Forum » Problemi človeštva » Global warming
Global warming
Temo vidijo: vsi

edge540 ::
Kitajska je postala največja proizvajalka CO2. In kar je še huje: izpusti plina so večji od energetske učinkovitosti.
Hm?
Še v sedemdesetih, osemdesetih in devetdesetih letih minulega stoletja je bilo v svetovnem merilu manj izpustov CO2 na količinsko enoto energije.
Ja to pa se ja ve da so takrat avtomobili, elektrarne in vse ostalo kar kuri nafto imeli boljši izskoristek.
Nebi prosim lepli visokokvalitetnih člankov iz 24ur.com gor

TESKAn ::
Ja itak je bilo manj CO2ja, če so pa spuščali več COja
.
Pa to je mišljeno sarkastično
.

Pa to je mišljeno sarkastično

Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

sarpi ::
Sem prebral kr neki postov, in dobenemu ni panike glede segrevanja. Vendar pa vsi gledate, pišete, govorite samo iz človeške strani (bomo pa imeli klime, kmeti se bodo preselili....). Kaj pa druge živalske in raslinske vrste , ki se ne bodo uspele prilagoditi razmeram. In jih je kr nekaj, ki smo jim lahko hvaležni da smo mi tukaj.
No, zdej boste pa že pametni spet, da sem paranoičen in nekaj. Ma ja, se boste javili zdej strokovnjaki in začeli z kontra argumenti in kupi "dokazov", ki jih imate u žepu.
No, zdej boste pa že pametni spet, da sem paranoičen in nekaj. Ma ja, se boste javili zdej strokovnjaki in začeli z kontra argumenti in kupi "dokazov", ki jih imate u žepu.

jest10 ::
Kako so pa po tvoje živalske/rastlinske vrste preživele holocenski maxsimum, ko je bilo več kot 1000 let opazno topleje kot je sedaj?

jozek ::
Kako so pa po tvoje živalske/rastlinske vrste preživele holocenski maxsimum, ko je bilo več kot 1000 let opazno topleje kot je sedaj?
Hja niso.

Vsaj nekatere.
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

Azrael ::
Hja in kje je sploh problem glede izumiranja in nastanka novih vrst?
Evolucija lahfa ravno na tem (krutem) načelu. Preživi ali izgini.
Evolucija lahfa ravno na tem (krutem) načelu. Preživi ali izgini.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pa ne vem če kakšni vrsti grozi izumrtje, ker se je temperatura v zadnjih 100 letih dvignila za tisto stopinjo ali koliko že. Prej zaradi kakšnih drugih dejavnikov.

gzibret ::
> Kaj pa druge živalske in raslinske vrste , ki se ne bodo uspele prilagoditi razmeram. In jih je kr nekaj, ki smo jim lahko hvaležni da smo mi tukaj.
Zadeva je sledeča. Rastlinski pasovi se premikajo. Sej vrste ne izginejo, le na druge geografske širine se umaknejo. Poleg tega na neki določeni geografski širini (recimo 46 stopinj N) nimaš konstantne klime. V gorah je hladneje, kot v dolini. Na severni strani pobočij je tudi hladneje, kot na južni strani... Bolj kriofilne rastline (hladnoljube) se bojo pomaknile višje v gore, bolj na sever ter izginile iz južnih strani pobočij. Našlji pa jih bomo v kakih vrtačah na visokem krasu, višje v alpah... Ne bodo izginile, le "prestavile" se bodo.
Zadeva je sledeča. Rastlinski pasovi se premikajo. Sej vrste ne izginejo, le na druge geografske širine se umaknejo. Poleg tega na neki določeni geografski širini (recimo 46 stopinj N) nimaš konstantne klime. V gorah je hladneje, kot v dolini. Na severni strani pobočij je tudi hladneje, kot na južni strani... Bolj kriofilne rastline (hladnoljube) se bojo pomaknile višje v gore, bolj na sever ter izginile iz južnih strani pobočij. Našlji pa jih bomo v kakih vrtačah na visokem krasu, višje v alpah... Ne bodo izginile, le "prestavile" se bodo.
Vse je za neki dobr!

