Forum » Elektrotehnika in elektronika » Alarmni sistemi - ponudniki
Alarmni sistemi - ponudniki
flameir ::
Za maturitetni izdelek bom v hiši posodobil alarmni sistem, saj je zdajšni že krepko polnoleten. Moje delo naj bi zajemalo samo izvedbo inštalacije in pa vsaj nekaj programiranja centrale. Uporabil bom nekaj senzorjev gibanja, senzorje pri vratih (tipke) in pa požarni senzor. Če bi bila opcija, bi zraven dodal še eno ali dve kameri ter možnost javlanja preko GSM/WiFi modula na pametni telefon. Finančno nisem omejen, vseeno pa se zanimam za čim bolj ugodno ponudbo.
Iščem podjetje/dobavitelja komponent za sistem, ki bi mi pomagalo pri izvedbi projekta ter zraven ponudilo programsko okolje, v katerem bi lahko sam sprogramiral vsaj majhen delež programa.
Zdajšni sistem je bil kupljen pri podjetju Janez d.o.o. Oče pravi, da je to podjetje kvalitetno in da bi bilo najbolje komponente naročiti tam. Pred več kot mesecem dni sem se po telefonu pri njih pozanimal o možnostih. Povedali so mi, da me bo v kratkem nekdo poklical, vendar pa od tega ni bilo nič.
Zato sem malo pogledal po googlu in našel več ponudnikov, vendar pa ne vem, kako naj se odločim za najbolj primernega. Danes sem poklical tudi Indic d.o.o., kjer so mi prijazno ponudili pomoč.
Vseeno pa me zanima, če mi zna kdo tukaj svetovati, kateri ponudnik bi najbolje izpolnil moje želje.
Zahvaljujem se vam za kakršnekoli informacije.
Iščem podjetje/dobavitelja komponent za sistem, ki bi mi pomagalo pri izvedbi projekta ter zraven ponudilo programsko okolje, v katerem bi lahko sam sprogramiral vsaj majhen delež programa.
Zdajšni sistem je bil kupljen pri podjetju Janez d.o.o. Oče pravi, da je to podjetje kvalitetno in da bi bilo najbolje komponente naročiti tam. Pred več kot mesecem dni sem se po telefonu pri njih pozanimal o možnostih. Povedali so mi, da me bo v kratkem nekdo poklical, vendar pa od tega ni bilo nič.
Zato sem malo pogledal po googlu in našel več ponudnikov, vendar pa ne vem, kako naj se odločim za najbolj primernega. Danes sem poklical tudi Indic d.o.o., kjer so mi prijazno ponudili pomoč.
Vseeno pa me zanima, če mi zna kdo tukaj svetovati, kateri ponudnik bi najbolje izpolnil moje želje.
Zahvaljujem se vam za kakršnekoli informacije.
windigo ::
Če vzameš Raspberry Pi in pa kitajske komponente, je postavitev ožičenega sistema enostavna in poceni. Za javljanje tudi najdeš kak GSM modul ali PSTN modem za Pi. Enostavno lahko integriraš tudi razne IP (wired ali wireless tudi PoE) kamere. Malo več tehničnih težav pa boš imel, če boš poskušal integrirati še kakšne brezžične senzorje (kar pa je fino, ker do čisto vsakega okna ali vrat ima le redko kdo potegnjene žice). Pa tudi to se lahko že najde, vključno s prog. opremo, glej recimo http://projects.privateeyepi.com/
flameir ::
Namen imam postaviti le ožičen sistem, samo z senzorji gibanja, saj se senzorji gibanja nahajajo na lokacijah, ki pokrivajo vse možne vhode v hišo.
Pa se da pri Raspberyy Pi imeti dve številčnici za vklop/izklop alarma (dve nadstropji) in pa možen vklop alarma v samo enem nadstropju?
Pa se da pri Raspberyy Pi imeti dve številčnici za vklop/izklop alarma (dve nadstropji) in pa možen vklop alarma v samo enem nadstropju?
Ribič ::
Na Raspberry-ju se da vse narediti. Youtube ima kup video posnetkov ravno na to temo.
