» »

Po magistrski

Po magistrski

Temo vidijo: vsi

jaot ::

Zdravo!

Že nekaj časa sicer spremljam ta forum, vendar sem se šele sedaj prijavil. Imel bi pa nekaj vprašanj.

Star sem 26 let, do konca septembra imam še absolventa, plačujem obvezno in dopolnilno zavarovanje. V kratkem bom zagovarjal magistrsko nalogo.

Zanima me, kaj vse postoriti po končanju magistrske naloge?

Glede na trenutno situacijo, verjetno ne bom dobil zaposlitve (vseeno pa še upam) pri podjetju, kjer sedaj delam preko študenta.
Se naj po izgubi statusa študenta takoj prijavim na zavod za zaposlovanje? Kot iskalec zaposlitve ali brezposelen? Je kakšen rok glede prijave?
Kako je glede zdravstvenega zavarovanja? Moram kaj sporočiti glede spremembe mojega statusa ali bodo neprekinjeno naprej pošiljali položnice? Je kakšen rok glede tega?
Mi pripada kakšna socialna pomoč? Mogoče vsaj glede plačevanja zdr. zavarovanja?

Oz. kakršenkoli nasvet bi prišel prav, glede obdobja po izgubi statusa študenta pa do zaposlitve.

Hvala

jusv ::

Če ne dobiš zaposlitve pojdi čim prej na zavod kot iskalec zaposlitve. Po treh mescih imaš nek nabor subvencij in boš "lažje" zaposljiv oz. z drugimi besedami bolj atraktiven za delodajalca.

Srečno pri zagovoru in iskanju zaposlitve.
Pametne smo podnevi z lučjo iskali!

The Player ::

jusv je izjavil:

Po treh mescih imaš nek nabor subvencij in boš "lažje" zaposljiv oz. z drugimi besedami bolj atraktiven za delodajalca.

Kar je bullshit, ker večina teh subvencij je namenjena za ljudi 30+ ali 50+, edina trenutna aktualna zadeva za do 30 let je program "uvajanja", ki ga nudi zavod, ki ponuja neko določeno vsoto, ki jo dobi delodajalec od države, medtem ko kandidat dobi od zavoda 3€/uro + povrnjene potne stroške.

Vse lepo in prav, a problem je, ker večina delodajalcev se jim ne da ukvarjati z birokracijo in se sploh ne mislijo s tem ukvarjati in raje vzamejo nekoga z Sp-jem.

Če imaš možnost si zrihataj status (samo dvomim glede na to, da si že 26 let star), da ti ne bo potrebno plačevati zavarovanja itd. in medtem časom išči službo, toda ne prek študenta, ampak kar redno.

V primeru če ne moreš dobiti statusa, se prijavi na zavod in si tam lahko zrihtaš zdravstveno zavarovanje za 1 leto.

SuperVeloce ::

Kolikor vem, je tista zadeva za subvencijo pri plači še odprta do 2017 (poglej prvi izziv 2015). V zameno za nekaj subvencije (7k eur, kar je daleč od "malo" imho, čeprav dobiš občutek, da nekateri bi te res raje imeli kar zastonj) te pa mora delodajalec zaposliti za 3 mesece poskusno in potem 1 leto najmanj.

Če sem rahlo ozkogleden, je to za nas mlade vredu zadeva, po drugi strani pa delodajalci na recimo tehnoloških področjih iščejo nezaposlene mlade, ki nimajo občutka koliko si lahko plačan za svoje znanje/delo, jim ponujajo minimalke, zahtevajo visoko raven znanja in odgovornosti + koristijo te subvencije... imho če s svojim biznisom nisi sposoben po defaultu za začetnika zapraviti jurja bruto na mesec, zapri biznis, ne pa da te še država subvencionira.

Na zavodu za zaposlovanje si ne rihtaš zavarovanja, ampak zaprosiš to na centru za socialno delo, kjer ti načeloma odobrijo socjalko + obv/dodatno zdravstveno zavarovanje ali pa nič od tega (redko samo slednje).
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

The Player ::

SuperVeloce je izjavil:

Na zavodu za zaposlovanje si ne rihtaš zavarovanja, ampak zaprosiš to na centru za socialno delo, kjer ti načeloma odobrijo socjalko + obv/dodatno zdravstveno zavarovanje ali pa nič od tega (redko samo slednje).

paron, sem malo prehitro napisal.

zavarovanje si zrihtaš na CSD, toda moraš biti prijavljen na zavodu.

