» »

Podjetje nakup parcele od fizične osebe in ne izplačila celotne kupnine

Podjetje nakup parcele od fizične osebe in ne izplačila celotne kupnine

domenc ::

Živijo!

Prosil bi za dodatno pravniško mnenje, kako se postopa v spodnjem primeru glede prodaje zemlje pravni osebi in ne izplačila celotne kupnine fizični osebi.

Podjetje (ki se ukvarja z nakupi, zazidavo in prodajo zemlje/končnih nepremičnin; mimogrede je lastnik podjetja skoraj sosed nepremičnine, katero kupuje) se je obrnil na nas, da bi kupil našo parcelo (mi smo jo že nekaj časa prodajali).
Najprej je bilo podjetje zelo zainteresirano:
- zrihtalo kupoprodajno pogodbo ter smo jo tudi podpisali
- podjetje je plačalo avans (5000 €)
- mi smo plačali davek od prodaje (FURS)
- oddali vlogo za izbris plombe (zaščitena kmetija)

Mesec kasneje je podjetje prineslo dodaten aneks, kjer se je opredelilo na kakšen način se bo plačal preostanek kupnine:
- 40.000 € se je plačalo takoj ob podpisu aneksa
- preostanek 15.000 € pa 8 dni po izbrisu plombe na nepremičnini (plomba se je nanašala na zaščiteno kmetijo, katera se je tudi izbrisala - po več kot 3 mesecih od vložitve na UE)

Kakšna 2 meseca kasneje (od podpisa aneksa, plomba še ni bila izbrisana) je podjetje začelo s tem, da bo preklicalo pogodbo zaradi nekvalitetne zemlje, premajhnega dovoza na parcelo***, itd. ter govorilo, da če ne bomo takoj za odstop od pogodbe, da se bomo pogovarjali samo še preko odvetnikov.
Seveda mi nismo bili za (saj smo del kupnine že porabili na okna, vrata,..) in seveda v sami pogodbi ni bilo nič dodatnega napisano, da bi mi kot prodajalec morali še kaj zagotoviti (dejansko smo svoj del izpolnili v celoti):

Minilo je nekaj časa.

Denarja seveda (15k) 8 dni po izbrisu nismo dobili, zato smo se obrnili na odvetnika, kjer je podjetju poslal dopisu, da naj plačajo preostanek, da se bo potem šlo k notarju podpisati prevzem nepremičnine.

Isti dan, ko smo mi poslali pošto je tudi podjetje preko svojega odvetnika poslalo dopis nam, da smo se lagali glede kvalitete zemlje (čeprav se nismo nikoli pogovarjali in tudi ne vemo kakšna naj bi bila zemlja),
ter da smo videli načrte kakšna gradnja naj bi se izvajala (tudi to ne drži) ter da smo se zmenili, da bomo mi zrihtali dva dovoza do parcele (kar tudi ne drži; sicer pa dovoza ima lahko več kot 10m).

Nazaj smo poslali dopis z negiranimi trditvami in sedaj čakamo na njihov odgovor (zna pa biti, da odgovora ne bomo dočakali ker čakamo že slabih 14 dni (pošta je bila sprejeta)).

- Kaj se v tem primeru lahko naredi?
- Obvezno preko sodišča? (lastnica se seveda na sodišče boji iti, ker bo zaradi same njene osebnosti (takoj se zlomi, čeprav ni naredila nič narobe), takoj jok in vprašanje, če bo lahko kar koli pred sodnikom povedala + da se sedaj seveda boji tudi soseda).
- seveda boji se, da bo zaradi same osebnosti in ne "trdo prepričanih odgovorov" na sodišču izgubila (in posledično ne vem kje bo dobila preostanek denarja)
- Konec koncev bi tudi znižali preostanek kupnine (samo se nam zdi BZ ker nič nismo naredili narobe - razen da smo morali ravno njemu prodati zemljo)

Prosim za dodatna pravniška mnenja.