Jaz tudi razmišljam, da bi si lastnoročno izdelal alarmni sistem na podlagi RPi2 in pa nekaj kitajskih komponent. Na ebay-u sem našel že kup PIR senzorjev gibanja. Govoril sem tudi malo naokoli, pa nekateri pravijo, da slednji niso ravno najbolj zanesljivi npr. profi senzorji imajo po dva ali tri senzorje v enem in le ko se vsi trije aktivirajo, se sproži alarm. Namen tega je, da zmanjšajo število lažnih alarmov.
Edino je potem težava kaj boš storil, ko se sproži alarm. Nekako moraš potem poskrbeti, da se nekaj zgodi npr. da alarm obvesti policijo ali pa vsaj z glasno sireno tvoje sosede. V glavnem za alarmom rabiš človeka, ki bo kaj storil, ko se alarm sproži.
lp
Jaz tudi razmišljam, da bi si lastnoročno izdelal alarmni sistem na podlagi RPi2 in pa nekaj kitajskih komponent. Na ebay-u sem našel že kup PIR senzorjev gibanja. Govoril sem tudi malo naokoli, pa nekateri pravijo, da slednji niso ravno najbolj zanesljivi npr. profi senzorji imajo po dva ali tri senzorje v enem in le ko se vsi trije aktivirajo, se sproži alarm. Namen tega je, da zmanjšajo število lažnih alarmov.
Edino je potem težava kaj boš storil, ko se sproži alarm. Nekako moraš potem poskrbeti, da se nekaj zgodi npr. da alarm obvesti policijo ali pa vsaj z glasno sireno tvoje sosede. V glavnem za alarmom rabiš človeka, ki bo kaj storil, ko se alarm sproži.
lp
windigo ::
Aha, na številčnice sem pa pozabil: sam jih boš moral narediti najverjetneje, problem je, ker imaš verjetno premalo žic v obstoječi napeljavi in so let te dolge (pa še pinov ti lahko hitro zmanjka za 2 tipkovnici z zaslonom + senzorje), da bi lahko direktno uporabil GPIO za branje oddaljene tipkovnice, pri i2c si hudo omejen z dolžino, tako da se boš moral pozabavati s kakšnim mikrokontrolerjem. Lahko pa kupiš tudi RFID bralnike in jih uporabiš namesto številčnic, pa razne i2c keypade z zaslovni, ampak to lahko pomeni po en Pi za vsako tipkovnico, povezani sta pa lahko kar preko etherneta preko parice (če le obstoječe žice to dopuščajo).
Problem je predvsem pri zunanjih senzorjih, ki so izpostavljeni kakšnim vplivom, recimo se umakne oblak, pa nanje direkt posije sonce in se ti lahko sprožijo. Ali pa notranji, če imaš doma mačko ali psa, pa nočeš, da ti prožita alarme. Sicer so tudi navadni, enosistemski večinoma zadosti dobri.
Na ebay-u sem našel že kup PIR senzorjev gibanja. Govoril sem tudi malo naokoli, pa nekateri pravijo, da slednji niso ravno najbolj zanesljivi npr. profi senzorji imajo po dva ali tri senzorje v enem in le ko se vsi trije aktivirajo, se sproži alarm.
Problem je predvsem pri zunanjih senzorjih, ki so izpostavljeni kakšnim vplivom, recimo se umakne oblak, pa nanje direkt posije sonce in se ti lahko sprožijo. Ali pa notranji, če imaš doma mačko ali psa, pa nočeš, da ti prožita alarme. Sicer so tudi navadni, enosistemski večinoma zadosti dobri.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: windigo ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kateri alarmni sistem in video nadzorOddelek: Pomoč in nasveti | 4837 (4434) | LeQuack |
» | Kaj je to zaena stvar?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1179 (949) | SaXsIm |
» | Električno senzorsko stikalo v klasično, pomoč!Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4312 (3904) | einstein :P |
» | Alarmni sistemOddelek: Kaj kupiti | 2945 (2615) | Pyr0Beast |
» | Preprost "alarm"Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2463 (2079) | MihaFirst |