» »

kakšen s.p. imam

kakšen s.p. imam

free_k_shot ::

Živjo,
zanima me nekaj zadev. Dogovarjam se za delo preko s.p.
Tega bodočega šefa poznam že od prej in je... kako naj rečem g. Skopušnik :D. Ker ne želim da bom izkoriščen bom za to že sam
poskrbel. Me pa zanima sledeče;

1. Ali lahko on zahteva od mene da mu povem kakšen s.p. imam? navaden/normiran/popoldanski.
2. Ali lahko on dobi podatke o vrsti mojega s.p.? In pa kje jih lahko dobi?
3. Ko so računi izdani in tudi plačani. Ali je kakšen rok za pritožbo oz. spremembo računa? (Primer: Izdam račun Decembra. On ga plača. Po 3 mesecih bi on rad nekaj spremenil, ker mu ni všeč. To sem slišal da je že delal -.-')

4. Ali lahko menjavam med navadnim in normiranim s.p.? In na koliko časa?
5. Če sem navaden s.p. in opravljam storitev (recimo za 1000€/mesec) hkrati pa je dogovor, da delodajalec plača tudi vse ostale stroške s.p. (km, prispevke, davke itd. znotraj stroškov) kakšen je potem ddv? Predvidevam da davek na dobiček (do 8k€/leto 16%, potem pa navzgor)? Ali se kako drugače to obračunava?

Konkreten primer ki mi je prišel na misel;
176h = 1000€
stroški s.p. = 355,36€
Skupaj= 1355,36€

Stroškov dodatnih nimam in nič ne dam v stroške. Kar pomeni da dobim 1355,36€ dobička (za državo). Koliko od tega mi država vzame? 16%? (ali gre to po dohodninski lestvici- 16%, 27%, 34%...?)

Hvala za pomoč in obrazložitev.

jype ::

Nikomur ti ni treba razlagat, kakšne vrste s.p. imaš. To je med tabo in FURS.

Če ti nekdo plačuje "stroške s.p.", potem je to delovno razmerje in te mora redno zaposliti.

DDV je nekaj čisto tretjega in nima zveze s tvojimi primeri.

free_k_shot> Kar pomeni da dobim 1355,36€ dobička (za državo).

Ne. Prispevki s.p. nikoli niso del davčne osnove. Najemi računovodjo, sicer boš storil neumnost. Pa morda še odvetnika, ker boš moral bodočega šefa eventuelno tožiti, sicer boš sokriv davčne utaje.

free_k_shot ::

Ja to mi je jasno da če mi plačuje stroške s.p. gre za delovno razmerje. Ampak ker je delo sezonsko. 3 mesece dela, 3 počitka, 3 dela, 3 počitka, seveda ne želi redne zaposlitve (po pravici povedan tudi jaz ne).

kaj si mislil s tem;
Ne. Prispevki s.p. nikoli niso del davčne osnove. Najemi računovodjo, sicer boš storil neumnost. Pa morda še odvetnika, ker boš moral bodočega šefa eventuelno tožiti, sicer boš sokriv davčne utaje.
?

Zakaj bi ga moral tožiti? In kakšno neumnost bi lahko naredil?

Saj na računu nebi napisal stroški s.p. ampak bi v samo storitev vkomponiral teh 355€. Tako da načeloma ti nihče ne mora nič. Enkrat si delal nekaj drugič spet nekaj drugega in je zato storitev dražja oz. cenejša.
Če razparceliram;
npr.
Storitev abc .... 1537€ (tukaj notri je že vse, plača, prehrana, stroški, itd.)
kilometrina .... 100€
skupaj račun: 1637€

Če si normiranec in ti delodajalec plača tudi davek normiranca (4%) potem znotraj storitve dodaš še 4%.

In se nikjer ne vidi kaj, zakaj in kako. Pač storitev je taka in gotovo. Recimo z +4% pride potem 1698€. Kar znese za 8urni delavnik 9,6€/h.

Ne razumem kaj si želel s tem povedat? Me pa zanima če je pri normirancu 4% koliko je pri navadnem s.p.?

fikus_ ::

Pogovori se raje s kakšnim računovodjem, da te ne bo kasneje bolela glava. Naročniku ne rabiš razlagati kakšen s.p. imaš. Ti mu izstaviš račun in to je to!

S cifro na računu pa moraš pokriti vse svoje stroške + svojo "plačo". Naročnik ti nima kaj kriti tvojih stroškov mimo računa. Se bosta zapletla in Furs bo imel kakšne otipljive pripombe.

Začni računat urno postavko s svoje strani (željen čisti zaslužek + prispevki + stroški materiala, kilometrina, . . . + rezerva za primer bolniške + . . . . ).

Invictus ::

Ti mu daj račun za 2000 EUR, in reči da boš vse pokril sam.

Pika. To je edino kar se moraš dogovoroit. Za mesečni znesek na računu.

Pa še kak drug job (ali samo račun ;)) si najdi, da ne bo kdaj FURS ugotovil elementov delovnega razmerja.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

YouTube Zaslužek - Kam in kako prijaviti davke?

Oddelek: Loža
4912118 (7664) RS4
»

Prenakazilo iz Paypala (Zaslužek z Youtubom) (strani: 1 2 )

6018000 (15684) čuhalev
»

Kdaj se splača SP

399666 (7666) oblak44

Iz redne zaposlitve na s.p. (strani: 1 2 3 )

14424473 (20715) Mavrik

Več podobnih tem