» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
47 / 386
»»

dzinks63 ::

:)) Bravo gani-med , točno to sem nameraval povedati.

Sodck ::

Ej skeptiki in pametnjakoviči, take sprememembe so se dogajale v miljonih letih kakor se danes v 250 letih...pa dajte no. Vsaka laična knjiga vam zna dokazati globalno segrevanje in njegove posledice. Vi se pa izgovarjate na vse možne načine. Kakor eni amerikanzerji. ;((

jest10 ::

A ti resno misliš, da včasih ni bilo hitrih sprememb?:\

nurmaln ::

>> Višine morja pa nisem nikjer omenjal , če se stali ves plavajoči led na zemlji , se zaradi tega ne bo višina morja nič spremenila.

Odvisno od tega ali je led v morju ali na kppnem.

Ammm... Sej je dzinks63 čist prov povedu.
...če se stali ves plavajoči led na zemlji...

@Sodck
Bluzenje o "amerikanzerjih" tuki ne zaleže. Argumente prosim.

A. Smith ::

>>>Ej skeptiki in pametnjakoviči, take sprememembe so se dogajale v miljonih letih kakor se danes v 250 letih...pa dajte no.

Thomasov citat iz 6. strani te teme:
Erik Rdeči je imel kmetije na Groenlandiji. Pa dokažite obratno! Ker so hard evidences za tisto kolonijo, danes nemogočo, propadlo z nastopom Male ledene dobe okoli 1400, cvetočo okoli leta Gospodovega 1000.

Resnično ti predlagam, da si temo prebereš od začetka. Vse odgovore na tisto kar te zanima boš našel v obliki odgovorov forumašev tebi podobnim.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Važno je da je en rekel da ste tukaj vsi pametni in nimate konkurence. Verjetno ste bolj pametni kakor horda znanstvenikov, ki imajo izkušnje pa so izšolani zato, da tukaj vi pametujete in spodbijate stvari vidne še slepemu človeku.

Tic ::

Točno to mi je nekdo iz FRIja rekel par dni nazaj. Hihi.
persona civitas ;>

nevone ::

> horda znanstvenikov, ki imajo izkušnje pa so izšolani zato, da tukaj vi pametujete in spodbijate stvari vidne še slepemu človeku.

Problem je v tem, da za stvari, ki so menda vidne še slepemu človeku, rabite horde izšolanih znanstevnikov z izkušnjami, hehe.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zheegec ::

Če se bo podnebje spremenilo se mu bomo pač prilagodili, ali pa umrli. Prav tako, kot se je človek že neštetokrat prilagodil v vsej svoji zgodovini.

Če so podnebne spremembe naša krivda ali krivda "narave" (narava = Zemlja, podnebje, rastline, živali, Sonce, bla bla), ali mogoče kombinacije obojega je sekundarnega pomena, definitino pa ne bodo imele nekih utopičnih razsežnosti, kot tukaj nekateri verjamete - sploh pa ne dolgoročno.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Jah se bomo pa severnejše preselili.:)

Kje so sedaj tiste grozne napovedi o najbolj vročem poletju do sedaj?:D

Starodavni ::

@Jest

V Sloveniji in po zahodni evropi ni ravno toplo podnebje. Na zahodu ZDA pa imajo
http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod...

Vendar je samo vročinski val, kar ni nič neobičajnega. Pa drugod v ZDA pa nimajo vročine, ampak veliko dežja, preveč >:D

No, ljudje se pač bodo morali sprijazniti, da so katastrofe del človeštva in vedno bodo, svoje pa dodaja povečanje sončeve aktivnosti, ki bo doseglo vrhunec(ali pač?) leta 2011 ali 2012 in bo prišlo do sončevega izbruha, ki bo zmotil elektrotehniko in telekomunikacije.

