Forum » Problemi človeštva » Global warming
Global warming
Temo vidijo: vsi

Matevžk ::
Če se ne motim, so tole isto par let nazaj uvedli Japonci.
Saj če s tem prišparajo energijo in javni denar, nič pa ne izgubijo na ugledu ... se meni zdi čisto kul. Res pa jim ne bi blo treba zraven tlačit globalnega segrevanja.
Saj če s tem prišparajo energijo in javni denar, nič pa ne izgubijo na ugledu ... se meni zdi čisto kul. Res pa jim ne bi blo treba zraven tlačit globalnega segrevanja.
lp, Matevžk

dzinks63 ::

Ja, in na varčevanje jih ne bi nihče poslušal, na zmanjšanje antropogenih izpustov toplogrednega CO2 pa vsi prikimavamo
.

lp, Matevžk

Thomas ::
> Nekateri (jaz) sem globoko v dvomih, kako lahko zračunajo takoimenovano globalno povprečno temperaturo. Mi lahko razložiš? Kje dobijo podake, interval, katero povprečje računajo,...
To je centralni problem. Če bi bili pošteni, bi morali priznati, da tega podatka preprosto nimamo.
Seveda obstaja povprečna globalna letna temperatura. Samo mi je ne izmerimo niti danes, kaj šele v preteklosti.
NIMAMO metode, za merjenje povprečne letne temperature ali njene spremembe skozi leta. Ene proxyje (grobe približke in interpolacije) mogoče, kvečjemu, za zadnjih par let.
Že tukaj se vsa debata precej neha. Zato čimprej začnimo merit!
To je centralni problem. Če bi bili pošteni, bi morali priznati, da tega podatka preprosto nimamo.
Seveda obstaja povprečna globalna letna temperatura. Samo mi je ne izmerimo niti danes, kaj šele v preteklosti.
NIMAMO metode, za merjenje povprečne letne temperature ali njene spremembe skozi leta. Ene proxyje (grobe približke in interpolacije) mogoče, kvečjemu, za zadnjih par let.
Že tukaj se vsa debata precej neha. Zato čimprej začnimo merit!

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

novaa ::
Ker se prvič javljam, najprej lep pozdrav vsem tukaj na forumu...
Porabil sem kaj nekaj časa, da sem prebral tole celotno temo ( 47 strani
)
trenutno me je najbolj prepričal thomas, čeprav dopuščam možnost da se je tudi on kje zmotil... No bolje rečeno... Kaj spregledal...
Na enem tujem forumu, kjer tudi poteka debata o global warmingu sem našel sledečo povezavo: klikni me
ker še nimam vsega razčiščeno da bi lahko podajal svojih mnjenj bi želel da si pogledate tale film ki je na tej strani. Objavljen je v petih delih...
Komentarji zaželeni
Lep pozdrav!
Porabil sem kaj nekaj časa, da sem prebral tole celotno temo ( 47 strani

trenutno me je najbolj prepričal thomas, čeprav dopuščam možnost da se je tudi on kje zmotil... No bolje rečeno... Kaj spregledal...
Na enem tujem forumu, kjer tudi poteka debata o global warmingu sem našel sledečo povezavo: klikni me
ker še nimam vsega razčiščeno da bi lahko podajal svojih mnjenj bi želel da si pogledate tale film ki je na tej strani. Objavljen je v petih delih...
Komentarji zaželeni

Lep pozdrav!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gzibret ()

Sodck ::
Thomas seveda se da globalno temperaturo izmeriti, vsaka država vodi evidenco povprečnih temperatur npr od leta 1971 do 2000 pa vsi opažajo poviševanje temperature. Ni to malo čudno?

Starodavni ::
Pozabljaš, da vsaka država ni ravna površina, na temperaturo ne vplivajo samo zračni dejavniki, ampak tudi tisti dejavniki na kopnem (gore, reke, drevje ipd).
IZmeritev globalne temperature Zemlje je nehvaležna naloga in nam kratkomalo ostanejo le špekulativne ocene, dosti težje pa je te ocene uporabiti za osnovo da bi predvidevali koliko bo temperatura na Zemlji čez 50 in 100 let.
IZmeritev globalne temperature Zemlje je nehvaležna naloga in nam kratkomalo ostanejo le špekulativne ocene, dosti težje pa je te ocene uporabiti za osnovo da bi predvidevali koliko bo temperatura na Zemlji čez 50 in 100 let.

gzibret ::
Sodck> Thomas seveda se da globalno temperaturo izmeriti, vsaka država vodi evidenco povprečnih temperatur npr od leta 1971 do 2000 pa vsi opažajo poviševanje temperature.
Poglej film, ki ga je prispeval novaa. Tam je lepo in jasno razloženo.
Poglej film, ki ga je prispeval novaa. Tam je lepo in jasno razloženo.
Vse je za neki dobr!

