» »

Slovenske parlamentarne volitve 2018

Slovenske parlamentarne volitve 2018

««
50 / 64
»»

jype ::

vostok_1 je izjavil:

Aja. Ker v sovjetskih časih je bila religija čislana, meje pa brez zidov in ostrostrelcev?
Kdo se zavzema za zaprte meje? Kdo se zavzema za prepoved religije?

Ti, nebivedu, pa morda še kakšenm vama podoben psihopat.

Jarno ::

jype je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Aja. Ker v sovjetskih časih je bila religija čislana, meje pa brez zidov in ostrostrelcev?
Kdo se zavzema za zaprte meje? Kdo se zavzema za prepoved religije?
Ti, nebivedu, pa morda še kakšenm vama podoben psihopat.


Če navajam Žižka:
“Those who are pro-refugees say ‘we should be open, democratic,'” notes the philosopher,
“but what do they exactly mean by democracy? The majority of people are clearly against immigrants.”


In Cerarja:
Kapacitete v Beli krajini so zasedene. Če Avstrija zapre meje, se lahko ob novem migrantskem valu na območju Slovenije ujame večje število migrantov, kot jih prenesemo.


Izhajaš iz napačne predpostavke, da v EU-ju vlada politika odprtih zunanjih meja, nekateri redki "psihopati" pa se zavzemajo za njih zaprtje.

Zanimiva je tudi ta novica:
http://www.bbc.com/news/world-europe-43...

Zaenkrat migrantje še niso predmet predvolilnih razprav v Sloveniji. Če se levi Žižek zavzema za podobni pristop kot sredinski Cerar in desni Janša, potem smo glede tega dokaj enotni.
#65W!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jarno ()

maco-maco ::

Če se levi Žižek

Žižek ni tako zelo lev, kot bi si nekateri to predstavljali. No, itak si niti nismo enotni, kaj je desnica in kaj levica, saj je veliko različnih aspektov te definicije.
Kaj?

Unilseptij ::

Žižek je kar lepo lev in s citiranjem njegovih izjav iz konteksta lahko prikažeš karkoli... Človek razmišlja malo bolj poglobljeno in če želiš razumeti, kaj hoče povedati, je potrebno tudi kaj prebrati in razmisliti. Zgornjo izjavo je recimo možno razumeti tudi kot primer, kako je demokracija, kjer večina odloča o vsem, lahko tudi slaba, kar lepo sovpada z levičarskimi idejami.

jype ::

Jarno je izjavil:

Če navajam Žižka:
Ja, tudi Žižek ne ve, kaj je osnovni pomen besede "demokracija":

politična ureditev z vladavino večine, ki varuje osebne in politične pravice vseh državljanov


Ker so pravice beguncev izenačene s pravicami državljanov torej ne more biti nobene dileme: Za begunce skrbimo, ker je to prav, pravično, smiselno in v skladu z našimi vrednotami. Da ste ljudi nategnili z izmišljenimi novicami o islamizaciji, klanju, posiljevanju in podobnih grozotah, je sicer jasno vsakomur, ki zna seštevati: Nobenega povečanja kriminala ni bilo zaradi prihoda beguncev, razen kriminala ekstremističnih skupin, ki so vse, brez ene same izjeme, desničarske, zato je sklep logičen: Vsi so proti desničarjem, ki jih je malo in ki se jih je treba znebiti, če hočemo živeti v miru in sožitju.

Jarno je izjavil:

In Cerarja:
Cerar je konzervativni katolik, ki ponavlja bedaste parole, ki jih je slišal od RKC. Ne od papeža, jasno, ki ne pušča nobene dileme glede tega, kaj je naša dolžnost, temveč od Rodeta, ki je konzervativni ksenofob.

Jarno je izjavil:

Zaenkrat migrantje še niso predmet predvolilnih razprav v Sloveniji. Če se levi Žižek zavzema za podobni pristop kot sredinski Cerar in desni Janša, potem smo glede tega dokaj enotni.
Ja, fašisti ste enaki, ne glede na to, kako se pobarvate.

Jarno ::

jype je izjavil:

Ja, fašisti ste enaki, ne glede na to, kako se pobarvate.

Še vedno živiš v zablodi, da so zunanje meje EU-ja odprte, takoimenovanih fašistov pa za nekaj odstotkov.
#65W!

jype ::

Jarno je izjavil:

Še vedno živiš v zablodi, da so zunanje meje EU-ja odprte, takoimenovanih fašistov pa za nekaj odstotkov.
Odprte so, ker smo podpisali, da bodo - za vse, ki potrebujejo pomoč.

Spajky ::

Vsi problemi bodo rešeni, ker moramo iti na volitve in voliti palčkovega podtaknjenca v obliki kamniškega komedijanta. Programsko in vladno ekipo mu bodo itak sestavili tisti, ki so se že do sedaj izkazali, mi se bomo pa fajn imeli, ker bo zbijal kot precednik vlade šale in bomo lahko spet pozabili in to vmes, ko nas bodo lupili dalje. In lepo nam bo :) . Aleluja, kot v dobrih starih časih ... samo razmišljati ne smemo preveč, pa bo ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

jype ::

Spajky je izjavil:

moramo iti na volitve in voliti
A si kandidiral? Če nisi, potem si ti odgovoren za to, da ni nikogar, ki bi ga lahko volili tisti, ki se strinjajo s tvojimi pogledi.

