Forum » Zvok in slika » Kateri 55" in večji LCD televizor?
Kateri 55" in večji LCD televizor?
Temo vidijo: vsi
stanci50 ::
moj nasvet tistim,ki kupujejo tv za zmerno ceno 500-800 eu in jim največ pomeni lepa slika,ki pa je lahko noro dobra ,ali pa obupna.Vse je odvisno, v kakšni tehniki je bila oddaja ali film posneta.Kot domače fotke na kodak ali fuji filmih,ali pa na vzhodnonemških efka ali orwo,ko je prevladovala zelene ali pa rdeča barva.zato v trgovinah zahtevajte you tube na na tv,tam je večina najkvalitetnejših posnetkov.In videli boste ,da lahko za zmerno ceno dobite zelo dober tv,ki pa jih kritizira večina forumašev.
Andy9 ::
Evo! Prispel Sony KD-65XH9096, jaz pa v službi. Pa da vidim zvečer razliko med tem in Panasonic plazmo.
In kakšen je vtis?
Zgleda, da sploh ne vstane od TV-ja od nakupa dalje. :D
Evo me!:-)
Zadeva je taka, da sem zelo zadovoljen s sliko in odzivnostjo. Nekaj malega sem se igral z nastavitvami, da sploh vidim kako zadeva izgleda. Črna je bolj črna, kot pri prejšnji plazmi, blooming je šibek in ne moti, sploh v srednjih nastavitvah, na splošno je slika TOP! Poslabša se le pri bolj slabih SD programih, pri HD pa elektronika lepo poskrbi za ločljivost. Sem pa opazil v vseh štirih skrajnih kotičkih rahel padec svetilnosti. Me je že malo zaskrbelo, pa sem na tujih forumih potem prebral, da je to pri vseh Sonyjevih LCD televizorjih, tudi pri XH95. Z kotom pogleda na ekran ni težav, vsaj pri meni, ko gledamo na razdalji treh metrov s sedežne širine štirih oseb, kar je pa več, pa že zna biti opazno. Začel sem se že spraševati, kaj je sploh še lahko bolje od tega televizorja. Ja, vem, OLED, ampak na ravni tega ranga LCD pa lahko razlike opaziš samo če primerjaš TV ob TVju. Sedaj vidim, da je verjetno res plazma v 12 letih izgubila nekaj svetilnosti, ker ta TV ima zelo svetel zaslon proti njej, pri HDR pa je zvečer v dnevni skoraj dan. Žal ima telekom samo dva taka programa v svojih shemah.
Malo sem se najprej pozabaval s povezavo na receiver, ker nisem imel pravega HDMI kabla za eARC. To sem sedaj uredil in kolikor sem preizkusil iz diska, zadeva dela ok.
Kar se tiče nakupa, lahko ta TV zelo priporočam.
krco77 ::
easyrider3 je izjavil:
XH9096 & Aquaman. Težko je slikat med akcijo, ampak se dost dobr zgleda.
In drugače a si zadovoljen si pričakoval kaj bolje?
Seveda sm! Niti nism pričakoval, ker sem vedu da je super! In za ta denar dobiš velik! Tk da ga priporočam! 👌
Zgodovina sprememb…
- spremenil: krco77 ()
rs1975 ::
Evo! Prispel Sony KD-65XH9096, jaz pa v službi. Pa da vidim zvečer razliko med tem in Panasonic plazmo.
In kakšen je vtis?
Zgleda, da sploh ne vstane od TV-ja od nakupa dalje. :D
Evo me!:-)
Zadeva je taka, da sem zelo zadovoljen s sliko in odzivnostjo. Nekaj malega sem se igral z nastavitvami, da sploh vidim kako zadeva izgleda. Črna je bolj črna, kot pri prejšnji plazmi, blooming je šibek in ne moti, sploh v srednjih nastavitvah, na splošno je slika TOP! Poslabša se le pri bolj slabih SD programih, pri HD pa elektronika lepo poskrbi za ločljivost. Sem pa opazil v vseh štirih skrajnih kotičkih rahel padec svetilnosti. Me je že malo zaskrbelo, pa sem na tujih forumih potem prebral, da je to pri vseh Sonyjevih LCD televizorjih, tudi pri XH95. Z kotom pogleda na ekran ni težav, vsaj pri meni, ko gledamo na razdalji treh metrov s sedežne širine štirih oseb, kar je pa več, pa že zna biti opazno. Začel sem se že spraševati, kaj je sploh še lahko bolje od tega televizorja. Ja, vem, OLED, ampak na ravni tega ranga LCD pa lahko razlike opaziš samo če primerjaš TV ob TVju. Sedaj vidim, da je verjetno res plazma v 12 letih izgubila nekaj svetilnosti, ker ta TV ima zelo svetel zaslon proti njej, pri HDR pa je zvečer v dnevni skoraj dan. Žal ima telekom samo dva taka programa v svojih shemah.
Malo sem se najprej pozabaval s povezavo na receiver, ker nisem imel pravega HDMI kabla za eARC. To sem sedaj uredil in kolikor sem preizkusil iz diska, zadeva dela ok.
