

Thomas ::

Pol u redu. Samo na Grenlandiji je bilo tako "nenormalno toplo" v Srednjem veku, da je raslo žito, kjer je danes permafrost?

Drugje po svetu je bilo pa "normalno mraz", tako da je bilo globalno povprečje enako kot okoli leta 1900?

Super no, nisem vedu tega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gundolf ::

http://www.rudyfoto.com/grl/brattalidbarn.html
Sori, nisem vedel da takole izgleda permafrost. Vsak dan kej novga zveš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gundolf ()

Thomas ::

Al pa tkole:

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Link.

Prideluj ti žito zdaj tam, če moreš, kjer so ga kolonisti svoje Grenlandije svoje čase! In bili od pridelka tako odvisni, da jih je Mala ledena doba pokončala.

Samo toplogredniki pravijo, da je bilo pred MLD, v Srednjem veku toplo kvečjemu toliko kot 1990, nikakor pa ne tako toplo kot danes.

Zanje, se je temperatura podobna tisti iz 1900 razprostirala vse do "pogubnega vmešavanja človeka v to". Vsaj 450 tisoč let, naj bi ne bilo "tako vroče" kot je danes. Sploh pa ne v Srednjem veku, Rimski dobi ali Holocenskem optimimu.

Oni serjejo, da je danes najtopleje in da bomo leta 2100 umrli od groznih 2° Celzija povečanja, ker ne ubogamo Kyotskega protokola.

Celo pameten jim nasede in pomaga širiti njihov bluz, zanimivo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

As the archaeologists dug through the permafrost and removed the windblown glacial sand that filled the rooms, they found fragments of looms and cloth. Scattered about were other household belongings, including an iron knife, whetstones, soapstone vessels, and a double-edged comb. Whoever lived here departed so hurriedly that they left behind iron and caribou antler arrows, weapons needed for survival in this harsh country, medieval Europe's farthest frontier. What drove the occupants away? Where did they go?


Link.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gundolf ::

Jug Grenlandije je še (že, whatever) zelen in tam pridno pridelujejo kar pač pridelujejo in je v tem trenutku ekonomično. Žita niso moje strokovno področje ampak če bi želeli, bi zelo verjetno pridelali nekaj žita, samo kaj jim to pomaga, če ga je ceneje kupiti. Za časa vikingov so bile pač malo drugačne razmere.

Ampak kar eni deljo je pa totalno sranje, lej primer:
Dahl-Jensen et al. (1998) used temperature measurements from two Greenland Ice Sheet boreholes to reconstruct the surface temperature history of the ice sheet over the past 50,000 years. The data revealed that temperatures there during the Last Glacial Maximum approximately 25,000 years ago were 23 ± 2 °C colder than at present. After the termination of the glacial period, however, they rose to a maximum of 2.5°C warmer than at present, during the Holocene Climatic Optimum of 4,000 to 7,000 years ago. The Medieval Warm Period and the Little Ice Age were also documented in the record, with temperatures 1°C warmer and 0.5-0.7°C colder than at present, respectively. Finally, after the end of the Little Ice Age, they report that "temperatures reached a maximum around 1930," but that they "have decreased during the last decades." All of these observations clash with the hockeystick temperature history of Mann et al. (1998, 1999), which is used by the IPCC to make it appear that the Medieval Warm Period and Little Ice Age were mere fables and that 20th-century warming "during the last decades" was unprecedented over the past one to two millennia and caused by anthropogenic CO2 emissions.

Recimo zadnja implikacija, temperatura na Grenladndiji -> globalna temperatura. Kar tko iz neba potegne, da ker je po enih podatkih na Grenlandiji bilo 1° topleje kot 'danes' (čeprav spet Grenlandija je velika in je tole neko povprečje), da to pomeni, da ga IPCC na veliko serje ko pravi da je globalna temperatura 'danes' višja kot kdajkoli v zadnjem tisočletju. Da IPCC ne upošteva MWP. Sranje, kako češ to sploh drugače imenovati?

Kar je pa tragično, je pa da folk (tudi pameten) na veliko naseda tej kvaziznanosti. A nej še enkrat ponovim, mogoče se bo le koga prijelo - lokalna temperatura in lokalno podnebje imata zelo malo skupnega z globalnim stanjem Zemlje. Sploh pa iz enega obalni kos zemljice ne moreš sklepat takih neumnosti kot padajo tule na to temo.

Thomas ::

Torej po tvoje, je na Grenlandiji in povsod trenutno tako toplo, kot v zadnjih 1000 letih ni bilo nikoli?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gundolf ::

> Torej po tvoje, je na Grenlandiji in povsod trenutno tako toplo, kot v zadnjih 1000 letih ni bilo nikoli?
Povprečna (letna) temperatura na površju Zemlje je trenutno večja kot kdajkoli v zadnjih 1000 letih. Recimo če gledaš ene 5 do 10 letno povprečje, oz. kolikor je pač standardno za te stvari, je to z veliko verjetnostjo res.

Thomas ::

Torej je bilo pred Malo ledeno dobo, v Srednjem veku, hladneje kot danes?

Vikingi na Grenlandiji so gojili žito v mrzlejšem vremenu, kot je danes?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Arheologi pravijo:

dug through the permafrost and removed the windblown glacial sand that filled the rooms, they found fragments of looms and cloth. Scattered about were other household belongings, including an iron knife, whetstones

Očitno so imeli kamne za mletje žita, katere je kasneje čez zamrznil permafrost.

a - mar arheologi lažejo?

b - tudi danes bi lahko gojili žito tam, saj je celo topleje, kot je bilo, ko so te kamne uporabljali?

c - toplogredniki pretiravajo vsaj v tem, da je danes topleje, kot je bilo leta 1200



Gundolf (Gore ....) trdijo, da ali a ali b, nikakor pa c.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

:roketa> ::

d) Thomas ne zna prevajat iz Angleščine.

Azrael ::

In kje je napaka v Thomasovem prevodu in kakšen je potemtakem tvoj prevod uporabnik roketa?

Ali samo smetiš in zeliš pozornost preusmeriti drugam, ko so klimatologi (spet) brez konkretnega protiargumenta?

Edit Typo
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

:roketa> ::

Gospod Azrael, Thomas bo že razumel.
Ti pa ne razumeš?
Potem pa lepo vprašaj in ti povem.

Thomas ::

No, jaz te lepo vprašam, kje je napaka v mojem prevodu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Ja. Vem. Naj bi bil brusilni in ne žitni kamen, kakor sem nepravilno prevedel.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
««
6 / 386
»»