Smrekar1 ::

gus5 je izjavil:

Jasno. Nacionalizacija izkoriščevalčevega, kolonialistovega, sužnjelastniškega premoženja je oblika korektivne pravičnosti (iustitia correctiva), konkretno izravnalne pravičnosti, ki se lahko manifestira kot nadomestitvena pravičnost (iustitia restitutiva) in/ali retributivna pravičnost (iustitia retributiva). Poleg tega nacionalizacija služi javnemu dobru in je skladna z republikanskimi nazori*, zoper katere sicer rovari posesivni individualizem.


Aha, če jemljemo tistim, ki jih ne maramo, je to pravično, če se jemlje tistim ki so na naši strani je nepravično. Razumem. Kaj je bilo torej v principu narobe z ograjevanjem posesti?

** Mimogrede, še vedno nisi utemeljil pogojenosti obstoja kolhozov z obstojem gulagov.


Čakam na kak primer kolhozov, ki so se obdržali brez gulagov (ali ekvivalentov).

Meje med današnjo Poljsko, Ukrajino in Belorusijo me ne zanimajo.


Nedvomno, saj uničijo tvojo pravljico miroljubne, pravične SZ. Mi lahko poveš kakšna je bila utemeljitev za brutalno Sovjetsko okupacijo Baltskih držav in genocid, ki so ga tam izvedli?

Pogovori z Nemčijo, ki so se začeli aprila 1939, so sovjetski odgovor na pasivno politiko Zahoda. Sovjeti so se že za časa španske državljanske vojne čudili pasivnosti zahodnih 'demokracij', ki niso želele pomagati izvoljeni republikanski vladi, pač pa so le opazovale tako Francov pohod na oblast kot intervencijo fašistične Italije in nacistične Nemčije v Španiji (primer: Guernico je do tal porušila nemška eskadrilja). Edino Moskva je zares pomagala republikanski vladi. V Moskvi se je krepil sum, da je zahodnim 'demokracijam' bolj po volji fašistična diktatura kot levičarska republikanska oblast, da 'demokracije' v fašizmu prepoznavajo učinkovito sredstvo omejevanja socialističnih idej in da bi v morebitnem spopadu med nacistično Nemčijo ter Sovjetsko zvezo Zahod stal ob strani. Za Moskvo je bil presenečenje tudi münchenski sporazum l. 1938, s katerim so VB, Francija, Italija 'blagoslovile' nasilno spremembo meje med ČSR in Nemčijo in ki je na koncu prilepljal do razkosanja oz. izbrisa ČSR. Moskvi je postalo jasno, da Zahod izda kogarkoli kadarkoli, če to služi njegovim interesom, in da bo za varnost SZ morala poskrbeti sama, ne računajoč na zavezništvo z Zahodom. Krepil se je tudi sum, da Zahod želi, da se spopadeta Nemčija in SZ. To so bili razlogi, da so Sovjeti aprila 1939 začeli pogovore z Nemčijo. Kljub temu so dali VB in Franciji še eno priložnost avgusta 1939, za katero pa se 'demokraciji' nista zmenili.


Jup, tik pred pristopom SZ k silam osi so civiliziranim državam dali še eno priložnost, v zameno za to da prisilijo Poljsko, da bi sprejela rusko okupacijo so se bili pripravljeni bojevati proti Nemcem. Ker v nekaj dneh odgovora na to nepričakovano ponudbo ni bilo so se pridružili silam osi in družno napadli Poljsko.

Zelo kredibilno gus5, zelo kredibilno.

Zgodovinski fakt: SZ ni pristopila k osi,


SZ se je pridružila nemškemu napadu na Poljsko in ukazala svojim agentom v Franciji naj sodelujejo z okupatorjem in izdajajo upornike. Nekaj deset tisoč Francozov je skupilo zaradi komunističnih izdajalcev. Ups.

Torej zate ni razlik med socialno pogojenim obnašanjem in nagonskim ravnanjem?


Trdim, da je tvoje razumevanje delovanja možganov in živali nekje v 15. stoletju. Glede na videno me ne čudi, da furaš kreacionizem.

Kapitalizem je naraven, 'spontan' red in ideologija prostega trga, ki je v njegovem jedru, sploh ni ideologija, pač pa naravna/fizikalna zakonitost?


V svojem jedru je kapitalizem sistem, ki ga diktira znanost. Ostali sistemi so vraževerja.

Kolonializem (je) hrani(l) kapitalizem (s suženjsko delovno silo, zemljo, surovinami ipd.) in kapitalizem je utrjeval moč kolonialistov oz. utrjuje moč neoimperialistov. Če so spočetka predvsem države financirale kolonialne osvajalske pohode, so jih kasneje zasebne korporacije; npr. Indiji je svoj čas de facto vladala britanska Vzhodnoindijska (delniška) družba.


Aha, sigurno. Britanski imperij je leta 1820 obsegal Kanado, Indijo in nekaj otočkov po svetu. Suženjstvo so prepovedali leta 1833. Katere surovine vozili v Anglijo iz Indije?
Naj ti pomagam, vozili niso surovin, ladje so bile v tistem času za kaj takega premajhne in mnogo predrage. Surovine so izkoriščali na domačih tleh in uvažali redke a drage stvari (čaj, začimbe).

Problem je v tem, da ne vidiš dlje od ideoloških plašnic.

