» »

Računalnik deluje počasi, miška deluje slabo

Računalnik deluje počasi, miška deluje slabo

gregorinho ::

Računalnik je letnik 2008/2009 in zadnje čase deluje dokaj slabo/počasi (ne vseskozi). Formatiral sem ga pred parimi meseci. Najbolj pa me moti delovanje miške. Kdaj kliknem enkrat, pa miška klikne 3x. Obratno kliknem večkrat zaporedoma, pa sploh ne deluje. To mi res pobira živce.

Seveda sem poskusil z drugo miško na mojem računalniku in z obema na drugem. Problem ni v miški.

Kako preverim delovanje sistema? Kaj je lahko narobe?

hojnikb ::

bios si resetiral ?
#brezpodpisa

Ne vem, kako se to naredi in kaj lahko pokvarim. Mi je pa nekdo omenil, da bi lahko bil kriv disk. Disk sem sicer pregledal (desni klik in "manage") in ne javi napake. Poskusil sem tudi "chkdsk" oz. nekaj podobnega. Pregledoval je celo večnost in ni odkril napake.

konspirator ::

Pregrevanje cpu, vidim da imaš prenosnik in vklopljen dodaten monitor ?
Poskusi brez dodatnega monitorja.

Pri coprocessor imaš vprašaj.Model prenosnika ?

CrystalDiskInfo za stanje hdd, HWMonitor/gpu-z za temperature cpu/mb/hdd/gpu .

Za bench hdd: AS SSD Benchmark -> tools -> copy benchmark.

Imaš wireless/bluetooth/žične miške ? Trackpad deluje ok ?
--

Zgodovina sprememb…

romex ::

koprocesor ne igra nobene vloge..

povej znamko notebooka ..

Koprocesor posebej sem nazadnje imel na 80386 dx 33/40 (80387 X87 @ Wikipedia ) , zato mi ni jasno, kaj se skriva pod tem imenom v temi.
--

Zgodovina sprememb…

OvCa77 ::

konspirator je izjavil:

Koprocesor posebej sem nazadnje imel na 80386 dx 33/40 (80387 X87 @ Wikipedia ) , zato mi ni jasno, kaj se skriva pod tem imenom v temi.

Verjetno del čipseta, prikazan je na sliki Device managerja, pod neznanimi napravami.
Laptop: Probook 440 G3 | i5-6200U | 12GB DDR3L | SSD Plus 240GB
Desktop: Ryzen 1600X | Gigabyte AX370 K3 | 8GB DDR4 | MX100 256GB

ASUS Pro5DI series Duo T6600

https://www.newegg.com/Product/Product....

Bom poskusil CyrstalDisk itd.
Miško imam trenutno žično. Imam tudi brezžično. Oboje deluje podobno.
Ekran mi sicer ugaja, ker me ne pečejo oči. Imam ga kot glavni ekran.
Trackpad deluje kot mora.

Kaj je tole?
Za bench hdd: AS SSD Benchmark -> tools -> copy benchmark.

Zgodovina sprememb…

En disk in 3 particije.

Zgodovina sprememb…

mtosev ::

izgleda, da disk crkuje.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

romex ::

Sem upal, da ni asus... imel podobne težave na svojem asus, menjal ram, zamenjal hdd z ssdjem, zadeva je začela normalno delovat šele z menjavo procesorja..

Duhec ::

Zamenjaj disk ! Napraskaj za nov SSD, ti ne bo žal.
http://blackbird.si/

Naredil sem zgornje teste in popravil zgornji prispevek. Npr. tudi filmčki na FB-ju se vseskozi zatikajo.

Ali lahko iz testov sklepam, da procesor deluje pravilno?

Če bom že kupil disk, me zanima, na kaj moram biti pozoren? Npr.

https://www.bigbang.si/trdi-diski?price...

Han ::

Stanje diska glede na CDI ni kritično. Preveri ga še s SeaTools.

Bolj zaskrbljujoča je temperatura procesorja, ki kaže na slabo hlajenje.

Bom dal še "long".

Če je z diskom nekaj konkretno narobe, spodleti že kratek test.

Dal sem še dolgi test za foro. Pregleduje pa že celo večnost.

Kakšna pa bi morala biti normalna temperatura? Je smiselno, da laptop odprem in spiham prah. Kaj pa je s termalno pasto? Nekaj sem zasledil o tem. Od 2008/2009 računalnik ni bil deležen nobenega popravila.

*Temperature, ki jih imam sam med 60 in 75 °C, bi morale biti okoli 50 ali pa še manj.

