Forum » Problemi človeštva » Global warming
Global warming
Temo vidijo: vsi

imagodei ::
No, GW ni tako majhen problem, se pa strinjam s tistimi, ki trdite, da ima človek zanemarljiv oz. kvečjemu izredno majhen vpliv na višanje temperature.
Sicer pa je problem lahko vsakršen dvig vode za več kot 0,5 m. Če pogledate npr. Piran, je Tartinijev trg ob visoki plimi že zdaj pod vodo. Nekako zoprno bi bilo, da bi nekajkrat na leto morali Pirančani in ostali milijoni ljudi, ki živijo v pri-morskih mestih pumpat slano vodo iz svojih dnevnih sob... Težave predstavlja to tudi za vsa tista mesta, ki stojijo pod nivojem morske gladine in jih varujejo nasipi. Poleg tega rodovitna prst, na katero večkrat letno pljuškne slana voda zaradi plime ali močnega vetra, postane nekako nerodovitna.
Tukaj je potem problem suš, posledično manjšega pridelka, višanja tržne cene osnovnih dobrin... Ni GW zanemarljiv problem, ampak namesto da se okrog tega zganja histerija ter krivi človeka, naj se začne iskati rešitve. Ni pravo vprašanje: Temperature se višajo, kako jih bomo zaustavili in/ali obrnili trend. Pravo vprašanje je Temperatura gre gor, kaj bomo naredili v danih pogoji, da ne bo gospodarske škode in da ljudje ne bodo umirali od visokih temperatur Razmišljat moramo zdaj, kaj bomo naredili, kako se bomo prilagodili, ne pa denar zapravljat za kampanje in histerično vreščanje o človeški krivdi za dvig temperatur.
Sicer pa je problem lahko vsakršen dvig vode za več kot 0,5 m. Če pogledate npr. Piran, je Tartinijev trg ob visoki plimi že zdaj pod vodo. Nekako zoprno bi bilo, da bi nekajkrat na leto morali Pirančani in ostali milijoni ljudi, ki živijo v pri-morskih mestih pumpat slano vodo iz svojih dnevnih sob... Težave predstavlja to tudi za vsa tista mesta, ki stojijo pod nivojem morske gladine in jih varujejo nasipi. Poleg tega rodovitna prst, na katero večkrat letno pljuškne slana voda zaradi plime ali močnega vetra, postane nekako nerodovitna.
Tukaj je potem problem suš, posledično manjšega pridelka, višanja tržne cene osnovnih dobrin... Ni GW zanemarljiv problem, ampak namesto da se okrog tega zganja histerija ter krivi človeka, naj se začne iskati rešitve. Ni pravo vprašanje: Temperature se višajo, kako jih bomo zaustavili in/ali obrnili trend. Pravo vprašanje je Temperatura gre gor, kaj bomo naredili v danih pogoji, da ne bo gospodarske škode in da ljudje ne bodo umirali od visokih temperatur Razmišljat moramo zdaj, kaj bomo naredili, kako se bomo prilagodili, ne pa denar zapravljat za kampanje in histerično vreščanje o človeški krivdi za dvig temperatur.
- Hoc est qui sumus -

TESKAn ::
Nizozemci lepo živijo pod morsko gladino. Bomo pa naredili nasipe, pa bo. Z vsemi temi milijardami, ki bodo šle v kyoto, bi lahko naredili še pa še nasipov in črpalnih postaj.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