Pravljica. S pojmom 'totalna vojna' ni mišljen totalen obračun s premaganimi, pač pa mobilizacija, izraba tako rekoč vseh (vojaških in nevojaških) resursov neke nacije v vojne namene, še zlasti pa militarizacija ekonomije ter ekonomizacija vojn ter globalni učinki konfliktov.


Pardon, 2. Punsko vojno. Rim je imel celo ustavni postopek pod katerem je lahko nekdo fural totalno vojno, mobilizacijo vseh sredstev nacije v vojne namene, militariziral ekonomijo in tako dalje. Reklo se mu je diktator, najbolj slavni diktator je bržkone Cicinnaticus, ki je živel še 200 let prej.

Lucius Quinctius Cincinnatus @ Wikipedia

Približno 2200 let pred začetkom kapitalizma je bila totalna vojna nekaj tako normalnega, da je mestna državica imela uzakonjeno kako in pod kakšnimi pogoji gredo v totalno vojno. Ampak ker levaška ideologija pravi, da je to izum kapitalizma, moramo to zanikati. Enako kot evolucijo.

Vojno stanje je imanenten del kapitalizma


Točno tako. Zato je po porazu miroljubnega komunizma število mrtvih v konfliktih tako skokovito naraslo.



Ups.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

nejclp ::

Smrekar1 je izjavil:



Vojno stanje je imanenten del kapitalizma


Točno tako. Zato je po porazu miroljubnega komunizma število mrtvih v konfliktih tako skokovito naraslo.



Ups.

Mojbog, kakšna slaboumna izpeljava. To je približno tako, kot če bi rekel, da se je število mrtvih v konfliktih znižalo zaradi naraščanja števila muslimanov. Ali pa zniževanjem števila severnih belih nosorogov.

nejclp ::

jype je izjavil:

Jarno je izjavil:

Če navajam Žižka:
Ja, tudi Žižek ne ve, kaj je osnovni pomen besede "demokracija":
politična ureditev z vladavino večine, ki varuje osebne in politične pravice vseh državljanov

Ker so pravice beguncev izenačene s pravicami državljanov torej ne more biti nobene dileme: Za begunce skrbimo, ker je to prav, pravično, smiselno in v skladu z našimi vrednotami.

Seveda ve. Plus, Žižek v bistvu trdi prav to, kar si napisal. 5m 9s

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nejclp ()

ZaphodBB ::

Komunistična aplikacija takfiri doktrine je vedno priložnost za kokice.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Smrekar1 ::

nejclp je izjavil:


Mojbog, kakšna slaboumna izpeljava.


Hvala, Smrekar1 bo čisto v redu.

To je približno tako, kot če bi rekel, da se je število mrtvih v konfliktih znižalo zaradi naraščanja števila muslimanov. Ali pa zniževanjem števila severnih belih nosorogov.


Precejšni deleži stolpcev v letih, ko je Imperij Miru še trzal pride iz naslednjih virov:

- Korejska vojna, pro-Sovjetska diktatura napade sosednjo demokracijo
- Vietnamska vojna, pro-Sovjetska diktatura napade sosednjo demokracijo
- genocid v Kambodži, komunistična diktatura pobije 40% prebivalstva
- tri vojne pro-Sovjetskih diktatur proti demokratičnemu Izraelu
- vojna v Afganistanu, Imperij Miru vrže vlado v sosednji demokraciji, ko pride do upora pošlje tja vojake, da bi ga zadušili, država je uničena, morda za vedno


Univerza v Kabulu pred sovjetskim vmešavanjem

No, lahko bi rekli kar levji delež. Kavzalnost je torej dokazana. Toliko o tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

Mr.B ::

Smreki,
Univerza v Kabulu pred sovjetskim vmešavanjem

A ni v tem tednu tam spet pokalo, no pred univerzo. Ne boš trdil rusi.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zheegec ::

Zelo lajkam program Levice. Že samo to, da znajo prepoznati trenutne probleme in iz kje izvirajo je bistveno več, kot vse ostale stranke spravijo skupaj.

Ni mi pa všeč njihov pristop do ECB in Eurozone. Rabimo res ostro politiko do €, nekaj v smislu "ECB naj postane demokratična in vrh ECB naj bo direktno izvoljen, ali pa gremo ven ASAP".
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Truga ::

ze samo v prvi minuti je tako velik bullshita da sm moral prekint

vostok_1 ::

V resnici je reklama za kapitalizem.
Ni pa napačen. Načeloma boljše okolje sproducira boljše posameznike.
Do neke mere seveda.
Zato pa je bila sredina 20.st tako produktivna in prosperirajoča.
Zmes tradicionalne zagnanosti in moderne inovativnosti.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

ADIJOOO1 ::

MrStein ::

Te ankete nimajo smisla, če ne objaviš potem tudi rezultatov.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

MrStein je izjavil:

Te ankete nimajo smisla, če ne objaviš potem tudi rezultatov.
Smisla nimajo predvsem zato, ker njemu ni mogoče zaupati, da so rezultati na kakršenkoli način reprezentativni.

vostok_1 je izjavil:

V resnici je reklama za kapitalizem.
V resnici je reklama za generalni servis kapitalizma, da ne bo več delal krivic, ki se končajo z zelo dragimi konflikti.