Kar se tiče nakupa, lahko ta TV zelo priporočam.
Kakšna se ti zdi velikost TV? Je mogoče rahlo prevelik ali je ravno pravšnji? Imam isto razdaljo, pa sem se začel poigravati z mislijo, da vzemem mogoče raje 55 ali pa 58, ker bolj "paše" v dnevni regal...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: rs1975 ()
AvtoR ::
Jaz sem šel z 47 inč na 65 inč in ni nič prevelik, komot bi bil 70 ali morda celo 75 inč. Razdalja do TV je slabe 3,5m.
65 inčen na 3 metre nikakor ni prevelika. Sem pa naredil napako, ko sem na steno privijačil preozek nosilec (2,5 cm), pa imam težave pri priklopu na USB, ker je roka predebela. :-)
Horas ::
pa reci ženi :D če ne pa priklopi usb kabel z razdelilcem.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
mat11 ::
Žal ima telekom samo dva taka programa v svojih shemah.
Ne vem če te prav razumem. Hočeš reči da ima Telekom dva programa HDR?
mat
Travel xp 4k je v hdr, ker se določene nastavitve zaklenejo, Eurosport pa mislim da je samo 4k, to nisem poizkušal prenastavljati.
Kar se tiče zvoka tv-ja nisem pravi naslov, ker večino poslušam preko receiverja. Globoki toni manjkajo, to sem zaznal, drugače pa zvok s tvja poslušajo itak samo ostali člani družine.
Kar se tiče zvoka tv-ja nisem pravi naslov, ker večino poslušam preko receiverja. Globoki toni manjkajo, to sem zaznal, drugače pa zvok s tvja poslušajo itak samo ostali člani družine.
neocodexx ::
Kot sem rekel meni je na Philipsu bil input lag sprejemljivo ok, in čeprav naj bi 7304 LCD imel manjši lag od OLED 805, za katerega sem bral do so izmerili celih 35ms, pri meni to ni vplivalo na score v Project Dva in podobnih igrah, ki so izredno občutljive na lag.
Te igre v bistvu niso sploh občutljive na lag. Ker jasno vnaprej vidiš da "zadeva" prihaja in ti možgani pač kompenzirajo tistih 10 ms.
Probaj igro, kjer je potrebno reagirati na nenapovedane stvari, pa boš potem videl razliko.
Recimo enega od teh preprostih "igric" oziroma testov:
https://faculty.washington.edu/chudler/...
https://www.justpark.com/creative/react...
no tu jih je cel kup: https://www.google.com/search?q=online+...
Ja zanimiv argument, vendar je ta reaction test večja razlika že v mojem zamiku dokler reagiram, kot milisekunde v ritem igri, ker ko tam pride po več not naenkrat ki jih moraš pritisnit v sekundi, so razlike v timingu veliko manjše kot moj zamik na reaction testu (230ms!). +/- 30ms na 200 ne naredi popoloma nič.
Res je da se sčasoma se že naučiš komad na pamet odigrat, vendar če je večji lag tudi tam ko veš kdaj boš moral pritisniti, se ti zmanjša natančnost in se pozna na končnem rezultatu. Tu se gre za razliko mogoče 10-20 ms natančnosti, ne 100-200.
Občutek laga je res zelo čuden; tebi se zdi da si tudi po zvoku in ritmu prav zadel, vendar ker je bila nota za nekaj ms izven timinga ki bi sicer moral biti perfect, se spremeni v safe ali bad ki popolnoma uniči combo in score, in dobiš tak obučtek kot da "lebdiš"...
Tak lag sem imel ko sem poskusil preko povezave PS4>AVR>TV, ter tudi malce več laga z ostalimi kontrolerji (Razer Raiju za PS4, originalen DS4 je res najhitrejši) razlika je sicer minimalna, ampak dovolj da ne morem narediti perfect score. Note kar nekam zbežijo kljub temu da poznam komad na pamet, igra oz. TV "ne uboga".
Direktno PS4>TV se lag zmanjša na minimum, in ko se enkrat navadiš na tisti majhen delay ki ostane (20-30 na teh Philipsih), je ok, in mislim da mene osebno ne ovira da bi dosegel boljše rezultate, omejitev je samo še tvoja sposobnost. Jaz ne čutim da bi ta lag oviral pri ostalih igrah, če me niti tu ne.
Seveda pa če ti je to pomembno poišči TV z najnižjim lagom, če že nimaš želje po Philipsu (zaradi ambilighta). Hočem sam povedat da je za večino uporabnikov, tudi teh 30 ms na philipsu za moje pojme sprejemljivo. Še posebej pa če ne igraš takih ritem iger. Drugod je 15ms razlike v input lagu kvečjemu manjša nadležnost, kot nekaj kar bi popolnoma oviralo gameplay v igri, katere glavno bistvo je sinhronizacija slike in zvoka na stotinko sekunde natančno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: neocodexx ()
Bantani ::
Za začtek, v budgetu 300 EUR, priporočam Logitech Z906 al Z-5500. Jaz sem kupil prve, rabljene, za 180 EUR in sem navdušen ...