donfilipo ::
Imagodei>>No, GW ni tako majhen problem...
Zgleda da res ne. Že zato, ker dviga toliko za zdaj političnega prahu. Zdi se da se 'omladinske snage...we shall overcome' današnjih protestnikov, učenih tako na rdeči, kot tudi plavi in beli strani, usmerjajo z energijo global warminga memeplexa skoraj 30%. In to ni nič narobe. Mislim, da to ne bi uspelo nikomur drugemu kot teuflu ali njegovi opoziciji. Klinc bo, če bi nenadoma začeli spet nositi Marxove ali dolfijeve slike. Problem je drugje. Ko pridemo do točke reševanja GW. Naj povem, da recimo antiGW možje niso luskinasti kuščarji, ki po teoriji Davida Ickeja držijo v rokah skoraj cel svet. kar seveda ne pomeni, da pod določenimi nevrozami kuščarjev dejansko ne vidimo. Jih! In jasno, tisti ki jih ne, se potem lahko hvalijo z zdravo kmečko pametjo. In po moje je to kmečko zdravje treba vzeti v obzir neprestano. Sicer pridemo do neracionalno razloženih lizard fear psihoz, ki bi, če bi jim sledila večina, v grob lahko spravila kar 25% kapitalistov nekaterih krivih, drugih puklastih, da ne govorimo o tistih, ki pravzaprav držijo motor napredka in udobja v pogonu. Tako imamo na GWakeptics strani recimo nekatere rahlo smešne poteze, ki pa opozarjajo na resnost same zadeve, ki se je ne rešuje z nekimi demonstracijami in protokoli ampak....fuck nobody realy knows for now. Naj kot enega takega GWskeptica omenim popularnega pisca Michaela Chrichtona, ki je na to tematiko napisal knjigo State of fear, kjer si je kar od Anarho sindikalista Chomskega sposodil teorijo terorizma zelenih s pomočjo indoktrinacije strahu - pri noamu so zeleni vlada. No Noam je nedvomno bral Erica Blaira 1948 ta pa bilbijo..
Kar sem hotel reči, trdi finančniki Hollywooda po tej knjigi niso posneli še enega hita, ampak so jo zavrnili kot bull. Pa vendar, nekatere napake zelenosti uberales, se vendar dajo spregledati in nam dajo misliti. Michael je pozitivec zato, ker globlje misli zavije v tension, sex and violence, in jih tako popularizira......Je res vredno žrtvovati 20 miljonov dolarjev, da se prihrani nekomu 1 leto življenja. Morda bi mu ga s tem denarjem naredili, čeprav leto krajšega, toliko kvalitetnejšega, da bi podpisal s krvjo, da se z good and shorter strinja. Namenoma sem izbral najdrastičnejši primer iz knjige, (Nekatere spremembe pri izdelavi bencina), ki pa vsaj po mojih preverjanjih, držijo prej kot prepoved DDT, ki naj bi povročila smrt 50 miljonov ljudi, zaradi ponovnega vzpona malarije....Torej če bi ZDA podpisale Kioto protokol, bi to zmanjšalo rast temperature za 0.1 stopinje Celzija do leta 2100, stalo pa bi čez 400 miljard dolarjev. In mislim, da vam je zdaj jasno, kje tiči hudič in to ta veliki 'big mothaf...'. Lahko je v totalitarizmih naročiti maserki, naj prepriča maršala, da je treba paziti naravo in se potem zapira...strelja, če se ne časti malo tudi zelenega boga.(ampak malo, vsekakor ne bolj kot maršala
). Če pa imamo za ritjo100 'kuščarjev', ki so nam financirali kampanjo, zato ker smo se jim zdeli, da bomo racionalno znali skrbeti za splošno in seveda s tem tudi njihovo dobro.... in vprašamo puklastega blagajnika koliko mamo v kasi, na drugi strani škuštranega einsteina, kaj bi realno omejitev emisij prinesla, je odločitev težka. In edino orožje, ki ostane je oblikovanje javnega mnenja. Tudi če ga je treba malce 'nategniti'. Pa seveda nekateri še fino služijo pri tem. Pa ni rečeno, da kakor koli pripomorejo k iskanju poti do rešitve
Mam eno tako povsem privat misel, da warmerji vedno bolje vidijo mehanizem gretja, ampak ga bodo na drugi strani vendarle na najcenejši način rešili prav tisti 'lizardi', ki tiščijo za anitGW in Gwskeptics memepleksom. Let us wait and see
Zgleda da res ne. Že zato, ker dviga toliko za zdaj političnega prahu. Zdi se da se 'omladinske snage...we shall overcome' današnjih protestnikov, učenih tako na rdeči, kot tudi plavi in beli strani, usmerjajo z energijo global warminga memeplexa skoraj 30%. In to ni nič narobe. Mislim, da to ne bi uspelo nikomur drugemu kot teuflu ali njegovi opoziciji. Klinc bo, če bi nenadoma začeli spet nositi Marxove ali dolfijeve slike. Problem je drugje. Ko pridemo do točke reševanja GW. Naj povem, da recimo antiGW možje niso luskinasti kuščarji, ki po teoriji Davida Ickeja držijo v rokah skoraj cel svet. kar seveda ne pomeni, da pod določenimi nevrozami kuščarjev dejansko ne vidimo. Jih! In jasno, tisti ki jih ne, se potem lahko hvalijo z zdravo kmečko pametjo. In po moje je to kmečko zdravje treba vzeti v obzir neprestano. Sicer pridemo do neracionalno razloženih lizard fear psihoz, ki bi, če bi jim sledila večina, v grob lahko spravila kar 25% kapitalistov nekaterih krivih, drugih puklastih, da ne govorimo o tistih, ki pravzaprav držijo motor napredka in udobja v pogonu. Tako imamo na GWakeptics strani recimo nekatere rahlo smešne poteze, ki pa opozarjajo na resnost same zadeve, ki se je ne rešuje z nekimi demonstracijami in protokoli ampak....fuck nobody realy knows for now. Naj kot enega takega GWskeptica omenim popularnega pisca Michaela Chrichtona, ki je na to tematiko napisal knjigo State of fear, kjer si je kar od Anarho sindikalista Chomskega sposodil teorijo terorizma zelenih s pomočjo indoktrinacije strahu - pri noamu so zeleni vlada. No Noam je nedvomno bral Erica Blaira 1948 ta pa bilbijo..