Le kako se bodo rastline, ki prenesejo letna nihanja za 40°C, lahko prilagodile na povprečno 1°C več v naslednjih 50 letih? The horror...

gzibret- Kaj ti naj razložim? Kako deluje narava, kako se razmnožujejo vse vste živih bitij na zemlji, kako se razvijajo bolezni... No edino če živiš v pravljični deželi, potem je to druga zgodba. Drugače pa se vse okrog nas odvija vse prej kot preprosto in vedno težje bo.

Narava se bo prilagodila tako kot se vedno. Če bo izumrla kakšna vrsta, jo bo nadomestila nova, bolj razvita in bolje prilagojena. Zakaj bi bilo vedno težje? Če je živalstvo in rastlinstvo preživelo vroča obdobja, ledene dobe, padce meteoritov, izbruhe vulkanov itd. zakaj bi bilo zdaj kaj drugače?

Luka Percic ::
Sarpi- največja biodiverziteta se je dosedaj dogajala v najtoplejših območjih.
Razlaga je preprosta- več površine je bilo "uporabne"/namočene/nezmrznjene.
A ti bo to kapnilo?
Število vrst se ob vsakem segrevanju hitro povečuje.
Samo poglej kakšne skoke (evolucijske) smo delali v obdobjih segrevanja, medtem ko se je v obdobjih ohlajanja števila padala.
Pa kaj če vsakotoliko kakšna umrje?
Sej na njenem mestu nastanejo 2 novi!
Razlaga je preprosta- več površine je bilo "uporabne"/namočene/nezmrznjene.
A ti bo to kapnilo?
Število vrst se ob vsakem segrevanju hitro povečuje.
Samo poglej kakšne skoke (evolucijske) smo delali v obdobjih segrevanja, medtem ko se je v obdobjih ohlajanja števila padala.
Pa kaj če vsakotoliko kakšna umrje?
Sej na njenem mestu nastanejo 2 novi!

Alexius Heristalski ::
Če je živalstvo in rastlinstvo preživelo vroča obdobja, ledene dobe, padce meteoritov, izbruhe vulkanov itd. zakaj bi bilo zdaj kaj drugače?
S tem, da tole globalno segrevanje ni približno primerljivo z naštetimi katastrofami ...
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

sarpi - podal si trditev, da zadeva ni tako simple. Jaz sem na hitro povedal, da je zelo simple (ker imaš na nekem območju lahko zelo spremenljivo mikroklimo), ti trdiš drugače. Argumentiraj, ampak ne tako, kot si prejle v stilu "am naj ti razložim, kako deluje vesolje..."
S tako argumentacijo pejt postat v ložo.
S tako argumentacijo pejt postat v ložo.
Vse je za neki dobr!

Vidim da to ne pelje nikamor. Smejem se in si mislim svoje, ti in podobni pa si mislite svoje. Hvala za dobre razlage in vložen trud tipkanja. Čas bo pokazl kdo ima prav.
Ajde
Ajde

dzinks63 ::

dzinks63; sarpi nima kej povededat, pa igra žrtev, da nebi izpadel (po njegovo) bebav.
Zdej mora špilat do konca seveda, da ne negira samega sebe.
Sarpi, to so stare psihološke fore, če ne prej, si jih videl ob dvoboju kučan-pučnik.
Špilat žrtev, kot te "nasprotnik" argumentirano zradira.
Kako to, da se še nismo naučili priznati svoje napake?
Zdej mora špilat do konca seveda, da ne negira samega sebe.
Sarpi, to so stare psihološke fore, če ne prej, si jih videl ob dvoboju kučan-pučnik.
Špilat žrtev, kot te "nasprotnik" argumentirano zradira.
Kako to, da se še nismo naučili priznati svoje napake?