Aja, pa bi mi lahko prosim kdo, meni laiku, razložil zakaj po časopisih in člankih vidim, da se v Afriki puščave širijo, drugi pa trdijo, da se pas okoli Sahela krči in postaja "zelen". Ter, zakaj postaja "zelen"? Se to dogaja samo z nekaterimi puščavami, drugi deli puščav pa se dalje širijo.

Hvala za odgovor v zvezi s puščavami. In oprostite, če je že bil podan v tej temi, samo ima preveč strani in ne morem ravno vsega prečekirat.

Thomas ::

70 let nazaj je bila puščava v tistem delu Amerike kjer je danes žitnica. Par let je bil švoh dež, ravno po veliki gospodarski krizi in dobili so kar lepo začasno puščavo.

Danes bi za tisto sušo krivili "antropogene emisije CO2", kakor je zdaj zelo moderno.

Masovna psihologija dela po neki čudni inerciji, ki z realnostjo ni preveč povezana.

Puščave v Afriki in drugod pa se bodo (kratko/srednje/dolgo - ročno) krčile, če bo bolj toplo - in širile, če bo bolj hladno. Dovolj neposredna je zveza med količino padavin in količino zelenjave na polju. Samo višja temperatura omogoča veliko dežja. Par stopinj več kot je in dežja bi imeli dovolj tudi Tauregi.

Da ima pa temperatura na Zemlji kakšno zvezo z metanom, so pa preklicali, kot smo povedali, kakšno leto nazaj. Jim je nazadnje kapnilo, da metan NI obstojen v atmosferi, čeprav so ga prej malikovali takoj za CO2.

Zdaj so Warmerji monoteisti. Samo še v CO2 verjamejo, kot v edinega hudiča.

Ampak ni na tem nič.

Ne glede na to, kaj vas učijo v šoli, znanstvenih revijah, po medijih ...

Človek mora odrasti in spoznati, da se lahko večina spektakularno moti, čeprav ima zadaj "Goreov znanstveni konsenz vročega zraka".

Žal svet ni tako lepo urejen, da bi smeli verjeti slepo komerkoli. Celo velikim avtoritetam kot sta Kajfeževa in Cegnarjeva ne.

Premisli s svojo glavo - ne verjemi niti Thomasu na Slotechu!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

Sodck> Verjetno ste bolj pametni kakor horda znanstvenikov, ki imajo izkušnje pa so izšolani zato, da tukaj vi pametujete in spodbijate stvari vidne še slepemu človeku.

Sodck, če že ti pišeš poste brez argumentov, ki so sicer zreli za izbris, bom še pa jaz povedal tudi nekaj takega, zrelega za izbris. Ampak naj bo, naredil bom izjemo...

Kaj pa ti veš, kdo smo mi. Saj vidiš zgolj nick ;)

In točno tako, kot je Thomas rekel: premisli s svojo glavo, le ta je relevantna. V tej temi imaš milijon linkov, grafov, podatkov, izračunov... pro et contra. Več kot dovolj materiala za razmišljanje. Morda celo za eno zelo dobro diplomo ali slab magisterij ;)
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

TESKAn ::

Dobro je tudi pogledat, kje so najbolj sušna območja na zemlji - mislim, da je področje, kjer je daleč najmanj padavin, nekje na severu sibirije.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

]Fusion[ ::

@Thomas
Ne vem če je tak direktna povezava med temperaturo in padavinami kot jo ti prikazuješ. Moraš še upoštevat kje leži kraj(območje stalnega visokega/nizkega zračnega pritiska), koliko je oddaljen od morja idr. Tako da bi težko primerjal.
Če mi daš kakšen primer bi blo fajn.

LP
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

gzibret ::

Fusion> Ne vem če je tak direktna povezava med temperaturo in padavinami kot jo ti prikazuješ.

