» »

Kateri 55" in večji LCD televizor?

Kateri 55" in večji LCD televizor?

Temo vidijo: vsi
««
246 / 534
»»

Okapi ::

Recimo delujoč televizor LCD danes dobiš brezplačno, ali skoraj brezplačno. Malo se pozanimaš med znanci, kdo ima kakšnega, ki ga ne rabi več, ali stopiš do enega od centrov ponovne uporabe.

Z njim boš dobil vso uporabno informacijo, ki jo vsebujejo televizijske oddaje, kot bi jo dobil z najdražjim možnim televizorjem.

S strogo racionalnega vidika je torej vse, kar bi za televizor zapravil več, odveč.

Ampak če si lahko privoščiš malo več, je biti strogo racionalen precej dolgočasno - IMHO.

Za koga drugega pa je morda ravno to - biti kar se da racionalen na vseh področjih - nekaj najboljšega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Fritz ::

V bistvu sem hotel povedati, da v takšnih temah za povprečnega userja na zadeve gleda preveč geekovsko in so običajno priporočila za top of the line izdelke čeravno to ni vedno nujno za vsakogar. Tisti, ki bo hotel top of the line si bo to itaq kupil, ne glede na moje mnenje.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Okapi ::

To se moraš pa hitro naučiti, da na forumih najdeš raznorazne "strokovnjake", in moraš vsak "nasvet" jemati s pol kile soli.

Tiste, ki začnejo razlagati, daje televizor iz Hoferja "crap", da so Philipsi "sranje", ali da je vse pod 65" premajhno, je pač treba ignorirati.

Po drugi strani pa mnogi pridejo na forum s prevelikimi oziroma napačnimi pričakovnji. Takega takoj prepoznaš, ker običajno začne z vprašanjem, kateri televizor (ali karkoli pač) se "najbolj splača" kupit. Potem so pa razočarani, ker dobijo deset različnih nasvetov (od tega pol povsem neuporabnih).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

easyrider3 ::

Sigurno so ljudje katerim nekaj ne ugaja in bodo v tem smislu za naslednjič nekaj ukrenili.Recimo samo to da ko gledaš televizor zvečer in opaziš da ti črno ozadje ali spodnji in zgornji rob v filmu je namesto črne barve sivkasto črn ali ko se celi ekran zatemni in ni črn,nekatere to jezi in potem si kupijo tak televizor kateri tega ne prikazujejo pa ni važno koliko je dražji. Jaz sem tudi prvi televizor izpred 10 let kupil za 1000 eur pa sem kasneje do sedaj še 2-vmes kupil za 700 eur in 600 eur pa lahko rečem to,da mi ni škoda da sem takrat dal 1000 saj je vreden bil in še vedno deluje.Dan danes pa imajo televizorji vseh mogočih funkcij in nekateri jih tudi uporabljajo nekateri kupujejo samo zato,da se potem hvalijo kakšnega imajo-ta najboljšega. Pač vsak menda že ve za kaj potrebuje televizor in si na podlagi tega takega izbere in tisto gledanje in primerjanje televizorjev po trgovinah tudi ni nekaj kar ti bo točno pokazalo njegove lasnosti. Sploh ne vem če bi trgovec mi pustil da bi televizor nastavljal kakor bi meni odgovarjalo saj to bi nekaj časa trajalo in povrhu pa še toliko luči in svetlobe iz vseh strani da nikakor ni tisto kot doma.Jaz sploh ne grem gledati nprimerjat po trgovinah saj preko interneta po vseh možnih forumih in testiranjih pridem do nekakšnega podatka in vem kaj vzeti se odpravim samo v trgovino in kupim. Nobeden mi pa sedaj ne bo trdil da televizorji izpod 600 eur so isto dobri pri prikazovanju slike kakor tisti za 900 in več eur ker niso in nikoli niso bili. Vedno določene stvari vsaj jaz raje dam kaj več denarja pa da je dobro in vsi zadovoljni.

MrStein ::

Okapi je izjavil:


Lahko tudi varčuješ na vsakem koraku - zbiraš vse kupone, imaš kartice od vsake večje trgovine, izkoriščaš vse popuste, pred nakupom vsake stvari prebereš pol interneta, da izbereš tisto, kar se najblj "splača" ....

To ni varčevanje ampak zapravljanje. Časa namreč.

(no, razen če ga imaš res veliko)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Fritz ::

easyrider3 je izjavil:

Nobeden mi pa sedaj ne bo trdil da televizorji izpod 600 eur so isto dobri pri prikazovanju slike kakor tisti za 900 in več eur ker niso in nikoli niso bili. Vedno določene stvari vsaj jaz raje dam kaj več denarja pa da je dobro in vsi zadovoljni.

Lej, vsake oči imajo svojega malarja. Jaz pa trdim ravno to, da slika na TV-ju za 500€ ni toliko slabša od tistega za 900€, da bi to upravičilo toliko več denarja, ne glede na to,da sem sam plačal več. Plačal sem pa več, ker sem tukaj padel na zgodbe o superiornosti FALD matrike (moja odgovornost), še več pa bi plačal, če bi kupil oh, ah in sploh OLED zaslon. Potreboval pa sem smart TV z odprtim androidom, ki bo spodobno poganjal Kodi.