Opomba ***:
- Dovoz do parcele je, sa je ta firma (z našim dovoljenjem) že na parcelo navozila odpadni material hiše, katero firma že gradi v bližini -> torej dovoz je dovolj velik
- Prav tako se je glede zemlje v pogodbi podjetje odreklo kakršnem koli ugovoru (1 člen) + navedla dodaten člen (2 člen), da je parcela bila kupljena po načelu videno-kupljeno

Hvala,
LP Domen

kloko ::

Imaš odvetnika, ki mu plačuješ in zaupaš, naj on rešuje zadevo. Ti se moraš sam pri sebi odločiti, kaj pravzaprav želiš in odvetnik te tvoje odločitve izpelje. To da sam pisariš dopise, je brezplodno ali celo škodljivo, sploh če dejanski lastnik menca in objokuje svojo usodo že vnaprej!

L.p., Kloko

Invictus ::

Naredil si napako, ko nisi zahteval denarja pred prepisom nepremičnine.

Padel si na najbolj cheap foro vseh mutičev...

Dokler ni denar denar nakazan, pač ne sprožiš postopka za prepis lastništva ali izbris plomb. Pika. Dol ti visi ali ima podjetje denar ali ne. Če ga nima, naj od****jo.

To, da že v kupoprodajni pogodbi ni bil razčiščen način plačila celotne kupnine, je že mutenje. Če ni, se pričakuje v n dneh na tvojem računu polna kupnina. Avansa oz. are se pa ne vrača.

Kot drugo, se pa denarja, dokler posel ni zaključen, ne zapravlja.

Good luck, samo to ti lahko rečem. Pričakuj eno 5 letno prčkanje po sodiščih in nekaj tisoč EUR za odvetnika.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

K0l1br1 ::

Tle je obratno - del denarja je že, nepremičnina pa še ni bila vknjižena na novega lastnika. Praktično se tu zahteva plačilo preostanka, s prepisom pa naj se ukvarja kupec in se nič ne dopisuje. Seveda če so sedaj pogoji za vknjižbo (izbris zaznambe zaščitene kmetije, dovoljenje UE za prodajo?).

Nič posebnega torej.
Ne plačajo, greš na sodišče.
Njihov problem, kaj se sedaj izmišljujejo, če kvaliteta zemlje ni bila bistvena sestavina pogodbe.

Invictus je izjavil:

Kot drugo, se pa denarja, dokler posel ni zaključen, ne zapravlja.
Točno tako. In še potem počakaš par mesecev, da vidiš, če ne bodo mutili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: K0l1br1 ()

fikus_ ::

Tukaj zglada, da si je kupec premislil. Na sodišču veljajo podpisani papirji. Zato preverite, kaj piše, morebitni drobni tisk (dovoz, kvaliteta zemlje, . . .).
Če ste z vaše strani izpolnili vse pogoje, je na vrsti kupec, da poravna svoje.
Glede dodatnih zahtev kupca, si shranjujte vse dopise, zapisujte telefonske pogovore (vsebina, datum, ura), ker boste verjetno pristali na sodišču.

Invictus ::

Zaradi takih mutičev pač plačaš tistih 2% dobri nepremičninski agenciji ;).

Iz posta ni bilo jasno ali se je prepis že zgodil ali ne...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

SaXsIm ::

Ja kaj, če zadeve niso opredeljene v pogodbi in ste vi izpolnili vse svoje pogodbene odveznosti, greš v izvršbo. Podlago imaš (pogodbo) in to je to. Verjetno pa ste v pogodbi zapisali tudi, katero sodišče je pristojno za spore iz pogodbe, pa naj kupec spor sproži tam in plača sodne stroške, če mu kaj ne ustreza. Tudi če boste vložili izvršbo, ji bo lahko ugovarjal, vi pa nasprotovali njegovemu ugovoru, sodišče pa dejansko pretehtalo argumente obeh strani.

Sicer pa, kot so ti že svetovali, če za zadevo plačuješ odvetnika, vso komunikacijo vodi preko njega.
SaXsIm

K0l1br1 ::

Pred izvršbo bo treba tožbo vložit.