In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::
Zanimivo, kar piše donfilipo, ja.
Kar se tiče smrti zaradi vročine, je to v primeru Francije 2003 tak bul, da si ne morte mislit. Sicer sem to že pojasnjeval, pa bom spet. Noben se ne more upreti argumentom osnovnošolskega množenja in deljenja. Sicer se potem izgovarjajo, da "tega pa noben resen warmer ni nikoli trdil". Res je, noben resen warmer, ker resen warmer je oxymoron. Okrogel kvadrat.
Pa poglejmo. Baje naj bi tistega vročega avgusta 2003 zaradi vročine umrlo 10000 ljudi širom Francije.
Gremo po poštevanko v špajzo. Francoz(inja) doživi ene 30000 dni. Potem umre. Če jih je 60 milijonov, to pomeni, da jih umre 2000 na dan ali 60000 vsakega vročega avgusta. Histerija, ker je bilo mrličev kakšnih 15 do 20% več kot običajno? V mrzlih zimah je to povsem običajen pojav, taki presežki. Histerija je bila zaradi lepšega, to je računsko jasno.
Mraz je ubijalec, bistveno večji od vročine.
Kar se tiče smrti zaradi vročine, je to v primeru Francije 2003 tak bul, da si ne morte mislit. Sicer sem to že pojasnjeval, pa bom spet. Noben se ne more upreti argumentom osnovnošolskega množenja in deljenja. Sicer se potem izgovarjajo, da "tega pa noben resen warmer ni nikoli trdil". Res je, noben resen warmer, ker resen warmer je oxymoron. Okrogel kvadrat.
Pa poglejmo. Baje naj bi tistega vročega avgusta 2003 zaradi vročine umrlo 10000 ljudi širom Francije.
Gremo po poštevanko v špajzo. Francoz(inja) doživi ene 30000 dni. Potem umre. Če jih je 60 milijonov, to pomeni, da jih umre 2000 na dan ali 60000 vsakega vročega avgusta. Histerija, ker je bilo mrličev kakšnih 15 do 20% več kot običajno? V mrzlih zimah je to povsem običajen pojav, taki presežki. Histerija je bila zaradi lepšega, to je računsko jasno.
Mraz je ubijalec, bistveno večji od vročine.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

SavoKovac ::
Res, life bi lahko oznacil kot odvod vsote hitrosti relevantnih partiklov po času. In večja je temperatura, večja je hitrost in življeje. Podobno kot pri hitrosti internetne povezave. Oziroma pri vetru v jadrih. Sam prevec pa zna bit prevec.
PS: A tebe so pomilostil?
PS: A tebe so pomilostil?

imagodei ::
OK, vsa matematika jasna, razen podatka, da jih umre 2000 na dan... To je statistični podatek, ali si računal?
Ker računat to po moje ne gre - če predpostaviš, da je populacija stalna (60 mio), potem jih lahko umre tudi "samo" 1000 na dan, pa se jih 1000 rodi. Ali pa jih umre 10000/dan, pa ravno toliko rodi. Od kod ravno 2000?
Druga stvar: 15-20% mrličev več (ali manj, for what it matters) na dan res ne predstavlja nekega alarma. V primeru 2000 smrti povprečno, to znese 2400 smrti, 400 več, v 60 milijonski naciji to ne predstavlja veliko. Ampak 400 ljudi več na dan cel mesec... To bi pa mene že rahlo zaskrbelo in bi iskal zunanje dejavnike.
Zdaj, ne pravim, da je teh 400 smrti/dan zakrivila vročina, sem čisto odprt za argumente, ampak takole na hitro se meni ta številka zdi rahlo bolj alarmantna, kot tebi, Thomas
Ker računat to po moje ne gre - če predpostaviš, da je populacija stalna (60 mio), potem jih lahko umre tudi "samo" 1000 na dan, pa se jih 1000 rodi. Ali pa jih umre 10000/dan, pa ravno toliko rodi. Od kod ravno 2000?
Druga stvar: 15-20% mrličev več (ali manj, for what it matters) na dan res ne predstavlja nekega alarma. V primeru 2000 smrti povprečno, to znese 2400 smrti, 400 več, v 60 milijonski naciji to ne predstavlja veliko. Ampak 400 ljudi več na dan cel mesec... To bi pa mene že rahlo zaskrbelo in bi iskal zunanje dejavnike.
Zdaj, ne pravim, da je teh 400 smrti/dan zakrivila vročina, sem čisto odprt za argumente, ampak takole na hitro se meni ta številka zdi rahlo bolj alarmantna, kot tebi, Thomas
- Hoc est qui sumus -

edge540 ::
Pa kaj če jih j zakrivila vročina? Od nečesa stari ljudje morejo umret. Pač bi se te smrti porazdelile na mesece pred in za poletjem. Povprečje ostane isto.

PlayTheGame ::
Ni pravo vprašanje: Temperature se višajo, kako jih bomo zaustavili in/ali obrnili trend. Pravo vprašanje je Temperatura gre gor, kaj bomo naredili v danih pogoji, da ne bo gospodarske škode in da ljudje ne bodo umirali od visokih temperatur
S tem odstavkom se kar strinjam. Treba se bo pač prilagodit na dane pogoje, spremenit razmišljanje kakšne poljedelske kulture bomo pridelovali na določenih področjih, kje bomo zidali hiše, tovarne itd. Ponavadi te stvari pri vremenu že vsa leta Trontelj opozarja.

MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

Luka Percic ::
Prosim vas no, kakšno histerijo pa zganjate- če se v naslednjih 100 letih dvignilo za še eno stopinjo ali dve- bodo posledice minimalne. In povsem mogoče na pozitivno.
Pač pozimi bo majn nevarnosti za podhladitve.
Za poleti si bomo pa klimo nabvli.
Sej so vedno cenejše ane?
Kmetje pa vedno uporabljajo sorto ki najbolje nese. Če se bojo pogoji spremenili, bojo pač prešaltali.
Nerabimo nobene intervencije države.
In nobeden nebo izumrl, hrane bo še naprej preveč.
Na severu bojo pridobili ogromno novih površin.
Bolj kot gledam, lepša prihodnost se nam riše..
Pač pozimi bo majn nevarnosti za podhladitve.
Za poleti si bomo pa klimo nabvli.
Sej so vedno cenejše ane?
Kmetje pa vedno uporabljajo sorto ki najbolje nese. Če se bojo pogoji spremenili, bojo pač prešaltali.
Nerabimo nobene intervencije države.
In nobeden nebo izumrl, hrane bo še naprej preveč.
Na severu bojo pridobili ogromno novih površin.
Bolj kot gledam, lepša prihodnost se nam riše..

drejc ::
Pod Lukov post se podpišem.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse
- Archimedes of Syracuse

imagodei,
Trust me, da je ene toliko mrličev v Franciji vsak dan. Okoli 2000. V Sloveniji pa ene 70.
O tem sploh ni kakšne hude debate možne, tako je. +-50% pa sploh ne vpliva na bistvo izračunanega.
Glavno je to, da 10000 mrtvih poleti 2003, v Franciji - ni noben alarm. Vsako zimo je zaradi mraza ta številka daleč presežena. Še vedno pa ne pomeni veliko proti več kot pol milijona umrlih vsako leto.
Poštevanka rula. Evidentnost histerije je potem nedvomna, če takole premislimo.
Kako so ji peljali skoraj vsi, je pa frapantno.
Trust me, da je ene toliko mrličev v Franciji vsak dan. Okoli 2000. V Sloveniji pa ene 70.
O tem sploh ni kakšne hude debate možne, tako je. +-50% pa sploh ne vpliva na bistvo izračunanega.
Glavno je to, da 10000 mrtvih poleti 2003, v Franciji - ni noben alarm. Vsako zimo je zaradi mraza ta številka daleč presežena. Še vedno pa ne pomeni veliko proti več kot pol milijona umrlih vsako leto.
Poštevanka rula. Evidentnost histerije je potem nedvomna, če takole premislimo.
Kako so ji peljali skoraj vsi, je pa frapantno.

PlayTheGame ::
Ja @Luka V. to je vse res, samo ne moreš pa zanikat, da bodo morda pa del populacije te spremembe vendarle le prizadele, določen del bo pa na boljšem - povsem možno da bo takih več. Zato pa pravim, kdor se bo prilagodil, bo "preživel" (ne mislim dobesedno). Res pa je da zato ni potrebna histerija ampak nek pameten pristop k problemu. Klimatske naprave so že ena izmed številnih rešitev.
Zakaj sem pa pridelovalce poljščin omenil? Zato ker pri nas vsako leto jamrajo ob suši in fehtajo državo za pomoč, namesto da bi se prilagodili danim razmeram (namakalne naprave, vodni zbiralniki...) ali morda razmišljali o drugih kulturah.
Zakaj sem pa pridelovalce poljščin omenil? Zato ker pri nas vsako leto jamrajo ob suši in fehtajo državo za pomoč, namesto da bi se prilagodili danim razmeram (namakalne naprave, vodni zbiralniki...) ali morda razmišljali o drugih kulturah.
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb

nek pameten pristop k problemu.
Jup, in ta pristop je da pustimo trgu svoje.
Če bo par upravlalcev žičnic na cesti- jah, se bodo pa v lokalnem gradbenem podjetju zaposlili.
Zakaj sem pa pridelovalce poljščin omenil? Zato ker pri nas vsako leto jamrajo ob suši in fehtajo državo za pomoč, namesto da bi se prilagodili danim razmeram
To da so kmetje nemočni, pa da jim je treba pomagat, je ena taka pravljica. Jočejo po tv itak samo večji kmetje, ki jim take nesreče ne prinašajo proada.
Jočejo seveda zato, ker vejo da bodo dobili.
Če nebi dobili, bi si zgradili namakalne.
Ampak zakaj le?
Sej nebodo dobili povrnjeno, če nebojo prijavli škode- ki je nebo, če bodo zgradili namakanje.
Preprost izračun- namakanje si moreš zgradit sam, povračilo škode gre iz proračuna. Kaj je cenejše?
Za prvo se moraš fajn potrudit, ter uskladit vse načrte, za povračilo pa le potarnat na TV.
Suša ni noben problem. Problem so subvencije ki preprečujejo gradnjo namakalnih sistemov..