Geološka zgodovina uči temu v prid. Če pogledaš oni graf par postov višje, vidiš prvo ohladitev pred pleistocenom, okoli 250 milijonov let nazaj. To je obdobje perma, za katerega so po celem svetu značilna obsežna puščavska območja. Tudi v Sloveniji imamo debelo skladovnico sedimentov puščavskega peska (rdeči peščenjaki).

Naslednje znižanje temperature 500 milijonov let nazaj sovpada z obdobjem kambrija, kjer tudi dobimo izredno debele skladovnice ledeniških nanosov ter velike balvane, prenešene z delovanjem ledenikov, ki segajo (oz. so segali) daleč v območja, kjer bi moralo takrat biti toplo.

Glede puščav v permu še ni dokazano, ali so puščave posledica ohladitve ali lege celin in takratnih gorstev. Dejstvo pa je, da so bile puščave in je bilo hladno in sta zadevi z veliko verjetnostjo med sebboj povezani. Cel mezozoik in velik del kenozoika je bilo toplo in niti ene velike puščave ;) Po Sibiriji so skakali sloni in nosorogi recimo :D

Sedaj je vprašanje, ali so TAKRAT te ohladitve sprožili položaji kontinentov (v permu so kontinenti formirali Pangeo superkontinent, v kambriju pa Gondwano superkontinent)ali pa kaj drugega. Vsekakor pa so bile ohladitve, kar je dokazano na podlagi ohranjenih ledeniških sedimentov.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

leta 2011 ali 2012 in bo prišlo do sončevega izbruha, ki bo zmotil elektrotehniko in telekomunikacije.

No, no. Pretiravati pa ravno ni potrebno veš.

]Fusion[ ::

Hmm, sem mislo bolj kak aktualni primer :P Saj, recimo da nam zgodovina kaže da je tu povezava. Potem če mi lahko razložite delovanje, ker jaz si to tak predstavljam: na nekem kraju se temperatura poveča, posledično tudi izhlapevanje vode, kar povzroči več padavin. Samo to večje izhlapevanje povzroči tudi večje izsuševanje zemlje, kar pa je IMO večje kot povečanje padavin.
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Jst ::

Vzami v poštev tudi ocean.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Višja temperatura zraka pomeni tudi, da bo le - ta lahko držal več vode in je bo več prišlo dlje v notranjost, kot če je zrak mrzel.

Jah globalno segrevanje bo povzročilo to, da bodo nekateri deli zemlje totalno izsušeni nekateri pa pa pretirano namočeni. Povečali se bodo ekstremi,sredozemlje bo peklensko, sever bo profitiral. Pa se je v zgodovini tudi tako led na antarktiki topil kakor se danes, ne pozabite če se ves led staja na grenlandiji, se bo zalivski tok ustavil saj bo porušeno razmerje med sladko in slano vodo in motor tega zalivskega toka se bo ustavil. Posledice so znane. Ampak ne vi iščete vzroke izključno v materi naravi in ne v našem razsipnem delovanju. Samo povej mi, kdaj v zgodovini Zemlje, se je led tako tajal na Antarktiki? In a ni to zanimivo, da so znanstveniki ugotovili v preteklosti, ko se je raven co2 zvečala se je temperatura povečala, ko se je znižala je temperatura padla. Kot vemo proizvedemo co2 ja letno zelo veliko, raven co2-ja se povečuje, s tem pa tudi temperatura. Verjetno ti misliš, ko se v avto usedeš da co2 ni kriv za globalno segrevanje ali pa da preprosto izpuhti v nič. Jao jao pa še zmeraj si zatiskate oči. Samo poglejte grafe rasti co2 sorazmerno z temperaturo pa je to vsakemu jasno, pa še povečevanje deleža rasti industrije z tem. Me zanima kako bi argumentirali vaše poste čez 40 let, ko bodo posledice veliko bolj občutenejše, vzroki so pa že tako ali tako danes vsakemu znani...

Samo povej mi, kdaj v zgodovini Zemlje, se je led tako tajal na Antarktiki?

