» »

Izvršba

Izvršba

bunkanunka ::

Pozdravljeni Slo-Techovci :)

Pišem vam zaradi izvršbe, ki sem jo prejel, in sicer, do svojega upnika sem poravnal vse obveznosti, nato pa sem nekaj dni kasneje prejel sklep o izvršbi. Sodišče je ta sklep potrdilo že pred samim plačilom obveznosti, sklep pa sem prejel po plačilu obveznosti.

Ker se mi je to prvič zgodilo, me zanima kaj lahko naredim, saj si ne želim povzročati nepotrebnih stroškov (vem, lahko bi obveznosti prej poravnal)?

Hvala za vse odgovore, mnenja in napotke.

St235 ::

Vložiš ugovor na sklep o izvržbi v skladu s pravnim poukom v katerem pojasniš, da je dolg poravnan in predložiš dokazila o tem.

Telbanc ::

Moraš vse naredit v zakonsko določenih rokih.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Miha 333 ::

Ker je bil sklep izdan pred plačilom obveznosti, pritožba ni smiselna, saj obstoj terjatve očitno ni sporen. S pritožbo si boš povzročil samo dodatne stroške. Dolžan si plačati dolg oziroma njegov preostanek z vsemi stroški in obrestmi, navedenimi v sklepu. Pa hitro plačaj, preden se ti usedejo na račun, ker tam ti bo še banka zaračunala najmanj 30 EUR, če pa je kot sredstvo naveden tudi izvršitelj, pa pričakuj še izvršiteljeve stroške (tudi če še nič ne naredi, si zaračuna "odprtje mape" najmanj 20 EUR).

Skratka, čimprej plačaj vse oz. preostanek dolga z odmerjenimi stroški in obrestmi kot je navedeno v sklepu (obresti izračunaj tukaj: http://izo.sodisce.si) ter o plačilu pisno priporočeno obvesti upnika in sodišče ter priloži kopije potrdil o plačilih ter zraven napiši, da predlagaš, da sodišče ustavi izvršilni postopek. Ne pozabi navesti številke zadeve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miha 333 ()

Aston_11 ::

Si sploh prebral, kaj je napisal?

Miha 333 ::

Aston_11 je izjavil:

Si sploh prebral, kaj je napisal?

A jaz? Sem, ja. V čem je problem?

anko ::

Kaj naj še plača, če je že plačal? Nekaj dni preden je dobil obvestilo o izvršbi.

Miha 333 ::

anko je izjavil:

Kaj naj še plača, če je že plačal? Nekaj dni preden je dobil obvestilo o izvršbi.

Upniku stroške in obresti, določene v sklepu. Običajno najmanj 50 za takso in še nekaj za odvetniške in administrativne stroške, vse piše v sklepu. Saj sem napisal preostanek. Ker je bil sklep izdan pred plačilom oziroma natančneje, ker je upnik vložil predlog za izvršbo preden je bila obveznost plačana, je izvršba upravičena, zato je upnik upravičen do povračila stroškov. In dokler ni plačano vse (glavnica, stroški, obresti), se izvršba nadaljuje.

Pritožba pa v tem primeru ni smiselna, ker bo sam trpel stroške takse za pritožbo (mislim da 50 €), sodišče bo pa samo ugotovilo, da je terjatev obstajala in je izvršba upravičena.

Drugače bi bilo, če terjatev ob vložitvi predloga za izvršbo ne bi obstajala, takrat bi pa res pritožba prišla v poštev, pa še od upnika bi lahko zahteval povračilo teh 50 € za takso za pritožbo.

Zato sem napisal, da naj plača razliko do celotnega dolga, določenega v sklepu (z obrestmi in stroški) in se bo izvršba ustavila.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

T2 "terjanje za nazaj" (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5012026 (8486) MadMicka
»

eizvršbe - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7523943 (17324) MajorM
»

Izvršba kljub pravočasni poravnavi terjatve - kaj storiti?

Oddelek: Loža
143422 (2890) PaX_MaN
»

Splošna in pravna mnenja glede izvršbe (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
579135 (7975) lopov
»

Terjatev za dolg za nazaj - iz sodišča

Oddelek: Loža
384935 (3826) TESKAn

Več podobnih tem