Lahko prašam zakaj se tako masovno tali led in ledeniki v zadnjih 30 letih?
Zaradi naravnega procesa (z naravnimi vzroki), ki mu pravimo globalno segrevanje. I guess ...
lp, Matevžk

> Lahko prašam zakaj se tako masovno tali led in ledeniki v zadnjih 30 letih?
A se res? Nekateri se, nekateri se ne. Tisti na Grosgloknerju se že. Odkar so mu napravili v bližini vodno zajetje, asfaltirali cesto tam okoli in ga masovno razkazujejo motoriziranim turistom, kako da se tali ... se res mogoče tali še nekoliko hitreje.
Največji ledenik na Zemlji - tisti na Antarktiki - se pa baje redi ko prasec. Vsako leto pridobi za OGROMNO grosgloknerčkov.
Kar se pa Triglavskega tiče. Poglej na Triglav. Vse je zasneženo ta moment, sredi julija. Sam "ledenik" gor ali dol.
A se res? Nekateri se, nekateri se ne. Tisti na Grosgloknerju se že. Odkar so mu napravili v bližini vodno zajetje, asfaltirali cesto tam okoli in ga masovno razkazujejo motoriziranim turistom, kako da se tali ... se res mogoče tali še nekoliko hitreje.
Največji ledenik na Zemlji - tisti na Antarktiki - se pa baje redi ko prasec. Vsako leto pridobi za OGROMNO grosgloknerčkov.
Kar se pa Triglavskega tiče. Poglej na Triglav. Vse je zasneženo ta moment, sredi julija. Sam "ledenik" gor ali dol.

Ena najnovejša raziskava na to temo:
Ancient DNA reveals Greenland-s warm past
Ancient DNA reveals Greenland-s warm past
The ancient DNA was discovered at the bottom of a two-kilometer-thick ice sheet and comes from the trees, plants and insects of a boreal forest estimated to be between 450,000 and 800,000 years old. Previously, the youngest evidence of a boreal forest in Greenland was from 2.4 million years ago.
Sharp, who has supported the idea that current global warming is the result of human activity, believes the new research offers evidence that climate warming on the current scale is possible through natural conditions.
Vse je za neki dobr!

WarpedGone ::
Grenlandija je takšna slepa pega teh novodobnih zelenih nacijev. Z mirno vestjo direkt ignorirajo dejstvo, da je bila to še pred 1000 leti z zelenjem pokrita dežela. In kvasijo kako smo mi krivi, da se kakšna plošča kje odlomi.
Zbogom in hvala za vse ribe

>>>Thomas že da je zasnežen, ampak ledenika skoraj ni več.
Bmk za ledenike... Pa naj se dvigne gladina morja za 1m če se hoče (itak se nebo).
Za moje pojme je to človeška naivnost da so se naselili tako blizu morja.
Naj pametno uporabijo Kyoto in zgradijo nasipe.
Bmk za ledenike... Pa naj se dvigne gladina morja za 1m če se hoče (itak se nebo).
Za moje pojme je to človeška naivnost da so se naselili tako blizu morja.
Naj pametno uporabijo Kyoto in zgradijo nasipe.

http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod...
Zanimiv članek, Thomas kako to definiraš da je sedaj najtoplejše obdobje po 650 000 letih pa ravno v 200 letih industrije?
Ali pa to? Kako pa komentiraš co2? To teše nisem slišal.
Zanimiv članek, Thomas kako to definiraš da je sedaj najtoplejše obdobje po 650 000 letih pa ravno v 200 letih industrije?
Ali pa to? Kako pa komentiraš co2? To teše nisem slišal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Sodck ()