Sicer sem se vedno hecal, da moja ušesa ne pokrivajo vseh frekvenc, ker nikoli nisem slišal razlik med zvočniki za 500€ in 5000€, ki so jih slišali moji kolegi avdiofili. Očitno tudi moje oči niso tako občutljive. Če bi Sonya FALD postavil zraven LG-ja, bi morda opazil kakšne hude razlike a ko sem odlomke istega filma gledal prvo na enem TV-ju in potem na drugem, nekako nisem zaznal velike razlike. Sem pa zadovoljen s tem, da na Sonyu lahko poganjam Kodi, kar na LG-ju nisem mogel in kar tudi nekaj nakupov kitajc TV-boxov pred tem ni rešilo.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

polde66 ::

@Fritz dej mi prosim naštej samo 3 komade tvojih kitajc boxov, ki niso poganjali kodija. Me resno zanima. Hvala.
polde

Fritz ::

Kodija so že poganjali, vendar kilavo tudi v primerjavi s staro tablico z 2Gb RAM. Boxa sta Magicsee Nova N5 in Mecool M8S, pri čemer sem predvsem od Nove N5 pričakoval več, glede na specifikacije. Če mene vprašaš, so te reči polizdelki z nedodelanim programjem, zato nisem videl smisla v tem, da bi še naprej izgubljal čas in denar za eksperimentiranje, nVidia Shield pa se mi je zdel predrag glede na ceno TV-ja in dejstvo, da imaš potem še dodatno napravo, drug daljinec ipd.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

polde66 ::

Magicsee sloni na najslabšem in najšvohnejšem čipu od rockčipa, Mecool pa na poceni čipu s905W, Malo zmotno je pričakovati da boš dal 20 eur pa šibal enako sceno kot nvidia. Tako da si v glavnem kriv sam. Čeprav mecool bi že moral dat kaj več od sebe, razen če nisi vzel verzije z 1gb ram in 8gb placa.
polde

Konlov ::

A kodi je za filme gledati? Kot VLC player, ki ga imamo v NEO?

skyform ::

Fritz je izjavil:

easyrider3 je izjavil:

Nobeden mi pa sedaj ne bo trdil da televizorji izpod 600 eur so isto dobri pri prikazovanju slike kakor tisti za 900 in več eur ker niso in nikoli niso bili. Vedno določene stvari vsaj jaz raje dam kaj več denarja pa da je dobro in vsi zadovoljni.

Lej, vsake oči imajo svojega malarja. Jaz pa trdim ravno to, da slika na TV-ju za 500EUR ni toliko slabša od tistega za 900EUR, da bi to upravičilo toliko več denarja, ne glede na to,da sem sam plačal več. Plačal sem pa več, ker sem tukaj padel na zgodbe o superiornosti FALD matrike (moja odgovornost), še več pa bi plačal, če bi kupil oh, ah in sploh OLED zaslon. Potreboval pa sem smart TV z odprtim androidom, ki bo spodobno poganjal Kodi.

Sicer sem se vedno hecal, da moja ušesa ne pokrivajo vseh frekvenc, ker nikoli nisem slišal razlik med zvočniki za 500EUR in 5000EUR, ki so jih slišali moji kolegi avdiofili. Očitno tudi moje oči niso tako občutljive. Če bi Sonya FALD postavil zraven LG-ja, bi morda opazil kakšne hude razlike a ko sem odlomke istega filma gledal prvo na enem TV-ju in potem na drugem, nekako nisem zaznal velike razlike. Sem pa zadovoljen s tem, da na Sonyu lahko poganjam Kodi, kar na LG-ju nisem mogel in kar tudi nekaj nakupov kitajc TV-boxov pred tem ni rešilo.


Če ne vidiš razlike med LG 55UH650V in Sony 55XF9005B potem je res brezveze, da si kupil Sonyja, proč vržen denar, ker razlika med njima je velika, že samo zaradi tega ker ima LG IPS panel Sony pa VA z local dimmingom in ne rabiš nobenih primerjav drug zravn drugega, kak greš iz IPS na VA FALD TV bi moral takoj opaziti veliko razliko. Ti pač enostavno ne vidiš teh razlika in bi zato bilo boljše, da bi si kupil en poceni TV.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: skyform ()

Konlov ::

Bi se strinjal z @Fritz, da je več kot toliko denarja za TV nasedanje reklamam.
Za vsebine, ki jih ti izdelki znajo "tudi" prikazati, te pa takole ob pultu, neuraden nasvet, pošiljajo na pašnike češ:ne boste dajali 49€ za film...

skyform ::

Čuj, če človek ne vidi razlike med LG 55UH650V in Sony 55XF9005B potem sploh ni primerna oseba, da komentira, če je TV vreden toliko denarja ali ne in 869EUR je čist vredu cena za 55XF9505, na izi vreden 200EUR ali več kot kak šrot IPS TV ali navaden VA LED TV ampak samo za tiste, ki vidijo razliko seveda, mi pa sicer ni jasno kako človek ne vidi razlike med IPSjem in VA FALD, dan in noč, en TV ima sivo sliko brez kakšne globine, drug pa črne blizu OLEDa, ne rabiš biti noben strokovnjak.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: skyform ()

webmaher ::

@skyform vsakemu svoje...vprašanje koliko ljudekov si gre to ogledat v trgovino, kjer je že scena precej čudna in nedomača :)

easyrider3 ::

jaz tudi pravim kako ne vidijo razlike saj vseh res ne moreš ampak nekaj pa le. sploh jaz bi hotel vedno samo doma v sobi in to zvečer primerjat televizorja med sabo jebeš trgovine k tam ni šans da kaj primerjaš. Ko gledaš film z črnim robom zgoraj in spodaj boš ta prvo opazil ali je črno ali sivo-črno,če to človek ne opazi potem pa res je vseeno kakšen televizor kupi saj je ne razloči barve.Ponoči je to sploh izrazito in zato nekatere to zelo moti in si kupijo tak televizor kateri ne prikazujejo sivo-črno barvo pa ni važno če je 500 eur dražji ker ga hočejo in pika.
Jaz tudi za v bodoče morda bom kupil Panasonic OLED televizor ali pa Sony Fald Tv ta zadnjo verzijo katera se bo lahko malo bolj pod kotom gledal televizor,pa ni važno če bom toliko dal za njega ker pač pozvižgam se za tistih tolko EUR več kolikor bom dal pa čeprav nimam denarja na pretek.Hočem super TV za gledanje ponoči in športa raje na drugih stvareh ne razmečem denarja in imam super TV. Tudi na dopust poleti raje ne grem z familijo nekam za 7 dni ampak raje 2-3-krat se zapeljem na odih z njimi pa je.
V trgovini sem poslušal soundbar pa je super izgledalo kako špila prav načudil sem se da toliko basov pride pa to brez woferja a doma ko sem priključil in probal pa sranje od sranja.Ne vem če imajo v trgovini kaj nalašč tako narejeno da tam uredu špila ker doma mi je bilo 100-krat slabše in brez kakega bass zvoka to mislim ko je wofer odklopljen. Soundbar sem šenkal bratu pa čeprav sem za njega dal preko 200 eur z popustom. Tudi AV Reciver in zvočnike mislim nabavit ker v tem življenju bi tudi rad enkrat imel tapravi zvok za gledanje filmov.....
Če hočeš nekaj dobrega potem to sigurno ne more biti izpod cene vsaj kar se tiče televizorjev in podobnega.