Invictus ::

Mislim, da tukaj neke osnove za izvršbo ni. Saj je prodajalec dobil denar. Kvečjemu kupec bi lahko zahteval izvršbo. Po tožbi seveda...

Sicer se pa od pogodbe lahko vedno odstopi. Ni to zapečeno v kamen. Ampak to ima ponavadi svoje posledice, recimo tukaj vsaj za to, da se are/avansa ne vrača. Predvidevam pa, da bi lahko prodajalec zahteval še povračilo stroškov za izbris plombe. Vsaj to, če še ne ostalega.

Sicer pa, tukaj je vmes še notar. Ali sploh do tega koraka ni prišlo?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

SaXsIm ::

In zakaj ne bi bilo osnove za izvršbo? Kupnina je določena, obveznosti obeh pogodbenih strank pa tudi. Prvopogodbena stranka jih je izpolnila, drugopogodbena pač ne. Ker ni izpolnila plačila, lahko za to koristiš izvršbo, točno temu je namreč namenjena.

Če pa želi drugopogodbena stranka odstopiti od pogodbe, lahko to naredi na dva načina - če se prvopogodbena strinja po dogovoru z njo, če se prvopogodbena ne strinja, pa preko sodišča. Pa še to bo potrebno dokazati, da prvopogodbena ni izpolnila svojih obveznosti.
SaXsIm

K0l1br1 ::

Ne se hecat - za izvršbo rabiš izvršilni naslov.

Ales ::

domenc je izjavil:

... Nazaj smo poslali dopis z negiranimi trditvami in sedaj čakamo na njihov odgovor (zna pa biti, da odgovora ne bomo dočakali ker čakamo že slabih 14 dni (pošta je bila sprejeta)).
Dopis je, upam, pregledal ali pa napisal vaš odvetnik? Sicer pa je to dopisovanje tako bolj za okras, menda ne pričakujete, da bo to kaj rešilo? Podjetje samo zavlačuje, ukrepajte že, ne vem, kaj čakate.

- Kaj se v tem primeru lahko naredi?
Kaj vam je pa odvetnik predlagal? Jaz druge opcije kot preko pravde terjati manjkajočih 15.000 EUR ne vidim.

- Obvezno preko sodišča? (lastnica se seveda na sodišče boji iti, ker bo zaradi same njene osebnosti (takoj se zlomi, čeprav ni naredila nič narobe), takoj jok in vprašanje, če bo lahko kar koli pred sodnikom povedala + da se sedaj seveda boji tudi soseda).
Ne bo nič kaj dosti niti govorila pred sodnikom. Ne vem, kaj si predstavljate da bo tam, inkvizicija??

- seveda boji se, da bo zaradi same osebnosti in ne "trdo prepričanih odgovorov" na sodišču izgubila (in posledično ne vem kje bo dobila preostanek denarja)
Sori, ampak to so popolne neumnosti. Največji del teže na sodišču bo nosilo dokazno gradivo, vse skupaj se lahko spelje z minimalno udeležbo lastnice.

Večji problem je, ker bo trajalo.

- Konec koncev bi tudi znižali preostanek kupnine (samo se nam zdi BZ ker nič nismo naredili narobe - razen da smo morali ravno njemu prodati zemljo)
Ne vidim smisla v kakšnem koli nižanju dogovorjene kupnine.

Ne razumem pa eno stvar - vam vaš odvetnik ni razložil teh stvari? To so vendar osnove.

fikus_ ::

Pa še to je prodajalcu v +, da je kupec na parcelo že navozil gradbeni odpad (vsaj tako OP piše).

Čimprej poslikajte sedanje stanje!

c3p0 ::

Niti ni nujno, da bo sploh morala na sodišče, če se ne motim?

Ljudje gledajo USA serije in mislijo, da bodo v neki hali, desno porota, visoko zgoraj sodnik in našponan nasprotni odvetnik, ki bo navzkrižno zasliševal vsah 2 uri.

domenc ::

@kloko: Vem, dopise je pisal naš odvetnik; hotel sem slišati samo mogoče še dodatno mnenje, ker odvetnik nekako priporoča (da bi se izognili sodišču), da bi pogodbo razveljavili in vrnili celotno kupnino (kar pa za nas trenutno ni spremenljivo).