Danes sem gledal oddajo, kjer so nekaj omenjali shranjevanje ogljika nazaj v zemljo, namesto v zrak.
A kdo ve kaj o tem?
Predvsem cena me zanima, ali gre za praktično zastonj projekte (v tem primeru bi mogoče podpiral), al gre za prikrito obdavčevanje fosilnih goriv?
No, ko ravno govorimo o preusmeritvah co2-ja iz zraka drugam-
Kako bi zgledalo če bi ga raztapljali v vodi (reke/morja)?
Kako bi to energetsko izvedli,
A bi počasi sam izhajal, ali ostal ujet, dokler ga ne plankton spumpa?
Sej vem da je vse to nesmiselno početje, ampak če lahko te zelenkote poceni utišamo (no, sej vem da nam bodo potem očitali igranje z naravo... ups, sej nam že!), pa naj bo.
A kdo ve kaj o tem?
Predvsem cena me zanima, ali gre za praktično zastonj projekte (v tem primeru bi mogoče podpiral), al gre za prikrito obdavčevanje fosilnih goriv?
No, ko ravno govorimo o preusmeritvah co2-ja iz zraka drugam-
Kako bi zgledalo če bi ga raztapljali v vodi (reke/morja)?
Kako bi to energetsko izvedli,
A bi počasi sam izhajal, ali ostal ujet, dokler ga ne plankton spumpa?
Sej vem da je vse to nesmiselno početje, ampak če lahko te zelenkote poceni utišamo (no, sej vem da nam bodo potem očitali igranje z naravo... ups, sej nam že!), pa naj bo.

Hm, malo nazaj so na SLO2 govorili o tem trgovanju z izpusti CO2ja, cena na tono naj bi bila ~20€. Mogoče kdo ve, komu gre ta denar? IMO se ga nabere kar nekaj, pa me zanima, če se bo porabil za kaj koristnega ali je to le še en način, da si bo skupina ljudi nabasala žepe...

A. Smith ::
Back to basics: ponovimo še enkrat, da ne vidimo, kako bi nam CO2 lahko škodoval.
Sicer pa to ne zanima nikogar več, odkar imata ekonomija in politika nov inštrument;
vidita Francija in Nemčija tamle Litvo, Latvijo in Estonijo, kako jim industrija raste. Pa zaženeta vik in krik, kako se onesnažuje naravo in da naj se to takoj preneha. Potem se pa pač preneha.
Še večja je pa bedarija (pa je ja ne bodo uvedli?!) o kateri pravi Teskan. Gotovo bo nekaj padlo tudi "hrabrim svariteljem" tipa Lučka & Umanotera
Sicer pa to ne zanima nikogar več, odkar imata ekonomija in politika nov inštrument;
vidita Francija in Nemčija tamle Litvo, Latvijo in Estonijo, kako jim industrija raste. Pa zaženeta vik in krik, kako se onesnažuje naravo in da naj se to takoj preneha. Potem se pa pač preneha.
Še večja je pa bedarija (pa je ja ne bodo uvedli?!) o kateri pravi Teskan. Gotovo bo nekaj padlo tudi "hrabrim svariteljem" tipa Lučka & Umanotera

"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Ne samo, da jo bodo, kolikor sem razumel, so jo že.

Jst ::
Dve leti prepozno jamramo o tej bedariji Združene Evrope!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Matevžk ::
Tudi Slovenija 'rešuje Zemljo'
Zanimivo, da se jim zdi tak način sprejemljiv in si ga štejejo v prid. Ciljajo torej na ljudi, ki jih bodo prepričali skozi backdoor - čustva. Sploh ne gre za argumente.
"Naš cilj je torej, da skušamo to na odru predstaviti na čim bolj strasten način /.../"
Zanimivo, da se jim zdi tak način sprejemljiv in si ga štejejo v prid. Ciljajo torej na ljudi, ki jih bodo prepričali skozi backdoor - čustva. Sploh ne gre za argumente.
lp, Matevžk

Lep primer črednega nagona. Sicer pa spominjajo na razvajenega mulca - 'bom težil, dokler se me ne naveličajo in bo po moje samo zato, da bo že enkrat mir'.