Zheegec je izjavil:

Ni mi pa všeč njihov pristop do ECB in Eurozone. Rabimo res ostro politiko do €, nekaj v smislu "ECB naj postane demokratična in vrh ECB naj bo direktno izvoljen, ali pa gremo ven ASAP".
"Ali pa gremo ven" ne bo delovalo, demokratična ECB pa ne bo sposobna opravljati svojega mandata - bistvo mišmaša trenutnih fiskalnih in monetarnih politik je zagotavljanje ravnotežja med stopnjo inflacije (oz. rastjo cen zaradi rasti povpraševanja) in nivojem brezposelnosti (oz. gospodarsko rastjo).

Zheegec ::

bistvo mišmaša trenutnih fiskalnih in monetarnih politik je zagotavljanje ravnotežja med stopnjo inflacije (oz. rastjo cen zaradi rasti povpraševanja) in nivojem brezposelnosti (oz. gospodarsko rastjo).

Bistvo trenutnih politik je ogromno zastonj denarja za velike banke in na drugi strani restriktivna politika za države.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

jype ::

Zheegec je izjavil:

Bistvo trenutnih politik je ogromno zastonj denarja za velike banke in na drugi strani restriktivna politika za države.
Ja, saj to sem rekel. Če politika ne bi bila taka, velike banke ne bi posojale poceni denarja tistim, ki ga trenutno potrebujejo, kar bi močno upočasnilo gospodarsko rast.

Zheegec ::

Nope. To je popolnoma nepotrebno. ECB bi lahko direktno posojala prebivalcem EU. Tako pa banke dobijo poceni denar, ljudje pa ne. In podjetja isto.

In pa poceni denar za velike banke in restriktivna politika za države sploh nista povezani zadevi. US isto daje veliko poceni denarja bankam ($15 biljonov po 0,01% obrestni meri), ampak hkrati ima US rekordne proračunske deficite. Večinoma jih sicer zapravljajo za vojsko, ampak če bi želeli bi jih lahko za kaj drugega.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

ADIJOOO1 ::

MrStein je izjavil:

Te ankete nimajo smisla, če ne objaviš potem tudi rezultatov.


Anketa se konča 31 Marca takrat bodo tudi rezultati. Sem pa anketo delil še drugje trenutno je glasovalo 160 ljudi.

Zheegec ::

To je sicer res, ampak, sistem ni postavljen tako, da bi to dovolil, ker je ekonomiste preveč strah: Ne vedo, kako bi to vplivalo na gibanje potrošnje, cen dobrin in vrednosti valute.

Če bi iste ekonomiste vprašal leta 2008, kakšen bi bil vpliv ~$30 bilijonov ustvarjenega novega denarja za velike banke, bi na veliko poslušali o strahu o "hiperinflaciji". Taiste ljudi je sedaj "strah ~$3 biljonov za dejanske državljane? Ali pa ~$3 bilijonov za infrastrukturne projekte?

Saj že itak vemo, da nimajo pojma, zakaj bi jih kdor koli še poslušal?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

ADIJOOO1 ::

Miro Cerar pokazal zobe Američanom in bo preprečil vse enostranske poiskuse Amerike kajti Slovenija izvozi v ameriko za 60 miljonov eur aluminija in jekla.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ADIJOOO1 ()

Smrekar1 ::

Zheegec je izjavil:


Če bi iste ekonomiste vprašal leta 2008, kakšen bi bil vpliv ~$30 bilijonov ustvarjenega novega denarja za velike banke, bi na veliko poslušali o strahu o "hiperinflaciji".


Je nekako razlika, veš. Če denar razdeliš ljudem ga bodo ~90% hitro porabili za take ali drugačne nakupe, kar bo podžgalo inflacijo. Hiperinflacije od take vsote ne bo, je premajhna, ampak gospodarstvo bo vseeno doživelo dva šoka - najprej potrošniški bum, ki mu bo sledil maček, ko denarja v nekaj mesecih ne bo več v žepih ljudi in bo sledil padec.

Če ga daš bankam ga bodo poskusile nekomu posoditi, ker to delajo in so denar dobile s tem namenom. Ker ga imajo več in tekmujejo med seboj bodo primorane posojila ponujati po nižjih obrestnih merah in bodo pripravljene financirati tudi drznejše projekte. To bo pocenilo kredite za vse in zagnalo gospodarstvo s spodbujanjem investicij, ne toliko hitrega potrošništva. Banke denarja tudi niso dobile, ampak so dobile posojila centralne banke s smešno nizkimi obrestmi, denar bodo torej tudi (nekoč) vrnile.

Seveda lahko trdiš, da je prvo še vedno boljše. Osebno se mi sicer ne zdi, da je odgovor na vprašanje vse prej kot enostaven ali enoznačen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

Cervantes ::

ADIJOOO1 je izjavil:

Miro Cerar pokazal zobe Američanom in bo preprečil vse enostranske poiskuse Amerike kajti Slovenija izvozi v ameriko za 60 miljonov eur aluminija in jekla.

????

jype ::

Smrekar1 je izjavil:

Če denar razdeliš ljudem ga bodo ~90% hitro porabili za take ali drugačne nakupe, kar bo podžgalo inflacijo.
To zelo verjetno drži, zato pa ne daš vsega hkrati.

VaeVictis ::

Zheegec je izjavil:

US isto daje veliko poceni denarja bankam ($15 biljonov po 0,01% obrestni meri), ampak hkrati ima US rekordne proračunske deficite. Večinoma jih sicer zapravljajo za vojsko, ampak če bi želeli bi jih lahko za kaj drugega.