Res je! Ne dobiš boljših 5.1 zvočnikov za ta denar.Kar se pa soundbara tiče moraš pa vsaj 500+eur odlomt,če hočeš imeti dober zvok.To za 200-300eur je pa vržen denar skozi okno.Še na tv zvočnikih je boljši zvok
c3fizl ::
Za začtek, v budgetu 300 EUR, priporočam Logitech Z906 al Z-5500. Jaz sem kupil prve, rabljene, za 180 EUR in sem navdušen ...
Res je! Ne dobiš boljših 5.1 zvočnikov za ta denar.Kar se pa soundbara tiče moraš pa vsaj 500+eur odlomt,če hočeš imeti dober zvok.To za 200-300eur je pa vržen denar skozi okno.Še na tv zvočnikih je boljši zvok
lol, daj ne govori neumnosti. Tv zvočniki se še s soundbarom za 200€ nemorejo primerjat
lol, daj ne govori neumnosti. Tv zvočniki se še s soundbarom za 200€ nemorejo primerjat
Pa dobr malenkost razlike,da ne bo kdo užaljen
Bo treba na pregled sluha, če se tep zdi sam malenkostna razlika. Tv zvočniki fizično niso zmožni ven spravit, kar lahko soundbar + woofer. Pa tut če stane 200€.
Bo treba na pregled sluha, če se tep zdi sam malenkostna razlika. Tv zvočniki fizično niso zmožni ven spravit, kar lahko soundbar + woofer. Pa tut če stane 200€.
Ma oboje je isti jajc zame malenkost razlike.Če je pa tebi full razlike pa ok.Jaz vem,da bi raje na tv zvočnikih ostal kot,da kupujem za 200eur soundbar.To je vržen denar skozi okno.
Ma oboje je isti jajc zame malenkost razlike.Če je pa tebi full razlike pa ok.Jaz vem,da bi raje na tv zvočnikih ostal kot,da kupujem za 200eur soundbar.To je vržen denar skozi okno.
Sem veliko časa preživel v studijih, tak da poznam razliko med slabim in dobrim zvokom. In zvok iz tvja proti kateremkoli soundbaru je zanič. Brez karaktetja, zgubljen tam nekje zadaj. Če je pa tebi lažje pri srcu, da daš 500€ za zvočnike, ker ne čuješ razlike med tvjem in soundbarom za 200€, se lahko pa še naprej slepiš.
easyrider3 ::
Res je ampak soundbar moraš kar bolj na glas priviti da začne nekaj od sebe zvok dajati.Ko sem soundbar kupil zraven televizorja sem bil tako vesel kaj bo to super zvenelo in doma takoj ga priključil in probal. Zelo sem bil razočaran saj niti približno ni bilo tako kakor v trgovini tam je petkrat bolje se slišalo verjetno so imeli kaj prerihtano zgoljufano tako da so na ta način prodajali soundbar. V glavnem soundbar si moral na tričetrt navit da je bilo kaj od njega slišat pri nižji glasnosti so samo visoki toni se slišali slabše kot zvok od samega televizorja. Probal sem vse možne nastavitve in priklope a na koncu sem ga šenkal bratu saj ne rečem da ni ampak treba ga je imeti orenk na glas edino woofer pa se je kr slišal. Raje sem si letos kupil Denon reciver pa za začetek bookshelf zvočnika katera bom kasneje lahko uporabil za zadnje ozvočenje. Počasi bom enkrat skupaj sestavil in bo zvok tak kot mora bit
Zanimivo, pri meni se že na glasnosti 15 od 100 vse lepo trese. Pri filmu Tenet, kjer so pa basi ful preterani, je blo pa še to preveč, tak da se je cela bajta tresla, woofer se je pa za pol metra naprej odpeljal
Pa nimajo vsi TVji isto zanic zvocnikov, tudi na to je treba gledat. Pri dolocenih bi mogoce soundbar pomagal, drugje pa manj. Jaz sem tudi mnenjan da je to vržen denar stran ce ti je že za tv max budget 600EUR. Prav tako ni bilo govora o subu. Rekel je da noce navlake zraven met samo soundbar. Jaz imam takega od yamahe model brez suba ki pa ima namesto tega mocnejse driverje za base, ampak ni problem v soundbaru da ni basov, temveč to da mu manjka širine in je zvok stisnjen. Malo boljše je od tvja in ga kljub temu uporabljam to je res ampak to je relativno majhen improvement glede na ceno (300) kar je ze polivca budgeta njegovega tvja.
Ker primerjam s svojim 5.1 hifi sistemom v glavnem prostoru to mogoce res ni fer in seveda slisim veliko razliko od tega soundbara, ki pa se vedno dosti izboljsa zvok od tvja, le cenovno ne gre skupaj. Sicer pa ce njegova punca hoce, naj si ga vzame karkoli pac hoce tudi za 100eur, sam da bo mir pro bajti.
