» »

Mount network drive samo za backup

Mount network drive samo za backup

Nikonja ::

Zdravo

Zanima me ali obstaja opcija da program za backup mounta omrežni pogon samo ko dela backup (1krat na dan) in ko konča ga unmounta. Me zanima predvsem zaradi tih izsiljevalskih virusev, ker v tem primeru tudi če okuži računalnik ne bo videl omrežni pogon in okužil še njega.

darkolord ::

Veeam Endpoint Backup Free dela tako. Zelo priporočam.

Najbolje je, da nardiš za backup povsem ločen račun, ki ima edini (poleg admin seveda) dostop za branje in pisanje v tisto mapo. Vsi ostali uporabniki oz. tisto, kar mountaš direkt v OSu, pa naj ima dostop kvečjemu za branje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Nikonja ::

A misliš da je dovolj če narediš dodaten račun in iz njega delaš backup, vsi ostali računi pa imajo samo dostop za branje in ne za pisanje. Ne vem kako funkcionirajo ransomware programi, ampak a misliš da ne more pridobit pravice od tega "backup" računa ?

darkolord ::

Teoretično lahko, ampak imaš podatke za ta račun shranjene samo v backup aplikaciji, in bi moral trojanc specifično poznati ta program in iz njega potegniti podatke.

Nikonja ::

kaj pa da sploh nimaš "mountan" omrežni pogon v Windowsih kod drive (ker je itak samo za backup).

Backup programu samo "pokažeš" kje na mreži je dejansko drive in se on logira samo kot dela backup ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nikonja ()

Nikonja ::

Sm glih najdel info da tudi to ne laufa več.
https://blog.knowbe4.com/new-ransomware...

fuc... pol pa res ostane delat backup od backupovog backupa....in upat da vsaj eden od teh ni okužen

darkolord ::

Ja, saj točno to sem napisal. Nimaš mountanega ali imaš mountanega samo v read-only.

Backup programu ločeno poveš, kam naj dela backup in s katerim uporabniškim imenom in geslom. Cryptolockerji zaenkrat tega še ne znajo. Tudi če cryptolocker najde zadevo na mreži, ne bo poznal uporabniškega imena in gesla za pisanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Ribič ::

Jaz za backup uporabljam kar kernel autofs, kjer sem si nek direktorij skonfiguriral, da se preslika v oddaljen samba direktorij na strežniku. Ko v file browserju odprem ta direktorij (v katerem sicer ni nič), se mi avtomatsko poveže na strežnik in prikaže vsebino. Potem sem pa nastavil še en cron job, ki avtomatsko sinhronizira določeno mapo z podatki v ta folder in posledično na oddaljeni disk.

https://wiki.archlinux.org/index.php/au...

Sicer pa ne vem, če bi tudi takšni backupi pomagali. Kaj se zgodi, če ti virus zašifrira datoteke in se nato požene backup, ki ti kopira vse šifrirane datoteke na disk ter prepiše originale?

Nikonja ::

kako sem bral okolo po netu, na enem mestu delaš dnevne backupe, na drugem tedenske in na tretjem mesečne..... tako da šansa da vse bode okuženo je res mejhna, edino kaj bo diskov povsod. Ena opcija je tudi zakupit prostor na cloudu in potem tam delat backup, pri njih pomaga ker delajo versioning tako da zmeraj lahko vrneš stanje cca 15 dni nazaj, če se ne motim.

Ribič ::

Da, to bi pa zelo verjetno delovalo. Moral bi napraviti tri folderje na strežniku in preko treh cron služb sinhronizirati datoteke v en folder vsak dan, v drugega vsak teden, v tretjega pa vsak mesec.

Samo imam pa vseeno malce dvoma glede tega, ker ne vem točno kako kripto virusi delujejo na linuxu, če sploh. Namreč autofs bo mountal remote folder, če samo že prebereš vsebino. Torej če bi virus želel šifrirati vsebino, bi jo tudi uspel. Verjetno bi bilo treba namesto autofs uporabiti raje skripto, ki mounta folder, napravi backup in ga nato spet unmounta.

lp

Lonsarg ::

Edini zanesljiv backup je z ločenim server softwerjem, ki odloča kaj se bo prepisalo, ne pa client-only logika.

Oziroma ena bolj v izi alternative, če nočete prave client-server rešitve je tudi server-only, kjer ima server samo read pravice do klientovega mrežnega diska. Načeloma lahko tako v izi server-only rešitev implementiraš doma da 2 hišna računalnika drug drugemu delata backup.

Ampak inkrementalne server-client rešitve so še vedno tista prava rešitev, če ni znanja postavit pa plačajte tistih par € na mesec.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kripto virus kako reševati če sploh, umrem sicer ne če ne restavriram (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
25063073 (39929) SeMiNeSanja
»

NAS in crypto virusi

Oddelek: Pomoč in nasveti
274949 (4047) black ice
»

izsiljevalski virus Locky (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Informacijska varnost
16940866 (31976) SeMiNeSanja
»

Rešitev za sproten backup 40-ih računalnikov

Oddelek: Programska oprema
445299 (3555) aleksander10
»

Skrbništvo 25 uporabnikov - predlogi in mnenja !

Oddelek: Pomoč in nasveti
333455 (2143) SasoS

Več podobnih tem