US Federal Budget Analyst

Pensions 1.01 trillion USD
Health Care 1.01 trillion USD
Defense 0.82 trillion USD

oz.

Military spending cca. 3.3% of GDP

Gross Public Debt 20.21 trillion USD

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: VaeVictis ()

ADIJOOO1 ::

jype ::

VaeVictis je izjavil:

Military spending cca. 3.3% of GDP
Yup, švoh.

Razvite države porabijo 20+% GDPja za welfare - in imajo bistveno srečnejše prebivalce z bistveno višjo kvaliteto življenja.

MrStein ::

ADIJOOO1 je izjavil:

MrStein je izjavil:

Te ankete nimajo smisla, če ne objaviš potem tudi rezultatov.


Anketa se konča 31 Marca takrat bodo tudi rezultati. Sem pa anketo delil še drugje trenutno je glasovalo 160 ljudi.

Koliko jih je kliknilo na prvo (ali zadnjo) možnost, ker so le hoteli videti rezultat (ki ga potem ni bilo...) ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

gus5 ::

Smrekar1 je izjavil:

Kaj je bilo torej v principu narobe z ograjevanjem posesti?
Kaj je narobe z ograjevanjem? Odpravljanje skupne lastnine in posledična pavperizacija razlaščenih. Armada brezposelnih, godna za izkoriščanje v industrijskih obratih. Večja stopnja družbene razslojenosti. Koncentracija lastniške, posledično politične moči zemljiške oligarhije in kapitalistov-industrialcev.

Smrekar1 je izjavil:

Čakam na kak primer kolhozov, ki so se obdržali brez gulagov (ali ekvivalentov).
Čakanje te onemogoča pri utemeljevanju pogojenosti obstoja kolhozov z obstojem gulagov? :)) Btw, zakaj čakaš na nekaj, kar si že dočakal? ;) Ne razumeš zapisanega?

Smrekar1 je izjavil:

Nedvomno, saj uničijo tvojo pravljico miroljubne, pravične SZ. Mi lahko poveš kakšna je bila utemeljitev za brutalno Sovjetsko okupacijo Baltskih držav
Če je bila za Poljake pravična vojaška zasedba in aneksija ozemelj vzhodno od Curzonove linije v 1920ih, je bila za Sovjete pravična osvoboditev teh ozemelj izpod poljske okupacije leta 1939. Če se je baltskim ljudstvom zdelo pravično, da se v prevratnem času med in po 1SV nasilno odcepijo od Rusije, se je Moskvi l. 1940 zdelo pravično, da izgubljena ozemlja anektira in inkorporira v sovjetsko federacijo, državno-pravno naslednico carske Rusije. Vidiš, vsi so se borili za svojo 'pravično' stvar. :)) :))

Smrekar1 je izjavil:

Jup, tik pred pristopom SZ k silam osi so civiliziranim državam dali še eno priložnost, v zameno za to da prisilijo Poljsko, da bi sprejela rusko okupacijo so se bili pripravljeni bojevati proti Nemcem.
Če Zahod ni zaupal SZ in če mu je bila Poljska res tako pri srcu, zakaj ni sam poslal milijonske vojske na predvojno poljsko-nemško mejo? In ne nazadnje, zakaj je sploh toleriral nemško nespoštovanje mednarodnega prava in zavezujočih pogodb? Zakaj ni kaznoval Nemčije zaradi priključitve Alzacije? Zakaj je dopustil oboroževanje Nemčije, čeprav je bilo to izrecno prepovedano v dokumentih, sprejetih na mirovni konferenci v Franciji po 1SV? Zakaj je dopustil priključitev Avstrije, čeprav je bila združitev te države z Nemčijo izrecno prepovedana v mirovnih dokumentih? Zakaj je Hitlerju podaril češke Sudete? Zakaj ni reagiral na razbitje ČSR? Zakaj v vojni v Španiji, ki ni bila le državljanska, pač pa tudi proxy-vojna med fašistično Nemčijo in Italijo na eni ter anti-fašistično SZ na drugi strani, ni podprl anti-fašistične strani? Morda zato, ker je v fašističnih državah prepoznal zid, ki Zahod ščiti pred socializmom?

Smrekar1 je izjavil:

SZ se je pridružila nemškemu napadu na Poljsko
SZ je leta 1939 zavarovala svoje interese na ozemlju vzhodno od Curzonove linije, na način, da je pregnala poljske okupatorje ter začasno (predvsem z diplomatskimi sredstvi) preprečila prodor nemške vojske proti vzhodu in zasedbo Poljske v celoti. :))

Smrekar1 je izjavil:

Nekaj deset tisoč Francozov je skupilo zaradi komunističnih izdajalcev
Izmislek.

Smrekar1 je izjavil:

V svojem jedru je kapitalizem sistem, ki ga diktira znanost.
Mar ne dokazuješ, da je motor kapitalizma sebičnost? Katera znanost je v jedru kapitalizma? Sebičnost kot znanost? :)) Mimogrede, tudi nacisti so svoj rasizem razglašali za znanstveno utemeljen. In Stalin je verjel, da je dialektični materializem družbi imanentna zakonitost, zato je socialno-ekonomski red, ki ga je utrjeval, imenoval znanstveni socializem. Vsem ideološkim omejencem se ideologije kažejo kot znanstveni diktati.