Ker primerjam s svojim 5.1 hifi sistemom v glavnem prostoru to mogoce res ni fer in seveda slisim veliko razliko od tega soundbara, ki pa se vedno dosti izboljsa zvok od tvja, le cenovno ne gre skupaj. Sicer pa ce njegova punca hoce, naj si ga vzame karkoli pac hoce tudi za 100eur, sam da bo mir pro bajti.
Zgodovina sprememb…
Sem veliko časa preživel v studijih, tak da poznam razliko med slabim in dobrim zvokom. In zvok iz tvja proti kateremkoli soundbaru je zanič. Brez karaktetja, zgubljen tam nekje zadaj. Če je pa tebi lažje pri srcu, da daš 500€ za zvočnike, ker ne čuješ razlike med tvjem in soundbarom za 200€, se lahko pa še naprej slepiš.
Seveda so tv zvočniki zanič ampak tudi soundbar za 200eur je zanič.Je boljše,da ga nimaš škoda penezov za to.Boljše,da kupiš Z906 pa bo 500x boljše in lepše delalo.Vsaj veš kaj si kupil
DOOM_er ::
hvala za predloge! bova šla zej mal pogledat ko se bodo tehnične štacune odprle kaj in kako ter kaj mi je všeč. Kar se tiče pa soundbara, pa nevem kaj bi sploh gledal. Za sonos Arc beam, vem da je odličen, kar se tiče pa 5.1 sistema je pa tako. Gre za odprt prostor kjer je na eni strani kuhinja, na sredini jedilna miza potem na drugi strani pa dnevna soba in 5.1 z razporejanjem zvočnikov niti pod razno ne pride v poštev. Tako da glede na to da da je pozicija bolj kot ne fix in vse ostalo tudi ne igra neke hude vloge, je kvaliteten 2.1 več kot zadosti. Važno da bo ženska lahko poslušala spotify in yt, meni je vseeno ker imam za to slušalke in studijske monitorje v svojem "man cavu". Vglavnem, če že, kater soundbar bi potem vzela, za nek normaln keš.
Robots will steal your job. But that's OK
Če ti tak praviš bo že res. Zgleda da še nisi čul spodobnega soundbara za 200EUR (ajde v osnovi je bil 350EUR, ampak vseeno skor pol manj od tega kar ti trdiš, da je treba dat, ker je drugače zanič). Ga mam js doma (3.1 sistem) in je razlika od tv zvočnikov kot noč in dan. Pa za razliko od z906 lahko z daljincem od tvja štimam glasnost. Soundbar se pa itak prižge in ugasne s tvjem preko HDMI CEC.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3fizl ()
Men pa ni taka razlika od TV zvočnikov na tistem starem Sasmungu ko ga imam. Ja, dialog se sliši nekoliko bolj čisto in glasba dosti bolje, ampak kot hi-fi ljubitelj ne bi ravno "užival" ob glasbi na tem soundbaru. Film pa zelo redko pogledam tam, sicer je za pogledat sigurno bolje od TV zvočnikov to vsekakor ampak ta soundbar je bil 300€ ne 100€. Kjer se res začne razlika je z 3.1 sistemom, če maš možnost. Tista 2 surround kanala sploh nista toliko pomembna. Bo pa seveda stalo malce več, ampak denar bo veliko pametneje porabljen.
easyrider3 ::
evo to bi bil za začetek moj woofer SVS PB-1000 ko ga mislim kupiti 650 EUR ali nekaj manj kje drugje(Italija)
No potem pa bo kdo komentiral kako je vse super z nekimi soundbari,5.1 Logitech zvočniki pa podobne zadeve pa ne ga bigsat folk. Res da je ta SVS Woofer glih začetni razred ampak je v samwm vrhu Wooferjev in vseepovsod po forumih mi ga priporočajo poprej kot druge čeprav je še nekaj ameriških dobrih samo ne da se jih v Evropi nabavit. Za pravo li dobro ozvočenje je potrebno kar nekaj denarja zapravit sploh,če hočeš imeti kot v današnjem času ATMOS ozvočenje. Pri wooferjih je pa tako,da ni vse samo to,da rohni veliko je pomembno kaj drugega kot prvo to,da se lahko spusti čim nižje z frekvenčnim razponom.
Pri mojem bratu je tudi na Samsungu H6400 zvok nekako bolj pameten kot na Sony soundbaru vsaj jaz tako slišim.
No potem pa bo kdo komentiral kako je vse super z nekimi soundbari,5.1 Logitech zvočniki pa podobne zadeve pa ne ga bigsat folk. Res da je ta SVS Woofer glih začetni razred ampak je v samwm vrhu Wooferjev in vseepovsod po forumih mi ga priporočajo poprej kot druge čeprav je še nekaj ameriških dobrih samo ne da se jih v Evropi nabavit. Za pravo li dobro ozvočenje je potrebno kar nekaj denarja zapravit sploh,če hočeš imeti kot v današnjem času ATMOS ozvočenje. Pri wooferjih je pa tako,da ni vse samo to,da rohni veliko je pomembno kaj drugega kot prvo to,da se lahko spusti čim nižje z frekvenčnim razponom.
