» »

KKS > Triera > UPC > Telemach

KKS > Triera > UPC > Telemach

««
372 / 372
»
»»

ales74 ::

Drugega vira verjetno ni.Če si na TS optiki in centrali bo mogoče objavljeno na njihovi strani

https://www.telekom.si/pomoc/obvestila-...

Spc ::

Danes tukaj na taboru ni bilo dosti dežja, le nekaj kapljic.

Problem je sedaj nastal, saj vidim samo QAM64 programe, QAM256 pa je čista 0.

RTVSLO 1 HD , 338MHz QAM256:

BBC NEWS, 434MHz QAM64:

Še komu nagaja QAM256 in vidi samo QAM64 na coax-u tukaj okolica maribora, tabor / nova vas ?

Pred tem sem imel 338MHz:

Signal level: 100
Signal Quality: 100%
SNR: 37
UEC: 00000 - v šestih urah

Še primer največjega 4k programa, 20MBIT/s pred rahlim dežjem:

Eurosport 4K HDR (eng), 458MHz, QAM256:

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spc ()

MrStein ::

Za včeraj ne vem, v torek pa je internet štekal. Baje so imeli neka vzdrževalna dela. Na spletni strani sicer nič ne piše (sem včeraj gledal).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Še vedno vidim samo QAM64, QAM256 ne obstaja.
Se pravi vidim samo QAM64 frekvence, QAM256 vidim samo eno 506MHz, pa še ta ima samo 38%.

Upoabljam pa tudi enterprise grade ojačevalnik za DVB-C, 38dB ojačanja, in če ga ojačevalnik ne vidi je nekaj hudo narobe na sistemu samem.
https://www.fuba.de/fuba-vkd-360.html

Sem zdaj malo TV pogledal:

- SK kanali : za trenutek zmerzne slika vsakih 10-20 sekund, včasih se sliši tudi na zvoku (skoraj vsi prenašajo odbojko iz Ostrave , mogoče je problem na izvoru)
- IP kanali ne delujejo (razne lokalne TV), črna slika, potem se vsakih 5-10 sekund pojavi slika in takoj spet izgine

Na spletni strani nič ne piše, na telefonu pa pove o raznih izpadih, tudi dve ulici Mariboru, Tabor (sicer daleč od mene).
Motiti se je človeško.

MrStein je izjavil:

Sem zdaj malo TV pogledal:

- SK kanali : za trenutek zmerzne slika vsakih 10-20 sekund, včasih se sliši tudi na zvoku (skoraj vsi prenašajo odbojko iz Ostrave , mogoče je problem na izvoru)
- IP kanali ne delujejo (razne lokalne TV), črna slika, potem se vsakih 5-10 sekund pojavi slika in takoj spet izgine

Na spletni strani nič ne piše, na telefonu pa pove o raznih izpadih, tudi dve ulici Mariboru, Tabor (sicer daleč od mene).

Točno to ja, SK kanali so na QAM 256, jaz jih trenutno sploh ne vidim.
Ali pa RTVSLO 1 HD je na 338MHz, QAM 256, govorim za DVB-C.

Zgodovina sprememb…

Pokliči 070 700 700, da ti pove ulico izpada. Mislim da je ena Ljubljanska, drugo pa sem pozabil.
Motiti se je človeško.

Sem vmes restartal EON box in je bolje:
- SK kanali brez prekinitev, zgleda lepo tekoče, kot da bi prej bil 25 FPS zdaj pa 50
- IP kanali delajo

Ampak: zdaj pa radijski programi ne delajo. Tišina. In kot vidim Val 202 sploh ni na spisku.
Motiti se je človeško.

MrStein je izjavil:

Sem vmes restartal EON box in je bolje:
- SK kanali brez prekinitev, zgleda lepo tekoče, kot da bi prej bil 25 FPS zdaj pa 50
- IP kanali delajo

Ampak: zdaj pa radijski programi ne delajo. Tišina. In kot vidim Val 202 sploh ni na spisku.

To gledaš IPTV ali DVB-C ?

SK in večina je DVBC, omenjeni IP kanali pa so... IP.
Motiti se je človeško.

Sedaj se počasi vrača 506MHz QAM256:

Prej sploh ni bil viden, 0%.