Ne boš verjel, ampak to se je zgodilo zelo malo nazaj.
Pa se je v zgodovini tudi tako led na antarktiki topil kakor se danes, ne pozabite če se ves led staja na grenlandiji, se bo zalivski tok ustavil saj bo porušeno razmerje med sladko in slano vodo in motor tega zalivskega toka se bo ustavil.

Zakaj se ni zalivski tok ustavil par 1000 let nazaj, ko je bilo občutno topleje kot danes?
Zakaj se ni ustavil zgodnjem srednjem veku, ko je bilo topleje kot danes?

Prvo kot prvo argumentiraj, kdaj se je tajal. Prvo kot prvo obdobje v srednjem veku mislim da v poznem je bilo občutno hladnejše kakor danes. Drugo kot drugo ko se je zalivski tok ustavil, je bila celotna severna polobla pod ledom, 100% sm pa da je bila pod ledenim pokrovom celotna severna amerika.

Azrael ::

@Sodck:

Hmm v enem postu daleč nazaj sem prilepil link do nahajališč premoga na Antarktiki. Pod ledom tisto drevje, ki je sedaj premog vsekakor ni raslo ali pač?

Res priporočam branje teme od začetka, ker lapanje warmerskih floskul brez vsakih argumentov nima smisla.

In še to dobrih 30 let nazaj so podobni tiči svarili da bo v naslednjih 30. letih ta planetič skuhal, če razvoja ne ustavimo na takratni stopnji. Takrat jih ni pretirano resno jemal nihče, edino Holywood je s trilogijo Mad Max opisal svet po njihovih željah.
Nekoč je bil Slo-tech.

In a ni to zanimivo, da so znanstveniki ugotovili v preteklosti, ko se je raven co2 zvečala se je temperatura povečala, ko se je znižala je temperatura padla.

Hehe, poglej si še enkrat grafe in podatke. Ugotovil boš, da se temperatura poveča PRED povečanjem CO2ja.

Kdaj se je led tajal? Ja po koncu ledene dobe, sej ja lahko vidiš, da evropa ni več pod metri ledu.

Prvo kot prvo obdobje v srednjem veku mislim da v poznem je bilo občutno hladnejše kakor danes.

In ko je bilo hladno, smo napredovali dosti manj, kot v toplejših obdobjih. To je jasno vsakemu, da življenje prosperira, ko je toplo. Ko je pa hladno, je pa dosti težje preživet.

Dovolj to bosta tale dva grafa:

Upam da znaš iz njih razbrati, kdaj je bilo topleje, kot je danes. In kdaj se je led na tečajih hitreje talil. In zanimivo, da se takrat ta zalivski tok ni ustavil

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

Okaj recimo vzemimo predpostavko, da imate prav. Kaj pa imajo ti ljudje z "farbanjem" ljudi da se bomo skuhali?

>kaj imajo ti ljudje z "farbanjem" ljudi da se bomo skuhali?

Enostavno: denar, veliko denarja. IPCC je plačan od groznih napovedi, bolj so hude, več denarja dobijo. Kamareadi pa isto.

Stranski produkt tega je še prefinjeno oviranje držav, ki tehnološko močno napredujejo (npr. pribaltske države) s strani držav, ki so trenutno še v vrhu, ampak realno samo stagnirajo (npr. Francija in Nemčija, če se omejimo na EU).
Nekoč je bil Slo-tech.

Jakob_X ::

AZRAEL
{
Hmm v enem postu daleč nazaj sem prilepil link do nahajališč premoga na Antarktiki. Pod ledom tisto drevje, ki je sedaj premog vsekakor ni raslo ali pač?

Res priporočam branje teme od začetka, ker lapanje warmerskih floskul brez vsakih argumentov nima smisla.
}

Ne bos verjel ampak celine se premikajo. Verjetno te bo pa se bolj sokiralo da je antarktika bila nekoc na ekvatorju. Upam da se strinjas da je tam dovolj toplo za rast dreves in da ne gre za neko zaroto "warmerjev".