Men pa ni taka razlika od TV zvočnikov na tistem starem Sasmungu ko ga imam. Ja, dialog se sliši nekoliko bolj čisto in glasba dosti bolje, ampak kot hi-fi ljubitelj ne bi ravno "užival" ob glasbi na tem soundbaru. Film pa zelo redko pogledam tam, sicer je za pogledat sigurno bolje od TV zvočnikov to vsekakor ampak ta soundbar je bil 300€ ne 100€. Kjer se res začne razlika je z 3.1 sistemom, če maš možnost. Tista 2 surround kanala sploh nista toliko pomembna. Bo pa seveda stalo malce več, ampak denar bo veliko pametneje porabljen.
Pri mojem bratu je tudi na Samsungu H6400 zvok nekako bolj pameten kot na Sony soundbaru vsaj jaz tako slišim.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: easyrider3 ()
AvtoR ::
Da se še jaz vklopim v tole debato.
pred časom sem na bolhi ugodno kupil tele studijske monitorje:
https://www.dynaudio.com/professional-a...
cena je bila res ugodna, pod 300€.
Nekaj časa sem jih poslušal, igrajo korektno, niso se pa mogli merit s mojim glavnim sistemom, prav tako Dynaudio s 30cm basom.
Nekaj časa so se valjali po hiši, potem pa sem jih enkrat za hec obesil na TV. Tam so tudi ostali, jih ne menjam za noben soundbar ali 5.1 sistem. Včasih res ne vem od kje jemljejo ta bas. Zdaj ko imam večji TV je že pravi kino filing...
Priklopljene imam na izhod za slušalke. Sami se prižgejo ko zaznajo signal na vhodu, sami se ugasnejo, če v 10 minutah ni signala. Zame je to za ta denar čista zmaga...
cena je bila res ugodna, pod 300€.
Nekaj časa sem jih poslušal, igrajo korektno, niso se pa mogli merit s mojim glavnim sistemom, prav tako Dynaudio s 30cm basom.
Nekaj časa so se valjali po hiši, potem pa sem jih enkrat za hec obesil na TV. Tam so tudi ostali, jih ne menjam za noben soundbar ali 5.1 sistem. Včasih res ne vem od kje jemljejo ta bas. Zdaj ko imam večji TV je že pravi kino filing...
Priklopljene imam na izhod za slušalke. Sami se prižgejo ko zaznajo signal na vhodu, sami se ugasnejo, če v 10 minutah ni signala. Zame je to za ta denar čista zmaga...
akulp ::
Ej fantje, prosim za nasvet. Ker mi v naši mali dnevni vsak cm šteje in ne morem normalno zbasati wooferja tja, kamor želim, ker je ravno za 3 cm preglobok, bi bila taka postavitev sprejemljiva?
Spodaj pa bom naredil nogice in potem speljal kable naprej v omaro ...
https://imgbb.com/
Vprašam, preden se sploh lotim sestavljanja in testiranja, kako je slišati.
Lukcc
skyform ::
Da se še jaz vklopim v tole debato.
cena je bila res ugodna, pod 300EUR.
Studijski zvočniki so the best, sam imam Focal CMS50 in CMS65, ker se ukvarjam z glasbo in ni ga boljšega kot studijski zvočniki, najboljša čistoča in detajli in še zadosti basa, čeprav imam za gledanje TVja 5.1 sistem Monitor Audio Radius HD, ki pa je res na nivoju studijskih zvočnikov, je pa bil tudi drag 1500EUR in Yamaha RX-V1067 reciever za 600EUR. Ta sistem sem kupil pred 11 leti in mi ni niti malo žal, to je nakup za cel lajf in raje dam malo več kot pa šparam, če gledam da mi že 11 let dela v nulo in, če še bo kar naprej tako ne vem zakaj bi kupoval nek poceni soundbar ali sistem s katerim nebom čez čas zadovoljen in bi potem menjavla in nadgrajeval in se na koncu čez leta nabere skoro enako denarja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: skyform ()
Ej fantje, prosim za nasvet. Ker mi v naši mali dnevni vsak cm šteje in ne morem normalno zbasati wooferja tja, kamor želim, ker je ravno za 3 cm preglobok, bi bila taka postavitev sprejemljiva?
Sem postavil.
slišati je ok, ampak če ga hočem dati tako, kot bi naj sicer stal, moram spet podirati omaro. :)
Še enkrat prosim za mnenje ...
Takole zgleda sedaj.
https://ibb.co/SyNTZM0
Lukcc
Evo, zmonitral svoj Samsung Q80.
Hvala vsem za pomoč pri izbiri, jaz sem navdušen. Zares sicer še nisem ne vem kaj pregledal in nastavil, ampak zgleda noro dobro, napram mojem 10 let starem Philipsu. :)
Imam pa, za začetek nekaj vprašanj če mi zna kdo pomagati.
1. TV je povezan na PC, ne uspem dobiti 4k (340*2160) na 60Hz, čeprav naj bi po spec. tako TV, kot grafika (Intel UHD 630) podpirala. Pri tej resoluciji mi pokaže samo 30Hz. Je mogoče problem v HDMI kablu, ker bi moral biti "high speed"?