Je možno, da bi se omarica pregrevala popoldan ? je že ventilator zamašen? gre se za aktivno omarico od telemacha, ki se zgleda čez dan pregreje.

Zgodovina sprememb…

MrStein je izjavil:

FYI: radiji so "prišli" nazaj čez pol ure nekje

Val202 pa ni bil viden, ker sem imel izbrano eno podmnožico kanalov...
Motiti se je človeško.

Zgleda, da se aktivna omarica pregreva in škoduje ji tudi jutranja vlaga.

QAM 256 sem imel v torek celi dan 100% signal quality in 100 signal strength brez napake, sedaj je 0%, niti ne vidim QAM 256.
Medtem ko je QAM64 viden na 100% signal quality in 100 signal strength ta trenutek.

Pomojem bi moral telemach zamenjati ojačevalce in malo počistiti filtre za zrak v tej omarici, problem se pojavlja samo na vseh QAM256 modulacijah.

Če kdo od telemacha spremlja to temo, govorim o tej aktivni omarici:

Tudi sosedi, celotna ulica ima velike težave z QAM 256, sem danes preveril.

Zgodovina sprememb…

Trenutno stanje, 17:15 29.5.2026:

RTVSLO 1 HD, 338MHz QAM256 ni viden, SNR je sicer 28dB a zaradi garbage šuma ga demodulator ne zna dekodirati:

DAS ERSTE HD, 434MHz QAM64 viden z 100% signalom, 98% kvaliteto, SNR je 38dB:

Brez packet lossa, brez errorjev, 0 paketkov se ne izgubi, tako da ni kriv coax kabel.

Na liniji je profesionalni Fuba VKD 360 ojačevalnik nastavljen na 36dB.

Zunaj je bilo 18.2°C on 21. uri, aluminjasta strehica pa je imela okoli 50°C vroče na dotik, kar pomeni, da mora biti 70°C na ojačevalnikih.
Ventilator je verjetno zamašen od rastlinja. 8-O

https://tinyurl.com/598tyhwj

starfotr ::

Te shelter omare bi lahko že eliminirali in nadomestili coax z optiko.

Če imajo pa problem s pregrevanjem, naj pa namestijo klime za omare.

starfotr je izjavil:

Te shelter omare bi lahko že eliminirali in nadomestili coax z optiko.

Če imajo pa problem s pregrevanjem, naj pa namestijo klime za omare.

Pomojem bi tukaj zadostovalo, da malo uredijo to rastlinje, zamenjajo ventilator in filtre za zrak pa seveda ojačevalnike ki so poškodovani od pregrevanja.
Pa so zadevo rešli za naslednnih 7 let.

7 let sedaj ni bilo nobenih težav.
Optika pa je že speljana zraven omarice v jašku.

Zgodovina sprememb…

Spc je izjavil:

Sedaj se počasi vrača 506MHz QAM256:

Prej sploh ni bil viden, 0%.

Je možno, da bi se omarica pregrevala popoldan ? je že ventilator zamašen? gre se za aktivno omarico od telemacha, ki se zgleda čez dan pregreje.

Sedaj pod močnim soncem, 30.1°C je zunaj je tudi 506MHz čisto izginil:

QAM64 še naprej deluje brez napake pri 30.1°C:

Torej glavni coax kabel ni poškodovan ali uničen od sonca, potem tudi QAM64 ne bi deloval, problem je v ojačevalnikih, ker se pregrevajo oz. so verjetno že poškodovani od pregrevanja.

Zgodovina sprememb…

Sedaj po dežju, ko se je zunaj ohladilo, boom, 506MHz 256QAM je nazaj:

Čakam samo še da se stabilizira.

Ravnokar imamo rahlo točo z močnim dežjem.

Signal je sedaj nazaj iz 0% na 100%, tako da se 100% nekaj mora pregrevati.
Sedaj ko se je ohladilo imam 100% signal na VSEH QAM256 frekvencah, prej jih sploh videl nisem.

338MHz, RTVSLO 1 HD, ni bil viden 0% 0 signala, sedaj je 100%:

Še SONY TV statistika, prej je bilo vse na 0, AGC pa na 255, kar pomeni max ojačanje brez signala:

Zgodovina sprememb…

Signal 1 uro pred nevihto:

0% signala AGC 255(MAX).