Fritz ::

skyform je izjavil:

Čuj, če človek ne vidi razlike med LG 55UH650V in Sony 55XF9005B potem sploh ni primerna oseba, da komentira, če je TV vreden toliko denarja ali ne in 869EUR je čist vredu cena za 55XF9505, na izi vreden 200EUR ali več kot kak šrot IPS TV ali navaden VA LED TV ampak samo za tiste, ki vidijo razliko seveda, mi pa sicer ni jasno kako človek ne vidi razlike med IPSjem in VA FALD, dan in noč, en TV ima sivo sliko brez kakšne globine, drug pa črne blizu OLEDa, ne rabiš biti noben strokovnjak.

A moram kje kak certifikat narediti, da lahko komentiram tukaj 8-)

Imam monitor IPS, ker mi je slika (subjektivna ocena) na IPS bistveno boljša kot na VA in TN panelih vendar monitor gledam z razdalje 50cm, 55" TV pa z razdalje 3-4m. Saj lepo, da razločite takšne finese a jaz jih ne, čeprav precej gledam serije in filme in imam TV samo za to (ne gledam TV programov). Zanimivo bi bilo videti, ali večina ljudi to razloči ali ne.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

easyrider3 ::

Ne mislim biti pameten ampak taka je resnica in dejstvo da ponoči na tistih televizorjih za 500 in 700 eur ni črnega roba ko gledaš film in če te to ne moti potem pač si tak človek ampak ne moreš potem tak televizor primerjat da je isto dober kot OLED kateri tega sranja z sivo-črno barvo ne prikazuje.
Ne vem Fritz kako ti ne razločiš a rabš it okulistu??? Zvečer ko je tema se sigurno vidi to izrazito sploh kadar se slika med raklamami prestavi na črno ozadje ali ko se začne ali konča film ko je vse črno samo napisi igralcev in podobno se izpisuje na zaslonu,takrat je sivo-črno ozadje in ne črno kot pri fald ali OLED televizorjih. Če tega ne vidiš potem ne razločiš barve.

Sem pred meseci kupil novi mobitel pa sem bil začuden kako super zaslon kot OLED a kaj ko zvečer na poti domov z avtomusom ko pogledam kako serijo me je mobitel spet presenetil saj prav vidi se da mi sveti sivo-črna obroba in ne črna kakor na prejšnjem Samsung.
Fritz Fritz Fritz če res tega ne vidiš potem ti ni pomoči kot da dobiš zdravniško potrdilo da ne razločiš barv.

Zgodovina sprememb…

Konlov ::

Hehe, trgovci so se zbudili. Sedaj tiste, ki so skontali marketinška posiljevanja, že k okulistom pošiljajo...:))

Okapi ::

Fritz je izjavil:

Zanimivo bi bilo videti, ali večina ljudi to razloči ali ne.
Ti lahko kar takoj povem, da ne loči. Če vidiš dva televizorja enega zraven drugega, bo sicer marsikdo videl kakšno razliko. S tem, da večini se razlika ne bo zdela vredna višje cene.

Če pa človeka postaviš pred en sam televizor, in ga vprašaš, kakšne vrste je, bo pa velika večina samo ugibala in še LCD od OLED ne bo zanesljivo ločila, kaj šele različne vrste LCD med seboj.

Mogoče je kakšen tak test celo kje na netu objavljen. Pred leti so recimo ugotavljali, da večina ljudi na slepem testu še LP od CD ne loči, čeprav ti bo vsak avdiofil zatrjeval, da je razlika kot "noč in dan".

krepki ::

Med lcd tvji je res težko ločit kvaliteto ampak ko imaš enkrat oled tv pa definitivno ne moreš spregledat kaj je oled in kaj lsc tv,ker če tega ne ločiš potem raje glej v pralni stroj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krepki ()

easyrider3 ::

krepki je izjavil:

Med lcd tvji je res težko ločit kvaliteto ampak ko imaš enkrat oled tv pa definitivno ne moreš spregledat kaj je oled in kaj lsc tv,ker če tega ne ločiš potem raje glej v pralni stroj.


Točno tako kot si rekel pa nimam OLED TV ampak sem ga leta 2018 gledal v Big bangu v BTC centru Ljubljani in takrat so imeli na polici SONY A8F in je bilo videti bombastično.

Fritz ::

Okapi je izjavil:

Fritz je izjavil:

Zanimivo bi bilo videti, ali večina ljudi to razloči ali ne.
Ti lahko kar takoj povem, da ne loči. Če vidiš dva televizorja enega zraven drugega, bo sicer marsikdo videl kakšno razliko. S tem, da večini se razlika ne bo zdela vredna višje cene.

Če pa človeka postaviš pred en sam televizor, in ga vprašaš, kakšne vrste je, bo pa velika večina samo ugibala in še LCD od OLED ne bo zanesljivo ločila, kaj šele različne vrste LCD med seboj.

Mogoče je kakšen tak test celo kje na netu objavljen. Pred leti so recimo ugotavljali, da večina ljudi na slepem testu še LP od CD ne loči, čeprav ti bo vsak avdiofil zatrjeval, da je razlika kot "noč in dan".

No, to je nekako bil moj point. Merci beaucoup.

P.S.
Dobro poznam razliko med OLED in LED LCD saj sem o OLED-u pisal seminarsko v 90-ih, ko se je o njem govorilo kot o tehnologiji prihodnosti. Ima pa OLED tudi slabe strani in vprašanje je, ali je običajnemu userju slika na OLED-u pa res toliko boljša in slabe lastnosti tako zanemarljive, da to upraviči razliko v ceni.