Daedalus ::
Se pravi, človek v 200 letih mirno potolče 650k let naravnih klimatskih sprememb? Vrže gromozanski vremenski stroj iz ravnotežja in povzroči grozno grozno segrevanje, ki nas bo vse ['utopilo', 'scvrlo', 'vstavi katastrofo po želji']?
Se mi en mau zdi, da boš najprej ti dosti tega pojasnil. Res _dosti_.
Aja, pa pri tem je treba upoštevat, da se gremo najhujšo industrializacijo tam po 2. svetovni vojni. Se pravi - dobrih 60 let vs. tvojih 650k iz članka. Čist zajebani smo, ni kaj.
Se pravi, človek v 200 letih mirno potolče 650k let naravnih klimatskih sprememb? Vrže gromozanski vremenski stroj iz ravnotežja in povzroči grozno grozno segrevanje, ki nas bo vse ['utopilo', 'scvrlo', 'vstavi katastrofo po želji']?
Se mi en mau zdi, da boš najprej ti dosti tega pojasnil. Res _dosti_.
Aja, pa pri tem je treba upoštevat, da se gremo najhujšo industrializacijo tam po 2. svetovni vojni. Se pravi - dobrih 60 let vs. tvojih 650k iz članka. Čist zajebani smo, ni kaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Daedalus ()

Kaj pa tisti graf ki prikazuje nihanje co2 v ozračju za nevem kuk miljonov let, k se je začela industrijska doba je začel naglo naraščati s tem pa tudi temperatura. Ma dejte no, edini forum dosedaj k ne verjamete da mi segrevamo planet?
http://www.arso.gov.si/podnebne%20sprem...
Evo lep članke. Sploh pa vi boste pametni bolj skupaj kot vsi izšolani znanstveniki in NASA ja
Ja poglej kaj smo vse v 60 letih zjebali, reke, ozon,tropski deževni gozd, aralsko jezero...dej ne me basat pa ozračja nemormo uničit ja...kje bi živite, če boste tako nezavedni in se slepili kakor ljudje pred 2 svetovno vojno bo zgleda res vse skupaj zafurano in prepozno.
http://www.arso.gov.si/podnebne%20sprem...
Evo lep članke. Sploh pa vi boste pametni bolj skupaj kot vsi izšolani znanstveniki in NASA ja

Zgodovina sprememb…
- spremenil: Sodck ()

gumby ::
>>Ma dejte no, edini forum dosedaj k ne verjamete da mi segrevamo planet?
precej zalostno, da je edini ane?
precej zalostno, da je edini ane?
my brain hurts

dzinks63 ::

edge540 ::
>>Globalno segrevanje, ki ga vremenoslovci zaznavajo že dve desetletji, ni posledica dejavnosti Sonca, ugotavljajo znanstveniki.
Seveda ni, le kako bi lahko neko nepomembno sonce vplivalo na temperature na Zemlji. Dont be silly!
Seveda ni, le kako bi lahko neko nepomembno sonce vplivalo na temperature na Zemlji. Dont be silly!

Gundolf ::
clanek >Globalno segrevanje, ki ga vremenoslovci zaznavajo že dve desetletji, ni posledica dejavnosti Sonca, ugotavljajo znanstveniki.
Raptor001 >Seveda ni, le kako bi lahko neko nepomembno sonce vplivalo na temperature na Zemlji. Dont be silly!
No vids Sodck, tko kot ti je dzinks63 povedu, temu se reče znanstveno razmišljanje: če sonce nima vpliva na trenutno variacijo temperature, potem sonce sploh nima vpliva na temperaturo! Pa si mislu da je to en tralala forum, kjer folk ne zna kritično razmišljat :)
Raptor001 >Seveda ni, le kako bi lahko neko nepomembno sonce vplivalo na temperature na Zemlji. Dont be silly!
No vids Sodck, tko kot ti je dzinks63 povedu, temu se reče znanstveno razmišljanje: če sonce nima vpliva na trenutno variacijo temperature, potem sonce sploh nima vpliva na temperaturo! Pa si mislu da je to en tralala forum, kjer folk ne zna kritično razmišljat :)

Luka Percic ::
FOX ATTACKS the ENVIRONMENT
Pomagajte uničit fox, ta hudičev medij, ki si upa dat znanstvenike iz obeh polov!
They are decadent, they are evil!
Kaj rata če se medij upre histeriji?
Zeleni zbirajo podpise ter pozivajo k bojkotu fox-a, ter podjetij ki sodelujejo z njimi.
Fašistoidnost zelenih na vrhuncu!
Pomagajte uničit fox, ta hudičev medij, ki si upa dat znanstvenike iz obeh polov!
They are decadent, they are evil!
Kaj rata če se medij upre histeriji?
Zeleni zbirajo podpise ter pozivajo k bojkotu fox-a, ter podjetij ki sodelujejo z njimi.
Fašistoidnost zelenih na vrhuncu!