Smrekar1 je izjavil:

Britanski imperij je leta 1820 obsegal Kanado, Indijo in nekaj otočkov po svetu. Suženjstvo so prepovedali leta 1833. Katere surovine vozili v Anglijo iz Indije?
Zakaj bi se omejil le na VB, zakaj le na leto 1820? Neo-imperializem tudi danes hrani kapitalizem (s suženjsko delovno silo, surovinami ipd.) in kapitalizem tudi danes utrjuje moč neoimperialistov.

A če si že izpostavil VB, naj ponovim… Britanski imperializem/kolonializem je v zadnjih 200 letih obstoja (od konca 18. do konca 20. stoletja) pod rušo spravil 150 milijonov ljudi, predvsem v ameriških, afriških, azijskih kolonijah, pa tudi v Evropi. Npr. v zadnji četrtini 19. stoletja je imperij v Indiji hladnokrvno izstradal do smrti 30 milijonov ljudi (lakota je bila posledica povsem zgrešene kolonialno-planske kmetijske politike ter neugodnih klimatskih razmer, izstradanje ljudi pa posledica odkritega rasizma ter cinizma – lakoti navkljub so iz Indije izvažali hrano). Samo leta 1943 so Britanci v Indiji do smrti izstradali 3 milijone ljudi; Churchill je umiranje Indijcev komentiral, da nič zato če umirajo, saj se tako in tako razmnožujejo kot zajci; v času lakote so hrano izvažali v Britanijo.

Smrekar1 je izjavil:

Rim je imel celo ustavni postopek pod katerem je lahko nekdo fural totalno vojno, mobilizacijo vseh sredstev nacije v vojne namene, militariziral ekonomijo in tako dalje. Reklo se mu je diktator
Ne muči se. Na kratko: pred-industrijske družbe niso imele pogojev/resursov za izpeljavo totalnih vojn, tudi če bi to želele. Totalne vojne so mogoče šele z industrializacijo, permanentno vojno stanje je imanentno le kapitalizmu in njegovi ne-sofisticirani verziji, fašizmu.

Smrekar1 je izjavil:

Zato je po porazu miroljubnega komunizma število mrtvih v konfliktih tako skokovito naraslo.
Prva in druga svetovna vojna sta v prvi vrsti spopada industrializiranih kapitalističnih imperijev, nobene od teh vojn niso začeli oz. želeli začeti komunisti. Boljševiki so leta 1917 celo 'predčasno' izstopili iz 1SV, prav obljuba o izstopu Rusije iz vojne je pritegnila revolucionarne množice. ZDA so primer kapitalistične države, ki je v permanentni vojni že od neodvisnosti l. 1776. Menda niso tudi za vojne pred l. 1917 odgovorni komunisti? :))

Smrekar1 je izjavil:

- Korejska vojna, pro-Sovjetska diktatura napade sosednjo demokracijo
Demokratična Južna Koreja? :)) Prvi predsednik Južne Koreje je bil avtokrat, ki je zatiral opozicijo, politične nasprotnike, ponarejal volitve, z vojsko razganjal proteste ipd. Drugega predsednika, ki je poskušal demokratizirati državo, je po letu dni odnesel vojaški puč. General, ki je izvedel puč, se je čez noč prelevil v politika in potem 15 let avtokratsko vladal državi, za njim je ves čas stala vojska. Njegovo vladavino zaznamujejo preganjanje opozicije, razpustitve parlamenta, zapiranje nasprotnikov ipd. 'Odstavil' ga je šele atentat. Nov predsednik, ki je nadomestil ubitega avtokrata, je opravljal funkcijo le nekaj dni, odnesel ga je nov puč. Državi je spet zavladal general oz. vojaška hunta, ki je bila še bolj krvava od predhodne (npr. masaker v Gvangjuju). Diktatorja so odnesle demonstracije leta 1987, na katerih je protestiralo milijon ljudi. Južna Koreja je postal liberalno-demokratična šele s t. i. 6. republiko leta 1987.

Mimogrede, v korejski vojni je bilo ubitih 5 milijonov ljudi, od tega več kot polovica civilistov. Američani so zradirali vsa večja korejska mesta, v Koreji so zmetali več napalma kot kasneje v Vietnamu ali pred tem v 2SV: ''Curtis Lemay boasted that Strategic Air Command 'burned down just about every city in North and South Korea both.' He also estimated that 'over a period of three years or so, we killed off . . . 20 percent of the population.' And future secretary of state Dean Rusk, who also served in the State Department under the Truman administration, would say that the United States bombed: 'Everything that moved in North Korea, every brick standing on top of another.'''

General MacArthur, veteran 2SV, je leta 1951, ko je bilo ubitih že milijon Korejcev, videl razdejanje vojske, ki ji je pripadal, in – bruhal. Koreja je bila predvsem zahvaljujoč ameriškemu vojaškemu 'tretmaju' tako uničena, da so se nekateri častniki vojske ZDA spraševali, zakaj se sploh še borijo, saj ni ostalo nič, za kar bi se bilo še vredno boriti.