Kar se tiče prvega izziva 2015 pa velja to le za vzhodno regijo Slovenije

Na kratko o povabilu:

Na javno povabilo lahko oddate ponudbo delodajalci iz vse Slovenije. Pridobite lahko subvencijo za zaposlitev mladih od 15. do 29. leta, ki imajo stalno prebivališče v vzhodni Sloveniji, so najmanj 3 mesece pri nas prijavljeni med brezposelnimi ter se ne izobražujejo ali usposabljajo.

http://www.ess.gov.si/delodajalci/finan...

SaXsIm ::

The Player je izjavil:

jusv je izjavil:

Po treh mescih imaš nek nabor subvencij in boš "lažje" zaposljiv oz. z drugimi besedami bolj atraktiven za delodajalca.

Če imaš možnost si zrihataj status (samo dvomim glede na to, da si že 26 let star), da ti ne bo potrebno plačevati zavarovanja itd. in medtem časom išči službo, toda ne prek študenta, ampak kar redno.

V primeru če ne moreš dobiti statusa, se prijavi na zavod in si tam lahko zrihtaš zdravstveno zavarovanje za 1 leto.

Nimaš prav. Lahko si zrihtaš kakršenkoli status želiš, po dopolnjenem 26. letu si obvezan plačevanja zdravstvenega zavarovanja (obvezno in dopolnilno).
SaXsIm

Kar se tiče prvega izziva 2015 pa velja to le za vzhodno regijo Slovenije

To je res, OP niti ni specificiral, od kod je. Moraš pa vedeti, da če se slovenija deli na vzhodno in zahodno regijo, bodo lahko te subvencije koristili tudi v štajerski, savinski in zasavski regiji (z zagotovostjo vem, da so to ponujali na zavodu v Velenju), pa baje da so to promovirali tudi na jugu (na notranjskem in na območju novo mesto - krško). Torej odpade dejansko osrednja slovenija, goriška, gorenjska in obala... predvidevam, da ima to nekaj veze s tistima kohezijskima regijama oz. delitvijo.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

lebdim ::

Tale spodbuda za Usposabljanje na delovnem mestu je ful dobra. Saj pomoje je tudi namenjena, da na koncu rata kakšna zaposlitev ...

@ Invictus
Ali sem kje slučajno omenil, da si ne iščem službe???

Torej še enkrat, zanima me kaj (po)storiti v obdobju med končanjem študija pa do zaposlitve? Najraje bi informacije iz prve roke, sepravi od nekoga, ki je že dal to skozi. Seveda se bom pa tudi pozanimal pri pristojnih inštitucijah. Je pa bolje, da imaš že neke informacije oz. nekoliko izdelano sliko, ko se obrneš na njih...

Zdr. zavarovanje plačujem že sedaj, saj sem že star 26 let. Sedaj ko bom, brez statusa in brez dohodkov (upam, da čimkrajše obdobje), me zanima, ali sem upravičen do kakšne oprostitve plačila zdr. zavarovanja?

Torej je najbolje, takoj po izgubi statusa, prijava na zavod kot brezposelna oseba?

Hvala

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jaot ()

Ne sprašujem za službo na ST, temveč za obdobje med končanjem študija pa do zaposlitve. Tudi v primeru, če me v trenutni službi zaposlijo, ne bo to "iz danes na jutri".

Po dopolnjenem 26 letu, nisi več zavarovan preko staršev, temveč moraš sam plačevati zavarovanje (ne glede na to, ali imaš še status študenta ali ne).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jaot ()

Ta čas, ko to pišem, sem v službi. Bom šel pa naslednji teden. ;)

St235 ::

in potem se čudiš zakaj delodajalec nima interesa da bi te zaposlil?

ker je napisal 2 posta na forumu? koga hecaš...

Vidim, da je nekdo zbrisal nekaj postov...

Ne vem, če sem pri podjetju, kjer sem trenutno, že nekajkrat sodeloval (trenutno to kar delam, so me celo sami kontaktirali, če bi bil pripravljen delati), verjetno imajo nek interes...je pa verjetno lažje imeti nekega študent kot pa redno zaposlenega, glede na dinamiko dela...

pero12 ::

jaot je izjavil:

Ne sprašujem za službo na ST, temveč za obdobje med končanjem študija pa do zaposlitve. Tudi v primeru, če me v trenutni službi zaposlijo, ne bo to "iz danes na jutri".