@Invictus: Prepis še ni urejen (parcela še v lasti prodajalke); kar smo zamočili - prehitro naročili obnovo trenutne hiše (zapravili del denarja); je pa v pogodbi in v aneksu tako napisano kot sem rekel; plačilo do nekega dne kar je bilo OK; samo zadnji del še ni plačan (15k) in sedaj želi razdreti pogodbo tako, da bi na koncu še mi ostali tudi brez are.

@K0l1br1: Tako sestava/kvaliteta tal ni bila del pogodbe. Ja, z nakupi bi morali počakati.

@fikus_: Iz naše strani je urejeno vse, razen prepisa (ki se pa čaka na preostanek plačila); prav tako smo na srečo delali vse zapiske ter poslikali stanje prej in sedaj.

@SaXsIm: Glede samega sodišča v pogodbi ni nič zapisano.

@Invictus: Do notarja še nismo prišli (ker plačila še ni bilo v celoti).

@Ales: Dopise je pisal in pošiljal odvetnik. Naš odvetnik se nekako želi izogibati sodišča ravno zaradi dolgotrajnih postopkov (glede kaj naj bi se na sodišču dogajalo oz. kako le to poteka pa ni ravno govoril oz. ga tudi nismo povprašali). Če je to res da je lahko lastnica minimalno udeležena, potem mislim da bi to tudi lastnica sprejela in vložila tožbo (seveda z odvetnikom).

@fikus_: Res je (smo sicer dovolili v dobri veri, da se bo seveda prodaja čim prej zgodila); smo poslikali prejšnje stanje in sedanje stanje.

@Sago: To bi bilo sploh super, da lastnice ne bi bilo na sodišče (jo vsaj ne bo potrebno doma toliko miriti :) (ne poznamo kako potekajo postopki pri takih rečeh, zato se seveda lastnica (kakor tudi mi vsi) nekako bojimo).

mancini ::

Imaš za en drek odvetnika
zamenjaj ga čim prej ali pa ne pišeš čisto vsega (si preveč subjektiven)

Lonsarg ::

Zadeva je zelo enostavna, če ena stran izpolni vse v pogodbi druga pa ne, zahtevaš od druge preko tožbe oziroma če gre zgolj za denar kar direlt izvržbo.

Zadeva bo tukaj malce bolj zafrknjena, ko ste vi še dolžni prepis on pa plačilo, torej je pogodba sredi izvajanja in še NI končana. Da greš pridobljeni denar zapravit predno narediš prepis nepremičnine je res malce adijo. Če bi denar še imeli bi jaz svetoval da se mu ponudi vrnitev 40k ampak avans pa vam ostane. Potem pa nobene komunikacije več, dokler bodisi ne toži bodisi sprejme.

Je pa kljub vsemu zadeva na vaši strani tudi če nočete take ponudbe mu dati. On rabi močne agrumente, če hoče pogodbo razdreti, dokazno breme je na njegovi strani in praktično nima šans da dobi (bo ti pa vsak odvetnik povedal da kak procent obstaja tudi na najbolj zihr tožbi). Zelo dvomim da bo šel v tožbo, pač pa bolj hoče zgolj z ustrahovanjem doseči da dobi vse nazaj, ko se je premislil.

Jaz bi na tem mestu (prepis še ni bil narejen) predlagal podobno kot že prej. Počaka se da bodisi toži bodisi se vda.

Ales ::

Vsaj z zahtevo po 2x are bi kazalo štartati, če bi sploh šel človek na vračanje. Dodaten zaplet je, kakor je zgoraj fikus_ omenil in smo večinoma spregledali, da je kupec že v posesti zemljišča.