Konlov je izjavil:

Hehe, trgovci so se zbudili. Sedaj tiste, ki so skontali marketinška posiljevanja, že k okulistom pošiljajo...:))

8-) Sicer ne vem kdo je tukaj trgovec a marketing že dolgo opazujem s skepso. Tudi zato ne gledam TV programov in ne poslušam radia, ker ne prenašam reklam. Debata je včasih podobna tisti ali kupiti nov i7 CPU ali podobnega generacijo ali dve nazaj..sčasoma ugotoviš, da so tisti starejši (pišem preko palca) morda 20% počasnejši in 50%+ cenejši. A po specifikacijah z novim doživiš orgazem, skuha ti večerjo, zadovolji še ženo, pomolze živino, sprehodi psa in še kaj..če le plačaš toliko več.

Problem s testi in reviewi na netu pa je v tem, da gre ravno tako večinoma za subjektivna mnenja geekov, ki so pogosto sponzorirani s strani proizvajalcev.

Pa da ne bo kazalo, da se odmikamo od teme - nikjer ne trdim, da je Sony XF9005 slab TV. Sedaj ga imam in sem v zakup vzel tudi ceno. Ali je toliko boljši od drugih, tudi Sony modelov, da je zato lahko skoraj dvakrat dražji, ehm, tega pa ne bi rekel

easyrider3 je izjavil:

krepki je izjavil:

Med lcd tvji je res težko ločit kvaliteto ampak ko imaš enkrat oled tv pa definitivno ne moreš spregledat kaj je oled in kaj lsc tv,ker če tega ne ločiš potem raje glej v pralni stroj.


Točno tako kot si rekel pa nimam OLED TV ampak sem ga leta 2018 gledal v Big bangu v BTC centru Ljubljani in takrat so imeli na polici SONY A8F in je bilo videti bombastično.


easyrider3 je izjavil:

jaz tudi pravim kako ne vidijo razlike saj vseh res ne moreš ampak nekaj pa le. sploh jaz bi hotel vedno samo doma v sobi in to zvečer primerjat televizorja med sabo jebeš trgovine k tam ni šans da kaj primerjaš.


Upam, da opaziš protislovje.

Tudi v trgovini se marsikaj vidi in se da primerjati.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fritz ()

gazibo ::

Ali je mozno povezati Sony XF9005 in skatlo od T2 tako da se uporablja samo 1 daljinec namesto 1 daljinec posebi za T2 aparaturo in 1 daljinec za Sony ?

MrStein ::

Fantje, laik tudi ne bo videl razlike med kirurškim skalpelom in tistim iz topshop za 3 evre.
In s tem ni nič narobe (razen če bo ta laik potem pametoval kirurgom o skalpelih)

Fritz je izjavil:


Imam monitor IPS, ker mi je slika (subjektivna ocena) na IPS bistveno boljša kot na VA in TN panelih

VA monitorji so ponavadi bolj slabi. Sploh poceni VA monitorji.

In to je ključna beseda: poceni

Če primerjaš "podobni" napravi, eno za 400 EUR in eno za 1200 EUR, bo ta druga boljša. Pa ni važno kateri je OLED in kateri LCD, kateri je TN kateri IPS/VA. Cena je taka z razlogom. (pa čeprav enim to dejstvo ni všeč)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MrStein ::

Okapi je izjavil:


Mogoče je kakšen tak test celo kje na netu objavljen. Pred leti so recimo ugotavljali, da večina ljudi na slepem testu še LP od CD ne loči, čeprav ti bo vsak avdiofil zatrjeval, da je razlika kot "noč in dan".

Glej zgoraj o skalpelu. Če sta oba posnetka, medija, predvajalnik, ojačevalnik in zvočniki dobri, bo redkokdo ločil. (podobno velja, če bi oboje bili "nižjega razreda")
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

skyform ::

Fritz je izjavil:

skyform je izjavil:

Čuj, če človek ne vidi razlike med LG 55UH650V in Sony 55XF9005B potem sploh ni primerna oseba, da komentira, če je TV vreden toliko denarja ali ne in 869EUR je čist vredu cena za 55XF9505, na izi vreden 200EUR ali več kot kak šrot IPS TV ali navaden VA LED TV ampak samo za tiste, ki vidijo razliko seveda, mi pa sicer ni jasno kako človek ne vidi razlike med IPSjem in VA FALD, dan in noč, en TV ima sivo sliko brez kakšne globine, drug pa črne blizu OLEDa, ne rabiš biti noben strokovnjak.

A moram kje kak certifikat narediti, da lahko komentiram tukaj 8-)

Imam monitor IPS, ker mi je slika (subjektivna ocena) na IPS bistveno boljša kot na VA in TN panelih vendar monitor gledam z razdalje 50cm, 55" TV pa z razdalje 3-4m. Saj lepo, da razločite takšne finese a jaz jih ne, čeprav precej gledam serije in filme in imam TV samo za to (ne gledam TV programov). Zanimivo bi bilo videti, ali večina ljudi to razloči ali ne.


Sploh nima veze, če ti gledaš iz 3-4m ali 10m razdalje, razlika v kontrastu med IPS in VA FALD je ogromna, razlika je približno takšna kot med navadnim VA LED brez FALD in OLED in kot sem rekel, če tega ne vidiš lahko ti pišeš koliko hočeš, da dražji TVji niso vredni svojega denarja ampak te noben ne bo poslušal, ki vidi razliko, zate niso vredni ker je očitno da bi bil zadovoljn tudi z TVjem za 200€, za ljudi, ki pa vidijo razliko pa so.

Npr moja žena, ki se sploh ne spozna na TVje vidi razliko med IPS in VA FALD, tako, da kot sem že rekel mi ni jasno kak folk tega ne vidi, a ne vidiš razlike med temno sivo in črno barvo?