No, en ukrep države bi pa vseeno bil dobrodošel- pocenitev elektrike, da bi si lahko ugodne delovne pogoje zagotovili tudi revnejši sloji.
To pa lahko naredi na dva načina (ali kombinacijo obojih- še najbolje);
Odpre trg, da lahko vsak proizvaja elektriko, ter zmanjša birokratske postopke pri pridobivanju dovoljenj, za vse vrste (mini) elektrarn.
Naredi še par blokov v krškem, ali drugod po sloveniji.
Poceni elektrika pa bo naredila svoje.
Več kot vsako jamranje Lučke, ter uboganja s strani "pristojnih" organov.
To pa lahko naredi na dva načina (ali kombinacijo obojih- še najbolje);
Odpre trg, da lahko vsak proizvaja elektriko, ter zmanjša birokratske postopke pri pridobivanju dovoljenj, za vse vrste (mini) elektrarn.
Naredi še par blokov v krškem, ali drugod po sloveniji.
Poceni elektrika pa bo naredila svoje.
Več kot vsako jamranje Lučke, ter uboganja s strani "pristojnih" organov.

ivanuscha ::
Sry za offtopic, sam zanima me če bi se dal izračunat kolk ljudi umre v enem dnevu na celem svetu? Ter še pred časom sem se spraševal koliko ljudi je do sedaj približno živelo na zemlji, v celi zgodovini človeštva.

A. Smith ::
>>>To pa lahko naredi na dva načina (ali kombinacijo obojih- še najbolje);
Sem proti mini elektrarnam. Ker so svinjsko subvencionirane. Nočem plačevati po nepotrebnem. Jedrske so čisto kul.
Sem proti mini elektrarnam. Ker so svinjsko subvencionirane. Nočem plačevati po nepotrebnem. Jedrske so čisto kul.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

WarpedGone ::
>> Sem proti mini elektrarnam. Ker so svinjsko subvencionirane.
A nebi potem raje bil proti subvencijam? Subvencija ni naravna danost ampak politično darilce. Ta nujno in vedno smrdijo.
Js sm čist za mini elektrarnice. Pod pogojem da me država ne zadavi s predpisi, ki so spet pisani na kožo točno določenim X.Y.
A nebi potem raje bil proti subvencijam? Subvencija ni naravna danost ampak politično darilce. Ta nujno in vedno smrdijo.
Js sm čist za mini elektrarnice. Pod pogojem da me država ne zadavi s predpisi, ki so spet pisani na kožo točno določenim X.Y.
Zbogom in hvala za vse ribe

ivanuscha ::
@gani-med
Super stran, izjemno zanimiva statistika. Še vedno me pa zanima, če ma kdo podatek koliko ljudi je živelo do vključno zdaj v celem človeštvu. Se pravi današnjih 6.6 miljard + ?. Od oka bi rekel ene 30 miljard.
Super stran, izjemno zanimiva statistika. Še vedno me pa zanima, če ma kdo podatek koliko ljudi je živelo do vključno zdaj v celem človeštvu. Se pravi današnjih 6.6 miljard + ?. Od oka bi rekel ene 30 miljard.

Matevžk ::
Od oka bi rekel, da si rekel premalo, ampak mogoče ima tvoj "od oka" kaj več osnove kot moj. Vsekakor zanimivo vprašanje (četudi offtopic).
lp, Matevžk

gani-med ::
Arthur C. Clarke je v noveli "Odiseja v vesolju 2001" napisal:
"Behind every man now alive stand thirty ghosts, for that is the ratio by which the dead outnumber the living. Since the dawn of time, roughly a hundred billion human beings have walked the planet Earth."
Leta 1968, ko je to pisal, je Zemljo naseljevalo še nekaj čez 3 milijarde ljudi.
Po nekih novejših ocenah, je do zdaj živelo približno 60 milijard ljudi.
Danes bi torej Clarke moral napisati, da je za vsakim danes živečim človekom manj kot 10 duhov.
"Behind every man now alive stand thirty ghosts, for that is the ratio by which the dead outnumber the living. Since the dawn of time, roughly a hundred billion human beings have walked the planet Earth."
Leta 1968, ko je to pisal, je Zemljo naseljevalo še nekaj čez 3 milijarde ljudi.
Po nekih novejših ocenah, je do zdaj živelo približno 60 milijard ljudi.
Danes bi torej Clarke moral napisati, da je za vsakim danes živečim človekom manj kot 10 duhov.