Mislim da je že dokaj razčiščeno, kdo ima prav. Zdaj je vprašanje kdo bo imel boljšo propagando. Zeleni trenutno pošteno vodijo, IMO.

Aja btw Thomas lep pogled imam na Triglav pa vidim gori samo kake zaplate snega, to je vse. Nopa mi povejte uničili smo že večino rek, jezer, veliko tropskega gozda se izsekava in je izsekan, na veliko se gnoji z pesticidi, nekje je morje že noro onesnaženo, smog v velikih mestih, nekje morajo nositi maske itd itd. Pa recimo okej gledal sem neprijetno resnico nekaj je seveda napihnjenega, ni pa napihnjen tisti graf o koncentraciji co2 za določena obdobja v zgodovini zemlje. Kar se dogaja danes je, da je danes koncentracija co2 večja kakor v tistem holocenskem maksimumu, kot vemo se izpusti noro veliko co2 v ozračje, industrializacija je vedno večja sploh v državah v razvoju. Dokazadno je da je co2 toplogredni plin, temperature se povišujejo, vremenski ekstremi tudi. Vse to je znanstveno dokazano, domnev je zelo malo oz jih skoraj ni. Nevem zakaj mešate drek in se z tem pač ne sprijaznite. Spremembe čutite na lastni koži pa se zgovarjate na holocenski maksimum. Pa da ne govorim kakšno škodo je že naredil človek naravi, izumrlo je veliko vrst živali, veliko jih je ogroženih. Vi pa kar naprej zagovarjate tak način življenja ja...

Jooooj kak si ti trmas.
Svojo boš dalje tupil ne da bi celotne teme prebral in se poglobil v to problematiko.
Če boš sklepal zaključke iz 24ur.com člankov, potem si res naiven.
Ne pogledaš si nobenega link, nobenega filma, samo svoje tupiš dalje.
Svojo boš dalje tupil ne da bi celotne teme prebral in se poglobil v to problematiko.
Če boš sklepal zaključke iz 24ur.com člankov, potem si res naiven.
Ne pogledaš si nobenega link, nobenega filma, samo svoje tupiš dalje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: novaa ()

]Fusion[ ::
Sodck:
Kak pa več da je temperatura odvisna od CO2? Iz dveh grafov, ki ju primerjaš ne moreš tega sklepat, če pa že pa bi ravno obratno, saj naraščaj CO2 zaostaja za temperaturo.
Pa poglej si že enkrat one filmčke ki je novaa linkala!
Kak pa več da je temperatura odvisna od CO2? Iz dveh grafov, ki ju primerjaš ne moreš tega sklepat, če pa že pa bi ravno obratno, saj naraščaj CO2 zaostaja za temperaturo.
Pa poglej si že enkrat one filmčke ki je novaa linkala!
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Sodčk iz vseh tvojih postov je razvidno da nisi prebral cele teme SPLOH. Zato se prosim spravi brat in ko predelaš stvar, potem se oglašaj. Klatiš neumnosti, ki so bile že žnj-krat obdelane in ovržene. DO READ

]Fusion[ ::
Thomas kako to definiraš da je sedaj najtoplejše obdobje po 650 000 letih pa ravno v 200 letih industrije?
Pa mogoče si preberi v temi več kot zadnje 2 strani :P
Pa mogoče si preberi v temi več kot zadnje 2 strani :P
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Samo nekaj...
Dajmo v tej temi ne nasedat novinarskim tračem. Približuje se namreč obdobje "kislih kumaric". //sarcasm on// Fox news je ena najkredibilnejših TV postaj v ZDA. //sarcasm off//
Predelujmo in obdelujmo PODATKE, znanstvene izsledke itd...
Poleg tega Thomas ima z global warming ravno toliko skupnega, kot vsak ostali s svojo glavo misleči ljudje. Pa pustite čustva ob strani. Le DATA velja. In pa seveda osebna interpretacija date.
Dajmo v tej temi ne nasedat novinarskim tračem. Približuje se namreč obdobje "kislih kumaric". //sarcasm on// Fox news je ena najkredibilnejših TV postaj v ZDA. //sarcasm off//
Poleg tega Thomas ima z global warming ravno toliko skupnega, kot vsak ostali s svojo glavo misleči ljudje. Pa pustite čustva ob strani. Le DATA velja. In pa seveda osebna interpretacija date.
Vse je za neki dobr!