Fritz je izjavil:

Okapi je izjavil:

Fritz je izjavil:

Zanimivo bi bilo videti, ali večina ljudi to razloči ali ne.
Ti lahko kar takoj povem, da ne loči. Če vidiš dva televizorja enega zraven drugega, bo sicer marsikdo videl kakšno razliko. S tem, da večini se razlika ne bo zdela vredna višje cene.

Če pa človeka postaviš pred en sam televizor, in ga vprašaš, kakšne vrste je, bo pa velika večina samo ugibala in še LCD od OLED ne bo zanesljivo ločila, kaj šele različne vrste LCD med seboj.

Mogoče je kakšen tak test celo kje na netu objavljen. Pred leti so recimo ugotavljali, da večina ljudi na slepem testu še LP od CD ne loči, čeprav ti bo vsak avdiofil zatrjeval, da je razlika kot "noč in dan".

No, to je nekako bil moj point. Merci beaucoup.

P.S.
Dobro poznam razliko med OLED in LED LCD saj sem o OLED-u pisal seminarsko v 90-ih, ko se je o njem govorilo kot o tehnologiji prihodnosti. Ima pa OLED tudi slabe strani in vprašanje je, ali je običajnemu userju slika na OLED-u pa res toliko boljša in slabe lastnosti tako zanemarljive, da to upraviči razliko v ceni.

Konlov je izjavil:

Hehe, trgovci so se zbudili. Sedaj tiste, ki so skontali marketinška posiljevanja, že k okulistom pošiljajo...:))

8-) Sicer ne vem kdo je tukaj trgovec a marketing že dolgo opazujem s skepso. Tudi zato ne gledam TV programov in ne poslušam radia, ker ne prenašam reklam. Debata je včasih podobna tisti ali kupiti nov i7 CPU ali podobnega generacijo ali dve nazaj..sčasoma ugotoviš, da so tisti starejši (pišem preko palca) morda 20% počasnejši in 50%+ cenejši. A po specifikacijah z novim doživiš orgazem, skuha ti večerjo, zadovolji še ženo, pomolze živino, sprehodi psa in še kaj..če le plačaš toliko več.

Problem s testi in reviewi na netu pa je v tem, da gre ravno tako večinoma za subjektivna mnenja geekov, ki so pogosto sponzorirani s strani proizvajalcev.

Pa da ne bo kazalo, da se odmikamo od teme - nikjer ne trdim, da je Sony XF9005 slab TV. Sedaj ga imam in sem v zakup vzel tudi ceno. Ali je toliko boljši od drugih, tudi Sony modelov, da je zato lahko skoraj dvakrat dražji, ehm, tega pa ne bi rekel

easyrider3 je izjavil:

krepki je izjavil:

Med lcd tvji je res težko ločit kvaliteto ampak ko imaš enkrat oled tv pa definitivno ne moreš spregledat kaj je oled in kaj lsc tv,ker če tega ne ločiš potem raje glej v pralni stroj.


Točno tako kot si rekel pa nimam OLED TV ampak sem ga leta 2018 gledal v Big bangu v BTC centru Ljubljani in takrat so imeli na polici SONY A8F in je bilo videti bombastično.


easyrider3 je izjavil:

jaz tudi pravim kako ne vidijo razlike saj vseh res ne moreš ampak nekaj pa le. sploh jaz bi hotel vedno samo doma v sobi in to zvečer primerjat televizorja med sabo jebeš trgovine k tam ni šans da kaj primerjaš.


Upam, da opaziš protislovje.

Tudi v trgovini se marsikaj vidi in se da primerjati.


Ja ni videt da, ker potem bi tudi videl razliko med IPS in VA, očitno poznaš razliko samo pisno in ne v praksi/vizualno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: skyform ()

skyform ::

Okapi je izjavil:

Fritz je izjavil:

Zanimivo bi bilo videti, ali večina ljudi to razloči ali ne.
Ti lahko kar takoj povem, da ne loči. Če vidiš dva televizorja enega zraven drugega, bo sicer marsikdo videl kakšno razliko. S tem, da večini se razlika ne bo zdela vredna višje cene.

Če pa človeka postaviš pred en sam televizor, in ga vprašaš, kakšne vrste je, bo pa velika večina samo ugibala in še LCD od OLED ne bo zanesljivo ločila, kaj šele različne vrste LCD med seboj.

Mogoče je kakšen tak test celo kje na netu objavljen. Pred leti so recimo ugotavljali, da večina ljudi na slepem testu še LP od CD ne loči, čeprav ti bo vsak avdiofil zatrjeval, da je razlika kot "noč in dan".


Sorry, ampak jaz takoj vidim kateri TV ima, IPS, VA, VA FALD ali OLED panel brez kakšne direkt primerjave, ker enostavno poznam slabosti in prednosti vsakega panela, če pa ti to govoriš o nazahtevnih uporabnikih pa drži, ne bodo ravno opazli razlike, večina sploh nima pojma kaj je IPS in VA in se potem čudijo zakaj ima novejši TV slabši vidni kot kot stari TV in podobne fore.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: skyform ()

Senior Dev ::

Pa si ti profesionalni gledalec televizorja ali to pri nas še ni na takem nivoju da bi se dalo živeti od tega? :D

skyform ::

Senior Dev je izjavil:

Pa si ti profesionalni gledalec televizorja ali to pri nas še ni na takem nivoju da bi se dalo živeti od tega? :D


Ne vem kaj bi zdaj ti rad, zakaj te imaš GZ2000 doma, če zagovarjaš nekoga, ki reče, da ni razlike med TVjem z IPS panelom in VA z FALD? Mislim, da si celo rekel, da imaš dva TVja in vsak je znašal več kot 2000€.

Fritz ::

skyform je izjavil:

Senior Dev je izjavil:

Pa si ti profesionalni gledalec televizorja ali to pri nas še ni na takem nivoju da bi se dalo živeti od tega? :D


Ne vem kaj bi zdaj ti rad, zakaj te imaš GZ2000 doma, če zagovarjaš nekoga, ki reče, da ni razlike med TVjem z IPS panelom in VA z FALD? Mislim, da si celo rekel, da imaš dva TVja in vsak je znašal več kot 2000€.