Tole je fascinantno, ja. Zaradi eksponentne rasti prebivalstva, pride na vsakega živega človeka samo kakšnih 10 umrlih! Računano do 50000 B. C.
Čeprav je od takrat preteklo 2000 generacij in bi na prvi pogled moralo biti vsaj ene parkrat 2000 mrtvih ljudi na vsakega živega.
Toda res jih je BISTVENO manj.
Samo to je že višja matematika. Slehernik komaj razume tisto, po kateri je 10000 mrtvih v Franciji v nekem poletju - samo majhen del redno umrlih v istem času.
Kakšen slehernik! Še tisti od IPCC tega ne dojemajo, pa so baje znanstveniki. Še njihovi nasprotniki jih tukaj niso šlatali doslej.
Ja ...
Čeprav je od takrat preteklo 2000 generacij in bi na prvi pogled moralo biti vsaj ene parkrat 2000 mrtvih ljudi na vsakega živega.
Toda res jih je BISTVENO manj.
Samo to je že višja matematika. Slehernik komaj razume tisto, po kateri je 10000 mrtvih v Franciji v nekem poletju - samo majhen del redno umrlih v istem času.
Kakšen slehernik! Še tisti od IPCC tega ne dojemajo, pa so baje znanstveniki. Še njihovi nasprotniki jih tukaj niso šlatali doslej.
Ja ...

dzinks63 ::

A new Ark on Mt. Ararat : video
Ark on Ararat is warning to G8, says Greenpeace
Ark being built on Mount Ararat
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: gzibret ()

edge540 ::
Verjetno je to isti folk ko se je našemil v zombije pa strašil po San Franciscu al ki že ko je bla par dni nazaj novica. Eni majo pač čas

Daedalus ::
The Bible says that Noah’s Ark came to rest on Mount Ararat, in eastern Turkey, after a flood had wiped out corrupt humankind, leaving only the righteous Noah, his family and his pairs of animals.
Environmental activists are constructing a model of the ship in the shadow of the mountain’s ice-capped summit in the hope that it will challenge modern-day complacency on climate change.
Warmerji - rešitelji sveta?
Ko sem mislil, da sem vidal že vse...
Environmental activists are constructing a model of the ship in the shadow of the mountain’s ice-capped summit in the hope that it will challenge modern-day complacency on climate change.
Warmerji - rešitelji sveta?
Ko sem mislil, da sem vidal že vse...

Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Rozle ::
Priznam, nisem bral celotne teme. Tako, da ne vem če je tole že blo kje.
Sicer dokaj poljuden prispevek, ki nam predstavi GW iz opozicijske strani.
Sicer dokaj poljuden prispevek, ki nam predstavi GW iz opozicijske strani.

gzibret ::
Otoplitve sploh niso slaba reč. Puščave se krčijo, življenje prosperira. Kar se moramo bati, so ohladitve.
Vse je za neki dobr!

jozek ::
Zgleda da se je tudi BUSHu zmešalo, a ne Thomas.
Ne ne, sigurno bo tudi on pristavil svoj lonček, a ne...
Ne ne, sigurno bo tudi on pristavil svoj lonček, a ne...

Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

Otoplitve sploh niso slaba reč. Puščave se krčijo, življenje prosperira. Kar se moramo bati, so ohladitve.
Kaj je to ena izjava?
Puščave se krčijo - po meni znanih podatkih ravno nasprotno
življenje prosperira - kakor kje, na polih in okolici bo seveda več življenja..
Kar se moramo bati, so ohladitve. - Zakaj bi se morali pa ohladitev bolj bati?
Ta tema ni "znanstvena", "Tehnologija" pa tako ali tako ni.
Debata je v rangu "problemi človeštva" oz. politična.
In vendar je topleje. , bi reku... pr mj dun!

Matevžk ::
@Jozek: Mraza bati morda zato, ker, morda si opazil, je vsaj v krajih z 'našim' podnebjem pozimi vedno težava glede onesnaženja zraka. Poleti te težave ni. Iz več razlogov (razmisli) ...
lp, Matevžk

@Vajenc,
Tokrat POP pretirava v drugo smer. CO2 je na kubični meter zraka, del grama.
Kokaina le ni toliko.
Tokrat POP pretirava v drugo smer. CO2 je na kubični meter zraka, del grama.
Kokaina le ni toliko.

Kaj je to ena izjava? Puščave se krčijo - po meni znanih podatkih ravno nasprotno
Dej, smo že enih 5x limali linke, v tej temi, ker se enim neda prebrat celga. Poišči si.
življenje prosperira - kakor kje, na polih in okolici bo seveda več življenja..
Povsod bo več življenja, saj se bojo puščave skrčile povsod.
Kar se moramo bati, so ohladitve. - Zakaj bi se morali pa ohladitev bolj bati?
Ker se začne obraten proces, širjenje puščav.
Ps; sem šel isakt linke po tejle temi in lej lej kaj najdem;
Luka Veliki Poslano: 29.01.2007 15:42:00
"Res je, da tam ni večjih podnebnih sprememb ampak kako je mogoče da se pol puščave širijo??? Zgleda da je nek vpliv, a na?"
Ja ne, ker puščave se ne širijo.
Celo manjšajo se.
Sicer predvsem zaradi človeškega vpliva..(preprečevanje pesku da pokrije zelene površine)
jozek Poslano: 29.01.2007 17:09:19
[===žalitev odstranjena===] luka. A ti sploh veš koliko področij na zemlji nosi izraz "puščava"?
Luka Veliki
Lej ne se zdaj bedno izmikat, če nisem kej povedal prov me popravi. Pa z linkom prosim.
Evola jst tebi enga Klik.
[===žalitev odstranjena===]
Po tem odgovoru si poniknil
Neverjetno, čez par mesecev se vrneš in zahtevaš iste podatke?!!
Zraven pa še zmerjaš nas za politike in debato za politično, ko ti pa limamo "znanstvene" linke, proti tebi ki jih ne?!
A je to tvoja taktika, da upaš da so vsi pozabili, ter napadaš spet in spet na isti točki?
Lowlife drugega nemorem rečt!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Luka Percic ()

Tudi kitajcem se počasi začenja mešat?
Sorry Luka! a si me tako pogrešal ta čas?
Pač se mi ni dal več brat te teme... Sorry še enkrat.