hokuto ::
ali pa ce bi sploh nehali... itak ste vec kot ocitno (skoraj?) vsi odloceni v eno ali drugo smer in kar pritrjuje nasprotnemu mnenju najraje ignorirate, ali pa precej neumestno diskvalificirate.
doke!

No, ko sem že govoril o dati: http://www.arso.gov.si/vreme/zanimivosti/. Tukaj jo je nekaj najnovejše za Slovenijo. V prvi tretjini julija je bila višja temperatura in več padavin, kot je 30-letno povprečje. Tudi sonca je bilo v večini Slovenije več.
Kaj naj rečem... Kmetje bi lahko bili veseli.
Kaj naj rečem... Kmetje bi lahko bili veseli.
Vse je za neki dobr!

Ja bravo, enkrat je suša enkrat je preveč vode in to po tvojem mnenju dobro dene za pridelke? haha

A. Smith ::
Gzibret ima seveda popolnoma prav. Vreme je toplo, padavin pa dovolj.
Koruza noro raste, žito je že zrelo, kifeljčar pa ima letos gomolje velike kot navaden krompir
Kaj sledi ne vemo, ampak doslej je bilo vreme naravnost odlično.
Koruza noro raste, žito je že zrelo, kifeljčar pa ima letos gomolje velike kot navaden krompir

Kaj sledi ne vemo, ampak doslej je bilo vreme naravnost odlično.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Jst ::
Letos bi na državnih njivah lahko imeli dve letine pšenice. Global Warming rula!! :)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Ja bravo, enkrat je suša enkrat je preveč vode in to po tvojem mnenju dobro dene za pridelke? haha
Naš mali družinski vinograd uspeva noro dobro. Pa lani je tud uspeval čudovito. Se pa spomnim enih dveh, mogoče treh, res sušnih let nekje iz prve polovice 90-ih, ko se še ni kaj dosti jamralo o globalnem segrevanju. Tako da ne nakladaj preveč na pamet - pejd rajši koga "iz foha" malo povprašat. Al pa pridi na litro domačega kdaj po martinovem:>
Naš mali družinski vinograd uspeva noro dobro. Pa lani je tud uspeval čudovito. Se pa spomnim enih dveh, mogoče treh, res sušnih let nekje iz prve polovice 90-ih, ko se še ni kaj dosti jamralo o globalnem segrevanju. Tako da ne nakladaj preveč na pamet - pejd rajši koga "iz foha" malo povprašat. Al pa pridi na litro domačega kdaj po martinovem:>
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

Nevem kako boš gledal na to čez kakih 30 40 let k bo takalo vreme stalnica, vročina suša ekstremi pa bo tvoje grozje malo bolj slabo.

A nebo po najhujšem scenariju čez 30 do 40 let komaj 1°C bolj toplo???
ouuu jeeaahhh komaj čakam
ouuu jeeaahhh komaj čakam

Azrael ::
@Sodck:
Kdaj boš prebral celotno temo od začetka do konca in nehal klobastai kolosalne neumnosti brez vsake tehtne podlage? Nakladancije Rimskega kluba, Umanotere˛ Ala Gore-a in ostalih zelenih fašištov in debilnih medijev tukaj niso argument.
Kdaj boš prebral celotno temo od začetka do konca in nehal klobastai kolosalne neumnosti brez vsake tehtne podlage? Nakladancije Rimskega kluba, Umanotere˛ Ala Gore-a in ostalih zelenih fašištov in debilnih medijev tukaj niso argument.
Nekoč je bil Slo-tech.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Azrael ()

Gundolf ::
Tvoji posti pa dosegajo nove globine Azrael, a zdaj boš že direktno označeval ljudi in skupine za fašiste? Dej povej, imaš kako tehtno podlago, da lahko označiš Umanotero in Gora za fašiste ali uporabljaš ta izraz striktno kot žaljivko?

