» »

Študent in zaslužki

Študent in zaslužki

ikeaikea ::

Zanima me, če mi lahko kdo bolj po domače pove koliko lahko kot študent zaslužim(bruto/meto) na mesečni in letni ravni, da se izognem odvajanju dohodnine.

In še glede dohodnine. Kdaj in koliko dobim nazaj od tistega, kar so mi odvajali?

Hvala

smacker ::

Pri nakazilih večjih od 400eur se odvede dohodnina. Če zaslužiš več kot 400eur na mesec, ti navadno nakažejo v več delih, da se dohodnina ne odvaja. Za vsak slučaj lahko opozoriš tam ko boš delal, sploh če njihov računovodja nima izkušenj s študenti ;)
Na letni ravni pa dobiš v začetku leta izračun, po katerem vidiš koliko moraš plačat za preteklo koledarsko leto. Odvisno je od starosti, višine zaslužka in če te starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana. Na podlagi tega se zračuna, koliko dohodnine moraš plačat na letni ravni in preveri, koliko so ti je že mesečno odvedli in potem plačaš/dobiš vrnjeno razliko - navadno ti mesečno nič ne odvajajo, tako da je 0.0€.
Če si mlajši od 26let in imaš reden status, lahko zaslužiš cca. 3k letno če si vzdrževan član in cca. 10k če nisi vzdrževan član, da ne plačaš 0 dohodnine. Če si nekje vmes, te lahko starši uveljavljajo samo del leta (recimo 5mesecev), to najboljše da vedno januarja sami izračunate v družini, kaj se vam najbolj ugodno izide ;) Točne cifre in podatke najdeš tukaj: https://www.studentski-servis.com/stude...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Akontacija dohodnine - Študent

Oddelek: Loža
143684 (3343) smacker
»

dohodnina vprašanje

144221 (3674) smacker
»

Dohodnina, dohodninski razredi, olajsava otrok...

91568 (1187) marsovcek
»

CSD in njegov najnovejši neoliberalistični prispevek družbi (strani: 1 2 )

8722536 (20543) Invictus
»

Študentsko delo

Oddelek: Šola
274440 (3031) Blinder

Več podobnih tem