PS: kdo pa je bil originalno tisti ki mu je tako zmanjkalo argumentov da je moral zaceti nasprotno stran klicati warmerji?

Lahko se pozanimaš Jakob, da je na Antarktiki dovolj tudi mlajših fosilov, da Antarktika ni mogla biti prav daleč od tečaja, ko so nastali.

Že ko je tam okrog bila, je bila tudi kopna in nikakor ne samo zasnežena, kot da jo vidiš danes.

Kontinenti so vseeno precej stabilnejši od njihovega vremena.

Warmerje pa tako nazivamo, ker je ustrezno. Ne, ker bi jih naprimer imeli radi ali kaj takega.

@Jakob_X:

Torej trdiš, da je premog na Antarktiki star pol milijarde let (takrat je bila Antarktika na ekvatorju) ali vsaj nekaj 100 milijonov, ko je bil ta kontinent še dovolj severno, da ni zamrznil?

OK, sedaj pa samo podaj dokaz o starost premoga na Antarktiki in ostalih fosilnih ostankov.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgleda, da se nekateri nočejo sprijazniti z globalnim segrevanjem, zanimivo je tudi da je večina ljudi proti neekološko ozaveščeni Ameriki, tukaj mi pa deluje kot bi bila polovica američanov...aja pa še kaki divji kitajec bi se našel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Sodck ()

Mi smo se tukaj večina sprijaznili z globalnim segrevanjem. Nismo sicer vsi prepričani, da sploh obstaja. Vendar eno malenkost ga je prav lahko in ga večinoma pozdravljamo. Mraza se bi bilo bolj bati, kot so že povedali zgoraj.

Nesprijaznjeni ste fani Ala Gorea. Vi mislite, da bi se morali metati vsi na popek, da bi zmanjšali emisije CO2 v atmosfero, sicer da nas bo pobralo.

Gore, ki je tako obnorel svet, je Američan. Vaš prerok je iz Amerike.

Tebe to moti al kaj?

Kaj sploh hočeš?

Heh, preberi si že temo, smo že velikokrat povedali, kako in kaj. Na kratko, zate.
Da se počasi segreva, ne zanika noben. Zanika se histerija, da bo to povzročilo apokalipso.
Zavračamo, da je za to segrevanje kriv izključno človek. Bilo bi, pa mi kurimo kaj al pa ne. Zato smo nekateri mnenja, da bi se ves denar, ki ga hočejo zmetat v kyoto, lahko dosti bolje porabil - za prilagajanje na višje temperature z namakalnimi napravami ipd. Plus z histerijo okrog CO2ja se zastira problem drugih plinov, ki so bistveno škodljivejši in bi bilo od kyotskega denarja dosti več učinka, če bi ga porabili za zmanjševanje teh, strupenih izpustov. Ne pa en neškodljiv CO2, ki ga lahko še tako ihtavo pumpamo v zrak, bomo teško dosegli koncentracije, ki bi bile smrtne.

>sprijazniti z globalnim segrevanjem

Saj se strinjamo, da se je mogoče malenkost celo ogrelo, ampoak kaj porečeš, da se Mars in Jupiter ogrevata mnogo bolj?

>proti neekološko ozaveščeni Ameriki,

Če s tem misliš na CO2 si sfalil na celi črti. CO2 je onesnaževanje samo za warmerje in ekologe, drugače pa je CO2 hrana za rastlinje in nič drugega.

Prepoved CO2 pomeni konec za vse, kar si tudi želi zeleni fašizem, ki ga lepo upodabljajo ekologi in warmwerji.

Zato še enkrat, pojdi skozi temo in potem govori.
Nekoč je bil Slo-tech.