Sodck ::
Preberte si knjigo Jamesa Lovelocka Gaja se maščuje, pa boste videli kako katastrofalne so posledice če se zemlja v povprečju segreje za eno stopinjo, saj se na severu to pozna kar 6krat bolj. Permafrost se začne tajati, oceanske puščave (območja brez zelenih alg) se začnejo krčiti, tako se še bolj poveča koncentracija co2 v ozračju...posledice so znane. Fora je v tem, da z takim načinom si kopljemo grob, zemlja se bo nekoč obnovila a lahko brez nas.

A dej no, ne bluzi o katastrofi. Raje malo topleje, kot malo hladneje.
- kaj je narobe, če je v morju lahko več življenja?
- kaj je narobe, če lahko sadimo zelenjavo, kjer je prej zaradi permafrosta nismo mogli?
- in enkrat že dokažite, da je višja temperatura posledica več co2ja in ne obratno - več co2j posledica višje temperature.
- kaj je narobe, če je v morju lahko več življenja?
- kaj je narobe, če lahko sadimo zelenjavo, kjer je prej zaradi permafrosta nismo mogli?
- in enkrat že dokažite, da je višja temperatura posledica več co2ja in ne obratno - več co2j posledica višje temperature.

Zgodovina sprememb…
- spremenil: dzinks63 ()

Teskan trap, z višanjem temperature morja alge izginjajo, alge delujejo le do 12 stopinj celzija. Kot veš alge porabljajo co2, jah egoist sever bo profitiral medtem ko bo jug le še bolj nazadoval. Boš potem rad v rusijo šel, jih opeval? Se pa zna zgoditi da se zemlja tako segreje da tudi tisti permafrost ne bo več obdelovalna površina ampak kos kamenja posejan z žgočim soncem. Ti gledaš za obdobje tvojega življenja mogoče otrok, na dolgi rok bo to katastrofa. Edino če pogruntaš da se bomo selili na zemljo podobnim planetom. Uničimo že to zemljo čimprej.
Aja dzinks, seveda so se civiliziacije razvijale v toplih obdobjih in se je klima spreminjala, le s to razliko da se je naravano. To kar se danes počenja ni naravno. Pa še to upoštevaj, sonce je za 30% bolj močno kakor ob nastanku zemlje, tako da se zemlji pišejo vroči dnevi. Je pa res da brez co2 bi bila povprečna temperatura na zemlji minus 8 stopinj celzija.
Aja dzinks, seveda so se civiliziacije razvijale v toplih obdobjih in se je klima spreminjala, le s to razliko da se je naravano. To kar se danes počenja ni naravno. Pa še to upoštevaj, sonce je za 30% bolj močno kakor ob nastanku zemlje, tako da se zemlji pišejo vroči dnevi. Je pa res da brez co2 bi bila povprečna temperatura na zemlji minus 8 stopinj celzija.
Zgodovina sprememb…
- polepsalo: gzibret ()

>>aja dzinks, seveda so se civiliziacije razvijale v toplih obdobjih in se je klima spreminjala, le z to razliko da se je naravano. to kar se danes počenja ni naravno
A da ni?
A da ni?

Ja in kaj si z tem hotu povedat? Me prikazat kot butlja da tega noben ne ve. Jah par postov nazaj govori kakor da bi blo to skorej naravno kakor je danes, isto kakor bi jamski človek izpustil enormne količine co2 v ozračje, aja pa ne pozabimo na permafrost ter metan ki je 12krat bolj toplogreden plin kakor co2.

