» »

DIY beljenje stanovanja - first time

DIY beljenje stanovanja - first time

TimAllen ::

Odkar ne živim več doma, sem vedno najemal, in so za beljenje, ipd. zadeve vedno skrbeli lastniki, tako da, iskreno, nikoli še nisem belil sten. Sem farbal les in kovino s čopičem in sprejem, sten pa nikoli.

Sedaj pa pridemo do tega, da bi mama (v penziji) rada prebelila najprej eno manjšo "rezervno" sobico (neke omare so šle ven, in za omarami ni nihče belil že nekaj ciklov beljenja, pa še zaradi menjave okna, se na enem delu vidi goli beton. Druga faza, bi rada prebelila še ostanek stanovanja (ampak zazdaj je prioriteta prva sobica). Kliče nekaj obrtnikov, in cene so kar precej hude že za to sobico, kaj šele za celo stanovanje, in pri mali penziji se mi zdi butasto, da ne bi vsaj poizkusil prebeliti tega jaz (tudi če vse zaje*em, še vedno lahko nekdo za mano prebeli, na izgubi sem pa le za kantico jupola in kak valjček in čopič (ter moje popoldne ali dve)).

Torej, kaj je treba najbolj pazit? Stena bi bila klasična bela, ni treba da je pralna... mislil sem vzet jupol classic, ampak ko gledam ostalo ponudbo, sem se mal izgubil med raznimi latex in visokopokrivnimi barvami... kak nasvet?

Glede tehnike, sem mislil na klasiko.. 'veliki' in mali (ozki) valjčki, in čopiči za popravljanje (+rezerve seveda in kar paše zraven). Razne topshop spray zadeve mi niso delovale zanesljive, tako da se mi je zdelo, da je 'klasika' še najboljša v nizkobudžetni ideji. Je tako? Ali je kaj boljšega? Moram na kaj posebej pazit tukaj?

Za zaščito sem videl tiste prozorne folije, ki so na eni strani samolepljive.. zalepiš na robu, in folija ostane gor. So te folije ok? Seveda zraven še malarski 'selotejp' za ostale zadeve, in seveda navadna folija.

Strop ni raven, ampak ima male izbolklinice (slaba primerjava, ampak izgleda kot gosto aknast obraz, stara, komunistčna granja), je tam treba kaj posebej paziti? Izbolkile so ranga 1-3mm, pomojem bi mehak valjček šel brez problema, nisem pa ziher?

Sem kaj pozabil? Oziroma na kaj moram še paziti?

K0l1br1 ::

Navadno belo barvo, jupol se barva enkrat, ostale 2x. Ali je treba drugič, pa itak vidiš, če ti je všeč, če ne greš pač še enkrat preko, ko je suho.

Malanje ni nič posebnega. Zaščiti tla s katerokoli folijo, okna s trakom, mešaj barvo z vodo, da bo redkejša, 10% vode ali po občutku, valj noter, valj odcedi ali potegni po robu posode in direkt na steno.

Če je potrebno popraviti steno, boš moral kitati. Nič posebnega ni niti to.

V glavnem, ne kompliciraj, samo gas.

Rabiš en velik valj, en mali valj, morda še en čopič.

slovencl ::

Pejd v merkur, pa jih mal povprašej prodajalce - ti bodo vse povedal.

TimAllen ::

E super.. sem gledal razne videe tipa:
(moja situacija je še malo bolj simpl, ker je vse iste barve), samo sem se malo zasekiral, ker sem pogledal dosti discovery/history/ipd channel zadev, kjer preprodajajo hiše, in tam tudi zamenjava temeljev zgleda "simpl", pa vsi vemo, da ni :)

ToniT ::

Jaz že nekaj let uporabljam samo Dulux barve.
Nimam nobenih problemov s prekrivnostjo, kot je to pri Jupolu. Dobijo se v OBI-ju.

joze67 ::

Pa veliko veselja z radiatorji. In pri valjarjih pazi ob vogalih (stena stena in stena strop), ker mimogrede pokvariš sosednjo ploskev.
Predvsem pa ne varčuj s časom pri zaščiti vseh elementov.

fikus_ ::

Kupi orginal Jubpol clasic. Dobro prekriva. Edino za omarami boš verjetno moral plaskati 2x.
http://www.jub.si/notranje-barve-dekora...

Redčiš ga toliko, da počasi komaj kaplja s čopiča oz. valjčka.

Strop praviš, da ni gladek. Poskusi poravnati s smirkovim papirjem 60. Samo narahlo potegneš čez. Če ga hočeš pokitati, je za to npr. Jubolin.
http://www.jub.si/notranje-barve-dekora...
Za to rabiš lopatico in zapolniš vdolbinice.

Najprej s čopičem pobarvaš vogale ( približno 5 cm na vsako stran). Potem pa valjček. Obstajajo tudi valjčki za vogale.
https://www.interdiskont.si/vsi-izdelki...
Za stene:
https://www.interdiskont.si/vsi-izdelki...
https://www.interdiskont.si/vsi-izdelki...

evian ::

Prva roka naj bo akrilni premaz (akrilna emulzija), da ti bo povezalo belež s starim ometom in betonom.

fikus_ ::

Pri akrilnih premazih zna biti problematično, da ti nekoliko zapre paroprepustnost. Če je podlaga OK, se ne lušči, potem ne rabiš akrilnega premaza.
To lahko preveriš tako, da z valjčkom naneseš na en del zidu barvo, počakaš nekaj minut, barva mora biti še sveža, potem pa z bolj "suhim" valjčkom ponovno naneseš barvo na isto mesto. Če se ti ne lušči, oprijemlje stara barva na valjček, je podlaga odlična.
V glavnem, če se ti pri enkratnem beljenju ne lušči barva, je podlaga solidna.

Drugo beljenje moraš pa itak opraviti na suho barvo.

Pac-Man ::

Samo ne kompliciraj. Jupol, maček in gasa. Vse potrebno se boš naučil med delom.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri zračni kompresor?

Oddelek: Loža
407045 (906) Gregor5816
»

Beljenje notranjih sten

Oddelek: Loža
4522213 (3984) lonewolf_
»

luknjasta stena z nosilci za domačo delavnico

Oddelek: Loža
101873 (578) ytodf
»

Kateri namizni vrtalni stroj

Oddelek: Loža
143452 (2934) fikus_
»

Pleskanje sobe

Oddelek: Loža
323807 (2189) FTad

Več podobnih tem