TV je povezan na HDMI 4.
2. Zakaj mi v WIN10 noče aktivirati HDR mode? Na TVju sem vklopil Input Signal Plus, ampak ne gre ...
3. Mi zna kdo povedati, od kod pobrati optimalne nastavitve slike za ta TV. Bo tole ok?
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsu...
Hvala vsem za pomoč pri izbiri, jaz sem navdušen. Zares sicer še nisem ne vem kaj pregledal in nastavil, ampak zgleda noro dobro, napram mojem 10 let starem Philipsu. :)
1. TV je povezan na PC, ne uspem dobiti 4k (340*2160) na 60Hz, čeprav naj bi po spec. tako TV, kot grafika (Intel UHD 630) podpirala. Pri tej resoluciji mi pokaže samo 30Hz. Je mogoče problem v HDMI kablu, ker bi moral biti "high speed"?
TV je povezan na HDMI 4.
2. Zakaj mi v WIN10 noče aktivirati HDR mode? Na TVju sem vklopil Input Signal Plus, ampak ne gre ...
3. Mi zna kdo povedati, od kod pobrati optimalne nastavitve slike za ta TV. Bo tole ok?
Lukcc
Zgodovina sprememb…
- spremenil: akulp ()
TV je povezan na HDMI 4.
1. Z HDMI 2.0 kablom bi moral delati 4K delati na YUV 4:2:2 pri 60hz.
2. Zna biti kar problem usposibiti HDR na Win10, jaz se nisem s tem ubadal. Preveri še tukaj HDR Nastavitve (PC/TV)
3. Nikoli ne kopirati nastavitev od drugih, ker že vsak TV panel pride iz tovarne z drugačnimi odstopanji, prav tako je drugačna soba v kateri se gleda, in uporabljene komponente so drugačne. Večja je verjetnost da boš s tem naredil več škode kot koristi. Vedno si skalibriraj sam, kolikor pač lahko.
4. Sicer ne vem če uporabljaš tv za gaming, ampak glede na to da TV podpira VRR in LLMI, velja omeniti da se HDR+VRR+FALD ne marajo ko jih zmečeš vse skupaj v isti koš, in je priporočeno izklopiti eno ali drugo, prav tako ne uporabljati LLMI ("game motion plus") komentarje o temu si lahko prebreš tukaj https://www.resetera.com/threads/motion... več o VRR problemih pa tukaj
Zgodovina sprememb…
1. Z HDMI 2.0 kablom bi moral delati 4K delati na YUV 4:2:2 pri 60hz.
Hvala za odgovore.
Ne, gaming se ne grem, tako da to me niti ne gane.
Bolj me muči tale HDMI in 4k. Kako pa vem, če je kabel 2.0? Da vem, če iskati problem tu. Težko, predvidevam Tale je sicer res že zelo star ... Moram kaj posebej nastaviti za YUV 4:2:2?
Lukcc
Zgodovina sprememb…
fpbs ::
Zivijo Kaj predlagate za best buy 75inch TV? Do cca 2000eur.
Tu si poglej: https://www.ceneje.si/L3/964/avdio-vide...
andrej69 ::
Zivijo
Kaj predlagate za best buy 75inch TV? Do cca 2000eur.
Hvala.
Tale model.
https://www.harveynorman.si/tv-sprejemn...
Evo, zmonitral svoj Samsung Q80.
TV je povezan na HDMI 4.
Danes sem našel doma še drug kabel, ki je dejansko deklariran kot "high speed + ethernet", ampak še vedno imam pri 4K resoluciji na izbiro samo 30Hz.
Kakšna dodatna ideja, kje je problem? Ne zgooglam ničesar pametnega ...
Lukcc
Os. plošča je tale:
https://www.asus.com/Motherboards-Compo...
Predvidevam, da je problem v tem, ker je HDMI verzija 1.4b in moram uporabiti DisplayPort?
https://www.asus.com/Motherboards-Compo...
Predvidevam, da je problem v tem, ker je HDMI verzija 1.4b in moram uporabiti DisplayPort?
Lukcc
XS!D3 ::
Pa imaš HDMI 2.0(b) izhod? Če je slučajno zgolj HDMI 1.4, ne bo šlo več kot 4k@30Hz.
Vidim, da si si vmes že sam odgovoril.
S HDMI 1.4b ne bo šlo 4k@60Hz (vsaje ne kot RGB ali 4:4:4 YCBCR, načeloma bi šlo s chroma subsampling 4:2:0).
Potem edino z aktivnim pretvornikom iz DP na HDMI 2.0b, ali pa z drugo grafično. Televizor predvidevam da nima displayport vhoda.
Vidim, da si si vmes že sam odgovoril.
1 x HDMI 1.4b
S HDMI 1.4b ne bo šlo 4k@60Hz (vsaje ne kot RGB ali 4:4:4 YCBCR, načeloma bi šlo s chroma subsampling 4:2:0).
Potem edino z aktivnim pretvornikom iz DP na HDMI 2.0b, ali pa z drugo grafično. Televizor predvidevam da nima displayport vhoda.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: XS!D3 ()
Blah, dojel ja, hvala.