Men se zdi tale tvoja trditev precej naravna.

imagodei ::
sodck@aja dzinks, seveda so se civiliziacije razvijale v toplih obdobjih in se je klima spreminjala, le z to razliko da se je naravano. to kar se danes počenja ni naravno. pa še to upoštevaj, sonce je za 30% bolj močno kakor ob nastanku zemlje, tako da se zemlji pišejo vroči dnevi. je pa res da brez co2 bi bila povprečna temperatura na zemlji minus 8 stopinj celzija.
Aja, to celo situacijo spremeni? Če je segrevanje naravno, civilizacije napredujejo. Če pa je izvor segrevanja umeten, je pa čist drugač?
Aja, to celo situacijo spremeni? Če je segrevanje naravno, civilizacije napredujejo. Če pa je izvor segrevanja umeten, je pa čist drugač?
- Hoc est qui sumus -

Ja in kaj si z tem hotu povedat? Me prikazat kot butlja da tega noben ne ve. Jah par postov nazaj govori kakor da bi blo to skorej naravno kakor je danes, isto kakor bi jamski človek izpustil enormne količine co2 v ozračje, aja pa ne pozabimo na permafrost ter metan ki je 12krat bolj toplogreden plin kakor co2.
Kaj vemo. Vemo, da se malo greje, vemo da spuščamo CO2 v luft. Iz tega ti sklepaš da je naš CO2 kriv za segrevanje, neupoštevaje n-krat pomembnejšega dejavnika, Sonca. Kdo je zdaj butelj?

Trap je tu tisti, ki vidi razliko med naravnim in 'umetnim' segrevanjem. ČE, če je to segrevanje sploh posledica našega delovanja. Grafi, ki kažejo, kako povišanje co2ja zaostaja za povišanjem temperature za par sto let, niso dokaz, da imamo mi karkoli pri tem segrevanju. Pa naj nas gore še tako prepričuje v svojih politično propagandnih ''dokumentarcih''.

Jah, tole, kaj je naravno in kaj ni, je stvar filozofov. Za ene je naraven zgolj pragozd in arktična ledena puščava, za druge pa je narava celo ISS recimo, saj tudi tam veljajo naravni zakoni (sevanje, gravitacija...). Tudi plastika je lahko naravna, saj je narejena iz materialov, ki se nahajajo v naravi, naredila pa jih je tudi naravna stvar, človek
Zgolj v vednost da ne bo kreganja okoli tega in da ne bo kdo slučajno užaljen...
> aja pa ne pozabimo na permafrost ter metan ki je 12krat bolj toplogreden plin kakor co2.
Razpolovna doba metana v atmosferi je zaradi UV sevanja in hitre oksidacije izjemno kratka. Tako, da metan niti ni takšen problem.

Zgolj v vednost da ne bo kreganja okoli tega in da ne bo kdo slučajno užaljen...
> aja pa ne pozabimo na permafrost ter metan ki je 12krat bolj toplogreden plin kakor co2.
Razpolovna doba metana v atmosferi je zaradi UV sevanja in hitre oksidacije izjemno kratka. Tako, da metan niti ni takšen problem.
Vse je za neki dobr!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gzibret ()