Smrekar1 je izjavil:

- Vietnamska vojna, pro-Sovjetska diktatura napade sosednjo demokracijo
Demokratičen Južni Vietnam? :)) Prvi predsednik Južnega Vietnama je bil avtokrat Diem, ki je na oblast prišel z referendumsko goljufijo in asistenco ZDA ter vladal s pomočjo nasilja (umorov, taborišč, mučenja) in korupcije. Leta 1963 je bil ubit v vojaškem puču, ki so ga 'blagoslovile' ZDA. Tudi za ZDA je postal preveč krvav. Sledi serija vojaških pučev, v katerih se na oblasti izmenjujejo različni generali oz. njim zveste skupine oficirjev. Uzurpatorji so drastično omejili državljanske svoboščine, uvedli cenzuro in izvajali nasilje. Teror Diemovega režima je botroval nastanku gverilskih skupin, ki so izvajale akcije zoper skorumpirano in nasilno oblast ter ponekod v državi prevzele nadzor; imele so podporo kmetov, ki so predstavljali ogromno večino prebivalstva. Gverila je svoje zaveznike našla tudi v Severnem Vietnamu. ZDA so v tem zavezništvu prepoznale rdečo nevarnost – iščejo povod za vstop v vojno oz. za vojno zoper Severni Vietnam. Ker ga ne najdejo, si ga izmislijo – v zalivu Tonkin naj bi severno-vietnamski čolni napadli ameriška rušilca. (Analogija z iraško vojno: ZDA si izmislijo, da Sadam poseduje orožje za množično uničevanje in da lahko z raketami napade ZDA/Evropo v 45 minutah.) Vstopu ZDA v vojno sledi njena eskalacija. V vojni na Indokitajskem polotoku je umrlo najmanj milijon in pol ljudi, po ocenah nekaterih celo 4 milijone, ne le v Severnem in Južnem Vietnamu, tudi v sosednjih državah, v Kampučiji npr. Najbolj morilska so bila t. i. tepih-bombardiranja vietnamski mest, hude dolgoročne učinke (na 'vse živo') pa je imel in še vedno ima tudi 'oranžni' herbicid, ki ga je uporabljala ameriška vojska pri uničevanju pragozda.

Smrekar1 je izjavil:

- genocid v Kambodži, komunistična diktatura pobije 40% prebivalstva
Vojna v Vietnamu se je razširila tudi v Kampučijo, prek katere je Severni Vietnam oskrboval enote v Južnem Vietnamu. Severnim Vietnamcem naklonjen kamboški monarh je bil odstavljen v puču pro-ameriških sil. Destabilizacija Kampučije okrepi rdeče Kmere, ki prevzamejo oblast l. 1975 in vzpostavijo oblast terorja (polja smrti). Režim rdečih Kmerov skoraj iztrebi vietnamsko manjšino v Kampučiji, napada tudi obmejna vietnamska mesta. Dovolj razlogov, da socialistični Vietnam l. 1978 okupira Kambodžo in z oblasti prežene rdeče Kmere. Oblast v Kampučiji prevzame pro-vietnamski režim. Tega ZDA ne priznajo, postavijo se celo v bran izgnane rdeče-kmerske vlade v OZN in tajno oborožujejo rdeče-kmersko gverilo v Kampučiji. Vse do mirovnega sporazuma l. 1991 je bila vlada, ki so jo (so)tvorili rdeči Kmeri, tudi zahvaljujoč ZDA edina mednarodno priznana vlada Kampučije.

Smrekar1 je izjavil:

- tri vojne pro-Sovjetskih diktatur proti demokratičnemu Izraelu
Tri vojne zoper sionistični kolonializem ter izraelsko državo, temelječo na kraji zemlje, prisvajanju vodnih virov, etničnem čiščenju, diskriminaciji Arabcev ter apartheidu.

Smrekar1 je izjavil:

- vojna v Afganistanu, Imperij Miru vrže vlado v sosednji demokraciji, ko pride do upora pošlje tja vojake, da bi ga zadušili, država je uničena, morda za vedno
Demokracija v Afganistanu? :)) Afganistansko politiko zadnjih nekaj desetletji zaznamujejo prevrati in nestabilnost oblasti, ne 'dolgočasje' demokracij. V vojaškem puču l. 1973 je bil odstavljen kralj, ki je večino svojega obdobja (kar 30 let) vladal kot samodržec, brez parlamenta. Na oblasti ga je zamenjal njegov bratranec-pučist, ki je razglasil republiko z enopartijskim sistemom, sebe pa za predsednika, zunanjega ministra in poveljnika vojske v eni osebi. Aretacije in pregoni svojih kolegov iz edino dovoljene stranke so botrovali umoru avtokrata. Skupina, ki je prevzela oblast, je poskušala korenito in nasilno modernizirati konservativno državo/družbo, pri tem početju se je naslonila na SZ. Modernizacija je izzvala revolt verskih vodij in vernikov, pojavi se islamska gverila. 'Brezverska' oblast na pomoč pokliče SZ, islamisti pa zaveznike najdejo v ZDA, ki jih financirajo in oborožujejo. Državljanska vojna preraste v proxy-vojno med SZ in ZDA. V Afganistan se valijo tudi reke 'Alahovih borcev' z vsega sveta, med njimi Osama bin Laden…

Smrekar1 je izjavil:

Banke denarja tudi niso dobile, ampak so dobile posojila centralne banke s smešno nizkimi obrestmi, denar bodo torej tudi (nekoč) vrnile.
Večino denarne mase posamezne valute predstavljajo krediti, ki jih iz nič ustvarijo komercialne banke. Na območju evra znaša monetarna masa M3 približno 12 bilijonov EUR, od tega 0,6 bilijona predstavljajo t. i. medbančne rezerve in gotovina 1,1 bilijona EUR (podatki za januar 2018). Rečeno drugače: od celotne monetarne mase, ki znaša 12 bilijonov EUR, ECB 'natisne' le približno 1,7 bilijona EUR, ves ostal denar z izdajanjem kreditov 'natisnejo' komercialne banke.