Sem poskusil s tem kablom, ampak dobim ven max HD resolucijo.
https://ibb.co/L0xpzVW
Edino nekaj me še zanima. Želel sem peljati zvok (5.1/DD7DTS) iz PC-ja prek TV-ja do zvočnikov (Logitech Z906).
Bi to preko takega adpaterja delovalo. Ne samo v teoriji, tudi v praksi? :)
Res ne bi nabavljal ločene grafike, ker je ne potrebujem popolnoma nič, samo zaradi 4K bi naj bila (iger sploh ne igram).
Oz ali bi moral potem zvok peljati prek HDMI izhoda na PCju v eARC na računalniku? Bi to sploh delovalo, da gre po enem HDMIju v TV slika, po drugem zvok naprej do zvočnikov?
Tole rabim, a drži?
https://www.techtrade.si/displayport-14...
Stane pa skoraj toliko, kot če vzameme eno osnovno grafiko... :)
Edino nekaj me še zanima. Želel sem peljati zvok (5.1/DD7DTS) iz PC-ja prek TV-ja do zvočnikov (Logitech Z906).
Res ne bi nabavljal ločene grafike, ker je ne potrebujem popolnoma nič, samo zaradi 4K bi naj bila (iger sploh ne igram).
Oz ali bi moral potem zvok peljati prek HDMI izhoda na PCju v eARC na računalniku? Bi to sploh delovalo, da gre po enem HDMIju v TV slika, po drugem zvok naprej do zvočnikov?
Tole rabim, a drži?
Lukcc
Zgodovina sprememb…
SR1984 ::
Imam dilemo. TV se gleda na razdalji cca 270cm in zaradi budgeta cca 1300€ ne vem ali bi bilo bolje vzeti 55" OLED (LG CX ali Sony A8) ali pa 65" običajni LCD (QLED, NanoCell, Sony serija 9000). Gledajo se predvsem filmi in TV serije. Kaj mi predlagate?
Imam dilemo. TV se gleda na razdalji cca 270cm in zaradi budgeta cca 1300€ ne vem ali bi bilo bolje vzeti 55" OLED (LG CX ali Sony A8) ali pa 65" običajni LCD (QLED, NanoCell, Sony serija 9000). Gledajo se predvsem filmi in TV serije. Kaj mi predlagate?
55 OLED bo idealno
Blah, dojel ja, hvala.
Tole rabim, a drži?
Za ta denar bi dobil že rabljeno grafično ki podpira HDMI 2.0 in maš rešen problem.
Zgodovina sprememb…
Sicer pa zakaj rabiš sploh 60hz če je samo za filme, ki so itak v 23 fps in mora TV delati pulldown?
Hočem furat PC - ekran na 4k (+ upscalling, to itak že zdaj delam na 2560x1440). V WIN je čisto preveč neugodno in nerodno, da moraš vmes menjat resolucijo, ko greš recimo film gledat na Kodi/VLC ...karkoli že.
Lukcc
Če boš uporabljal kot ekran bo problem ker z chroma subsamplingom izgubiš ostrino pri fontih, 4:4:4 RGB je obvezen če misliš tole imeti kot monitor. Rabiš samo še HDMI 2.0 priklop, torej grafično. In s tem boš rešil tudi prenos zvoka.
Pri HDR pa si omejen na 4:2:2 zaradi 10bit signala kar bo spet problem v windowsih in s preklapljanjem.
Za kaj več (da bi imel fiksno 10bit 4:4:4 RGB povezavo za monitor + filme) pa bi rabil HDMI 2.1, npr. tu malo več piše o tem https://community.cedia.net/blogs/david...
HDR pa na HDMI 1.4 ne bo delal
Pri HDR pa si omejen na 4:2:2 zaradi 10bit signala kar bo spet problem v windowsih in s preklapljanjem.
Za kaj več (da bi imel fiksno 10bit 4:4:4 RGB povezavo za monitor + filme) pa bi rabil HDMI 2.1, npr. tu malo več piše o tem https://community.cedia.net/blogs/david...
Zgodovina sprememb…
Če boš uporabljal kot ekran bo problem ker z chroma subsamplingom izgubiš ostrino pri fontih, 4:4:4 RGB je obvezen če misliš tole imeti kot monitor. Rabiš samo še HDMI 2.0 priklop, torej grafično. In s tem boš rešil tudi prenos zvoka.
Za kaj več (da bi imel fiksno 10bit 4:4:4 RGB povezavo za monitor + filme) pa bi rabil HDMI 2.1, npr. tu malo več piše o tem r
Hvala za tole razlago. Odkrivam, da je tole cel zaplet. :)
Grafike, kot vidim, razen nove RTX30 serije ne podpirajo HDMI 2.1. To pomeni, da 4:4:4 no go da dobiš iz PCja na TV in tako ne moreš normalno uporabljati 4K resolucije za delo na PCju. To mi je res čudno ...
