Forum » Na cesti » ali se šteje pod dohodnino
ali se šteje pod dohodnino
adam ::
lep pozdrav!
postal bom dijak srednje šole v celju.
šel sem delat izpit za kategorijo A1(125CCM). (moram še narediti vožnjo ko bom star 16 let).
v glavnem mene zanima če ima moj ati minimalno plačo 700 evrov ali se šteje pod dohodnino če kupim rabljen motor 125ccm. s prodajlcom bi se zmenil da bi na pogodbi bilo napisano da ga proda za 300 evrov.( plačal bi mu polno ceno sam da ne bi bilo vse gor napisano ). zanima me kaj se bolj splača da ga prepišem na atija al na sebe ?če ga recimo na sebe se kaj gleda pri štipendiji kot dohodek ?upam da me razumete kaj hočem povedat
lp adam s.
postal bom dijak srednje šole v celju.
šel sem delat izpit za kategorijo A1(125CCM). (moram še narediti vožnjo ko bom star 16 let).
v glavnem mene zanima če ima moj ati minimalno plačo 700 evrov ali se šteje pod dohodnino če kupim rabljen motor 125ccm. s prodajlcom bi se zmenil da bi na pogodbi bilo napisano da ga proda za 300 evrov.( plačal bi mu polno ceno sam da ne bi bilo vse gor napisano ). zanima me kaj se bolj splača da ga prepišem na atija al na sebe ?če ga recimo na sebe se kaj gleda pri štipendiji kot dohodek ?upam da me razumete kaj hočem povedat
lp adam s.
- spremenil: adam ()
Dj Tesla ::
a ne spada? ko sem mal gledal po spletu sem zasledil temo da je dijakina v svojmu domu v najemu in se ji je štelo
Aston_11 ::
bastadu ::
V dohodnino se ti štejejo dohodki, od katerih plačaš davek. Nakup vozila ni dohodek in pri dohodnini tako nima veze. Veze pa ima recimo pri socialnih transferjih, če zaprosiš recimo za socialno pomoč, subvencijo za vrtec, otroške dodatke, itd., ti grejo gledati tvoje premoženje in če imaš recimo na sebe pisano, hišo, zemljišče, avto ali motor ti le tega tudi upoštevajo v premoženje ti temu ustrezno zmanšajo ali neodobrijo pomoč oz. kateri drug socialni transfer ... S tem da mislim da za motor za par 100 EUR se ne rabiš ravno sekirati ...
negotiator ::
Če se je štelo, se je že štelo. Denar si moral na nek način dobit, npr. preko štipendije, študentskega dela, itd. Pri nakupu ne boš rabil plačat davka, razen če bi šlo za firmo, ki prodaja vozila, pa še to bi bil davek verjetno že vštet v tej ceni.
All easy problems have already been solved.
Furbo ::
Ti kar kupi to prduljo, nikamor se ne bo štelo.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
MIHAc27 ::
Kot rečeno v dohodnino gotovo ne bo nič štelo (tudi kot kaka olajšava ne, to bi bilo edino, pri nakupu vozila za invalida, ko dobiš povrnjen davek).
Za razne socialne zadeve (otroški, subvencije...) pa osebna vozila starejša kot 10 let vrednotijo na 0€. Imam prikolico, ki je 15let stara, in je tudi niso nikoli upoštevali. Za motorje ne vem, ampak nad 10let bo verjetno imel isto vrednost 0€.
Je pa vrednost, na pogodbi, ko prepisuješ brez pomena. Lahko kupiš Porsheja letnik 2016 za 100€, v CSD morajo preverit njegovo tržno vrednost. In sploh nočem vedet, kako je, če je res vreden 100€, ocenijo ga pa na par 10.000€. (Verjetno se moreš pritožit, pa cenilca, pa dokazovat,...).
Za razne socialne zadeve (otroški, subvencije...) pa osebna vozila starejša kot 10 let vrednotijo na 0€. Imam prikolico, ki je 15let stara, in je tudi niso nikoli upoštevali. Za motorje ne vem, ampak nad 10let bo verjetno imel isto vrednost 0€.
Je pa vrednost, na pogodbi, ko prepisuješ brez pomena. Lahko kupiš Porsheja letnik 2016 za 100€, v CSD morajo preverit njegovo tržno vrednost. In sploh nočem vedet, kako je, če je res vreden 100€, ocenijo ga pa na par 10.000€. (Verjetno se moreš pritožit, pa cenilca, pa dokazovat,...).
AC_DC ::
Ne drži.
Osebna vozila in motorje CSD-ji vrednotijo (nimajo vrednosti 0), tudi če so starejša do 10 let.
MIHAc27 ::
En prispevek sem enkrat gledal, in je bila uslužbenka vsa navdušena, da je vozilo starejše kot 10 let, ker mu lahko pripopa vrednost 0.
Našel sem tole, na CSD-ju:
9. Premoženje, ki se ne upošteva
18. člen
(1) V premoženje se ne štejejo:
1. stanovanje, v katerem oseba dejansko prebiva, do vrednosti primernega stanovanja;
2. osebni avtomobili oziroma enosledna vozila do vrednosti 28-kratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka, določenega s predpisi, ki urejajo socialnovarstvene prejemke za vsak avtomobil oziroma enosledno vozilo, in osebno vozilo, prilagojeno prevozu težko gibalno oviranih oseb;
28 Kratnik minimalnega dohodka pride 8.000€ trenutno. Tko da... kak oldtimer vreden več kot 8000 bo kot kaže vseeno upoštevan.
Našel sem tole, na CSD-ju:
9. Premoženje, ki se ne upošteva
18. člen
(1) V premoženje se ne štejejo:
1. stanovanje, v katerem oseba dejansko prebiva, do vrednosti primernega stanovanja;
2. osebni avtomobili oziroma enosledna vozila do vrednosti 28-kratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka, določenega s predpisi, ki urejajo socialnovarstvene prejemke za vsak avtomobil oziroma enosledno vozilo, in osebno vozilo, prilagojeno prevozu težko gibalno oviranih oseb;
28 Kratnik minimalnega dohodka pride 8.000€ trenutno. Tko da... kak oldtimer vreden več kot 8000 bo kot kaže vseeno upoštevan.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | CSD in izračun za socijalno denarno pomočOddelek: Loža | 8303 (7420) | ChawaSi |
» | Izredna socialna pomočOddelek: Loža | 13157 (8415) | jalovec09 |
» | Državna štipendija-študentOddelek: Šola | 1634 (1286) | krepki |
» | Posedovanje avta ob socialni podporiOddelek: Loža | 5660 (5022) | mojsterleo |
» | Polovični potni stroškiOddelek: Loža | 2943 (2369) | Go-ahead |