Sorry Luka! a si me tako pogrešal ta čas?
Pač se mi ni dal več brat te teme... Sorry še enkrat.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jozek ()

V 62-stranskem dokumentu Kitajska pojasnjuje, da ne bo določila omejitev izpustov, saj ima zaradi svojega statusa države v razvoju, velike populacije in visokega deleža premoga v energetiki "le omejene možnosti spoprijemanja s klimatskimi spremembami".

mikena ::
Tisti, ki razumete nemško, bo v ponedeljek na RTL-u zanimiv dokumentarec o tem, kako gre pri vsem tem za en velik nateg in da je cel cirkus okoli bližajoče se katastrofe ena velika potegavščina. Ob 22:15 --> Der Klima-Schwindel

Jst ::
Mislim, da so to ljudje že gledali v anglkeško-govoreči različici. Vsaj naslov se mi zdi, da je enak.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Starodavni ::
Cameron, ne pretiravaj pri teh besedah. V tistem dokumentarcu(po naslovu mora biti The Global warming Swindle)
nasprotniki GW ne nasprotujejo globanem segrevanju in bližajoči se katastrofi. Nasprotujejo paranoji s co2 in celem biznisu iz tega.
nasprotniki GW ne nasprotujejo globanem segrevanju in bližajoči se katastrofi. Nasprotujejo paranoji s co2 in celem biznisu iz tega.

WarpedGone ::
>> bližajoči se katastrofi
Tudi tole je veliko pretiravanje. Katastrofe se dogajajo od kar svet stoji.
Edin problem je ideja, da je okolje konstantno. Ker pač ni, je panika.
Tudi tole je veliko pretiravanje. Katastrofe se dogajajo od kar svet stoji.
Edin problem je ideja, da je okolje konstantno. Ker pač ni, je panika.
Zbogom in hvala za vse ribe

nasprotniki GW ne nasprotujejo globanem segrevanju
Ja daaa.... sj to je bistvo pariranju man made GW evforije.
Je kdo tule tak ki ne verjame da se zemlja segreva? Je tu kdo tak ki verjame da lahko trend segrevanja zemlje ljudje sami obrnemo v negativo?
- Archimedes of Syracuse
- Archimedes of Syracuse

dzinks63 ::

Seveda se to da naredit, samo posledice bi bile pa katastrofalne.

Jaz verjamem, da se da trend obrnit. Niti ni tako težko, ker sredsva imamo na voljo že od druge svetovne vojne.

KK, điks, kk bi ti to ušpiču? A tk kot tale falot z jedrskimi al kaga?

- Archimedes of Syracuse
- Archimedes of Syracuse

Azrael ::
Tako je, sredstva globalno ohladitev imamo na voljo že od uspešnega poskusa v Alamagordu 16.7.1945.
Vendar upam, da njihovi skrbnik niso tako nori, da bi jih uporabili za tak namen.
Vendar upam, da njihovi skrbnik niso tako nori, da bi jih uporabili za tak namen.
Nekoč je bil Slo-tech.

To se pa strinjam, ja.
Upam, da ni kdo tako trčen, da bi to resno vzel!!
Upam, da ni kdo tako trčen, da bi to resno vzel!!