Zgodovina sprememb…

TyKee ::

@Spc, kaj samo tu pišeš ali kličeš kaj na njihovo podporo tudi? Samo vprašam, ker imam občutek da samo tu pišeš... :)

TyKee je izjavil:

@Spc, kaj samo tu pišeš ali kličeš kaj na njihovo podporo tudi? Samo vprašam, ker imam občutek da samo tu pišeš... :)

Sem jim že javil, pa bi oni rajši optiko potegnili ampak seveda nimamo soglasij sosedov, trdijo da je problem v coax kablu in coax-a ne bi več popravljali.

Čeprav sem imel sedaj par dni 100% signal na coax-u tudi v hudem dežju z točo in je coax 100% ok, problem je omarica, ki se pregreva in vlaga pride na aktivne ojačevalnike.

Reklamacija računa.
Motiti se je človeško.

iloveboobz ::

Spc je izjavil:

TyKee je izjavil:

Sem jim že javil, pa bi oni rajši optiko potegnili ampak seveda nimamo soglasij sosedov, trdijo da je problem v coax kablu in coax-a ne bi več popravljali.

Čeprav sem imel sedaj par dni 100% signal na coax-u tudi v hudem dežju z točo in je coax 100% ok, problem je omarica, ki se pregreva in vlaga pride na aktivne ojačevalnike.

zgleda majo tudi na celjskem neke tezave (ali je pa problem pr men, who knows). K gledam za docsis prvih 12 kanalov imajo grozno velik Uncorrectables, pa tudi SNR je zelo nizek (tam od 30-32dB).

Nwm, če bi oprema na moji strani al pakaksn kabl/konektor/splitter jbal, bi pričaval vseh 24 kanalov v pizdi?
smoki

iloveboobz je izjavil:

Spc je izjavil:

TyKee je izjavil:

zgleda majo tudi na celjskem neke tezave (ali je pa problem pr men, who knows). K gledam za docsis prvih 12 kanalov imajo grozno velik Uncorrectables, pa tudi SNR je zelo nizek (tam od 30-32dB).

Nwm, če bi oprema na moji strani al pakaksn kabl/konektor/splitter jbal, bi pričaval vseh 24 kanalov v pizdi?

To gledaš verjetno DOCSIS modem ne ?
Kako pa kaže kaj QAM 256 na DVB-C ? Recimo 338MHz, SLO1 HD ?

Zgodovina sprememb…

pojma nimam, ne uporabljam dvb-c
smoki

Zgleda da je napaka v vlažnosti, takoj ko pride do malo več vlage v okolici QAM256 demodulator ne zmore več demodulirat.
ko se dovolj segreje omarica in vlago "posuši" imam studijski dvb-c signal z 100% kvaliteto in 100 signalom, z 0 packet lossa.

Tudi ko omarica postane pre-vroča začne nagajati, tako da zgleda da ima težave z hlajenjem (ventilator) oz. odvajanjem jutranje vlage, oz če dežuje vlago posrka v omarico.

Danes ob 14:10 sem dobil polni signal nazaj, ko se je omarica dovolj segrela in je vlaga izhlapela.
Če se bo danes pregrela omarica in bo ojačevalnik na 70°C bom verjetno spet izgubil signal.

Drugače 506MHz sploh ne vidim, torej je moč signala 0 in kvaliteta signala 0

ob 14:10 pa imam tako dober dvb-c signal kot direktno iz encoderja (ZDF HD, 506MHz QAM 256), SNR je kar 36dB.

Zjutraj je bil SNR 0 (C/N).

Zgodovina sprememb…

nauk zgodbe; DVB-C je crap...
smoki

iloveboobz je izjavil:

nauk zgodbe; DVB-C je crap...

DVB-C je super ko dela.
Meni je sedaj delalo brez napake od 2015 do letos februarja 2026 ko so se težave začele.

Verjetno že dolgo ni ta omarica bila servisirana in ščiščena, pomojem je samo to problem.

Celoten šop transport streamov pa itak pride preko vlana, multicasta na DVB-C.
https://www.blankom.com.tr/dvb/ip-to-qa...

Tako, da je verjetno 1:1 klon multicast ali dvb-c.

mah ze sam koncept linearne TV v 2026 je passe...
smoki
««
372 / 372
»
»»