Po dopolnjenem 26 letu, nisi več zavarovan preko staršev, temveč moraš sam plačevati zavarovanje (ne glede na to, ali imaš še status študenta ali ne).

Zakaj bi karkoli sporočal glede statusa? Saj že zdaj tako ali tako plačuješ obvezno in dodatno zdr. zavarovanje. In tako bo ostalo, saj po dopolnjenih 26. letih nisi več zavarovan po starših, status gor ali dol.

Lahko se po študiju prijaviš v evidenco zavoda za zaposlovanje, na podlagi tega članstva lahko uveljavljaš pravice iz javnih sredstev (soc. pomoč), če živiš v deljenem gospodinjstvu bo znesek precej nižji, imel boš sicer plačano zavarovanje v celoti.

Vir. Google

otago ::

Gres na zavod zdaj oz. se preko spleta prijavis v evidenco iskalcev zaposlitve. Po izgubi statusa se prijavi na zavod kot brezposelna oseba.

Ko imas potrdilo, da si prijavljen na zavodu, gres na csd. Das vlogo za socialno pomoc, obkljukas(ali pa je default) da ti placajo se zzzs in dodatno zavarovanje. Cez kake 3 tedne dobis odlocbo. Ce si dobil odobreno zzzzs/dodatno/socialno.... lahko tudi uveljavljas povrnitev 2x placanega dodatnega zd.zav.

Na zavodu te bodo kontaktirali za sestavo zaposlitvenega nacrta, obiski zavoda na cca 3 mesece. Bos moral pokazat, da si izkazal interes pri iskanju zaposlitve. CSD ti bo odobril pomoc/ placal zavarovanje odvisno od okolicin, za 3-6mesece, nato moras v zadnjem mesecu ponovno vlozit vlogo. Pogoj da so relativno prazni racuni- predlozit treba izpiske zadnjih 3 mesecev.

Pokoristis lahko tudi par ugodnost, brezplacne knjiznice, povrnitve stroskov iskanja zaposlitve v slo in eu, imajo tudi kaksna usposabljanja in jezikovne tecaje(vecina je BS, kaksna nemscina pa prav pride).

@lebdim
Usposabljanje na delovnem mestu podhetja izkoriscajo za delo na vecjih kratkotrajnih projektih. Prvi izziv 2015, gre veckrat za ze vnaprej zmenjene zaposlitve(bivsi student v podjetju, sorodnik). Vprasaj ce bi te vzeli v podjetju. Poglej si par primerov fejk razpisov "Delodajalec zeli samo javno objavo"-pod iskalnikom zrsz za obcutek.

Nasvet. Vprasaj direkt v podjetju kaksne so moznosti zaposlitve. Hkrati isci po eures portalu. V slo je precej jeba.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: otago ()

lebdim ::

@otago,

dejstvo je, da študentsko delo odžira redno delo. Vsak status enkrat mine. Večno se ne moremo nekam vpisovati samo zaradi tega, da te delodajalci plačujejo preko napotnic in da s tem v bistvu prekrivajo zaposlovanje. To je navsezadnje moderno suženjstvo. To se bo v bodoče nujno moralo spremeniti. Se mi je na razgovorih začelo dogajati, da me sprašujejo čedalje pogosteje, ali imam status študenta. Jaz se pa pri tem vedno vprašam, zakaj bi bilo to tako pomembno. Status študenta je nekaj, kar vedno mine. Kolikor vem, obstaja več tipov pogodb - avtorska, podjemna, itn... Ne razumem, kaj se toliko komplicira in ne vem, zakaj bi bilo tako pomembno, da se zaposluje samo preko študentskih napotnic.

anketar ::

moru bi bit 6h delavnik, pa da se zaposli starejše, ki so na zavodu, mlade, migrante itd. (znižat minimalca), povečat obvezno zdravstveno in ukint dopolnilno, zavod za zaposlovanje ukint, itd.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Socialna pomoč (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17334152 (14946) St235
»

Dopolnitev starosti 26 let (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10622053 (18248) cegu
»

Status študenta vs status iskalca zaposlitve

385136 (4305) Karaya 52
»

Delo preko avtorske pogodbe

124133 (3679) Tammih

Več podobnih tem