Thomas ::
> Razpolovna doba metana v atmosferi je zaradi UV sevanja in hitre oksidacije izjemno kratka. Tako, da metan niti ni takšen problem.
To mora bit jasno vsakemu idiotu.
Vendar še kakšne 2 leti nazaj so nas warmerji morili z metanom, potem so pa čudežno odnehali s tem ... slabo leto nazaj.
Še pomnite, tovariši?
To mora bit jasno vsakemu idiotu.
Vendar še kakšne 2 leti nazaj so nas warmerji morili z metanom, potem so pa čudežno odnehali s tem ... slabo leto nazaj.
Še pomnite, tovariši?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::
Vceraj je bilo tako hladno, ker je slo globalno segrevanje na dopust.... Sem se pogovarjal z njim. ;>
No, pa da ne bom cisto off-topic. Kar nekaj casa se nisem oglasil tukaj, pa me zanima ce ste ugotovili te stvari:
- se planet dejansko segreva?
- smo 100%, da to segrevanje povzrocamo mi (clovek)?
- ali to segrevanje kaj bistveno vpliva na planet?
- koliko so narastli oceani?
- zakaj se na morje se vedno vozimo v Koper in ne v Postojno? ;>
No, pa da ne bom cisto off-topic. Kar nekaj casa se nisem oglasil tukaj, pa me zanima ce ste ugotovili te stvari:
- se planet dejansko segreva?
- smo 100%, da to segrevanje povzrocamo mi (clovek)?
- ali to segrevanje kaj bistveno vpliva na planet?
- koliko so narastli oceani?
- zakaj se na morje se vedno vozimo v Koper in ne v Postojno? ;>

Dobro, če mi res nismo krivi za segrevanje je pa res naključje da odkar se je začela industrijska doba, se je raven co2 močno zvečala s tem pa tudi povprečna temperatura. Presneto zanimivo je tudi, da se nikoli tako led na antarktiki in arktiki ni tajal, prav tako ne ledeniki. Mogoče so se kdaj, spet pa je naključje ta naš co2 in industrijska doba. Pa res iščete vse možne razloge da za probleme nismo krivi mi. Potemtakem pa razmetavajmo z energijo in odpadki, saj posledic ne bo nič ane. Zanimivo je tudi, da se širijo puščave in da ste vsi bolj pametni kakor horda znanstvenikov, ki je na nevem kerih konvencijah jasno opredelila problem. Pa saj ni važno a ne, važno je da imam hudega bmw-ja in sem čim bolj potraten kakor so tam oni čez lužo pa že tudi tukaj. Pa sam nisem nevem kaj spet fanatično varčen ampk ravno prav.
Aja Imagodei naravno in umetno segrevanje praviš, da z umetnim ni narobe nič. Pa te prašam a nam že sedaj ni dovolj toplo?
Aja Imagodei naravno in umetno segrevanje praviš, da z umetnim ni narobe nič. Pa te prašam a nam že sedaj ni dovolj toplo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Sodck ()

Zanimivo je tudi, da se širijo puščave
Zanimivo je da se ne.
Da se manjšajo. In da smo to že desetkrat povedali, dali linke in da se pa tvoji ignorantski riti neda niti par strani teme prebrat.

Kakor kaj jest vem je pristona dezertifikacija. To še po šolah učijo, sam vi ste tko al najbolj pametni :)

vi ste tko al najbolj pametni
Seveda smo, ko je pa konkurenca tako švoh.
Luka Veliki; Poslano: 01.06.2007
Odvisno kako imaš naštiman slo-tech sicer, ampak imo ti je ta link na zadnji strani, ne bereš teme v katero pišeš?
[vstavi ustrezno kletvico] ignorantski!

dzinks63 - koliko si star? Če si še v OŠ, potem ti oprostimo. Če pa si že naredil maturo, pol pa bo težka
> Pa ne pozabit, da se kontinenti premikajo..
To je res, samo premik je v holocenu mizeren glede na vse dokazane spremembe podnebja.
> Pa tudi zemeljska skorja se dviga in spušča.
Omejeno na zelo lokalna področja, predvsem na kontinentalne riftinge in na orogene (konvergentni stiki). Večina skorje pa se niti ne dviga, niti ne spušča. Še več, v območju starih orogenov, kjer erozija odnaša material, se skorja rahlo dviga, tako, da se odnašanje materiala izravna z liftingom. Končni efekt je vedno ista nadmorska višina več 10 milijonov let (temu se strokovno reče evstatični dvig površja). Zadeva je podobna plavajoči leseni kocki. Če ji odrežemo vrh (torej del, ki štrli iz vode), se bo kocka rahlo dvignila iz vode. S tem, da je tukaj kontinentalna skorja ekvivalent leseni kocki, voda pa ekvivalent litosfere.