A ni tako, da WIN itak preklopi (če mu to omogočiš) v HDR mode samo takrat, ko zazna t.i. video vsebino. Se pravi, v teoriji recimo da naredi to, ko prižgeš Kodi.
https://ibb.co/yF1WV08
Ker če prav razumem, do problema, da ti downgrada na 4:2:2 pride samo v primeru, če preklopiš v HDR mode, ni težava tukaj da HDMI 2.0 ne bi zmogel pri taki resoluciji 4:4:4?
Lukcc
Ampak, a pri teh adapterjih potem zavajujoče piše, da podpirajo 4:4:4?
Npr:
https://www.startech.com/en-eu/audio-vi...
Ker po nadaljnem branju vidim, da Display port nima težav s 4:4:4. In če imam na drugi strani tak adapter priključen v HDMI 2.1 na TVju predvidevam, da bi potem moral dobit ven 4k@60Hz + HDR +4:4:4?
Npr:
https://www.startech.com/en-eu/audio-vi...
Ker po nadaljnem branju vidim, da Display port nima težav s 4:4:4. In če imam na drugi strani tak adapter priključen v HDMI 2.1 na TVju predvidevam, da bi potem moral dobit ven 4k@60Hz + HDR +4:4:4?
Lukcc
Zgodovina sprememb…
XS!D3 ::
Za delat ne rabiš HDR, medtem kot 8bit RGB/YUV444 4K brez problema dela pri 60Hz na HDMI 2.0 (ne pa tudi HDMI 1.4).
Zatakne se seveda če hočeš pri istih prametrih še 10bit/12bit (HDR) namesto 8bit ali več kot 60Hz (npr 4K@120Hz), potem tudi HDMI 2.0 zmanjka pasovne širine in rabiš HDMI 2.1, ki ga več al manj podpirajo samo najnovejše grafične in konzole ter peščica televizorjev, pa še tu so določene težave (kot napimer utripanje pri 120Hz na LG CX, potem določeno čipovje ki podpira zgolj bodisi kompresiran ali nekompresiran signal, itd.).
Tale adapter kolikor vidim ni 2.1, torej lahko dobiš ven bodisi 4k@60Hz 8bit 444 ali pa 4k@60Hz 10bit 422 (če grafična podpira to kombinacijo) ali p 4k@30Hz 10bit 444.
Na wikipediji imaš lepo tabelo, kjer so predstavljene vse verzije HDMI s pasovno širino, ki jo omogočajo, ter različne kombinacije resolucij, frekvenc osveževanja, barvnih globin in chroma subsamplinga in lahko hitro vidiš kaj gre kje skozi in kaj ne, če se ti ne da računat.
Sicer pa za predvajanje multimedije nima smisla komplicirat s priklapljanjem PCja na TV in raznimi VLCji. Enostavno predvajaš vsebine direktno na TVju preko mreže (ali USB) oziroma gor priklopiš nek namenski predvajalnik ala Apple TV 4K, Shield, Chromecast with Google Tv, Firestick 4K, itd..
Imam PC priklopljen na TV pa mi je še vedno precej bolj elegantno zavrtet film preko Apple TV 4K v Infuse playerju direktno iz NASa, delujejo vse kot mora, avtomasko preklaplja frekvence ter dynamic range in vse laufa super smooth. Za Netflx, Youtube, HBOGO in ostale streaming storitve je pa itak najlažje tako.
Zatakne se seveda če hočeš pri istih prametrih še 10bit/12bit (HDR) namesto 8bit ali več kot 60Hz (npr 4K@120Hz), potem tudi HDMI 2.0 zmanjka pasovne širine in rabiš HDMI 2.1, ki ga več al manj podpirajo samo najnovejše grafične in konzole ter peščica televizorjev, pa še tu so določene težave (kot napimer utripanje pri 120Hz na LG CX, potem določeno čipovje ki podpira zgolj bodisi kompresiran ali nekompresiran signal, itd.).
Tale adapter kolikor vidim ni 2.1, torej lahko dobiš ven bodisi 4k@60Hz 8bit 444 ali pa 4k@60Hz 10bit 422 (če grafična podpira to kombinacijo) ali p 4k@30Hz 10bit 444.
Na wikipediji imaš lepo tabelo, kjer so predstavljene vse verzije HDMI s pasovno širino, ki jo omogočajo, ter različne kombinacije resolucij, frekvenc osveževanja, barvnih globin in chroma subsamplinga in lahko hitro vidiš kaj gre kje skozi in kaj ne, če se ti ne da računat.
Sicer pa za predvajanje multimedije nima smisla komplicirat s priklapljanjem PCja na TV in raznimi VLCji. Enostavno predvajaš vsebine direktno na TVju preko mreže (ali USB) oziroma gor priklopiš nek namenski predvajalnik ala Apple TV 4K, Shield, Chromecast with Google Tv, Firestick 4K, itd..
Imam PC priklopljen na TV pa mi je še vedno precej bolj elegantno zavrtet film preko Apple TV 4K v Infuse playerju direktno iz NASa, delujejo vse kot mora, avtomasko preklaplja frekvence ter dynamic range in vse laufa super smooth. Za Netflx, Youtube, HBOGO in ostale streaming storitve je pa itak najlažje tako.