**Kaj pa pomeni "Reallocated sectors count"?

Zgodovina sprememb…

ST-777 ::

gregorinho je izjavil:

Kaj pa pomeni "Reallocated sectors count"?
Reallocated Sectors Count: Should I be worried?: "Every drive has the occasional defects in manufacturing. These defects prevent reading/writing to a sector. As a way to combat this, the sectors that are flagged as damaged are moved, or reallocated. ... you should worry if reallocated sectors is increasing consistently. If the number is constant after several boots, then it isn't a problem." https://www.techpowerup.com/forums/thre...

Če je možno, odpri, spihaj prah, odstrani hladilnik, očisti staro pasto, nanesni novo in sestavi nazaj...

Imaš srečo, boš hitro opravil, vse relevantno je dostopno direktno od spodnje strani.

Za odstranitev stare paste uporabi medicinski alkohol 70% in paličice za ušesa&vato (ga imajo v lekarni brez recepta), ostalo spihaj s kompresorjem (pazi da ne prevrtiš ventilatorjev).
--

Zgodovina sprememb…

Sem že pred ogledom videa razdrl laptop. Vidim, da se da ventilator še dodatno prepogniti in odpreti. Ena od termalnih past je povsem trda. Tole skoraj zagotovo ne opravlja dela tako, kot bi bilo treba. V najboljšem primeru sta obe pasti stari 8 let.

Rezultati po čiščenju. Padec temperature za ~10 °C. Verjetno je še vedno preveč in bi moralo pasti pod 50.

Opažam pa, da računalnik deluje malo bolje. Uporabljam ga komaj 15 min. Se pa še vedno sem in tja zatika, miška kdaj ne zazna klika. Oboje malo manj pogosto. Sklepam, da je problem v tem, zato bom kupil še termalno pasto.

Kje naj kupim, kakšno? Doma imam še en par let star laptop, ki mu bom preventivno zamenjal pasto. Na koliko časa pa je menjava smiselna?

Mimovrste ima npr. tole:

https://www.mimovrste.com/hlajenje-pc?p...

Zgodovina sprememb…

So vse 3 na MV več kot dobre v primerjavi s tem, kaj imaš sedaj.

Če ti gre za razmerje eur/g, potem zadnja (8g) nudi najboljši p/p ratio.
--

Zgodovina sprememb…

Prva vsebuje 1,5 g. Koliko to sploh je? Koliko paste potrebujem za 2 laptopa?

Verjetno bom vzel zadnjo.

Na laptopu pa še piše "25 % cooler than body temperature", kar bi zneslo 28 °C.

Zgodovina sprememb…

1.5g je vrh glave.

Pasta daš da se zapolnijo neravnine, s tem se v vmesnem (mikro) prostoru ne nabira zrak.
--

ID-05 ti sporoča, da je disk 13x naletel na nek slab sektor a ga/jih še ni remapal, ker sta ID-C4/C5 oba 0.
Za moje pojme se nekaj dogaja, zato tudi moj prvi post, sploh, če se ID 5 (Reallocated Sectors Count) povečuje. To opazuj!
Kakšne imaš nastavitve upravljanja porabe (power mamagement) glede časa izklapljanja diska, ker ima disk zelo veliko zagonov (11365) glede na čas delovanja (švoh 135 dni) ali v povprečju 84x v 24-ih urah kar pomeni 3,5x na uro?!
Če pametujem, da ni vseh 24ur v uporabi ampak pol manj (12 ur) bi to pomenilo, da se disk zažene 7x na uro ali vsakih cca. 8 minut.
Nerazumljivo.

Laptop rekdo izklapljam (zadnje čase večkrat). Ponavadi ga dam na "spanje". Ne vem, ali se to šteje kot zagon? Ko je v spanju, se pogosto tudi sam vklopi in izklopi. Kljub temu se mi zdi še vedno zagonov preveč.

Sem pa že pred leti uničil baterijo, ker sem imel vseskozi priključeno. Sedaj imam laptop vseskozi priključen na elektriko.

Bom opazoval število sektorjev.

Grem pa že danes po pasto.

Sem nanesel pasto, zagnal računalnik in preveril temperature. Dejansko ni nič drugače. Zdi se, da vse skupaj deluje malo hitreje, a miška še vedno ne deluje dobro. To nezaznavanje klikov me spravlja ob živce. Je pa boljše, kot prej.

Pri CDI sem miško zapeljal na znak "Opozorilo", kjer mi izpiše:

Reallocated Sectors Count: 13

To je to. Če se bo povečevalo, bo problem. Se da kaj narediti s temi 13-imi sektorji?

Včasih CDI javlja te sektorje kar tako, čeprav je z diskom vse ok. Imej backup in občasno preveri disk...

Kar se miške tiče, je lahko problem tudi v sistemu (Windows). Poženi z USB ključa kakšen Live Linux in testiraj.