Nekateri (jaz) sem globoko v dvomih, kako lahko zračunajo takoimenovano globalno povprečno temperaturo. Mi lahko razložiš? Kje dobijo podake, interval, katero povprečje računajo,...

...

> kaj porečeš, da se Mars in Jupiter ogrevata mnogo bolj?

Bemu! Sem že težil na Star HQ, da se Picard ne bi smel več z enterprisom tam se gonit, pa me noben ni poslušal! Zdej ga pa majo, še tam global warming! Človeška golazen.

:))

Pa da ne bo pomote: če bi mi dali podatke, metodologijo in bi se mi postopek zdel kar verodostojen, ter bi sam lahko zračunal in če bi opazil kakšen dvig, potem bi verjel. Do takrat sem pa še do tega skeptičen. Res pa je, da se bolj nagibam k rahlemu (minimalnemu) dvigu, zaradi krčenja puščav.

Zakaj?

Ker le topel zrak je lahko bolj vlažen in ga lahko bolj v notranjost odnese. (Razloženo vsaj desetkrat)

Ne ni moj prerok Al Gore ne kak drugi američan, moj prerok je James Lovelock, Anglež sicer po rodu, preberi si njegovo knjigo Gaja se maščuje in vaše teorije bodo kmalu le bedasti izgovori. Seveda v zrak spuščamo enmormne količine co2, če pa v naravi ta trenutek raven co2 raste in ljudje k temu še bolj pripomoremo pa še toliko slabše. Sem pa tudi zagovornik jedrske energije, saj je daleč najčistejši vir energije. Pa ne mi sedaj o sevanju, pod zemljo v betonu se pa ja ne bo nič zgodilo. pa tudi Černobil je bil medijsko zelo očrnjen, v 60 letih je bila raven radioktivnosti 20krat močnejša kakor po Černobilu. Lepo bi bilo da bi bila fuzija čimprej nared. pa tudi v okolici kjer shranjujejo jedrske odpadke je rast bolj bujna. Tko da je škodljivost jedrske energije medijski larifari. Če še ne veste, Zemlja kot planet je najbolj prosperirala ko ji je bilo hladno. Kot pravim preberite knjigo jamesa lovelocka in vaša skeptičnost bo minila.

Aja pa Thomas ti tudi nisi malo jasen, brez zamere. Praviš da je človeštvo najbolj napredovalo v topli dobi. zakaj pa so današnja območja topla najbolj zaostala? sever je bil vedno najbolj razvit! in verjetno tudi bo! Aja še to do sedaj sem prebral prve 3 strani tele nitke in Thomas je pravi [-----------]

Sodck, enkrat sem te že zelo na rahlo opozoril, sedajle te pa konkretno opozorim. Če hočeš sodelovati na tem forumu, se moraš držati določenih pravil. Prebereš si jih lahko tukaj. Predvsem ti priporočam, da še enkrat predelaš 1. in 2. člen. Od sedaj naprej boš ob podobnih izpadih brisan v celoti. Če še to ne bo pomagalo, te bom predlagal za naziv.

Treba je ohranit nek nivo debate. Neglede na to, če se s človekom strinjaš ali ne, ga ne smeš žalit. Pokončaj ga z argumenti in ne z žaljivkami!

Zgodovina sprememb…

hamax ::

bom prebral še 46 strani

tem prej tem bolj.

vsi "argumenti", ki si jih nastel, so bili ze nekajkrat ovrzeni.

zemlja se je segrevala, se segreva in se bo segrevala. dopuscam moznost, da mi morda nekoliko pripomoremo k temu, vedar je nas delez neznaten.

v glavnem, peberi se preostale strani.

> Gaja se maščuje

Utter bullshit.

gfighter ::

Sem bral to knjigo, pa lahko rečem le to, da ni vredna pozornosti. Preveč populizmov, ampak tega smo pri raznih doomsday writerjih že itak navajeni. Resne znanstvene obdelave dotične problematike v njej ni.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

gumby ::

>>Seveda v zrak spuščamo enmormne količine co2, če pa v naravi ta trenutek raven co2 raste in ljudje k temu še bolj pripomoremo pa še toliko slabše.