Ampak čisto res je, da mi poznamo samo eno plat zgodbe, tako da...

domenc ::

@mancini: Na žalost (ali pa na srečo) se nisem jaz odločil zanj :) - glede subjektivnosti - upam, da je nisem vpletel (sem probal navesti le dejstva brez osebnih mnenj)

@Azgard: Na prvo uč mogoče res, da je le nek probil možnosti, da izgubimo; potem pa.. kaj pa če..(npr. zapre firmo - stečaj - kaj v tem primeru, itd.). Zaenkrat bomo počakali (se vendarle nekaj dogaja).

@Ales: To je res glede navoza. Vprašanje je, če bi slučajno zgubili oz. se kokr koli dogovorili - ali bi kupec povrnil parcelo na prvotno stanje.


Dodatno: Včeraj in danes je lastnik firme dejal, da če bi mi malo popustili (za cca 6k), bi naredili nov ankes ter, da bi le plačal (vendar, da čaka še neke prilivi). Bomo videli kaj bo..

VIP58 ::

Nič popuščat, pa nobenih aneksov, sploh pa ne z njegove strani, samo izsiljuje, da bi znižal kupnino.
Če boste pristali, si bo še kaj izmislil.
Brez potrditve odvetnika ne delaj ničesar, ker boste še bolj zaglavili, zagrozi z izvršbo v najkrajšem času.
Če nima denarja naj ne kupuje.
Too much of everything is just enough.

Furbo ::

Odvetnik zveni nesposoben, totalno. Verjetno kaka family naveza.

Ne sekirajte se, večino denarja imate. To je verjetno samo poiskus zbijanja cene.

Podjetje lahko jamra, ampak v pogodbi nima nobenih garancij o kvaliteti zemljišč, dovozih itd. Vsaj predvidevam, da niste podpisali kake take oslarije. Dosegli ne bodo nič, če imate sposobnega odvetnika. Če imate pussija, bo dopustil, da jamrajo sodišču.. potem moraš pa na koncu še dokazovati svojo nedolžnost. Sem imel sam podoben primer.
Ko je prišel sposoben odvetnik (Grobelnik) je bila zadeva na naslednji obravnavi fertik.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Ales ::

domenc je izjavil:

...Dodatno: Včeraj in danes je lastnik firme dejal, da če bi mi malo popustili (za cca 6k), bi naredili nov ankes ter, da bi le plačal (vendar, da čaka še neke prilivi). Bomo videli kaj bo..

Kera perfektna trol tema... :)) Čestitam!

c3p0 ::

To je le realnost slovenskih "poslovnežev". Podpiše pogodbo in potem baranta, malo prepozno. Točno to mu tudi poveš in zahtevaš celotno izplačilo.

Če mu popusti za 6k, bo čez par dni hotel 10k popusta in tako naprej, dokler bo šlo.

domenc ::

@VIP58: Ja osebno sem tudi proti, da bi kar koli zniževali (ampak lastnico prepričat v to ...; že v osnovi, ko so ji rekli, da bodo prekinili in so zatežili z njihovim odvetnikom, je bila pripravljena, da bi vse na lepe oči vrnila (+ po požnosti že dvojno aro (in sicer z odprodajo še ene nepremičnine) - smo jo le nekako prepričali, da naj najprej pokliče odvetnika. Bomo videli kako se bo sedaj izteklo.
Res je - v sami pogodbi ne piše nič o kvaliteti zemljišča in samih dovozih (samo to, da se kupec odreče ugovoru zoper kvalitete zemlje, terena itd.)

@Ales: Ni trol tema; spraševal in odgovarjam še kako resno. Če želiš, ti lahko tudi pošljem na ZS dopise in same pogodbe.

@Sago: Očitno res; do sedaj ni imela težave pri prodaji (je pa res, da je do sedaj prodajala izključno fizičnim osebam in nikoli ni bilo nobenega problema - sedaj pa ravno to).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nasvet pri nakupu stanovanja

Oddelek: Loža
405555 (4091) Zaskrbljena
»

˝toži˝nas zaradi neplačila najemnine za travnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11121522 (18066) posipugaloma
»

Neodstranjena hipoteka?!

Oddelek: Loža
234833 (3704) Aston_11
»

stečajna masa podjetja in nepremičnine

Oddelek: Loža
406973 (6044) EC9

Več podobnih tem