> Pa ne pozabit, da se kontinenti premikajo..
To je res, samo premik je v holocenu mizeren glede na vse dokazane spremembe podnebja.
> Pa tudi zemeljska skorja se dviga in spušča.
Omejeno na zelo lokalna področja, predvsem na kontinentalne riftinge in na orogene (konvergentni stiki). Večina skorje pa se niti ne dviga, niti ne spušča. Še več, v območju starih orogenov, kjer erozija odnaša material, se skorja rahlo dviga, tako, da se odnašanje materiala izravna z liftingom. Končni efekt je vedno ista nadmorska višina več 10 milijonov let (temu se strokovno reče evstatični dvig površja). Zadeva je podobna plavajoči leseni kocki. Če ji odrežemo vrh (torej del, ki štrli iz vode), se bo kocka rahlo dvignila iz vode. S tem, da je tukaj kontinentalna skorja ekvivalent leseni kocki, voda pa ekvivalent litosfere.
Vse je za neki dobr!

jest10 ::
Presneto zanimivo je tudi, da se nikoli tako led na antarktiki in arktiki ni tajal, prav tako ne ledeniki
Si ti siguren, da imaš prav?

Nekaj slikic (za glodat
) iz knjige Thompson & Turk - Introduction to physical geology.
Spreminjanje temperature zadnjo milijardo let:
Obseg kontinentalnega ledenika v zadnjem glacialu v Severni Ameriki:
(tega menda ne želimo
- se nanaša na komentar k prejšnji sliki)
Dvig morske gladine na nekaterih merilnih postajah v ZDA v zadnjih 100 letih:

Spreminjanje temperature zadnjo milijardo let:
Obseg kontinentalnega ledenika v zadnjem glacialu v Severni Ameriki:
(tega menda ne želimo

Dvig morske gladine na nekaterih merilnih postajah v ZDA v zadnjih 100 letih:
Vse je za neki dobr!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gzibret ()

S tem sem mislil predvsem na potresne aktivnosti , ko cele obale zdrsnejo oziroma se potopijo v morje. In se zato ne rabijo stopit ogromni ledeniki, efekt pa je isti.
> Pa ne pozabit, da se kontinenti premikajo.
To je primer indije in pa tudi druge celine ,so se kar zelo premaknile glede na daljno preteklost.
Višine morja pa nisem nikjer omenjal , če se stali ves plavajoči led na zemlji , se zaradi tega ne bo višina morja nič spremenila.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dzinks63 ()

gani-med ::
>> Višine morja pa nisem nikjer omenjal , če se stali ves plavajoči led na zemlji , se zaradi tega ne bo višina morja nič spremenila.
Odvisno od tega ali je led v morju ali na kppnem.
Če se stali arktični led (ki je v morju), se gladina ne bo zvišala, če se stali antarktični led, se bo zvišala.
Premikanje celin se pozna v obdobjih, ki se merijo v milijonih let. Medtem hitreje nastajajo nove vrste (naprimer človek)
Afrika se naprimer pomika proti Evropi in v naslednjih 100 milijonih led bo Sredozemsko morje zaradi tega izginilo, Alpe bodo pa verjetno polne osemtisočakov.
Odvisno od tega ali je led v morju ali na kppnem.
Če se stali arktični led (ki je v morju), se gladina ne bo zvišala, če se stali antarktični led, se bo zvišala.
Premikanje celin se pozna v obdobjih, ki se merijo v milijonih let. Medtem hitreje nastajajo nove vrste (naprimer človek)
Afrika se naprimer pomika proti Evropi in v naslednjih 100 milijonih led bo Sredozemsko morje zaradi tega izginilo, Alpe bodo pa verjetno polne osemtisočakov.