Z miško se mi je dogajalo enako kakšno leto ali dve nazaj. Laptop sem takrat prvič odprl in spihal prah. Bilo ga je res kar precej in po tem je zadeva delovala 100 %. Sedaj sem postopek ponovil. Stanje se je popravilo, a še vedno ni idealno. Laično bi rekel, da je bolj kot zamenjava paste precej bolj vplivalo spihovanje prahu.

Sem pa septembra vse komplet formatiral in na novo naložil Windowse. Tole se pojavlja zadnje 2 tedna.

Če je ID-05 zdaj 13 hex (prej je bila vrednost D hex) je to decimalno že 19. Zame je to povečevanje napak (prej 13 na 19) dovolj, da takemu disku ne zaupam več.
Jah, zapodili smo se v HW (temp, bad sektorji...), ker si nas nekako s prvim postom usmeril, v bistvu pa sploh še nisi povedal ali si preskeniral celoten sistem proti virus/spyware zajedalcem ?
Kakšna je %poraba CPU-ja, ko se sistem zažene do namizja in se zadeva umiri? Je večja kot 10%?
Skreiraj še enega uporabnika in se logiraj z njim, da vidiš, če bo miška kaj drugače odzivna.
Pripopaj printscreen Upravitelja Opravil, zavihek Zagon, kaj vse se ti zažene ob štartu.
Katero verzijo Win10 imaš (različica 1703, graditev OS 15063.138 je zadnja)? Če je nimaš, se mogoče v ozadju prenaša ohoho MB in ti bremza celoten sistem.
Nenazadnje lahko štartaš Win10 v varnem zagonu in vidiš, če tudi tam miška šteka.
Odgovori na vprašanja in poročaj.

Ne razumem tega. Podatki v vrstici 5 so enaki kot prej - 100 100 36. Na "Opozorilo" pa prej nisem pritisnil. To, kar sedaj piše "Reallocated Sectors Count: 13" prej niti nisem preveril. Kako se pride do vrednosti 19?

Pognal sem varni zagon in zadeva je delovala enako. Sedaj pa sem za foro spet poskusil z prejšnjo miško in težav ni več. Za 1,5 € termalne paste se sploh ne sekiram. Zaenkrat zadeva sicer deluje.

Katero verzijo Win10 imaš (različica 1703, graditev OS 15063.138 je zadnja)? Če je nimaš, se mogoče v ozadju prenaša ohoho MB in ti bremza celoten sistem.

Različica 1607 (graditev op. sistema 14393.1066). Win 10 Pro. Preveril sem za posodobitve in jih ni.

...v bistvu pa sploh še nisi povedal ali si preskeniral celoten sistem proti virus/spyware zajedalcem ?

Opravil sem hitri pregled z Win Defenderjem, ki ni našel napak.

Kakšna je %poraba CPU-ja, ko se sistem zažene do namizja in se zadeva umiri? Je večja kot 10%?

3 %.

Pripopaj printscreen Upravitelja Opravil, zavihek Zagon, kaj vse se ti zažene ob štartu.

Nekaj sem jih onemogočil. Pri "Procesi v ozadju" pa bi lahko onemogočil tudi AutoCAD, Adobe... Če kličknem z desno in izebrem "onemogoči", se mi čez nekaj časa spet vklopi. Je potrebno izklopiti direktno v nastavitvah programa ali še kje drugje?

Katera miška? Imaš zanjo naložene posebne šoferje?

A mislis driverje? ? Ne, klasična miška na kabel.

Med procesi imaš Logitech Download Assistant, zato sem posumil na Logitech 'šoferje'...

Glede ID 05 je zdaj jasno. Sem razumel, da se je vrednost povečala iz 13 na 19.
Gledaš povsem desno "surovo vrednost", kjer je zapis v hex vrednosti, v tvojem primeru D, kar decimalno pomeni 13.
Jaz sem razumel, da se ti je ta surova vrednost povečala na 13 kar pomeni decimalno 19.

Če ne uporabljaš drsne ploščice potem za test disejblaj ETD control center (poglej desno spodaj, če je kje disable gumb ali pa nekaj v stilu: "Task Manager" ---> "Start-up" ---> ETD Control Center ---> Status ---> Disabled), lahko ga tudi posodobiš, možno, da se kaj tepe z Logitechom.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zatikanje računalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
585679 (4505) BorutK-73
»

Računalnik se čudno obnaša, zmrzuje, se ne prižiga (strani: 1 2 )

554371 (3695) GTX970
»

Disk vibrira

101292 (1086) ST-777
»

Kaže mi da je kapaciteta HDD-ja 500MB, v resnici je pa 750GB. Format ne pomaga.

Oddelek: Programska oprema
273489 (2564) franci0
»

crknil mi je trdi disk v garanciji - kako najhitreje do novega?

Oddelek: Strojna oprema
131566 (1055) gendale

Več podobnih tem