Starodavni ::
Če bi to storili v imenu globalne ohladitve bi povzročili samo še več gorja in množični holokavst, ki bi doletel vse človeštvo.
Tako bi zeleni fašisti ali kakšni lunatiki zaradi co2 histerije postali v šusu diktatorji 21. ali 22. stoletja. Sam to je zelo malo možnosti, ker strošit jedrski arzenal za znižanje temperature je potrata keša, da o radiaciji in zastrupljenih "wasteland" deželah ne govorimo.
Ena novica:
Od segrevanja ozračja bodo imele profit severne države
Podnebne spremembe bodo imele po napovedih strokovnjakov za Zemljo katastrofalne posledice, vendar pa bodo na nekatere predele planeta vplivale pozitivno, so na okoljski konferenci v norveškem mestu Tromsoe povedali okoljski strokovnjaki.Z dvigom globalne temperature naj bi pridobile predvsem bogatejše severne države, medtem ko bo revnejši jug deležen bolj negativnih posledic.Zaradi dviga globalne temperature se bo kmetijstvo v severnejših predelih sveta razširilo, saj se bo podaljšala kmetijska sezona. "Na območjih kot sta severna Sibirija in sever Kanade bo lažje pridelovati hrano," je povedal avtor poročila o topljenju ledu in snega, ki ga je okoljski program Združenih narodov (UNEP) objavil ta teden, Paal Prestrud. "Pogoji za kmetijstvo se bodo s povečanjem števila dni s povprečno temperaturo nad pet stopinj Celzija znatno izboljšali," je dodal.Prav tako naj bi se v severnih državah razširil obseg ribištva. Slaniki, tune in sardele se namreč po besedah direktorja Norveškega polarnega inštituta Jann-Guannarja Wintherja selijo v bolj severne predele Atlantskega oceana. Podobne premike pa je moč pričakovati tudi pri polenovkah. Tudi gozdarstvo se bi lahko razširilo, je menil Winther, saj bi višje temperature pomenile rast dreves na višjih nadmorskih višinah.Medtem bi lahko v bolj severnih državah Evrope vzcvetel turizem, saj bi tradicionalne turistične destinacije, kot sta Španija in Grčija, za turiste postale prevroče. Kraji v severnih delih Finske, Švedske in Norveške pa bi lahko, ob vedno bolj zelenih Alpah in Pirenejih, postali pomembni smučarski centri. Ob dvigu globalne temperature bi lahko pridobili britanski vinarji, medtem ko bi vino tradicionalnih francoskih vinogradniških pokrajin izgubilo na kakovosti.Sicer pa bi taljenje ledu v severnih morjih lahko povzročilo tudi povečani ladijski promet v teh vodah. Število dni, primernih za plovbo, naj bi se po navedbah strokovnjakov iz sedanjih 30 do konca stoletja povečalo na 120 do 140. Morda največja pridobitev za severne države pa bi lahko postala večja dostopnost do naftnih in plinskih polj Arktike.
Vir: www.vecer.si
Me prav zanima, kaj bo čakalo t.i. nerazviti svet, ker tu ni nič omenjeno o krčenju puščav in prednosti le-tega(puščavski predeli bi postali bolj gostoljubni).
Tako bi zeleni fašisti ali kakšni lunatiki zaradi co2 histerije postali v šusu diktatorji 21. ali 22. stoletja. Sam to je zelo malo možnosti, ker strošit jedrski arzenal za znižanje temperature je potrata keša, da o radiaciji in zastrupljenih "wasteland" deželah ne govorimo.
Ena novica:
Od segrevanja ozračja bodo imele profit severne države
Podnebne spremembe bodo imele po napovedih strokovnjakov za Zemljo katastrofalne posledice, vendar pa bodo na nekatere predele planeta vplivale pozitivno, so na okoljski konferenci v norveškem mestu Tromsoe povedali okoljski strokovnjaki.Z dvigom globalne temperature naj bi pridobile predvsem bogatejše severne države, medtem ko bo revnejši jug deležen bolj negativnih posledic.Zaradi dviga globalne temperature se bo kmetijstvo v severnejših predelih sveta razširilo, saj se bo podaljšala kmetijska sezona. "Na območjih kot sta severna Sibirija in sever Kanade bo lažje pridelovati hrano," je povedal avtor poročila o topljenju ledu in snega, ki ga je okoljski program Združenih narodov (UNEP) objavil ta teden, Paal Prestrud. "Pogoji za kmetijstvo se bodo s povečanjem števila dni s povprečno temperaturo nad pet stopinj Celzija znatno izboljšali," je dodal.Prav tako naj bi se v severnih državah razširil obseg ribištva. Slaniki, tune in sardele se namreč po besedah direktorja Norveškega polarnega inštituta Jann-Guannarja Wintherja selijo v bolj severne predele Atlantskega oceana. Podobne premike pa je moč pričakovati tudi pri polenovkah. Tudi gozdarstvo se bi lahko razširilo, je menil Winther, saj bi višje temperature pomenile rast dreves na višjih nadmorskih višinah.Medtem bi lahko v bolj severnih državah Evrope vzcvetel turizem, saj bi tradicionalne turistične destinacije, kot sta Španija in Grčija, za turiste postale prevroče. Kraji v severnih delih Finske, Švedske in Norveške pa bi lahko, ob vedno bolj zelenih Alpah in Pirenejih, postali pomembni smučarski centri. Ob dvigu globalne temperature bi lahko pridobili britanski vinarji, medtem ko bi vino tradicionalnih francoskih vinogradniških pokrajin izgubilo na kakovosti.Sicer pa bi taljenje ledu v severnih morjih lahko povzročilo tudi povečani ladijski promet v teh vodah. Število dni, primernih za plovbo, naj bi se po navedbah strokovnjakov iz sedanjih 30 do konca stoletja povečalo na 120 do 140. Morda največja pridobitev za severne države pa bi lahko postala večja dostopnost do naftnih in plinskih polj Arktike.
Vir: www.vecer.si
Me prav zanima, kaj bo čakalo t.i. nerazviti svet, ker tu ni nič omenjeno o krčenju puščav in prednosti le-tega(puščavski predeli bi postali bolj gostoljubni).