Forum » Elektrotehnika in elektronika » priklop stikala - dvopolno
priklop stikala - dvopolno
bdoxx ::
mirator ::
V dozi, če gre verjeti barvam vodnikov, imaš fazo - rjav vodnik, nulo - moder vodnik in zaščitni vodnik rumeno-zelene barve. Luč moraš priklopiti tako:
Rjavi vodnik priključiš na kontakt, kjer imaš narisano puščico v stikalo. Iz kontakta, kjer kaže puščica iz stikala napelješ rjav ali črn vodnik do svetilke. Prav tako do svetilke pripelješ moder vodnik - nulo in zaščitni vodnik. Modrega in rumenozelenga vodnika ne smeš vezati v stikalo - boš naredil kratek stik.
Rjavi vodnik priključiš na kontakt, kjer imaš narisano puščico v stikalo. Iz kontakta, kjer kaže puščica iz stikala napelješ rjav ali črn vodnik do svetilke. Prav tako do svetilke pripelješ moder vodnik - nulo in zaščitni vodnik. Modrega in rumenozelenga vodnika ne smeš vezati v stikalo - boš naredil kratek stik.
hvala za odgovor, nekaj ne razumem, napisano imaš da priklopim rjavi kabl na pozicijo kjer kaže puščica v stikalo, prav tako da priklopim rjav kabal na pozicijo kjer kaže puščica iz stikala?.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bdoxx ()
dukedl ::
tole ti tud lohk pomaga http://www.trgovina-elbi.si/shema-vezav... / http://www.trgovina-elbi.si/shema-vezav...
če nisi prepričan kam gre kaj, raje prepusti stvar električarju :)
če nisi prepričan kam gre kaj, raje prepusti stvar električarju :)
lp dukedl
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dukedl ()
kak nimam kam če sem pred 2ma dnevoma dol jimal to stikalo pa je bilo priklopljeno in deluječe :),
saj pride jutri elk. samo sem mislil da bom eno stikalo že nekak priklopo :)
saj pride jutri elk. samo sem mislil da bom eno stikalo že nekak priklopo :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bdoxx ()
AmokRun ::
Potem gre črna iz doze na tisto stran kjer imaš briko. Modra in rumeno-zelana pa na nasprotno stran - 1, 3 ali 2, 4.
Če ni nule in zaščite v dozi potem v najslabšem primeru luč ne bo gorela.
Če ni nule in zaščite v dozi potem v najslabšem primeru luč ne bo gorela.
AmokRun ::
Pri "štromarjih" ki vlečejo modro in rumeno-zeleno v stikala nisem nič ziher.
Pomeri kaj imaš na vodnikih.
Pomeri kaj imaš na vodnikih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: AmokRun ()
mirator ::
Tudi jaz sem najprej pomislil, glede na barve vodnikov, da je to doza za vtičnico. Če je prej bilo stikalo, potem pomeni, da imaš v dozi dovod faze in ker je stikalo dvojno, dva odvoda na na eno oz. drugo luč.
KAr počakaj električarja, bo bolj varno.
KAr počakaj električarja, bo bolj varno.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Stikalo za luč - menjava z novimOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2769 (2498) | WaterBoy |
» | Dve menjalni in križno stikalo - potrebujem pomočOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 24156 (11431) | starfotr |
» | Vezava kopalniškega stikalaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 21371 (9694) | marjan_h |
» | Vezava razdelilca in stikalaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1630 (1517) | mirator |
» | Katera barva žice je ozemljitevOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 47040 (38777) | St235 |