Še enkrat, nisem napisal, da ni razlike temveč, da razlika, ki jo jaz vidim, ne upraviči razlike v ceni. No, če so žene boljše merilo, potem tudi moja ne vidi neke hude razlike ali pa je star LG tako dober 8-)
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

skyform ::

MrStein je izjavil:

Fantje, laik tudi ne bo videl razlike med kirurškim skalpelom in tistim iz topshop za 3 evre.
In s tem ni nič narobe (razen če bo ta laik potem pametoval kirurgom o skalpelih)

Fritz je izjavil:


Imam monitor IPS, ker mi je slika (subjektivna ocena) na IPS bistveno boljša kot na VA in TN panelih

VA monitorji so ponavadi bolj slabi. Sploh poceni VA monitorji.

In to je ključna beseda: poceni

Če primerjaš "podobni" napravi, eno za 400 EUR in eno za 1200 EUR, bo ta druga boljša. Pa ni važno kateri je OLED in kateri LCD, kateri je TN kateri IPS/VA. Cena je taka z razlogom. (pa čeprav enim to dejstvo ni všeč)


skyform ::

Fritz je izjavil:

skyform je izjavil:

Senior Dev je izjavil:

Pa si ti profesionalni gledalec televizorja ali to pri nas še ni na takem nivoju da bi se dalo živeti od tega? :D


Ne vem kaj bi zdaj ti rad, zakaj te imaš GZ2000 doma, če zagovarjaš nekoga, ki reče, da ni razlike med TVjem z IPS panelom in VA z FALD? Mislim, da si celo rekel, da imaš dva TVja in vsak je znašal več kot 2000EUR.

Še enkrat, nisem napisal, da ni razlike temveč, da razlika, ki jo jaz vidim, ne upraviči razlike v ceni. No, če so žene boljše merilo, potem tudi moja ne vidi neke hude razlike ali pa je star LG tako dober 8-)


Koliko si plačal za 55XF9005, 869EUR? ti veš, da je začetna cena tega TVja bila 1999EUR in da je XG novejši model bil še lani 1999EUR, seveda vse butaste cene ampak za ceno, ki si ga dobil se ne moreš pritozvati. TVji, ki stanejo 100-200EUR majn so že kr slabši kar se tiče slike in če misliš, da je kak TV za 400-500EUR kos temu pa se zelo motiš, razlika je velika in vredna višje cene!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: skyform ()

Fritz ::

MrStein je izjavil:


VA monitorji so ponavadi bolj slabi. Sploh poceni VA monitorji.

In to je ključna beseda: poceni

Če primerjaš "podobni" napravi, eno za 400 EUR in eno za 1200 EUR, bo ta druga boljša. Pa ni važno kateri je OLED in kateri LCD, kateri je TN kateri IPS/VA. Cena je taka z razlogom. (pa čeprav enim to dejstvo ni všeč)

No, ravno tukaj se ne strinjava. Kot prvo se tu ne pogovarjamo o šrotu ali zelo slabih VA panelih temveč o mid-range proti top of the line. Kot drugo pa višja cena lih vedno ne odraža kvalitete. Naj bi, a ne vedno.

skyform je izjavil:


Koliko si plačal za 55XF9005, 869EUR? ti veš, da je začetna cena tega TVja bila 1999EUR in da je XG novejši model bil še lani 1999EUR, seveda vse butaste cene ampak za ceno, ki si ga dobil se ne moreš pritozvati. TVji, ki stanejo 100-200EUR majn so že kr slabši kar se tiče slike in če misliš, da je kak TV za 400-500EUR kos temu pa se zelo motiš, razlika je velika in vredna višje cene!

Se pač ne strinjava. Sicer se spodobni 55" TV-ji začnejo pri 500€ a QLED in FALD po mojem mnenju ne upravičita skoraj enkrat višje cene, OLED pa itaq ne, prava črna barva gor ali dol. Če bi to bilo edino merilo bi še vedno bil na zelo dobri plazmi. Spoštujem tvoje mnenje a se z njim, kot povprečen user TV-ja in posameznik Fritz ne strinjam. Lahko me prepričaš a vsi do sedaj podani argumenti so bodisi subjektivni ali pa ponavljanje samohvale proizvajalcev.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

e-marko ::

Super ste! Grickam kokice in spremljam debato na plazmi... ;)

Mislim, da bom še kar počakal kakšen mesec glede menjave tv-ja. Tudi takrat, ko sem kupoval tv zase in starše sem spremljal debato in na koncu pristal kjer pač sem. Ne LCD-ja, plazma ima ful dobro črno in podobno... Potem pa gledam doma tisti sivi rob zgoraj in spodaj pri filmih in se sprašujem kje je črna na plazmi.
V trgovino naslednjič vzamem ključek s testnimi posnetki in na tv pripopam črni list za primerjavo.
Prihaja pa mini-led tehnologija, ki res veliko obeta. Bomo videli. Eni malo bolj sivo kot drugi. :))

Lp
...somebody, somewhere...

rogerg ::

V dokaj svetli dnevni sobi....OLED ali QLED (55")?
QLED naj bi se bolje obnesel ob svetlobi?! Pa bi prikaz slike na OLED se toliko bolje obnesel naprej QLED?

Hvala, lp

neocodexx ::

Še za tiste, ki ne vidite razlike :)

IPS (glow, clouding):


VA vs IPS:




Tudi VA paneli imajo nekaj cloudinga - odvisno od sreče (ter malo se da tudi nastaviti, s kompromisom zmanjšanja svetlosti in malo black crusha lahko odpraviš te oblake skoraj v celoti). Moj VA ima podobno meglo kot IPS na prvi sliki, ampak jo je veliko manj (kakšnih 80%) in črna je izrazito bolj temnejša. FALD bi imel še temnejše črne, in namesto statičnega cloudinga, blooming okoli žarečih objektov (prikazano naprej spodaj). Zame ni to to, in bi še vedno raje oled ali miniled, ki bo odpravil ta problem pri fald.. Je pa dejstvo da tv kot xf9005 pomete s konkurenco navadnih VA panelov tudi v ostalih stvareh (predvsem pri HDR), ne samo zatemnitvi.