Smrekar1 je izjavil:

Če ga daš bankam ga bodo poskusile nekomu posoditi, ker to delajo in so denar dobile s tem namenom
Zakaj bi podjetja najemala kredite in investirala v razvoj, širitev proizvodnje ipd., če ni povpraševanja? Kvantitativno sproščanje je ukrep ekspanzivne monetarne politike, problem sproščanja je le v tem, da centralne banke denarja ne trosijo med potrošnike, pač pa, skladno s trickle-down logiko, z njim oplajajo finančno industrijo, torej tiste špekulantske akterje, ki že tako in tako sedijo na denarju, pa ne vedo kaj bi z njim. Zadeve so jasne: varčevalne politike škodijo, monetarna ekspanzivna politika pa je neučinkovita, če natiskani denar ne pride do potrošnikov in investitorjev v realnem sektorju gospodarstva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gus5 ()

MrStein ::

Levica (bolj točno Stranka Solidarnost) je dosegla nov rekord!

Revščino bodo kar prepovedali. V ustavi!

Stranka Solidarnost bi se z revščino spopadla s spremembo ustave

Kot je nekdo komentiral tam:
Še en recept za uspeh, lahko bi stopili tudi korak dalje in z ustavo prepovedali kriminal.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Truga ::

aha revscina je tko kot kriminal torej? pa pravis da nisi fasist...

MrStein ::

Pravim, da si zblojen.

Noben ni rekel, da je "revscina je tko kot kriminal".
Lažeš namerno? Imaš privide?
Le kaj je vzrok, da eni (in vedno isti) skoz blodnje pišejo?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

MrStein je izjavil:

Noben ni rekel, da je "revscina je tko kot kriminal".
Seveda ne, samo primerjal si, kot se spodobi za priviligiranca, rojenega s srebrno žlico v ustih.

MrStein ::

Za počasne (leve?):
Poanta je, da se nekaj ne more kar tako "rešiti" z enim stavkom na papirju.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

MrStein je izjavil:

Le kaj je vzrok, da eni (in vedno isti) skoz blodnje pišejo?
Da še vedno niste obupali nad izvajanjem desničarske propagande o krasnem novem svetu, kjer ima vsak možnost biti najboljši, če le steče dovolj preko trupel.

MrStein je izjavil:

Poanta je, da se nekaj ne more kar tako "rešiti" z enim stavkom na papirju.
To seveda ni res. Z enim samim stavkom na papirju se lahko reši diskriminacijo, pa se je še vedno ni. Zakaj? Ker desničarji nimate dovolj domišljije, da bi razumeli "do unto others" princip.

MrStein ::

jype je izjavil:

MrStein je izjavil:

Noben ni rekel, da je "revscina je tko kot kriminal".
Seveda ne, samo primerjal si

Nisem. Sploh omenil nisem. Je pa nekdo drug, na drugem forumu. In ta tudi ni trdil, da "je kot".
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

MrStein je izjavil:

Nisem. Sploh omenil nisem. Je pa nekdo drug, na drugem forumu. In ta tudi ni trdil, da "je kot".
Lažeš.

Truga ::

Kaj, tocno, pri revscini lahko primerjamo s kriminalom, in kaj, tocno, je narobe s tem da se zadevo odpravi ze v ustavi?

jernejl ::

Zakaj bi se ustavili pri revščini?
Dajmo raje prepovedati ne-bogastvo. Torej tudi srednji sloj. Potem bomo vsi bogati. In srečni.

dice7 ::

jernejl je izjavil:

Zakaj bi se ustavili pri revščini?
Dajmo raje prepovedati ne-bogastvo. Torej tudi srednji sloj. Potem bomo vsi bogati. In srečni.
V drzavah s t.i. prepovedanim bogastvom, t.j. 'visoki' davki ter ucinkovita socialna drzava, ljudje _so_ srecnejsi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dice7 ()

jernejl ::

Res, obstajajo države, kjer se voditelji odločajo, kdo sme biti bogat in kdo ne.
Si to imel v mislih s "t.i. prepovedanim bogastvom"?

ADIJOOO1 ::

Ce v ustavo zapisemo revscino potem bo v Sloveniji revscina cudezno izginila. Ce v ustavo napisemo zdravje potem ne bo vec bolnih ljudi v Sloveniji. Ce v ustavo zapisemo stop poplave nikoli vec e bo poplav...

dice7 ::

jernejl je izjavil:

Res, obstajajo države, kjer se voditelji odločajo, kdo sme biti bogat in kdo ne.
Si to imel v mislih s "t.i. prepovedanim bogastvom"?

Ne. Preberi se enkrat

jernejl ::

Sem. Prepovedano bogastvo se bere zelo demokratično, podobno kot prepovedana nesrečnost. Jasno, da so ljudje tam srečni.
««
50 / 64
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Šarec in odstop vlade, drugič (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6911053 (9545) bluefish

Več podobnih tem