» »

EU preiskuje Valve in založnike iger zaradi geoblokiranja

EU preiskuje Valve in založnike iger zaradi geoblokiranja

Slo-Tech - Iz Bruslja so sporočili, da je Evropska komisija uvedla preiskavo zoper Valve (lastnik platforme Steam) in pet založnikov iger (Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media, ZeniMax) zaradi geoblokiranja, ki ni v skladu z evropsko svoboščino prostega trga. Komisija preučuje, ali dogovori med Valvom in založniki glede digitalnih nakupov iger in njihove aktivacije ne kršijo te svoboščine.

Po nakupu igre mora kupec pred igranjem vnesti aktivacijski ključ, s katerim dokaže, da ne gre za piratsko kopijo. Komisija preverja, da se ta isti ključ ne uporablja za geoblokiranje. Če bi se izkazalo, da je s takim ključem mogoče igro aktivirati le v nekaterih državah EU, bi to predstavljalo kršitev zakonodajo o konkurenci. Komisija je preiskavo začela na lastno pobudo, so še zapisali. Kot vsakokrat tudi to pot velja, da začetek preiskave v nobenem pogledu ne prejudicira njenega izida.

Poleg te preiskave je Komisija uvedle še dve. Proizvajalce elektronske opreme Asus, Denon & Marantz, Philips in Pioneer preiskuje zaradi suma kršitve protimonopolne zakonodaje, saj naj bi spletnim prodajalcem diktirali, po katerih cenah lahko prodajajo njihove izdelke. Ker številni prodajalci uporabljajo algoritme, ki ceno prilagajajo konkurenci (tudi navzgor), bi ta praksa lahko imela širok vpliv na celoten trg. Tretja preiskava se tiče ponudnikov turističnih aranžmajev in hotelskih družb.

13 komentarjev

PaX_MaN ::

Prekleti, ravno si ogledujem Asusa. -_-

cegu ::

S tole komisijo pa ni afne guncat :)

Prejšnji teden sem imel srečo spoznati g. Andrea Servida, ki je postal postal direktor ICT in Varnosti za e-governence v Komisiji. Zelo inteligenten možakar, poznal je vse sisteme za digitalno podpisovanje (razen mojega), tako da sem bil kar dobre volje, ko sem odšel, vedoč, da je nekdo ki zelo obvlada sceno na stolčku.

XsenO ::

In iz tega po možnosti dobimo po celem EU nemške verzije z roboti in zeleno krvjo
1 + 1 = 1

nsignific ::

Kaj pa geoblokiranje Live in PSN online štacun? In pa bolana omejitev PSNja, da mora Paypal račun biti iz iste regije kot PSN račun?

Kako to, da so se spravili na Valve, ne pa tudi na najvecja konkurenta? O.o

delfy ::

nsignific je izjavil:

Kaj pa geoblokiranje Live in PSN online štacun? In pa bolana omejitev PSNja, da mora Paypal račun biti iz iste regije kot PSN račun?

Kako to, da so se spravili na Valve, ne pa tudi na najvecja konkurenta? O.o


Kako to, da je uradno PSN pri nas mogoč, Xbox live pa uradno še ni podprt v Sloveniji, pa je treba kartice kupovat?
Kako to, da lahko youtube in medijske hiše prikazujejo filme v samo določenih državah EU?

Tega je preveč, da bi oni lahko regulirali...

opeter ::

A lahko sploh neko podjetje prisilijo, da svoje izdelke prodaja v državah tipa Slovenija z nepomembnim trgom samo zato, ker je del EU, če pa to podjetje to noče?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

jype ::

opeter> A lahko sploh neko podjetje prisilijo, da svoje izdelke prodaja v državah tipa Slovenija z nepomembnim trgom samo zato, ker je del EU, če pa to podjetje to noče?

Ne. Komot ga pa kaznujejo, če Slovenec želi kupiti izdelek v nemški trgovini, pa mu ga nočejo prodat na podlagi porekla plačilnega sredstva, ker je to protizakonito.

stegy ::

Mislim, da je potrebno malo razlikovati online storitve in prodaja blaga. Omejevanje online storitev na državo tako, da niso enaki pogoji za vse države EU bi moralo biti prepovedano. Omejitev je lahko samo v primeru, če je neka storitev v ciljni državi prepovedano, drugje pa ne.
Na primer moti me, da ne morem za Google Play store kupiti bon (npr 10 EUR dobroimetja), ki bi ga lahko dal otroku, lahko ga pa kupi Avstrijec (če kdo ve način naj ga napiše :-).

Vitamin-B ::

Hmm, koliko je to skladno s tem, da so pogoji poslovanja v vsaki drzavi drugacni? Nedolgo nazaj sem dozivel, da so mi rekli, da je cena za projektor "Germany exclusive", za drugje Avstrija, Slovenija, pa +100e

jype ::

Vitamin-B> Hmm, koliko je to skladno s tem, da so pogoji poslovanja v vsaki drzavi drugacni? Nedolgo nazaj sem dozivel, da so mi rekli, da je cena za projektor "Germany exclusive", za drugje Avstrija, Slovenija, pa +100e

Tudi to je v nasprotju s predpisi enotnega trga in se sankcionira.

tikitoki ::

opeter je izjavil:

A lahko sploh neko podjetje prisilijo, da svoje izdelke prodaja v državah tipa Slovenija z nepomembnim trgom samo zato, ker je del EU, če pa to podjetje to noče?


Ne vidim razloga zakaj ne. Je najvecji trg na svetu in zato si nobena multinacionalka ne more spogati igorirati nas. Konec koncev smo v EU zaradi skupnega nastopa in zastopanja interesov. Hvalabogu, da je tudi kaj pozitivnega ne;)?

Lonsarg ::

Te predpisi v EU so dokaj novi(no kar nekaj let) in se res na veliko kršijo.

Upam da Valve ni izjema ampak samo prvi in se je EU končno odločila enforcat ta predpis enotnega trga. Recimo da so do sedaj imela podjetja "probacijsko dobo".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

mtosev ::

super, da se bodo tega lotili.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropska komisija preiskuje Amazon

Oddelek: Novice / Tožbe
106230 (5148) SkipEU
»

Komisija: Google verjetno krši protimonopolno zakonodajo

Oddelek: Novice / Tožbe
319530 (7009) lizardyou26
»

EU sumi proizvajalce optičnih pogonov dogovarjanja o cenah

Oddelek: Novice / Tožbe
209156 (6576) floyd1
»

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega polož

Oddelek: Novice / Tožbe
64940 (4554) Manu

Več podobnih tem