CO2 je priblizno toliko nevaren, kot Y2K bug.
s to razliko, da je histerija okoli njega 100x vecja
my brain hurts

>>>Praviš da je človeštvo najbolj napredovalo v topli dobi. zakaj pa so današnja območja topla najbolj zaostala? sever je bil vedno najbolj razvit! in verjetno tudi bo!

Lej, Sodck. Eno so prve civilizacije, drugo so sedanje razmere.

Naštejmo nekaj prvih civilizacij: Mezopotamci, Egipčani, Elamiti, Perzijci. Skupna lastnost? Toplo podnebje!!!, dovolj vode in rodovitne zemlje v okolici.

V sedanjih razmerah človek ni več toliko odvisen od zunanje temperature, saj ima tehnologijo in pripomočke, s katerimi sam regulira svojo telesno temperaturo, primeri - obleka, klima, centralno ogrevanje.

Tisto, kar je spodkopalo nekdaj največje civilizacije pa so bile vojne, način življenja brez napredka in navsezadnje, nafta.

Praviš, da bo sever za vedno najbolj napreden?

Ne vem, če bo držalo. Indija postaja hudičevo preteč svetovni gralec.

[---odstranjen del, ki se nanaša na brisan del posta---]
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

Da pri napredku "južnih" slučajno ne pozabim Izraelcev! Najbrž si seznanjen z njihovim kmetijstvom, ki jim prinaša dve ali več letin? No, v centralni afriki je mogoče z uporabo namakanja doseči 4 letine.

Pravzaprav se mi bolj in bolj dozdeva, da se zahodno kmetijstvo tega boji kot hudič križa in imajo subvencije (posledica je večja konkurenčnost zahodnega kmetijstva in s tem propadanje afriškega) en sam cilj - zakasniti trenutek, ko bodo v centralni Afriki stale namakalne naprave. To bi namreč drastično spremenilo kmetijstvo po celem svetu.
- General James Mattis

Afrika ima še predobre možnosti za razvoj. Zato so tam stalne vojne, ki pa na žalost ta razvoj zaustavljajo.

:roketa> ::

Jest 10, Thomas, Gzibret itn. S tem grafom

bi lahko že enkrat odnehali.

Curve manipulation

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: :roketa> ()

http://www.dnevnik.si/novice/tehnologij... Evo nek zanimiv članek. Uglavnem, nevem kdaj bo jug bolj razvit ko sever, sedaj je juh svetlobno leto daleč od severa po standardu in vsem.

Sodck, jaz ti napišem en kup dejstev, ti pa meni "Uglavnem, nevem kdaj bo jug bolj razvit ko sever, sedaj je juh svetlobno leto daleč od severa po standardu in vsem."? Pomilujem te. Izraelcev po razvitosti ne bomo dosegli nikoli, ostali narodi pa imajo za zaostalost specifične vzroke, ki sem jih že naštel.

Zdaj pa še o tistem članku iz oh-in-sploh-strokovnega online Dnevnika: Če bodo morali zaradi segrevanja (ki je bistveno počasnejše, kot ga tam slikajo) zamenjati kakšno vrsto, so be it. Doma imamo nekaj hektarjev gozda, pa ne opažam porasta lubadarja, niti ga ne opaža logar.

Zanimivo, dva meseca nazaj sem poslušal radisjko oddajo na slo1, ko je nek ekolog razlagal opažanja splošnega povečanja vsega rastja, se pravi, da rastline rastejo hitreje, in to povezal z več CO2.
- General James Mattis

Fizikalko ::

Stupidnosti kar ni in ni konca: klik.

Res, prava rešitev. :(
««
47 / 386
»»