Še primer backlight bleeda na edge lit panelih:


FALD (XF9005) ekstremen primer; test zatemnitvenih con, sicer pa popolne črne:


OLED:



OLED IPS VA:

fpbs ::

e-marko je izjavil:

Prihaja pa mini-led tehnologija, ki res veliko obeta. Bomo videli. Eni malo bolj sivo kot drugi.
Ja, kaj pa je mini-LED drugega, kot izboljšana verzija FALDa s to razliko, da današnji FALDi imajo za osvetljevanje ozadja nekaj sto ledic, potem jih bodo pa imeli nekaj tisoč, in s tem boljšo sliko in tudi ustrezno višjo ceno.

andrej69 ::

rogerg je izjavil:

V dokaj svetli dnevni sobi....OLED ali QLED (55")?
QLED naj bi se bolje obnesel ob svetlobi?! Pa bi prikaz slike na OLED se toliko bolje obnesel naprej QLED?

Hvala, lp


Za svetlejše prostore je QLED dobra izbira, toda ne vstopni model QLEDA temveč recimo model Q8 ali Q9. Ali pa Sony FALD model XF9005 ali XG9500. Skratka televizorji, kateri imajo zelo dobro osvetljenje panela:)

neocodexx ::

fpbs je izjavil:

e-marko je izjavil:

Prihaja pa mini-led tehnologija, ki res veliko obeta. Bomo videli. Eni malo bolj sivo kot drugi.
Ja, kaj pa je mini-LED drugega, kot izboljšana verzija FALDa s to razliko, da današnji FALDi imajo za osvetljevanje ozadja nekaj sto ledic, potem jih bodo pa imeli nekaj tisoč, in s tem boljšo sliko in tudi ustrezno višjo ceno.


Vsekakor je velik napredek. Samo počakati moramo da early adopter tax mini, bojo potem tudi te dostopni, ko navaden FALD več ne bo mogel konkurirati in ga bojo dali iz proizvodnje (tako kot LG že sedaj namerava prekiniti navadne LCD). V vsakem primeru je to za nas dobro, saj več konkurenčne tehnologije pomeni da bojo tudi ostali morali malo spustiti ceno.

rogerg ::

andrej69 je izjavil:

rogerg je izjavil:

V dokaj svetli dnevni sobi....OLED ali QLED (55")?
QLED naj bi se bolje obnesel ob svetlobi?! Pa bi prikaz slike na OLED se toliko bolje obnesel naprej QLED?

Hvala, lp


Za svetlejše prostore je QLED dobra izbira, toda ne vstopni model QLEDA temveč recimo model Q8 ali Q9. Ali pa Sony FALD model XF9005 ali XG9500. Skratka televizorji, kateri imajo zelo dobro osvetljenje panela:)


Hvala! 👍

skyform ::

Fritz je izjavil:

MrStein je izjavil:


VA monitorji so ponavadi bolj slabi. Sploh poceni VA monitorji.

In to je ključna beseda: poceni

Če primerjaš "podobni" napravi, eno za 400 EUR in eno za 1200 EUR, bo ta druga boljša. Pa ni važno kateri je OLED in kateri LCD, kateri je TN kateri IPS/VA. Cena je taka z razlogom. (pa čeprav enim to dejstvo ni všeč)

No, ravno tukaj se ne strinjava. Kot prvo se tu ne pogovarjamo o šrotu ali zelo slabih VA panelih temveč o mid-range proti top of the line. Kot drugo pa višja cena lih vedno ne odraža kvalitete. Naj bi, a ne vedno.

skyform je izjavil:


Koliko si plačal za 55XF9005, 869EUR? ti veš, da je začetna cena tega TVja bila 1999EUR in da je XG novejši model bil še lani 1999EUR, seveda vse butaste cene ampak za ceno, ki si ga dobil se ne moreš pritozvati. TVji, ki stanejo 100-200EUR majn so že kr slabši kar se tiče slike in če misliš, da je kak TV za 400-500EUR kos temu pa se zelo motiš, razlika je velika in vredna višje cene!

Se pač ne strinjava. Sicer se spodobni 55" TV-ji začnejo pri 500€ a QLED in FALD po mojem mnenju ne upravičita skoraj enkrat višje cene, OLED pa itaq ne, prava črna barva gor ali dol. Če bi to bilo edino merilo bi še vedno bil na zelo dobri plazmi. Spoštujem tvoje mnenje a se z njim, kot povprečen user TV-ja in posameznik Fritz ne strinjam. Lahko me prepričaš a vsi do sedaj podani argumenti so bodisi subjektivni ali pa ponavljanje samohvale proizvajalcev.


Potem pa mi pokaži en spodoben TV za 500€. Spodobni TVji so še le od 600€ naprej ali več

https://www.mimovrste.com/smart-tv/phil...

in še ta kar zaostaja za tvojim XF9505 kar se tiče same slike, 55 ki je cenejša je pa IPS panel, če pa so zate kakšen Philips 6704 ali kaj podobnega na nivoju XF9005 potem pa res ne vem kje imaš oči in glavo, da si sploh kupil XF9005.

https://www.mimovrste.com/ultra-hd-4k-t...

skyform ::

Fritz je izjavil:

MrStein je izjavil:


VA monitorji so ponavadi bolj slabi. Sploh poceni VA monitorji.

In to je ključna beseda: poceni

Če primerjaš "podobni" napravi, eno za 400 EUR in eno za 1200 EUR, bo ta druga boljša. Pa ni važno kateri je OLED in kateri LCD, kateri je TN kateri IPS/VA. Cena je taka z razlogom. (pa čeprav enim to dejstvo ni všeč)

No, ravno tukaj se ne strinjava. Kot prvo se tu ne pogovarjamo o šrotu ali zelo slabih VA panelih temveč o mid-range proti top of the line. Kot drugo pa višja cena lih vedno ne odraža kvalitete. Naj bi, a ne vedno.

skyform je izjavil:


Koliko si plačal za 55XF9005, 869EUR? ti veš, da je začetna cena tega TVja bila 1999EUR in da je XG novejši model bil še lani 1999EUR, seveda vse butaste cene ampak za ceno, ki si ga dobil se ne moreš pritozvati. TVji, ki stanejo 100-200EUR majn so že kr slabši kar se tiče slike in če misliš, da je kak TV za 400-500EUR kos temu pa se zelo motiš, razlika je velika in vredna višje cene!