Azrael ::
@Gundolf:
Ja zeleni fašisti so. Glede na njihova dejanja in zahteve je taka oznaka še neverjetno mila, jest jih drugače štejem za navadne teroriste. S teroristi pa vemo kako se dela.
Ja zeleni fašisti so. Glede na njihova dejanja in zahteve je taka oznaka še neverjetno mila, jest jih drugače štejem za navadne teroriste. S teroristi pa vemo kako se dela.
Nekoč je bil Slo-tech.

Gundolf - preberi si recimo uvodnik v Poletu (IIRC je tazadnji). Tam en tip piše o podnebnih spremembah in obenem pravi, da (parafriziram) - pri osveščanju ljudi o globalnem segrevanju ni preveč nobeno pranje možganov. Ni to čisto natanćno tak stavek, je pa uporabil besedno zvezo pranje možganov, kar neposredno pomeni, da imamo opravka s propagando.
Kolk pa ma običajno propaganda veze z argumenti, pa vemo. Je nima dosti. Sorry, s takim pristopom ni čudno, da se vso to dretje okoli GW marsikomu enostavno - zagabi. Oziroma - Zeleni&Co. so sami sebi (pa vsem ostalim) največji sovražniki, ker že čisto odkrito priznavajo, da argumenti niso več potrebni. Potrebni pa niso več zato, ker so na misiji, na kateri rešujejo svet. Kot kak Mesija. Govorimo o pravzaprav skoraj že religiji. Kolk pa so religije razumsko utemeljene, pa tud vemo. Niso.
Kolk pa ma običajno propaganda veze z argumenti, pa vemo. Je nima dosti. Sorry, s takim pristopom ni čudno, da se vso to dretje okoli GW marsikomu enostavno - zagabi. Oziroma - Zeleni&Co. so sami sebi (pa vsem ostalim) največji sovražniki, ker že čisto odkrito priznavajo, da argumenti niso več potrebni. Potrebni pa niso več zato, ker so na misiji, na kateri rešujejo svet. Kot kak Mesija. Govorimo o pravzaprav skoraj že religiji. Kolk pa so religije razumsko utemeljene, pa tud vemo. Niso.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

Več CO2 - več O2.
Zakaj?
Ker kot smo že povedali, v atmosferi z večjim deležem CO2 je več hrane za rastline. Te bolj fotosentitizirajo in razbijejo več vodnih molekul na vodik in kisik.
Ja res, fotosinteza ne razbija le ogljikovega dioksida, temveč tudi vodo!
Nekaj tega vodika potem celo uide s planeta. Ker vodikove molekule so "neznosno lahke" in imajo pri isti temperaturi večjo hitrost. Včasih kozmično ubežno.
Pa nobene panike ni treba zato, če nam ogljikov dioksid suši planet.
Zakaj?
Ker kot smo že povedali, v atmosferi z večjim deležem CO2 je več hrane za rastline. Te bolj fotosentitizirajo in razbijejo več vodnih molekul na vodik in kisik.
Ja res, fotosinteza ne razbija le ogljikovega dioksida, temveč tudi vodo!
Nekaj tega vodika potem celo uide s planeta. Ker vodikove molekule so "neznosno lahke" in imajo pri isti temperaturi večjo hitrost. Včasih kozmično ubežno.
Pa nobene panike ni treba zato, če nam ogljikov dioksid suši planet.

PlayTheGame ::
itak ste vec kot ocitno (skoraj?) vsi odloceni v eno ali drugo smer in kar pritrjuje nasprotnemu mnenju najraje ignorirate, ali pa precej neumestno diskvalificirate.
Ja saj, to je vzorec, ki ga tudi jaz vedno opažam na slo-techu. Sicer se v tej konkretni temi strinjam z večino, se pravi s tistimi, ki trdijo, da je GW ena velika propaganda zelenih in povsem prenapihnjena. A hkrati tudi pravim, da je treba zadeve proučevat dalje in nihče ampak res NIHČE ne sme biti tako zelo prepričan v svoj prav, dokler nekaj res ni nekaj 100% dokazano. Enkrat sem to že napisal pa sem bil napaden, češ da je v 21. stoletju že praktično vse odkrito in raziskano ter da bi bile nadaljne raziskave in preučevanja potrata denarja.

MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

Kaj so zeleni fašisti tudi vsi vodilni znanstveniki, ki so imeli nedavno svetovne konference in jih je gledal cel svet?