Se pač ne strinjava. Sicer se spodobni 55" TV-ji začnejo pri 500EUR a QLED in FALD po mojem mnenju ne upravičita skoraj enkrat višje cene, OLED pa itaq ne, prava črna barva gor ali dol. Če bi to bilo edino merilo bi še vedno bil na zelo dobri plazmi. Spoštujem tvoje mnenje a se z njim, kot povprečen user TV-ja in posameznik Fritz ne strinjam. Lahko me prepričaš a vsi do sedaj podani argumenti so bodisi subjektivni ali pa ponavljanje samohvale proizvajalcev.


Marsikdo se s teboj ne bi strinjal, če boš šel na bilo kateri forum v zvezi s TVji vprašati ali je XF9005 vreden 300EUR več kot TV za 500EUR ti bo najmajn 90% napisalo, da je. Sicer pa ne vem zakaj se še sploh trudim s teboj, ti si tak mnenja, da so TVji za 500EUR skoraj na nivoju OLEDov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: skyform ()

Fritz ::

Res ne vem zakaj se 'trudiš'. Danes sem gledal eno serijo na 'zanič' IPS LG-ju, tak format, da je nad in pod sliko črn rob. Veš, priznam, da sem videl da ni čisto črn temveč rahlo siv a samo zato, ker sem iskal prav to. Pred tem in po tem sem gledal dogajanje na zaslonu in niti približno nisem razmišljal o 50-ih odtenkih sive 8-)
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

neocodexx ::

Ne gre se samo za rob... A ne bi rajši takšno sliko kot je na levi?

polde66 ::

Fritz ima prav. Vseeno mu je kaj komentitira Vincent Teoh, kaj piše avforum, kakšna nakladanja in supertesti se odvijajo zadaj. Ima svoj budget in do tja gre. In točno to odtenki sive ga ne zanimajo. In od tega na koncu ga ne boli glava. Gleda tv, ne gleda črnega roba, ne sekira se ali je njegov tv soni ali philips. Njemu za njegove potrebe tv dela. In to šteje. Kakšna magična meja je 600 eur za slabe in dobre tv-je? Ma dej dej. Važno je da si ti kot imetnik in uporabnik srečen s tem kar imaš. @Neocodexx ne bo nikoli srečen, ker si je kupil svojega Philipsa. Zakaj ne? Ker bere forume kot je ta in vedno ga bo preganjalo nekaj kar je boljše, kar drugi mislijo da je boljše, kar je novejše... Če imaš doma 5 tv-jev pa tudi ne pomeni da si najznalec vsega. In od tega 2 sonija huh. Sosedu so kupil mulci za 70 let en navaden philips 43inč res je ama začetna faza tv. Sosed je srečen. Tudi programirati ga ne zna, vol + - in pr+ -. To je to. In če pridem tja na kavo se mi sploh ne zdi slab ta najslabši tv od philipsa. Dela. In gleda vsebino in ne tv ( sive robove, črnino ali sivino...) Imam LG c9 pa mislim da, če bi vzel panasonikov model gx820 za 500 eur manj nebi nič zgrešil. V spalnici furam philips, ki v črnini bolj bel kot siv pa kaj. V bistvu spet gledam vsebino. Pri tv-ju sem bolj omejen na mere in na kakšnem stojalu stoji, ker mi vsak ne paše v omaro. WTF.
polde

neocodexx ::

Eh Polde, lahk bi vsaj na steno zmontiral kot se spodobi če si že tak majstr no:) zakaj stojalo pa na omaro res, pa tak drag tv in vse? :/

P.S.: jaz bi še vedno C9 izbral ker je to edini gaming oled z 144hz 4K osveževanjem, moj philips zmore samo 50hz na 4K in seveda me to zelo moti, to je na meji (rahlo pod) igrabilno :/

easyrider3 ::

neocodexx je izjavil:

Eh Polde, lahk bi vsaj na steno zmontiral kot se spodobi če si že tak majstr no:) zakaj stojalo pa na omaro res, pa tak drag tv in vse? :/

P.S.: jaz bi še vedno C9 izbral ker je to edini gaming oled z 144hz 4K osveževanjem, moj philips zmore samo 50hz na 4K in seveda me to zelo moti, to je na meji (rahlo pod) igrabilno :/



Kaj pa tisti kateri ne igrajo iger za njih ni važno če ima 144Hz

polde66 ::

Ne bom dnevne menjal zarad enga tv-ja evo zato.:)
polde

easyrider3 ::

Na steni je televizor nekako najboljša varianta in sploh dragi niso tisti nosilci.Poorej sem imel televizor postavljen na takih dveh nosilcih in čez njih tako ploščo kot je od omar ali podobnega. Sedaj že nekaj časa od kar sem nabavil zadnji Televizor sem pa montiral na steno in lahko rečem da je to super zadeva.

fanta4 ::

Pozdravljeni

Že kar nekaj časa prebiram in berem vaše debate glede nakupa TV.
Sam sem tudi pred veliko dilemo katerega izbrat.
Najprej je treba poudariti da nisem nek zahteven uporabnik in pa da TV kupujem vsaj za 5 let.
Gledamo večinoma navadno kabelsko in kak film.

Trenutno si ogledujem ta dva modela ki sta nekje v rangu do 1300€ kolikor bi bil pripravljen dat za tv.

LG OLED55C9PLA
Sony 4K UHD HDR KD-65XF9005

Mi mogoče kdo pove oz. svetuje za katerega se naj odločim al pa predlaga kaj boljšega ker sem jaz čisti laik v tem.
««
246 / 534
»»